transgaz conducta nabucco

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Esecul proiectului Nabucco: Ce suma a pierdut Transgaz

Esecul proiectului Nabucco: Ce suma a pierdut Transgaz

Transportatorul de gaze Transgaz Medias a anuntat, vineri, ca va inregistra un provizion de 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru acoperirea pierderilor de pe urma esecului proiectului Nabucco Vest.

Potrivit comunicatului remis Bursei de Valori Bucuresti, la aceasta suma s-ar mai putea adauga 6,6 milioane de lei, cheltuieli rezultate din obligatiile ce revin companiei ca asociat in dezvoltarea Nabucco.

Grupul austriac OMV, liderul consortiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.

Esecul Nabucco: Ce suma a alocat OMV Petrom pentru acoperirea pierderilor

La sfarsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse in Azerbaidjan de consortiul Shah Deniz pana in Europa, via o conducta cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma sa ajunga pana in Italia, via Grecia si Albania.

Conducta Nabuco urma sa faca conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Actionarii Nabucco sunt OMV... mai mult


Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:36

Ponta, despre Nabucco: E o sansa unica pentru Romania - Care e agenda Consiliului European

Ponta, despre Nabucco: E o sansa unica pentru Romania - Care e agenda Consiliului European

Premierul Victor Ponta a subliniat, marti, importanta proiectului Nabucco pentru Romania in reducerea dependentei de importul de gaze naturale si a prezentat subiectele pe care le va aborda in cadrul Consiliului European de miercuri.

"Daca se realizeaza acest proiect, pe teritoriul Romaniei va trece cea mai importanta parte, e o sansa pentru ca tara noastra sa-si completeze productia de gaze si de a deveni independenta energetic si pentru a folosi acest gaz pentru intreaga regiune, inclusiv Republica Moldova.

Maine (miercuri - n.red.) la Consiliul European vorbim exact de energie, iar unul din subiecte este realizarea proiectului pe teritoriul Romaniei, pentru ca exista si unul concurent. Azi avem in Parlament votarea legii, iar Transgaz participa la toata investitia", a spus premierul, dupa conferinta legata de Nabucco, care s-a desfasurat in Bucuresti.

"Speram sa avem succes, decizia nu depinde de Romania, ci de Azerbaidjan, noi am facut tot ce tinea de noi", a adaugat prim-ministrul.

Reuniunea Comitetului Nabucco, marti, la Bucuresti

Proiectul Nabucco urmareste accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz si transportul acestora pe piata europeana. Romania participa activ in implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz S.A., precum si la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului... mai mult


Marti, 21 Mai 2013, ora 11:59

3 comentarii
Proiectul construirii Nabucco, ratificat de Romania - Basescu a promulgat legea

Proiectul construirii Nabucco, ratificat de Romania - Basescu a promulgat legea

Legea de ratificare a Acordului de Sprijin al Proiectului Nabucco semnat intre Romania, Nabucco Gas Pipeline International GmbH si Compania Nationala Nabucco Romania a fost promulgata, miercuri, de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, a salutat aceasta decizie.

"Acesta este un nou pas inainte, demonstrand faza avansata de dezvoltare a conductei Nabucco, un proiect care va asigura diversificarea surselor de aprovizionare si securitatea energetica a Europei. Proiectul este avansat in toate domeniile: legal, proiectare si comercial si asteptam cu interes continuarea colaborarii cu autoritatile romane pe masura ce proiectul progreseaza", a spus Reinhard Mitschek, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Transgaz, actionarul roman in proiectul Nabucco, a aprobat recent Acordul de Finantare si Optiune de contributie la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GMBH, semnat de actionarii Nabucco si partenerii de la Shah Deniz.

"Salutam sprijinul reinnoit al Romaniei pentru Nabucco, ce demonstreaza ca acest proiect este unul castigator pentru toate partile implicate. Acordul de Finantare si Optiune de Contributie la Capitalul Social al Nabucco Gas Pipeline International GMBH este un factor important in diminuarea riscurilor pentru investitori, iar noi anticipam o cooperare de success in realizarea proiectului conductei", a precizat Frank Siebert, director... mai mult


Joi, 14 Martie 2013, ora 15:21

1 comentariu
Cota de participare detinuta de Transgaz in cadrul Nabucco creste la 17,48%

Cota de participare detinuta de Transgaz in cadrul Nabucco creste la 17,48%

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Societatii Nationale Transgaz a aprobat modificarea cotei de participare detinuta de transportatorul national de gaze naturale in cadrul Companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH de la 17,38% la 17,48%.

De asemenea, a aprobat bugetul consolidat al Companiei Nabucco Gas Pipeline International Gmb pentru trimestrul I 2013.

Nabucco Gas Pipeline International a anuntat recent ca va incepe faza de proiectare pentru gazoductul Nabucco Vest, furnizorul serviciilor fiind compania Saipem.

Astfel, Nabucco Gas Pipeline International a semnat un contract cu Saipem pentru serviciile de proiectare de baza (Front End Engineering & Design - FEED) pentru proiectul Nabucco Vest.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, este organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene.

NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

Actionarii Nabuco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Actionarii sunt cei... mai mult


Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 18:19

Transgaz a publicat acordul de mediu propus pentru interconectarea cu Bulgaria

Transgaz a publicat acordul de mediu propus pentru interconectarea cu Bulgaria

Transgaz a publicat acordul de mediu propus pentru proiectul subtraversarii fluviului Dunarea pentru interconectarea sistemelor de transport de gaze naturale din Romania si Bulgaria, ce urmeaza sa fie realizat in satul Comasca, in judetul Giurgiu, potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei.

Observatiile si contestatiile publicului pot fi transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pana in 21 ianuarie 2013.

Conducta de gaze Giurgiu - Ruse, care va subtraversa Dunarea, se va finaliza la sfarsitul anului 2013, constructia urmand sa faca parte din conducta Nabucco, a declarat, la finalul anului 2012, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

"In ceea ce priveste conducta Giurgiu - Ruse, daca se intampla o belea si Bulgaria nu mai primeste gaze prin conducte de la Federatia Rusa, sistemul nostru trebuie sa fie capabil sa alimenteze in regim de avarie sistemul bulgaresc. Daca la noi se intampla o avarie in sistem, putem primi din sistemul lor, instantaneu, gaze. Am discutat aceste aspecte in cadrul ultimei comisii mixte de colaborare romano-bulgara. Giurgiu - Ruse va face parte din Nabucco. Deocamdata, partea bulgara are probleme legislative referitoare la subtraversarea Dunarii", afirma Rodin Traicu.

Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare UE) este de 23,82 milioane euro, din care Transgaz - 10,09 milioane euro si Bulgartransgaz E.A.D. - 13,72 milioane euro. mai mult


Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 15:13

Cand va fi luata decizia finala privind Nabucco

Cand va fi luata decizia finala privind Nabucco

Consortiul Shah Deniz, care exploateaza un urias zacamant de gaze naturale in Azerbaijan, va decide daca va folosi conducta Nabucco pentru transportul resurselor catre Europa.

"Decizia finala privind traseul va fi luata pana la 30 iunie 2013", a anuntat un reprezentant al poriectului Nabucco, potrivit AFP, in cadrul unei intalniri desfasurate la Sofia, in Bulgaria.

Consortiul Shah Deniz este unul din principalii furnizori de gaze naturale care ar putea folosi conducta ce leaga Bulgaria de Austria si care trece si prin Romania.

De asemenea, potentialii investitori (SOCAR, BP, Statoil si Total) vor primi optiuni pentru a prelua 50% din actiunile consortiului Nabucco.

Proiectul are ca scop reducerea dependentei de gazele naturale ale Rusiei si are ca actionarii companiile OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). mai mult


Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 19:22

3 comentarii
Reuters: Transgaz ramane in carti pentru Nabucco

Reuters: Transgaz ramane in carti pentru Nabucco

Transgaz ramane in carti pentru a face parte din proiectul Nabucco, au declarat reprezentantii companiei.

Proiectul conductei de gaze Nabucco ramane in continuare viabil, iar Transgaz va face parte din acesta, a declarat, miercuri, pentru Reuters, directorul adjunct al companiei romanesti, Ioan Rusu.

"Exista multe speculatii care privesc acest proiect, care sunt nefondate. Proiectul nu este mort si noi suntem acolo", a declarat Ioan Rusu.

De asemenea, compania austriaca OMV, un alt participant al consortiului Nabucco, considera la randul sau ca proiectul este viabil, in timp ce o conducta mai scurta ar putea fi o alternativa posibila.

Consortiul include si companiile RWE, din Germania, MOL, din Ungaria, Botas, din Turcia si BEH, din Bulgaria.

Compania maghiara MOL si-a exprimat, insa, dubiile asupra acestui proiect care ar urma sa ca transporte gaze din Marea Caspica, spre Europa.

Premierul ungar Viktor Orban vrea ca gazoductul South Stream, care va transporta gaze naturale din Rusia catre statele din sudul Europei sa treaca pe teritoriul Ungariei, precizand in acelasi timp ca proiectul Nabucco se afla in pericol.

Premierul ungar avertizeaza ca Nabucco se afla in pericol

Gazoductul Nabucco ar lega Marea Caspica de Europa Centrala, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la centrul regional de distributie a gazelor naturale de la Baumgarten (Austria).

Inceperea constructiei gazoductului Nabucco a fost amanata pentru anul 2013, iar... mai mult


Joi, 26 Aprilie 2012, ora 11:34

Conducta Nabucco va avea punctul de pornire la Ahiboz, langa Ankara

Conducta Nabucco va avea punctul de pornire la Ahiboz, langa Ankara

Turcia si Uniunea Europeana au cazut de acord cu privire la locul de pornire al conductei de gaze naturale Nabucco, stabilit pentru localitatea Ahiboz, localizat in apropiere de Ankara, a declarat vineri pentru Reuters un inalt oficial din cadrul ministerului turc al energiei.

"Sprijinul Uniunii Europene, inclusiv cel financiar, va contribui la construirea infrastructurii fizice ce va transforma localitatea Ahiboz intr-un centru energetic", a declarat responsabilul turc.

Contracte privind furnizarea de gaze naturale menite a alimenta conducta Nabucco au fost semnate pana in acest moment numai cu Azerbaijanul.

Proiectul prevede ca constructia conductei Nabucco ar trebui sa inceapa anul viitor si costurile sunt estimate la 6 miliarde dolari. Aceasta ar putea transporta gaze naturale din nordul si vestul Irakului, din Azerbaijan si din Marea Caspica.

In afara de proiectul Nabucco, Turcia a mai adaugat ca vrea sa exporte gaze naturale si catre alte state.

Conducta Nabucco, cu un cost total de 4,6 miliarde euro (7,27 miliarde dolari), va transporta 21 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Marii Caspice catre consumatorii europeni, pentru a reduce dependenta Europei de exporturile rusesti.

Constructia este estimata a incepe in 2010 iar primele livrari sunt programate pana in 2013.

La proiect participa sase companii: grupul german RWE, cel austriac OMV si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz... mai mult


Vineri, 21 Martie 2008, ora 12:44

Petrom vrea sa exporte petrol prin conducta Nabucco

Petrom vrea sa exporte petrol prin conducta Nabucco

Compania Petrom sustine OMV si Transgaz in proiectul gazoductului Nabucco si ar putea exporta gaze prin conducta, a declarat, marti, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

"Sprijinim OMV, ca parte a grupului austriac, cat si partea romaneasca implicata in gazoductul Nabucco, Transgaz, in proiectul conductei de gaz. Nabucco trebuie sa fie o alternativa pentru Europa", a precizat directorul general executiv al Petrom.

Totodata, Mariana Gheorghe a precizat ca Petrom ar putea exporta prin gazoductul Nabucco, dar gazele vor proveni doar din importuri. "Sigur ca vom exporta gaze prin Nabucco, daca va exista posiblitatea. Gazele nu vor proveni din productia interna a companiei, ci doar din import", a subliniat oficialul Petrom.

Intrebata daca faptul ca MOL din Ungaria (n.r. compania face deja parte din proiectul gazoductului Nabucco) a anuntat ca se alatura South Stream ar putea afecta proiectul Nabucco, directorul general al Petrom a mai spus ca, desi la mijloc sunt implicati si factori geopolitici, si chiar daca vorbim de proiecte concurente (n.r. proiectul South Stream), Nabucco este un proiect realizabil.

Ungaria a anuntat la 25 februarie 2008 ca se va alatura proiectului rus South Stream, care va transporta gaz rus catre Europa, in timp ce Moscova a subliniat ca aceasta conducta nu ameninta proiectul european Nabucco, potrivit Reuters.

Consortiul Nabucco reuneste acum - in jurul grupului austriac OMV - compania RWE (numarul doi pe piata... mai mult


Marti, 26 Februarie 2008, ora 14:15

Alte articole despre: Petrom, nabucco, conducta, petrol

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)