timisoara descoperire arheologica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Descoperire arheologica uluitoare in centrul Timisoarei

Descoperire arheologica uluitoare in centrul Timisoarei

Santul de aparare al fortificatiei turcesti din Timisoara, care dateaza din secolul al XVI-lea, a fost descoperit de arheologi in Piata Unirii, unde au loc lucrari de reamenajare, fiind, de asemenea, gasite obiecte ceramice si doua schelete umane.

Fortificatia turceasca de la Timisoara este mentionata in scrierile istorice, existand si harti vechi cu amplasamentul acesteia, insa arheologii nu vor sapa pentru descoperirea acesteia, intrucat planul de reamenajare nu cuprinde si perimetrul acesteia.

Descoperire arheologica surprinzatoare la Timisoara

Potrivit sursei citate, arheologii au gasit inclusiv bustenii de stejar care protejau santul de aparare construit din bucati de caramida si pamant batut. De asemenea, pe straturile de pamant sapate de cercetatori se poate vedea un strat gros de cenusa, de pe vremea cand Eugeniu de Savoya cucerea cetatea Timisoarei, in 1716.

Arheologii au putut stabili, in urma sapaturilor din Piata Unirii, ca zidul cetatii Timisoara, la momentul cand santul de aparare era functional, adica in secolul al XVI-lea, era alb si a fost construit din lemn si lut.

Tot in Piata Unirii din Timisoara au fost gasite si obiecte, printre care vase sau fragmente de vase din ceramica, dar si arme sau unelte.

Descoperire arheologica extraordinara in centrul Timisoarei

Langa Domul Catolic, in Piata Unirii, au fost gasite si doua morminte care dateaza din perioade diferite. Unul dintre scheletele umane descoperite este de adult, iar celalalt de... mai mult


Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 17:06

1 comentariu
Descoperire arheologica surprinzatoare la Timisoara

Descoperire arheologica surprinzatoare la Timisoara

Arheologii au descoperit scheletul unei camile chiar in centrul Timisoarei. Osemintele vor fi expuse la Muzeul Banatului.

"Dupa ce arheologii de aici o vor desena, o vor fotografia, se va preleva, se va duce la Muzeul Banatului", a declarat Victor Bunoiu, arheolog la Directia Judeteana pentru Cultura Timis, informeaza Digi 24.

Arheologul Alexandru Szentmiklosi a spus ca au gasit pana acum cranii de cai, vaci si alte animale, dar ca in acest caz nu este vorba despre o specia cunoscuta specialistilor autohtoni.

Se crede ca scheletul provine din secolul al saptesprezecelea, cand turcii faceau expeditii militare pe teritoriul Tarilor Romane. mai mult


Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 15:46

2 comentarii
Descoperire arheologica extraordinara in centrul Timisoarei

Descoperire arheologica extraordinara in centrul Timisoarei

O echipa de arheologi, coordonata de Alexandru Szentmiklosi, a decoperit urmele asediului printului Eugeniu de Savoya asupra Cetatii Timisoarei.

Arheologii de pe santierul din Piata Unirii au scos la lumina fortificatia turceasca a Timisoarei, care isi avea palisada sub actualul Muzeu de Arta, iar la o adancime de 3,40 metri au descoperit un nivel de cenusa cu resturi de impletituri din nuiele, scrie Timis Online.

Aceste urme din santul de aparare "surprind exact momentul asediului lui Eugeniu de Savoya asupra Cetatii Timisoarei", a sustinut arheologul Szentmiklosi.

De asemenea, arheologii au descoperit si un al doilea sant de aparare turcesc, precum si o casa turceasca de mari dimensiuni, cu un sant de fundare de 14 metri si alte case turcesti timpurii.

Printre obiectele gasite se afla si numeroase fragmente de ghiulele din vremea asediului lui Savoya, vase intregi din perioada austriaca si o moneda batuta de Ferdinand de Habsburg intre anii 1526 -1552. mai mult


Duminica, 23 Martie 2014, ora 17:33

2 comentarii
Moscheea lui Suleiman Magnificul, dezgropata de arheologi la Timisoara

Moscheea lui Suleiman Magnificul, dezgropata de arheologi la Timisoara

Arheologii timisoareni au inceput sa scoata la suprafata ramasitele moscheii lui Suleiman Magnificul, ridicata in cinstea sultanului turc la cucurirea orasului, in 1552.

Descoperirea a fost facuta chiar in centrul Timisoarei, si e insotita de alte dovezi ale prezentei turcesti in zona, cum ar fi morminte musulmane si monezi, scrie evz.ro.

Asa cum obisnuiau otomanii, moscheea a fost ridicata pe fundatia unei biserici crestine din centrul vechi al Timisoarei, in actuala Piata Sfantul Gheorghe. Dupa ce turcii au cedat Transilvania, moscheea a fost data ordinului iezuit, care a daramat-o si a construit pe locul ei Biserica Iezuita cu hramul Sfantul Gheorghe.

In mormintele din necropola musulmana, cei ingropati au capul spre Mecca. "In morminte nu erau acoperiti decat cu un giulgiu si cu cateva scanduri deasupra", a spus arheologul Florin Drasovean. mai mult


Joi, 19 Decembrie 2013, ora 14:02

1 comentariu
Descoperiri impresionante in Timisoara - ce au gasit arheologii sub centrul istoric

Descoperiri impresionante in Timisoara - ce au gasit arheologii sub centrul istoric

Arheologii au facut mai multe descoperiri importante in Timisoara, pe santierul deschis in Piata Libertatii pentru lucrarile de amenajare a centrului istoric.

Este vorba despre zidurile unei cladiri ce ar putea fi o veche baie turceasca, cel mai important element din descoperirile arheologilor, care au mai gasit o parte dintr-un sistem de canalizare realizat de austrieci, postamentul unei statui si diverse obiecte din perioada ocupatiei otomane, scrie Mediafax.

Dorel Miclea, arheologul care conduce santierul din Piata Libertatii, a precizat ca descoperirile au fost facute de la inceperea lucrarilor de amenajare a centrului vechi din Timisoara.

"In coltul de nord-est al pietei s-au descoperit zidurile unei cladiri, probabil vorbim de baile turcesti. Cladirea are mai multe incaperi, pavate cu dale de caramida, unele dintre incaperi fiind hexagonale. Se vad urmele unor pilastri, probabil sustineau acoperisul, precum si blocuri mari de piatra ce se aflau probabil la intrarea in cladirea principala", a explicat Miclea.

Urias de peste doi metri din Evul mediu dezgropat la Timisoara

Sapaturile nu au fost inca finalizate, astfel incat nu se cunoaste exact ce suprafata are cladirea descoperita, insa arheologul a precizat ca sectorul va fi dezgolit, cel mai probabil, in urmatoarea saptamana.

"Inca nu stim ce suprafata are cladirea deoarece o parte buna din aceasta cladire se afla sub pavimentul actualei strazi Lucian Blaga. Tot acest sector va fi dezgolit in... mai mult


Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 17:33

5 comentarii
Urias de peste doi metri din Evul mediu dezgropat la Timisoara

Urias de peste doi metri din Evul mediu dezgropat la Timisoara

Scheletul unui om de peste doi metri a fost descoperit la Timisoara de catre arheologii care lucreaza in doua piete din oras, intr-un strat de sol din perioada medievala.

In Evul Mediu, oamenii aveau o inaltime mult mai mica decat azi, iar cazurile de oameni inalti sunt foarte rare. Scheletul a fost descoperit intr-o zona unde a existat un cimitir turcesc si in care s-au gasit foarte multe schelete de copii, scrie Adevarul.

Arheologii au declarat ca persoana decedata, care inca nu a fost dezgropata in intregime, avea cel putin doi metri, dupa analiza tibiei si a pozitiei corpului. mai mult


Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 10:19

Descoperire arheologica importanta pe santierul autostrazii Lugoj-Deva

Descoperire arheologica importanta pe santierul autostrazii Lugoj-Deva

Muncitorii de pe santierul autostrazii Lugoj-Deva au descoperit cea mai mare necropola a unui grup cultural din Epoca bronzului.

O echipa de arheologi, condusa de prof.dr. Florin Drasovean s-a deplasat pe santier si a anuntat ca sunt ingropate acolo peste 50 de morminte de incineratie, vechi de peste 3.000 de ani, vase de lut, rasnite de piatra folosite in ritualuri funerare, precum si sute de locuinte din secolul XIII inainte de Christos, scrie Timisoara online.

Cele 15 morminte se afla sub actuala locatie a satului Paru, au precizat arheologii. Materialele sunt prelucrate de specialistii de la Muzeul Banatului.

"Deosebit de importante sunt mormintele care arunca o noua lumina despre ritul si ritualul funerar de la sfarsitul epocii bronzului din nord-estul Banatului.

S-a constatat ca defunctii erau depusi pe un rug funerar pe care erau arse si obiectele din trusoul funerar, din care faceau parte o masa-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, rasnite din piatra, precum si diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru.

Metodele moderne de datare prin metoda carbonului radioactiv arata ca necropola de la Paru se situeaza in intervalul de timp cuprins intre 1300 si 1200 in. Chr", a declarat prof.dr. Florin Drasovean. mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 18:09

1 comentariu
Vestigii preistorice, descoperite in centrul Timisoarei

Vestigii preistorice, descoperite in centrul Timisoarei

O echipa de arheologi a descoperit vestigii vechi de 6.000 de ani, care apartin culturii Tiszapolgar, in curtea Facultatii de Arte Plastice din Timisoara.

In urma sapaturilor, arheologii au descoperit ziduri din fortificatia care strajuia poarta Viena, dar si alte complexe din mileniul al IV-lea, informeaza Tion.

"Lucrarile de reabilitate a unei cladiri (acolo unde se va construi noua Facultate de Muzica - n.red.) au dus la dezvelirea unor ziduri ale ravelinului (fortificatie pe care se punea armamentul menit sa apere cetatea de atacuri din exterior) din partea dreapta a portii Vienei. Aceste cercetari au scos la iveala zidul acestuia, pe o portiune de circa 10 m.

Ceea ce este foarte important, sub acest zid au fost gasite cateva complexe arheologice care dateaza din mileniul al IV-lea I.Chr. si apartin culturii Tiszapolgar. Cercetarile sunt in derulare, dar, inca din aceasta etapa, se poate spune ca acestea aduc informatii esentiale pentru localizarea exacta in teren a fortificatiilor bastionare ale orasului si, mai ales, a unei locuiri preistorice care, pana in acest moment, era presupusa de cele cateva fragmente ceramice aflate in colectiile Muzeului Banatului", a declarat unul dintre arheologii implicati in aceasta cercetare. mai mult


Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 11:18

4 comentarii
Schelete din secolul al XVII-lea, descoperite la Timisoara

Schelete din secolul al XVII-lea, descoperite la Timisoara

Arheologii din Timisoara au descoperit doua schelete umane si o asezare datand din secolul al XVII-lea. Descoperirea a fost facuta in timpul sapaturilor efectuate langa cladirea Finantelor Publice.

Arheologii de la Muzeul Banatului din Timisoara cred ca este vorba despre inmormantari rituale efectuate in apropierea casei. Unul dintre schelete a fost distrus de un excavator, celalalt insa a fost descoperit intact, fiind ingropat intr-un sicriu si cu o moneda in gura, informeaza Evenimentul Zilei.

Tot in timpul sapaturilor de descarcare de sarcina arheologica din zona viitoarei parcari a Fiscului din Timisoara a fost descoperita o asezare medievala datand din secolele XVII-XVIII, suprapusa fortificatiei orasuluil. mai mult


Miercuri, 03 August 2011, ora 20:47

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae