transplant celule stem

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Descoperire majora in domeniul celulelor stem

Descoperire majora in domeniul celulelor stem

Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge au creat o noua tehnica pentru a obtine celule stem destinate ficatului uman si pancreasului.

Descoperirea lor ar putea transforma semnificativ viitorul transplanturilor, scrie Fox News. Noutatea metodei consta in alterarea cailor prin care e transmis semnalul unor celule specifice partii superioare a tractului gastro-intestinal.

Prin aceasta manipulare cercetatorii au putut opri dezvoltarea completa a celulelor stem si le-au indus o stare de reinnoire continua.

Astfel, cercetatorii pot amplifica aceste celule stem, ele putand sa se dezvolte ulterior in celule hepatice sau pancreatice.

Celule stem pentru tratarea unor afectiuni grave

Ele pot fi folosite pentru tratarea organelor afectate sau a tesutului vatamat. In plus, celulele stem pot fi folosite si in tratarea diabetului de tip 1 sau a bolii metabolice a ficatului.

Coordonatorul studiului, doctorul Nicholas Hannan, de la Universitatea Cambridge, afirma ca pana acum nu exista o asemenea metoda de a amplifica celulele stem.

Aceasta cercetare se bazeaza insa pe altele din trecut, prin care erau create celule hepatice si pancreatice.

Celulele stem au capacitatea de a se transforma in oricare dintre straturile embrionare ale celulelor umane, mezodermul, ectodermul si endodermul.

Coordonatorul cercetarii spune ca tehnica poate ajuta multi pacienti, cum sunt cei care sufera de diabet de tipul 1 sau cei care au nevoie de un transplant de ficat sau... mai mult


Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 17:03

Secretele unei banci de celule stem. Moft, afacere sau colac de salvare? Interviu

Secretele unei banci de celule stem. Moft, afacere sau colac de salvare? Interviu

Grefele de celule stem recoltate din cordonul ombilical la nastere sunt un subiect controversat in lumea medicala.

Sunt medici care spun ca este vorba mai mult despre o afacere prospera, dar cu rezultate medicale inca modeste in raport cu costurile. Sunt cei care recomanda aceasta procedura bazandu-se pe rezultatele obtinute, dar si pe cercetarile importante in domeniu.

Dr. Tudor Panu, managerul national al Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca subiectul trebuie tratat echilibrat si corect. Nu este vorba despre un panaceu, de o solutie universala pentru orice boli. Este vorba despre o centura de siguranta pentru copilul din al carui cordon ombilical sunt recoltate celulele si pentru familia lui si are o eficienta dovedita pentru aproximativ 80 de boli de sange.

"Posibilitatea de a utiliza grefa este de 1 la 400 de cazuri, la o perioada de viata de la 0 la 70 de ani", a explicat Tudor Panu. In acelasi timp, calitatea celulelor stem recoltate la nastere este mai buna decat a celor recoltate din maduva sau sange periferic pentru ca ele nu au suferit inca efectele nocive ale factorilor de mediu, ale bolilor sau accidentelor.

Despre banci in care sunt tinuti banii sau alte valori a auzit toata lumea. Ce e o banca de celule stem? Ce depoziteaza ea?

Stocam si procesam celulele stem din sangele placentar recoltat la nasterea unui copil pentru a fi folosite in caz de nevoie, adica in cazul unui... mai mult


Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 12:43

14 comentarii
Diabetul de tip 1 poate fi vindecat

Diabetul de tip 1 poate fi vindecat

O echipa de oameni de stiinta americani si canadieni a reusit sa vindece de diabet 1 mai multi cobai, transplantandu-le celule stem umane. Reusita, o premiera, ar putea insemna vindecarea bolii si in cazul oamenilor, pe care tratamentul urmeaza sa fie testat.

In cazul soarecilor, transplantul a facut ca productia de insulina sa se normalizeze, iar subiectii sa se vindece miraculos de diabet, se arata intr-un raport publicat in jurnalul Diabetes, citat de Medical Daily.

Dupa transplant, s-a dovedit ca "pacientii" au reusit sa-si mentina un nivel al zaharului din sange stabil, chiar daca acestia consumaseta mari cantitati de zahar.

Desi metoda pusa in practica de oamenii de stiinta de la Universitatea British Columbia si de cei din New Jersey pare promitatoare si in cazul oamenilor, mai este nevoie de cercetari inainte sa fie incercata pe subiecti umani. In cazul soarecilor, s-a intervenit asupra sistemului imunitar, pentru a se preveni respingerea celulelor transplantate, care altfel ar fi avut loc. mai mult


Vineri, 29 Iunie 2012, ora 11:00

Prelevarea celulelor stem in Romania

Prelevarea celulelor stem in Romania

Celulele stem reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei, pe 6 octombrie implinindu-se 23 de ani de la primul transplant din lume. Acestea pot salva viata a milioane de persoane, daca parintii sunt destul de responsabili, atunci cand aduc pe lume un copil.

Acest tip de celule stau la baza tuturor organelor din corpul uman, avand puterea de a a le vindeca, in cazul in care sufera traumatisme sau sunt atacate de boli. In plus, toate cele 3 tipuri de celule din sange (hematiile, trombocitele si leucocitele) provin printr-o succesiune de transformari din celula stem hematopoietica, aceasta gasindu-se doar in maduva osoasa, sangele periferic (dar in cantitati extrem de mici, inutilizabile) si in sangele ombilical.

Ce boli pot fi tratate cu celule stem

Celulele sunt extrem de importante, caci pot duce la tratarea si videcarea unor afectiuni precum leucemia si alte boli hematologice maligne, cele de sange benigne, dar extrem de severe, boli autoimune si cele metabolice ereditare. In toate aceste cazuri, traspalantul cu celule stem duce direct la vindecarea problemei.

Exista, insa, si o alta intrebuintare, in care aceste elemente sunt folosite ca ajutor pentru corpul uman in timp ce el este atacat de tratamentul oncologic mult prea dur, care nu afecteaza doar tumoarea, ci intreg organismul. Pentru a distruge tumorile solide, medicii folosesc substante extrem de dure, asa ca pacientul ar avea parte de un mare ajutor daca ar putea fi sustinut de... mai mult


Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 11:12

3 comentarii
Viata unui bolnav de leucemie, salvata cu ajutorul celulelor stem

Viata unui bolnav de leucemie, salvata cu ajutorul celulelor stem

Viata unui barbat bolnav de leucemie acuta mieloida, o forma de cancer foarte agresiva a carui evolutie rapida poate fi de cele mai multe ori fatala, urmeaza sa fie salvata cu ajutorul unei grefe cu celule stem din sange placentar, prelevata la Cord Blood Center din Bucuresti.

"Cea de-a 19 grefa (recoltata la Cord Blood Center n.r.)reprezinta un pas inainte in continuarea misiunii noastre de a oferi cat mai multor pacienti sansa de vindecare prin transplant cu celule stem. Astfel, dorim sa informam un numar cat mai mare de viitori parinti despre importanta recoltarii de celule stem la nastere cu speranta ca vom reusi sa facem ca aceasta procedura medicala sa fie la fel de cunoscuta si aplicata cum este, de exemplu, ecografia.", a declarat Tudor Panu, directorul general al Cord Blood Center Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Tratamentul cu celule stem nu garanteaza vindecarea - TV Ziare.com

Grefa eliberata va pleca spre Danemarca, transplantul urmand sa aiba loc in Righospitalet din Copenhaga.

Celulele stem se deosebesc de celulele noastre mature prin faptul ca au nu numai uimitoarea abilitate de a se multiplica, dar si capacitatea de a crea noi tesuturi atunci cand se divid si se dezvolta.

Practic, celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru inlocuirea celor care se degradeaza pe parcursul vietii. E ca si cum ar fi "piese de schimb" pentru corpul uman.

Probabil cel mai cunoscut tip de... mai mult


Marti, 12 Iulie 2011, ora 19:54

Premiera: Transplant de trahee sintetica, crescuta in laborator, din celule stem

Premiera: Transplant de trahee sintetica, crescuta in laborator, din celule stem

Primul transplant de trahee care nu a fost obtinuta de la un donator, ci crescuta in laborator, din celule stem recoltate de la pacient pare sa fie un succes, spun medicii care au realizat operatia, in urma cu o luna.

Vestea ca o astfel de operatie a avut loc nu a fost data decat acum, cand indeajuns de multa vreme a trecut de la procedura, pentru ca pacientul sa fie in afara oricarui pericol.

Andemariam Teklesenbet Beyene, originar din Eritreea, dar care studiaza in Islanda, va fi externat sambata, la o luna dupa ce i s-a spus ca va muri de cancer al traheei, conform Bloomberg. Tumoarea care ii crescuse in trahee era prea mare pentru a fi indepartata, iar pacientul nu avea timpul necesar sa astepte pentru un organ venit de la un donator.

A fost momentul cand medicul Paolo Macchiarini, care lucreaza la Spitalul Universitar Karolinska din Suedia, avand la activ 10 transplanturi de trahee realizate pana in prezent, niciunul insa cu un organ sintetic, a venit cu ideea ca organul sa fie crescut in laborator. Deja pacientul fusese refuzat de toti specialistii din lume, aceasta fiind singura sa sansa de a supravietui.

Au fost recoltate celule stem din soldul pacientului de 36 de ani si lasate sa se dezvolte in laborator. Odata realizat transplantul, o operatie de 14 ore, realizata in 9 iunie, conform BBC, traheea nu a fost respinsa de organism, asa cum se intampla in mod normal in cazul organelor care provin de la donatori.

La o luna de la operatie, pacientul va... mai mult


Vineri, 08 Iulie 2011, ora 14:11

2 comentarii
Celulele stem, recoltare si tratament in Romania - preturi, pericole si controverse

Celulele stem, recoltare si tratament in Romania - preturi, pericole si controverse

Corpul uman contine peste 200 de tipuri de celule mature, fiecare avand o functie specifica si distincta. Fie ca este o celula a inimii, care bate ritmic, fie ca este o globula rosie, care transporta oxigenul catre fiecare particica din corp, orice celula are un rol bine stabilit.

Celulele stem se deosebesc de celulele noastre mature prin faptul ca au nu numai uimitoarea abilitate de a se multiplica, dar si capacitatea de a crea noi tesuturi atunci cand se divid si se dezvolta.

Practic, celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru inlocuirea celor care se degradeaza pe parcursul vietii. E ca si cum ar fi "piese de schimb" pentru corpul uman.

"Celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii. Aceste celule au remarcabila capacitate ca, in functie de stimulii din mediu, fie sa se divida rezultand alte celule stem, fie sa se diferentieze in tipuri diferite de celule ale organismului - celule sanguine, celule nervoase, musculare etc. Celulele stem functioneaza ca un sistem de reparare a corpului, avand capacitatea de a creea tesut si putand inlocui virtual orice celula a corpului", a explicat, pentru Ziare.com, dr. Bogdan Ivanescu, presedintele STEM Sure.

Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem adulte este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz, celulele transplantate provin fie... mai mult


Vineri, 11 Martie 2011, ora 12:39

6 comentarii
Primul transplant de celule stem din Romania va fi facut unui copil

Primul transplant de celule stem din Romania va fi facut unui copil

O grefa de sange placentar pastrata intr-o banca de celule stem din Romania va fi folosita in premiera pentru realizarea unui transplant in cazul unui copil in varsta de cinci ani, marcand astfel prima eliberare de grefa de sange placentar din tara noastra.

Prima banca de celule stem din Romania, Cord Blood Center, deschisa in 2006, va contribui la salvarea unei vieti, cea a unui baiat in varsta de cinci ani din Calarasi, care sufera de talasemie majora (boala de sange transmisa ereditar). Cu grefa de celule stem stocata in banca, micutul Vlad Andrei Decu va fi primul caz din Romania care va beneficia de un transplant de sange placentar.

Transplantul cu celule stem care va fi realizat este de tip fraternar. Interventia, bazata pe transplantarea celulelor stem provenite de la sora baiatului, in varsta de un an si doua luni, va avea loc la sfarsitul anului 2010, la o clinica privata din Italia.

Potrivit medicilor, acest tip de transplant ar putea salva mii de vieti. In Romania sunt in prezent 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 sufera de boala Hodgkin, iar 370 de betatalasemie majora. Medicii spun ca multi dintre acesti copii bolnavi ar putea fi salvati printr-un transplant de celule stem.

In Romania exista in prezent sase firme de "family banking" autorizate de Agentia Nationala a Transplantului si doua banci private de celule stem. Peste 20.000 de familii au apelat pana in prezent la Cord Blood Center.

Grefa de sange placentar poate fi folosita in... mai mult


Marti, 15 Iunie 2010, ora 17:00

Transplant al unui organ produs din propriile celule stem

Transplant al unui organ produs din propriile celule stem

Claudia Castillo, in varsta de 30 de ani, este prima persoana care a beneficiat de un organ produs in totalitate din propriile celule stem.

Organul este rezultatul muncii laboratoarelor din Marea Britanie, Italia si Spania, care au colaborat pentru a produce o parte de trahee pentru Claudia Castillo, din Barcelona, informeaza The Times.

Cercetatorii si medicii au folosit o grefa de la un donator, in care au fost implantate celule stem preluate de la Castillo. Operatia a avut loc in urma cu cateva luni, iar personalul medical considera interventia un succes, dupa ce s-a constatat ca noul organ a fost acceptat de organismul femeii.

"Este pentru prima data cand un intreg organ cu tesut modificat este obiectul unui transplant. Cred ca, peste 20 de ani, aceasta va fi o operatie banala - va transforma modul in care percepem in prezent chirurgia", a declarat Martin Birchall, unul dintre membrii echipei de cercetatori.

Claudia Castillo, cetatean spaniol nascut in Columbia, suferea de o infectie respiratorie grava. Infectia a afectat partea inferioara a traheii, locul in care organul se leaga de plaman. Daca transplantul nu s-ar fi realizat, plamanul femeii ar fi fost extirpat. mai mult


Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 12:58

Alte articole despre: Claudia Castillo, transplant, celule stem

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii