traditii crestine

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pastele, sarbatoarea bucuriei si a traditiilor din jurul vestii ca Hristos a inviat

Pastele, sarbatoarea bucuriei si a traditiilor din jurul vestii ca Hristos a inviat

Pastele, sarbatoarea crestina care cheama oamenii sa ia Lumina Sfanta, aduce bucuria unica a Invierii Mantuitorului, dar si ritualuri si traditii religioase, printre care si cea a salutului cunoscut chiar si de cei mici - "Hristos a inviat!", "Adevarat a inviat!".

Sarbatoarea Pastelui este considerata a fi una a bucuriei date de vestea Invierii. O veste care, pana la Inaltarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regaseste in salutul "Hristos a inviat!", la care se raspunde cu "Adevarat a inviat!".

De Paste, spun preotii, nimeni nu trebuie sa fie trist, nimeni nu trebuie sa planga, bucuria fiind sentimentul predominant in zilele de Paste.

Numele sarbatorii deriva din cuvantul ebraic "pesah", care inseamna "trecere" si vine din termenul egiptean cu acelasi inteles "paseh".

Lumina Sfanta de la Ierusalim este adusa sambata seara, cu un avion special, la Aeroportul "Henri Coanda" Bucuresti, de unde este dusa cu avioane de mici dimensiuni si in Bacau, Iasi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare si Timisoara, pentru clerul si credinciosii ortodocsi din aceste zone.

La Catedrala Patriarhala din Capitala, Lumina Sfanta este oferita credinciosilor la slujba de Inviere, de catre patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, preafericitul parinte Daniel.

In bisericile ortodoxe, slujba de Inviere incepe in jurul orei 23.00, in interiorul lacasurilor de cult. Invierea Mantuitorului nu este insa proclamata in interiorul bisericii, ci in afara acesteia, pentru... mai mult


Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 09:35

Traditii de Boboteaza - fetele pun busuioc sub perna, barbatii se intrec sa scoata crucea din apa (Video)

Traditii de Boboteaza - fetele pun busuioc sub perna, barbatii se intrec sa scoata crucea din apa (Video)

Sarbatoarea Botezului Domnului cuprinde, pe langa sfintirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa intrecere inot a barbatilor pentru a scoate din apa o cruce aruncata de preot si cel practicat de fete, care pun busuioc sub perna pentru a-si visa alesul.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alaturi de ziua Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, praznuita in 7 ianuarie, marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna si, totodata, al celor dedicate nasterii lui Iisus Hristos.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sarbatori, atat pentru crestinii ortodocsi, cat si pentru cei catolici.

La romani, ziua de Boboteaza cuprinde motive specifice sarbatorilor de Craciun. Astfel, in unele zone se colinda, se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se fac prorociri despre noul an.

La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca o cruce. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care reuseste sa ajunga primul la ea primeste binecuvantarea preotului si se considera ca va avea noroc tot anul. In vechime, cel care gasea primul crucea si o aducea la mal primea si daruri de la domnitorul tarii si era tinut la mare cinste de catre ceilalti.

Iordanitul femeilor este un alt obicei. In trecut, in satele din nordul tarii, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau... mai mult


Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 18:47

4 comentarii
Sfantul Stefan, traditii si obiceiuri (Video)

Sfantul Stefan, traditii si obiceiuri (Video)

Intotdeauna, in a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, Biserica noastra crestin-ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Intaiul Mucenic si Arhimandrid Stefan, condamnat la moarte in anul 33, de autoritatile iudaice, cel care a vestit si marturisit credinta in Hristos, deschizand drumul unui impresionant sir de martiri crestini, pedepsiti pentru credinta lor.

Sfantul Stefan era de neam ales si provenea din semintia lui Avraam. In limba greaca, Stefan inseamna "coroana" si se refera atat la ravna de care acesta a dat dovada in a face cunoscuta lucrarea lui Iisus Christos cat si la faptul ca el, Sfantul, este primul dintr-un nesfarsit sir de martiri din lumea crestina.

Misiunea Sfantului Stefan era aceea de a demonstra ca Iisus Christos este Mesia, cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita ravnei si credintei sale, Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a savarsi minuni si de a arata semne mari in popor.

Avad harul divin al minunilor, care-i insoteau adesea propovaduirile, Sfantul Stefan a starnit mania evreilor, care l-au chemat la judecata in fata Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzandu-l de blasfemie, ca huleste si ca strica Legea lui Moise. Trebuie stiut ca, la acea vreme, blasfemia se pedepsea cu moartea.

In fata Sinedriului, Stefan si-a prezentat argumentele sale solide din scripturi cum ca Legea se implineste prin Christos, adica prin Mesia, cel prezis de profeti, dar din pacate, nu a reusit sa-i convinga pe judecatori. Stefan a... mai mult


Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 08:18

5 comentarii
Propunerile ONG-urilor crestine pentru revizuirea Constitutiei Romaniei

Propunerile ONG-urilor crestine pentru revizuirea Constitutiei Romaniei

Un grup de cateva zeci de organizatii non-guvernamentale crestine a remis Comisiei parlamentare care elaboreaza proiectul legislativ pentru revizuirea Constitutiei Romaniei un set de propuneri privitoare la acest proces de modificare a legii fundamentale.

Documentul a fost elaborat in urma unor consultari extinse intre organizatii civice crestine importante si cuprinde propuneri de intarire a unor prevederi constitutionale relevante pentru respectarea familiei si a mostenirii crestine a poporului roman, dar si pentru participarea cetateneasca la viata politica.

"Constienti de insemnatatea revizuirii Constitutiei, organizatiile semnatare ale acestui document, ca parte a societatii civile, va roaga sa luati in considerare propunerile de amendare, cu scopul adecvarii legii fundamentale la traditia si mostenirea poporului roman, dar si pentru adaptarea acesteia la realitatile si imprejurarile de astazi", se arata in scrisoarea transmisa membrilor Comisiei.

In primul rand, se solicita modificarea articolului 48 in sensul definirii exprese a casatoriei ca fiind "uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie". Amendamentul propus urmareste recunoasterea rolului primordial al familiei intemeiata pe casatoria intre un barbat si o femeie, in conformitate cu traditia romaneasca si dupa standardele universal recunoscute, ca institutie esentiala pentru societate si civilizatie. "Consideram ca se impune aceasta mentiune mai ales avand in vedere evolutia societatii... mai mult


Joi, 30 Mai 2013, ora 17:56

2 comentarii
Colindele si traditiile Sarbatorilor de iarna, explicate de preoti

Colindele si traditiile Sarbatorilor de iarna, explicate de preoti

Lunile decembrie-ianuarie sunt pline de sarbatori religioase si nu numai, toate de o insemnatate majora pentru toti romanii. Fiind atat de pretuite, in traditia populara au aparut o multime de obiceiuri, dar si cantecele denumite colinde.

In functie de fiecare eveniment in parte, romanii s-au deprins cu urmatoarele traditii, dupa cum povestesc reprezentantii Bisericii:

Craciun

Craciunul, sau Nasterea Domnului, este cu siguranta sarbatoarea cu prilejul careia se canta cle mai multe colinde. Totul incepe cu ziua de Ajun, in cae preotii din fiecare comunitate, fie ea oras sau sat, merg din casa in casa si canta "Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru...", toti oamenii trebuind sa se inchine in fata crucii si sa o sarute, in semn de smerenie si respect.

Apoi incepe colindatul celor mici, care canta "Colindetele" si "Buna dimineata!", in noaptea de Ajun, iar apoi "Steaua". Copiii care aleg acest colind poarta in fiecare casa in care merg o bucata de carton pe care este reprezentata nasterea Domnului.

Oamenii care ii primesc sunt considerati binecuvantati, caci isi arata pretuirea catre Dumnezeu. Copiii sunt rasplatiti in mod traditional cu mere, nuci, covrigi si alte fructe.

Acestea sunt colindele ce nu lipsescc sub nicio forma, dar numarul cantecelor inchinate nasterii lui Iisus Hristos este mult mai mare, incluzand: "Astazi s-a nascut Hristos", "Colindul Craciunului", "Am plecat sa colindam", "Trei magi de la Rarasit", "Ziurel de ziua", etc.

In traditia... mai mult


Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 21:05

2 comentarii
Rusaliile sau intemeierea Bisericii crestine

Rusaliile sau intemeierea Bisericii crestine

Credinciosii ortodocsi praznuiesc, duminica, la 50 de zile dupa Inviere, Rusaliile, marcand ziua in care Duhul Sfant a pogorat peste adunarea Apostolilor, in chip de limbi de foc, iar acestia au inceput sa propavaduiasca.

Desi Duhul Sfant a fost prezent in creatie inca de la inceput, El a coborat in lume in mod deplin pentru a o sfinti numai dupa biruirea mortii si intoarcerea la Tatal a lui Hristos. Numai atunci Dumnezeu Duhul Sfant a putut cobori peste firea umana curatata de pacate si rascumparata si s-a salasluit in cei care l-au primit pe Hristos.

Intemeierea Bisericii crestine

Din punct de vedere al credintei ortodoxe, la Cincizecime, prin pogorarea Duhului Sfant a aparut un Organism cu totul nou, un Asezamant divino-uman, Biserica. Cu alte cuvinte, coborarea peste Apostoli a Duhului, darurile si harismele primite de ei, predica si botezul primilor trei mii de oameni constituie intemeierea Bisericii crestine, atat ca o comunitate a credinciosilor, cat si ca institutie.

Biserica nu este, deci, numai o grupare umana asociata prin aceeasi credinta in Dumnezeu si nici numai o institutie ingradita prin dogme si legi. Ea este o comuniune a oamenilor in Dumnezeu si cu Dumnezeu si il poarta in sine pe Duhul Sfant. Unii Sfinti Parinti au numit Biserica lui Hristos "Duhul Sfant traind in omenire".

Rolul Duhului Sfant este de a-l face activ pe Hristos in noi, prin har. El transforma crestinii din oameni trupesti in oameni duhovnicesti, sfinteste si daruieste... mai mult


Duminica, 03 Iunie 2012, ora 09:31

22 comentarii
Biserica nu poate obliga respectarea Tainei casatoriei, acolo unde primitorii o refuza

Biserica nu poate obliga respectarea Tainei casatoriei, acolo unde primitorii o refuza

Neintelegerile, lipsa de respect in launtrul casatoriei, acuzatiile reciproce la care se ajunge uneori este o realitate trista a esecului primilor oameni si a urmasilor. Invinuirile pe care si le-au adus prima pereche izbesc si acum urechile noastre.

Crestinismul intelege just rolul si valorile trupului omenesc. Iubirea conjugala isi regaseste locul ei firesc: "ea nu se aseamana intru nimic acelor rabufniri de erotism al caror exemplu se gaseste frecvent in lumea pagana.

Ea este casta, caci presupune la cei doi o atitudine de daruire, lipsita de egoism. Ea se purifica pe masura practicarii ascezei (1 Co 7, 2, 5) si ii smulge din radacina, acelor necuratii injositoare pe care sfantul Pavel le descrie in tablouri sumbre (Rm I, 24, 27). ...Necesitatea de a muri sie insusi pentru a trai in Hristos ...se impune si in viata conjugala: aceasta nu va arata un om nou, decat daca in centrul ei este instalata Crucea".

Dar, cum spuneam, Taina nuntii implica si un consimtamant bilateral, consimtamant-angajament al sotilor, care, fireste, este indispensabil validitatii cununiei. Problemele de drept bisericesc ce se nasc - ca si cele nebisericesti - din convietuire, au avut totdeauna in vedere raportarea la un suport dogmatic, un temei scripturistic sau patristic, in functie de care s-a emis o norma, ce a devenit intre timp lege, canon bisericesc. Citeste articolul despre divort pe www.crestinortodox.ro mai mult


Sambata, 04 Iulie 2009, ora 10:19

Soborul Maicii Domnului

Soborul Maicii Domnului

Fecioara Maria s-a bucurat de cinstire din partea oamenilor chiar din timpul vietii sale pamantesti. Intrarea si dezvoltarea acestei cinstiri in cultul public al Bisericii se realizeaza dupa libertatea acordata crestinatatii de imparatul Constantin.

Cea mai veche sarbatoare inchinata Maicii Domnului este Soborul sau Adunarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, adica adunarea (de slujba) a credinciosilor in cinstea Preasfintei Fecioare. Aceasta sarbatoare are loc in a doua zi de Craciun (26 decembrie).

Exista in traditia Bisericii noastre randuiala ca, in ziua urmatoare marilor praznice, sa cinstim persoanele a caror slujire este legata de praznicele respective.

Aceasta sarbatoare este prezenta si in ritul sirienilor monofiziti (iacobiti), ceea ce inseamna ca ea dateaza cel putin din sec. V (epoca despartirii acestora de ortodocsi).

Originea ei a fost pusa de unii liturgisti in legatura cu Sinodul III ecumenic din Efes (431). La acest sinod a fost condamnata erezia lui Nestorie, care sustinea ca in Hristos ar exista doua persoane deosebite (de o parte - cea dumnezeiasca, de alta - cea omeneasca). Continuare mai mult


Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 12:10

1 comentariu
Sarbatorile de iarna la romani

Sarbatorile de iarna la romani

Sarbatorile de iarna la romani incep odata cu prinderea Postului Craciunului, pe 15 noiembrie, si tin pana la Sfantul Ioan, pe 7 ianuarie.

Este o perioada bogata in obiceiuri, diferite de la o zona la alta, avand in centru marile sarbatori crestine praznuite in aceasta perioada.

Reperele mai importante sunt: Postul Craciunului, Craciunul, Anul Nou, Boboteaza si Sfantul Ioan. In functie de acestea, grupele de traditii si obiceiuri difera.

Postul Craciunului este, in felul sau, un paradox: un post de bucurie, desi in traditia crestina postul inseamna pocainta, asceza, intristare.

Postul Craciunului insa inseamna toate acestea numai in masura in care simbolizeaza intunericul in care se afla lumea inainte de venirea Mantuitorului. Continuare. mai mult


Sambata, 13 Decembrie 2008, ora 09:07

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)