taxe umf cluj

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Admitere 2013: UMF Carol Davila, concurenta record pentru ultimele decenii

Admitere 2013: UMF Carol Davila, concurenta record pentru ultimele decenii

Concurenta la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" este in acest an cea mai mare dupa 1989, potrivit rectorului institutiei de invatamant superior, acad. prof. dr. Ioanel Sinescu.

Cei mai multi candidati sunt la Facultatea de Medicina Dentara si la cea de Medicina Generala. Explicatia ar fi, in opinia rectorului, ca universitatea este cea mai prestigioasa din Romania, recunoscuta si in lume si are si un absolvent care este laureat al Premiului Nobel.

Acesta a punctat ca, in cei 157 de ani de existenta, prin cele patru facultati ale UMF "Carol Davila" au trecut personalitati recunoscute pe plan european si mondial, standardul de pregatire fiind foarte ridicat, iar aceste facultati fiind competitive pentru orice structura la nivel european.

Acad. prof. dr. Ioanel Sinescu a aratat ca cele mai solicitate specialitati sunt medicina dentara, unde sunt aproape 10 pe loc si medicina generala - mai mult de 5 pe un loc. La Facultatea de Asistente si Moase sunt 3,8 candidati pe loc si la Farmacie - 3,14. Media pe universitate este de 5,48 pe un loc, in crestere fata de anul trecut.

Admiterea la facultate - ghidul candidatului la Medicina

Potrivit rectorului, cei mai multi dintre candidatii la Facultatea de Asistente si Moase doresc sa plece din tara. El a spus ca i-a sfatuit pe candidati sa profeseze in tara si daca pleaca totusi in strainatate, ar fi bine sa se intoarca in tara.

Ioanel Sinescu a mentionat ca pregatirea in cele sase... mai mult


Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 22:47

Greva la UMF Cluj, din cauza taxelor de scolarizare aberante

Greva la UMF Cluj, din cauza taxelor de scolarizare aberante

Aproximativ 1.900 de studenti straini de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj au anuntat ca au intrat in greva, protestand fata de marirea taxelor universitare.

Cei aproape 2.000 de studenti straini care au ales sa studieze la Cluj trebuie sa plateasca, incepand din acest an, 5.000 de euro pe an, in urma maririlor de taxe operate de guvern, dar si de senatul universitatii, informeaza Romania Libera.

Unii studenti nu isi permit sa plateasca aceste sume, in special cei 900 de studenti din Tunisia, asa ca au decis sa protesteze printr-o greva generala. Conducerea universitatii se apara spunand ca, in alte tari, oricum taxele sunt mult mai mari.

Studentii au apelat chiar si la ambasade, care s-au intalnit cu senatul Universitatii, amintindu-le ca studentii vin din tari mai putin dezvoltate ca Romania, care in calitate de stat membru UE ar trebui sa le ajute, inclusiv prin scaderea taxelor.

Si Ministerul Educatiei a trimis o cerere pentru reducerea taxelor catre autoritatile locale, insa pana acum universitatea nu a raspuns. mai mult


Marti, 13 Octombrie 2009, ora 08:16

1 comentariu
Protest al studentilor straini, la Cluj

Protest al studentilor straini, la Cluj

200 de studenti straini de la mai multe specializari din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj au protestat vineri, timp de cateva ore, in fata cladirii Rectoratului, din cauza majorarii taxelor de scolarizare

Potrivit studentilor participanti la eveniment, taxele de scolarizare au crescut cu circa 1.000 de euro pe an la toate specializarile, informeaza Realitatea Tv.

UMF Cluj-Napoca a precizat ca taxele de studiu pentru studentii din afara Uniunii Europene au crescut in urma unei Ordonante de Urgenta a Guvernului.

"Revizuirea taxelor de studiu pentru studentii din spatiul non-UE este o urmare a faptului ca in data de 3 septembrie 2009 a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 22/29.08.2009, prin care cuantumul minim al taxei de scolarizare pentru o luna de studiu la medicina este de 320 de euro/luna. Pentru studentii din spatiul non-UE, admisi in anul I in anul universitar 2009-2010, taxa de studiu este de 5.000 Euro/an, stabilita in baza legii, prin Hotarare de Senat", a afirmat purtatorul de cuvant al UMF Cluj, Simona Iclozan. mai mult


Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 22:23

4 comentarii
Taxa pentru studentii romani la Medicina va creste la 5.000 de euro/an

Taxa pentru studentii romani la Medicina va creste la 5.000 de euro/an

Taxa anuala pentru studentii straini de la Facultatea de Medicina ar putea creste considerabil, dupa ce cateva facultati au efectuat o ancheta privitoare la eliberarea unor diplome de licenta, fictive, pentru cativa cetateni italieni.

Astfel, taxa pentru studentii straini, care se inscriu la facultatile de medicina si farmacie, din Romania, ar putea creste de la 3.600 de dolari, la cel putin 5.000 de euro, informeaza Ziua.

Aceasta propunere a fost facuta de rectorii facultatilor, la intalnirea cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Rectorii au discutat cu ministrul si problemele legate de finantarea facultatilor de medicina.

"Dorim finantare pe "cohorta" de studenti, si nu dupa numarul de studenti din fiecare an de studii. Mai concret, daca in anul I se finanteaza 350 de studenti, ulterior finantarea sa se faca tot pentru 350 de locuri, indiferent de numarul celor care raman repetenti pana in anul VI.

In prezent, se finanteaza pentru fiecare student in parte din fiecare an, astfel ca, pentru a obtine o finantare mai mare, profesorii dadeau note de trecere chiar si celor care nu meritau, pentru a avea in toti anii de studiu cat mai multi studenti", a declarat Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi.

Ecaterina Andronescu, s-a intalnit cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie din Cluj Napoca, Timisoara, Targu Mures, Craiova si Iasi, pentru a dezbate situatia scolara a studentilor straini.

La sfarsitul lunii mai, Ministerul Educatiei a... mai mult


Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 14:46

3 comentarii
Alte articole despre: student strain, facultate medicina, taxa

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii