televiziune digitala romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce pregateste Guvernul posturilor de televiziune

Ce pregateste Guvernul posturilor de televiziune

Guvernul urmeaza sa prelungeasca, printr-o ordonanta, pana la 31 decembrie 2016, termenul privind trecerea de la sistemul analogic la cel digital in ceea ce priveste emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune, a anuntat, miercuri, premierul Victor Ponta.

"Avem astazi o ordonanta, domnul ministru Grindeanu in 2006 trebuia.... Dati dumneavoastra detalii cum din 2006 ne-am asumat ca saptamana viitoare trecem la televiziune digitala. Bineinteles, nu suntem gata. Si atunci ca sa nu fie niciun fel de problema cu niciun fel de televiziune centrala, adica TVR-ul, ca doar TVR-ul are aceasta problema, sau locala, unde sunt mai multi, extindem termenul pana in 2016?

Sa nu-l mai extindem inca o data din 31 decembrie 2016, sa fim totusi seriosi, ca din 2006 pana acum... Bun, stim de ce s-a prelungit", a transmis prim-ministrul in cadrul sedintei de Guvern.

Prevederile OUG au fost elaborate in contextul in care pe 17 iunie 2015 ar trebui oprita transmisia analogica in Romania.TVR este postul care a solicitat Guvernului sa permita transmisia analogica terestra si dupa 17 iunie 2015.

"Desi aproximativ 90% dintre gospodarii sunt abonate la operatorii de cablu si nu vor fi influentate de trecerea la emisia digital terestra, nu a fost gasita, pana acum, o solutie pentru restul gospodariilor care nu vor avea acces la servicii de televiziune. Conform datelor oficiale, aproximativ 7% din gospodarii (aproximativ 500.000) sunt dependente de receptia... mai mult


Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 18:46

Iar ne-au luat-o bulgarii inainte: Televiziune digitala din aceasta noapte

Iar ne-au luat-o bulgarii inainte: Televiziune digitala din aceasta noapte

Romania tot promite de ani buni ca va trece la televiziunea terestra digitala, in detrimentul celei analogice, care va fi eliminata. Din motive mai mult sau mai putin intemeiate, tara noastra bate pasul pe loc in aceasta privinta, insa vecinii nostri bulgari s-au miscat mult mai repede.

Duminica noaptea, pe teritoriul Bulgariei, nu va mai putea fi receptionat semnal analogic, ci doar digital. Conform ultimelor date, doar 75.000 de oameni au beneficiat de decodoare subventionate de stat, din cei 210.000 care au acest drept, noteaza BTV News.

Semnalul digital va fi accesibil unui procent de 95% din populatia Bulgariei, unele locuri ramanand fara acoperire, nefiind clar care sunt acestea. Conform CNA-ului bulgaresc, intre 350.000 si 1.000.000 de oameni nu vor putea receptiona semnal digital.

Dupa incetarea semnalului analog, un grup de experti va analiza zonele in care nu se receptioneaza televiziune digitala, urmand a fi elaborate masuri pentru remedierea acestei probleme. mai mult


Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 18:09

3 comentarii
Dan Nica: In cateva luni vom avea televiziune digitala. TVR va fi gratuit

Dan Nica: In cateva luni vom avea televiziune digitala. TVR va fi gratuit

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca, in cateva luni, vor fi lansate programele TV digitale, in standard DVB-T 2, iar TVR va fi singurul post gratuit.

Potrivit ministrului, intr-o saptamana va fi publicata strategia privind modul in care se va face trecerea la televiziunea digitala terestra, in standardul DVB-T 2, care va fi adoptata in urma consultarilor cu Autoritatea Nationala pentru Reglemetare in Comunicatii (ANCOM) si Consiliul Concurentei.

DVB-T - Digital Video Broadcasting - Terrestrial, reprezinta standardul Uniunii Europene pentru transmiterea televiziunii digitale terestre. Se numeste "terestra" deoarece antenele de emisie sunt montate pe cladiri.

Citeste mai multe despre Dan Nica: In cateva luni vom avea televiziune digitala. TVR va fi gratuit pe Business24 mai mult


Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:15

4 comentarii
Strategia privind trecerea la televiziunea digitala va fi finalizata in 2-3 luni

Strategia privind trecerea la televiziunea digitala va fi finalizata in 2-3 luni

Noua strategie de trecere la televiziunea digitala, care se va sincroniza si cu deciziile Consiliului Europei in acest domeniu, ar putea sa fie gata in 2-3 luni, a declarat miercuri ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme.

"Exista in minister un departament care se ocupa de intocmirea acestei strategii. Exista posibilitatea ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) sau Societatea Romana de Televiziune sa primeasca spre utilizare o astfel de licenta TV. Cand strategia din domeniu va fi finalizata vom stii cum vom proceda in urmatorii ani", a spus ministrul, citat de Mediafax.

Precizarea vine dupa ce Valerian Vreme anuntase anterior ca ministerul intentioneaza sa acorde unei entitati controlate de stat una din cele doua licente de televiziune digitala, care va fi operata de SNR.

"Fara o licenta de televiziune digitala, SNR va avea mari probleme in viitor. Practic, cu ajutorul viitoarei licente pe care o va opera, societatea nu va mai fi obligata sa dea afara din personal, cel putin in urmatorii doi-trei ani, in conditiile in care, in urma a doua procese de audit, a reiesit ca aproape 750 de salariati ar trebui disponibilizati", a spus Vreme, saptamana trecuta.

Executivul a decis in luna august sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru... mai mult


Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 14:56

Guvernul va aproba miercuri trecerea Romaniei la televiziunea digitala

Guvernul va aproba miercuri trecerea Romaniei la televiziunea digitala

Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a anuntat ca miercuri va fi aprobata Hotararea de Guvern privind trecerea tarii noastre la televiziunea digitala.

In acest sens ministerul a elaborat Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.

"Acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru se vor realiza in urma unor proceduri de selectie organizate de ANCOM. Astfel, conform Hotararii de Guvern ce va fi aprobata marti, 12 mai, se va organiza procedura de selectie pentru doua licente de utilizare a frecventelor radio pana la 30 iulie 2010, urmand ca pana la data de 31 octombrie 2010 sa fie alocate si urmatoarele 4 multiplexe", informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Gabriel Sandu anunta ca taxa de licenta va fi cuprinsa intre 1 si 2,5 milioane euro, urmand ca pentru primele doua licente sa se determine cuantumul ce va fi achitat tinand cont de echipamentele de receptie propuse a fi subventionate de acestia, insa aceasta nu poate fi mai mica de 1 milion de euro.

Gabriel Sandu: Trecerea la digital va aduce cu sine o alta etapa

Ministrul de resort a mai precizat ca potrivit prevederilor Strategiei (pct. 4.1.3.1), cele doua multiplexe cu acoperire nationala vor trebui sa asigure pana la data stabilita pentru finalizarea procesului de tranzitie o acoperire pentru programele de televiziune nationale publice si a celor cu... mai mult


Marti, 11 Mai 2010, ora 21:33

2 comentarii
Autoritatile blocheaza trecerea la televiziunea digitala

Autoritatile blocheaza trecerea la televiziunea digitala

Toate tarile europene vor trebui sa treaca, pana la 1 ianuarie 2012, la transmisia programelor de televiziune in format digital si sa inceteze transmisia analogica.

In Romania insa, Hotararea de Guvern care stabileste procedura de tranzitie de la analogic la digital ar fi trebuit aprobata inca de anul trecut, dar rezolvarea acestei probleme s-a tot amanant.

Potrivit Ministerului Comunicatiilor, aceasta intarziere prin faptul ca Hotararea a fost retinuta mai mult decat trebuia la Ministerul Finantelor si asta pentru ca institutia dorea o taxa mai mare de licenta intrucat au perceput-o ca pe una de telefonie.

"Hotararea de Guvern care va reglementa modul de atribuire a celor doua multiplexe digitale (n. red. - un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra) se afla in prezent la Ministerul de Justitie, iar saptamana viitoare speram sa o putem introduce spre aprobare in Guvern", arata Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), citat de Adevarul.

Castigatorii primelor doua multiplexe digitale prin care populatia va putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital vor fi desemnati prin selectie comparativa pana la 31 mai, iar atribuirea se va incheia pana la 1 iulie. Licentele vor fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii, o licenta urmand sa coste 2,5 milioane de euro.

In tara noastra sunt peste 1,4 milioane de... mai mult


Joi, 01 Aprilie 2010, ora 20:25

2 comentarii
Strategie de trecere la televiziunea digitala va fi promovata in iulie

Strategie de trecere la televiziunea digitala va fi promovata in iulie

Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala urmeaza sa fie promovata va fi promovata de Guvern in aceasta luna, sustine Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor.

"Strategia a fost semnata zilele trecute de minister si ea se afla pe circuitul de avizare. Speram sa o putem promova la nivelul Guvernului in aceasta luna (...) La acest moment suntem in faza de a aloca sase multiplexuri la nivel national. Intr-o prima faza, vom aloca doua multiplexuri (...) Speram sa avem un proces lin si democratic pentru a stabili acest furnizor.

La momentul intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern, se va crea un grup de lucru, coordonat de MCSI, responsabil pentru repartizarea si realizarea calendarului de incetare a emisiilor analogice terestre", a explicat Fecioru, ciat de Mediafax.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice.

Potrivit strategiei de tranzitie la digital, CNA va stabili care sunt televiziunile retransmise prin primele doua multiplexuri. "Este o concurenta foarte puternica pentru actualele retele de distributie, cablu si satelit. Calitatea semnalului video si audio este superioara", a explicat Catalin Marinescu, presedintele Asociatiei pentru... mai mult


Marti, 14 Iulie 2009, ora 18:38

1 comentariu
In cativa ani romanii vor receptiona 48 de canale care emit in sistem digital

In cativa ani romanii vor receptiona 48 de canale care emit in sistem digital

Romanii vor putea receptiona, pana in anul 2012, pana la 48 de canale de televiziune, atat romanesti cat si straine, care emit in sistem digital.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a inceput demersurile pentru ca si Romania sa intre in randul tarilor care pot gazdui emiterea in astfel de sisteme, mai ales ca acest lucru va fi gratuit, dupa cum spune Marius Fecioru, Secretarul de stat la Ministerul Comunicatiilor.

"Cea mai buna componenta a acestui program este aceea ca aceste posturi de televiziune vor putea fi receptionate gratuit. Astfel, impactul social va fi mare. Iar TVR si televiziunile private vor avea posibilitatea sa transmita si in format High Definition", a explicat Marius Fecioru.

Statul va trebui sa investeasca aproximativ 100 milioane euro, pentru implementarea acestui proiect, adica in montarea a peste 100 de piloni de transmisiune, care vor acoperi aproximativ 90% din teritoriul Romaniei. mai mult


Luni, 13 Iulie 2009, ora 22:45

Aproape 1,5 milioane de romani, obligati sa-si schimbe serviciile TV

Aproape 1,5 milioane de romani, obligati sa-si schimbe serviciile TV

Peste 1,4 milioane de telespectatori, dintre care aproximativ 900.000 locuiesc in mediul rural, vor fi nevoiti sa investeasca intr-un receptor pentru televiziune digitala sau sa devina clienti ai unui operator de cablu sau satelit.

Gospodariile, care pana acum receptau semnalul TV prin antene montate pe bloc sau casa, au la dispozitie trei ani sa faca trecerea la televiziunea digitala, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit proiectului de politica si strategie privind tranzitia de la televiunea analogica la cea digitala si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, nici un emitator analogic de televiziune nu va mai avea voie sa transmita pe teritoriul Romaniei dupa data de 1 ianuarie 2012.

Dupa aceea, companiile de cablu vor fi nevoite sa transmita doar in formatul Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T), standardul organizatiei europene de profil pentru transmiterea televiziunii digitale terestre.

Utilizatorii de antene vor avea doua solutii pentru a putea receptiona servicii TV si dupa 1 ianuarie 2012: achizitionarea unui decodor extern de semnal de semnal de televiziune digitala care se conecteaza la televizor sau cupararea unui televizor care incorporeaza un asemenea decodor.

Daca televizorul nu dispune de conectori Euroscart, trebuie inlocuit. Astfel, se estimeaza ca vor fi inlocuite cate sute de mii de aparate TV in urmatorii trei ani. De altfel, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale vrea sa impuna prin lege ca... mai mult


Luni, 09 Februarie 2009, ora 10:43

1 comentariu
Alte articole despre: televiziune digitala, MCSI

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)