titluri de stat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Finantele au respins toate ofertele pentru titlurile de stat cu scadenta la trei ani

Finantele au respins toate ofertele pentru titlurile de stat cu scadenta la trei ani

Ministerul de Finante a respins toate ofertele primite de la banci pentru obligatiunile de stat cu scadenta la trei ani scoase la vanzare joi, considerand randamentele solicitate ca fiind prea ridicate.

Emisiunea de titluri de stat a fost in valoare totala de 900 milioane lei (211,76 milioane euro, n.n.), dar MFP a considerat inacceptabil nivelul dobanzii solicitat de banci.

Oferta totala a bancilor a fost de 1,24 miliarde lei (cca 0,291 miliarde euro, n.n.). Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 10.000 lei.

La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 13 dealeri primari - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, MKB Romexterra, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac.

MFP vrea sa atraga in mai 4,5 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.

Ultima licitatie din aceasta luna este fixata pe 20 mai, pentru obligatiuni cu scadenta la sapte ani, in valoare de de 700 de milioane de lei. mai mult


Joi, 13 Mai 2010, ora 17:29

2 comentarii
Ministerul de Finante a lansat o emisiune de titluri de stat de 1 miliard de lei

Ministerul de Finante a lansat o emisiune de titluri de stat de 1 miliard de lei

Ministerul Finantelor a lansat, luni, o noua emisiune de titluri de stat in valoare de 1 miliard de lei.

Prin cea de-a treia licitatie din aceasta luna, Ministerul vrea sa ajunga la suma de 4 miliarde de lei, conform Money.

Ministerul de Finante a atras, pe 4 martie, din piata locala, 600 de milioane de lei, iar pe 8 martie, 1,33 de miliarde de lei. Statul isi mai propune sa realizeze alte doua licitatii pe 18, respectiv 22 martie.

La sfarsitul saptamanii trecute, Finantele au mai atras un miliard de euro, prin intermediul unei emisiuni de eurobonduri de 1 miliard de euro, asta dupa ce, in primele doua luni ale anului, au imprumutat de pe piata interna alte 8,6 miliarde de lei. mai mult


Luni, 15 Martie 2010, ora 12:45

Banii din pensii, bagati in titluri de stat

Banii din pensii, bagati in titluri de stat

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a prelungit pana in noiembrie 2009 termenul pana la care administratorii fondurilor de pensii pot investi in titluri de stat mai mult de 70% din valoarea totala a activelor.

Potrivit normelor CSSPP, administratorii au beneficiat de o derogare, care le permitea sa investeasca o parte importanta din banii adunati din contributiile la pensiile private obligatorii in instrumente financiare sigure, cum sunt titlurile de stat si depozitele bancare, scrie Evenimentul Zilei

In conditiile in care piata de capital este afectata de turbulente, pe fondul crizei financiare internationale, arbitrul pietei a decis sa prelungeasca aceasta perioada de gratie.

"Prelungirea termenului de derogare reprezinta o masura prudenta intreprinsa in interesul protejarii activelor participantilor in actualul context economic", potrivit unui comunicat remis de CSSPP.

Astfel, administratorii pot investi mai mult de 70% din sumele acumulate in conturile participantilor in titluri de stat emise in Romania sau in statele membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor publicate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), fiecare dintre cele 25 de fonduri de pensii private au obtinut randamente peste rata inflatiei in intervalul 31 august 2008 - 31 august 2009. In ultimul an, inflatia a fost de 4,96%.

Fondurile de pensii obligatorii au avut un randament mediu de 15,53%. Profitul net realizat de fondurile... mai mult


Joi, 08 Octombrie 2009, ora 09:43

Tranzactie de 5,92 milioane euro cu titluri de stat la BVB

Tranzactie de 5,92 milioane euro cu titluri de stat la BVB

BVB a inregistrat, joi, o tranzactie cu titluri de stat in valoare de 25,233 milioane lei (5,92 milioane euro).

Au fost transferate 2.300 de obligatiuni de stat printr-o singura tranzactie inregistrata in sistem la ora 13:53, la un pret de 10.971,12 lei/titlu fata de o valoare nominala de 10.000 lei.

Titlurile transferate fac parte dintr-o emisiune de obligatiuni de stat lansata de Ministerul Finantelor Publice /MFP/ pe 12 ianuarie 2009, cu scadenta pe 5 martie 2014 si cu o dobanda de 11 la suta.

Emisiunea de obligatiuni este in valoare de 1,897 miliarde lei. mai mult


Joi, 17 Septembrie 2009, ora 21:48

MEF a vandut titluri de stat de 612 milioane lei

MEF a vandut titluri de stat de 612 milioane lei

Ministerul Economiei si Finantelor a atras peste 612 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasatala licitatie prin intermediul BNR.

Titlurile de stat au scadenta la trei luni, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecataemisiunea este de 14,23%. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 13,74%, arata Agerpres.

Valoarea totalaa emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea totaladin partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de 1,44 miliarde lei. MEF a respins ofertele bancilor care au solicitat randamente mai mari de 14,25%. mai mult


Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 21:30

Vosganian: Romanii au cumparat titluri de stat de peste 120 milioane lei

Vosganian: Romanii au cumparat titluri de stat de peste 120 milioane lei

Populatia a cumparat recent, intr-o perioada de 2-3 zile, titluri de stat de peste 120 milioane lei, in conditiile in care, in prezent, valoarea titlurilor de stat detinute de populatie este de "sute de milioane de lei", a spus duminica ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Am avut o perioada de cateva zile in care populatia a achizitionat titluri de stat de peste 120 milioane lei si credem ca, in continuare, populatia va avea un loc activ pe piata titlurilor de stat, mai ales daca tinem cont si de posibilitatile pe care le-a adus listarea la bursa", a declarat Vosganian.

El a precizat ca bancile din Romania sunt sigure si isi onoreaza obligatiile, insa au devenit mai precaute in acordarea de credite, si a adaugat ca singura expresie clara a incertitudinii la nivelul populatiei este orientarea catre titlurile de stat.

"La nivelul bancilor, s-a redus rolul de sustinere a activitatii economice prin creditare. Bilantul se comprima, iar institutiile de credit cauta o mai buna racordare intre nivelul capitalului si credite. In acelasi timp, bancile au devenit mai precaute si mai interesate fata de tranzactiile pe piata interbancara, in conditiile in care lichiditatea nu mai curge la fel de natural. Exista o fractura intre cei care dispun si cei care nu dispun de lichiditate", a mai spus Vosganian.

El a completat ca este greu de evaluat impactul pe care reducerea creditarii il va avea asupra activitatii economice, insa in niciun caz nu va fi unul... mai mult


Duminica, 02 Noiembrie 2008, ora 15:48

2 comentarii
Tariceanu are titluri de stat in valoare de o jumatate de milion de lei

Tariceanu are titluri de stat in valoare de o jumatate de milion de lei

Premierul Calin Popescu Tariceanu a depus o declaratie de avere diferita in calitate de aspirant la fotoliul de deputat de Ilfov, fata de cea in calitate de premier. Difentele apar la capitolele conturi si valoare a actiunilor.

Tariceanu a achizitionat titluri de stat in valoare de 446.457 lei, scrie Gandul.

Primul ministru tine banii in banci numai in valuta, la ING avand 304.725 de dolari, 21.235 euro si 88.467 lei. La HVB el mai detine 28.530 lei si 22.780 dolari.

In ceea ce priveste actiunile, valoarea acestora a scazut cu 50%, de la 155.310 lei la 76.549 lei.

Cele 2000 de actiuni la BRD au scazut de la 43.800 la 19.500 de lei, cele de la SIF 2 de la 6.540 la 2.280 de lei, cele de la SIF 3 de la 6.360 la 1.880 de lei, iar cele de la SIF 5 de la 99.705 la 30.187 de lei. mai mult


Luni, 27 Octombrie 2008, ora 09:50

Riscurile investitiei in titluri de stat

Riscurile investitiei in titluri de stat

Investitia in obligatiuni de stat pe piata de capital romaneasca a devenit posibila din 4 august 2008. Desi este cea mai sigura investitie in lei, si aici riscurile isi fac aparitia. Nivelul inflatiei si politica de dobanzi a BNR sunt factorii care influenteaza cel mai mult castigurile la aceste plasamente.

La bursa, pretul titlurilor de stat este exprimat ca procent din valoarea nominala. Pretul de tranzactionare difera de cele mai multe ori de aceasta valoare, avand o influenta decisiva asupra randamentului.

Cu cat investitorul cumpara o obligatiune la un pret mai mare, randamentul obtinut scade. Acesta poate cobori chiar si sub dobanda platita la titlul respectiv, daca pretul de achizitie este mai mare decat valoarea nominala. Astfel ca, decizia de investitie trebuie luata nu dupa valoarea cuponului, ci dupa randamentul pana la maturitate.

Brokerii pun la dispozitia clientilor informatii legate de randamente, care sunt furnizate la cerere prin intermediul consilierilor. Paul Brendea, analist financiar in cadrul Prime Transaction, citat de Conso.ro, spune ca "randamentul se obtine raportand rata cuponului anual la pretul de tranzactionare la bursa al obligatiunii".

Adi Lupsan, responsabil operatiuni clienti institutionali de la SSIF Intercapital Invest apreciaza ca, in momentul de fata, cuponul obligatiunilor este de 8-9%, iar pretul poate fi redus printr-un discount de 4-5%. Astfel, pretul optim de cumparare al titlurilor de stat, in situatia actuala, ar fi... mai mult


Miercuri, 13 August 2008, ora 08:40

Bogdan Baltazar: Titlurile de stat nu vor salva bursa

Bogdan Baltazar: Titlurile de stat nu vor salva bursa

Listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti nu va face minuni, dar va fi un imbold pentru piata de capital, considera consultantul financiar Bogdan Baltazar.

O explicatie este faptul ca Bursa evolueaza in functie de sentimentul economic general, care se reflecta in cumpararea de actiuni, relateaza The Money Channel.

"Ele vor da un impuls bursei, dar bursa va trai si va prospera in functie de sentimentul economic general reflectat in achizitionarea de fluxuri de venituri viitoare, superioare. Actiunile celor de la obligatiunile de stat sunt mai riscante, dar vor deveni un bench-mark", a declarat Bogdan Baltazar. mai mult


Luni, 28 Iulie 2008, ora 20:01

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Inchisoare pe viata pentru un asistent care a ucis peste 30 de pacienti, "din plictiseala"
  2. Megalomania lui Erdogan: Peste 1.000 de politisti ii pazesc palatul!
  3. Secretul longevitatii unui miliardar de 84 de ani: Cinci doze de Cola pe zi
  4. Doi renumiti oameni de stiinta au dat verdictul: Creationistii trebuie inchisi pentru sanatatea mintala a copiilor
  5. Misterul dronelor care survoleaza Parisul: Primele arestari n-au nicio legatura cu vinovatii
  6. Imaginatia unor femei inselate: Cum s-au razbunat (Galerie foto)
  7. Cat costa sa inchiriezi un sat intreg cu tot cu vaci si statia de autobuz
  8. Una dintre cele mai cunoscute fantome a fost fotografiata in premiera
  9. Consecinte inedite ale crizei francului elvetian: "Contrabanda" cu pizza
  10. Mumie de 1.000 de ani descoperita intr-un loc inedit: E o raritate (Foto)