trecere la euro

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Daniel Daianu (BNR): Evitam probleme mari, sa nu deranjam "Poarta", sa nu fim scosi la tabla Interviu

Daniel Daianu (BNR): Evitam probleme mari, sa nu deranjam "Poarta", sa nu fim scosi la tabla Interviu

Aderarea la euro ar da o noua dimensiune integrarii Romaniei in Europa democratica, insa este riscant ca o tara mult inferioara economic sa adere, mai ales daca imperfectiunile de fond ale euroariei nu dispar, afirma profesorul Daniel Daianu, membru in Consiliul de administratie al BNR.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul Daianu atrage atentia ca economia Romaniei risca sa se sufoce daca intra nepregatita in zona euro: "Zona euro nu e spital. Nu te primeste fiind bolnav sau in convalescenta pentru a te intari. O lectie a functionarii zonei euro este soarta tarilor ce au intrat nepregatite. De aceea, am mari rezerve fata de o aderare in lipsa convergentei reale substantiale. Nu mai vorbesc ca a bate la usa nu inseamna ca ti se deschide automat usa".

Daniel Daianu explica si problemele functionarii zonei euro, care pot genera efecte negative suplimentare asupra unei economii nepregatite: "Euro e o moneda fara stat, desi cu o mare incarcatura politica. (...) Oficialii europeni sunt constienti de vicii de fond ale euroariei. Fara reforma, euroaria va continua sa fie macinata de tensiuni".Este indreptatit acest nou proiect de tara al Romaniei - aderarea la zona euro in 2019?

Ar da o noua dimensiune integrarii in Europa democratica. Aderarea la ce ar trebui sa fie nucleul dur al UE are sens in masura in care exprima si sprijina dezvoltarea economica, modernizarea. De ce 2019? Romania va detine presedintia UE si probabil intervine o simbolistica.

Si... mai mult


Luni, 08 Iunie 2015, ora 07:17

13 comentarii
Titlurile de stat, trecerea la euro si miza pentru populatie

Titlurile de stat, trecerea la euro si miza pentru populatie

In urmatoarele trei luni, vor ajunge la scadenta trei emisiuni de obligatiuni de stat pe termen lung, emise pe zece ani la dobanzi de peste 7% pe an.

"Rostogolirea" lor la un nivel de randament semnificativ redus ar trebui sa se constituie intr-un semnal de confirmare a indeplinirii de catre Romania a unuia dintre criteriile de la Maastricht.

Reamintim ca unul dintre cele cinci criterii de convergenta nominala de la Maastricht impune un nivel de maxim doua procente peste media randamentelor la obligatiunile de stat pe zece ani in cele trei state membre UE cu cea mai mica inflatie armonizata (excluderi din calcul ale unor state se pot aplica in conditii speciale, cu acces dificil la pietele financiare).

Finantarea necesarului de bani al statului se face prin emiterea de certificate de trezorerie si prin obligatiuni de stat. Certificatele de trezorerie cu discount se folosesc pentru asigurarea finantarii pe perioade scurte, pana la un an, si au rate de discount sub 2,5%/an, cu tendinta de scadere sub 1,5%/an in ultima perioada de timp, in linie cu reducerea dobanzii de politica monetara. Ca volum, se pozitioneaza preponderent intre 500 milioane lei si 1 miliard lei.

Ceea ce intereseaza mai mult din perspectiva eventualei decizii ferme de trecere la euro si ca posibilitate de plasament pe termen mediu si lung, inclusiv pentru populatie, sunt obligatiunile de stat.

Acestea sunt purtatoare de dobanda platibila anual sau semestrial detinatorului curent si... mai mult


Miercuri, 20 Mai 2015, ora 09:13

Isarescu, despre adoptarea euro: Ce mai trebuie facut si cand am putea renunta la leu

Isarescu, despre adoptarea euro: Ce mai trebuie facut si cand am putea renunta la leu

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a trasat, miercuri, cateva obiective pe care tara noastra trebuie sa le atinga pentru a putea adera la zona euro.

"Tehnic, data tinta pe care am stabilit-o, la nivel verbal, presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016. Participarea la acest mecanism, in intervalul de minim doi ani, (...) reclama si un anumit nivel de dezvoltare a economiei. (...) Am in vedere, in primul rand, eliminarea surselor de inflatie reprimata, relevant in acest sens fiind exemplul privind finalizarea liberalizarii pietei energiei, deficite cvasifiscale de tipul celor care rezulta din restructurarea intreprinderilor de stat si alte surse de presiuni bugetare viitoare date de cheltuielile pentru infrastructura", a declarat miercuri Isarescu intr-un seminar referitor la riscul de tara.

De asemenea, al a reamintit ca si Banca Nationala mai are nevoie de un an, un an si jumatate pentru incheierea procesului de aliniere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul din Uniunea Europeana, de 2%, avand in vedere ca banca centrala are o abordare graduala in acest sens din cauza impactului potential asupra cursului de schimb. "Acesta este inca un motiv pentru care intrarea in ERM II in 2016 si, pe cale de consecinta, trecerea la euro in 2019 sunt obiective foarte ambitioase", a subliniat guvernatorul BNR.

In opinia sa, pentru Romania, asumarea unei date tinta este o idee buna, daca actioneaza ca... mai mult


Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 12:45

8 comentarii
Romania, singura tara care se grabeste sa intre in zona euro

Romania, singura tara care se grabeste sa intre in zona euro

Romania si-a reiterat intentia de a adopta euro peste trei ani, cu toate ca restul statelor UE care nu au trecut la moneda unica nici nu vor sa auda de intrarea in zona euro.

Conform "Programului de convergenta 2012", aprobat saptamana aceasta de Guvernul Romaniei printr-un memorandum, Romania va adopta euro in 2015. Alte prevederi se refera la reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2014 si intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM) II, in perioada 2013-2014.

Citeste mai multe despre Romania, singura tara care se grabeste sa intre in zona euro pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 15:02

2 comentarii
Guvernul va infiinta un comitet care sa monitorizeze "trecerea la euro"

Guvernul va infiinta un comitet care sa monitorizeze "trecerea la euro"

Guvernul va infiinta un comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la moneda europeana, dupa ce s-a decis ca Romania isi va mentine obiectivul de aderare pentru 2015.

Emil Boc a declarat ca va conduce comitetul interministerial pentru trecerea la euro, alaturi de guvernatorul BNR. Din acesta mai fac parte vicepremierul, reprezentanti ai Ministerului de Finante, Economie, Justitiei, Administratiei si Internelor, ai Ministerului Muncii, dar si oficiali de la Institutul de Statistica si Comisia de Prognoza.

"Romania isi mentine obiectivul 2015 in privinta aderarii la euro. Nu avem niciun fel de motiv sa renuntam la acest obiectiv, ceea ce facem azi e ca Romania sa fie pregatita sa adere la euro", a declarat Emil Boc. mai mult


Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 16:42

1 comentariu
Alte articole despre: Boc Isarescu, trecere zona euro
Angajatii BNR se pregatesc deja pentru trecerea la euro

Angajatii BNR se pregatesc deja pentru trecerea la euro

Inainte de a putea folosi moneda unica europeana in loc de leu, Romania trebuie sa respecte o serie de conditii, printre care o variatie a monedei nationale mai mica de 15%, o inflatie cu cel mult 1,5% mai mare decat media celor mai mici trei inflatii din UE, un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB si o datorie publica de cel mult 60% din PIB.

Cu toate ca aceste conditii sunt departe de a fi indeplinite, angajatii BNR se pregatesc inca de pe acum pentru adoptarea monedei unice, in 2015. Potrivit unor surse apropiate Bancii Centrale, citate de Gandul, in perioada 2012-2013 vor fi aduse in tara 300 de trailere cu bancnote euro si cam tot atatea de monede.

Aducerea din timp a banilor este necesara pentru a evita problemele in momentul retragerii de pe piata a unei cantitati mari din vechea moneda.

Conform calendarului oficial asumat de BNR, Romania ar trebui sa intre in ERM2 (exchange rate mechanism), "anticamera" trecerii la euro, in 2012, unde va trebui sa stea cel putin doi ani. mai mult


Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 08:55

6 comentarii
Isarescu: Trecerea de la leu la euro nu inseamna slabirea monedei nationale

Isarescu: Trecerea de la leu la euro nu inseamna slabirea monedei nationale

Trecerea de la leu la euro nu inseamna slabirea monedei nationale, ci, pentru ca aceasta tranzitie sa fie eficienta, procesul se face pe baza unui leu puternic, si nu a unuia slab, a declarat guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu.

Vorbind in deschiderea simpozionului "Cristian Popisteanu", Mugur Isarescu a atras atentia ca problemele financiar-bancare sunt mai putin intelese.

De aceea, ele duc, pe de o parte, la o manipulare in ceea ce priveste imaginea institutiilor financiar - bancare si a bancii Centrale, si asta nu numai in Romania, ci si in alte tari.

Pe de alta parte, ingreuneaza procesul de comunicare si de transmitere a politicii monetare. mai mult


Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 13:40

FMI: Tarile UE din Europa de Est ar trebui sa treaca la euro

FMI: Tarile UE din Europa de Est ar trebui sa treaca la euro

Fondul Monetar International este de parere ca statele din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme, ar trebui sa treaca la moneda unica euro, desi nu sunt inca membre UE cu drepturi depline.

Cele 16 state membre ale zonei euro ar putea sa relaxeze conditiile de intrare si sa devina membre cu drepturi restranse, arata Reuters.

Aceast lucuru ca duce la rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii in valuta straina.

Europa de Est, fostele state comuniste si Turcia mizeaza pe o scadere cu 2,5% a PIB-ului in Europa emergenta, in 2009, fata de estimarea privind o crestere de 4,25%, la sfarsitul anului 2008.

FMI a incheiat in ultima jumatate de an acorduri in valoare totala de peste 60 miliarde dolari cu mai multe state din regiune, Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina beneficiind de aceste fonduri.

Raportul FMI arata ca Romania poate intra in anticamera de doi ani impusa monedei nationale inainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2, cel mai devreme in 2012. mai mult


Luni, 06 Aprilie 2009, ora 08:20

4 comentarii
Alte articole despre: fmi, trecere la euro, datorii valuta, PIB
Zapp trece la tarifarea in euro

Zapp trece la tarifarea in euro

Operatorul de telefonie mobila Zapp va trece la tarifarea in euro, anunta Ziarul Financiar de vineri.

Totodata, conducerea Zapp a luat decizia sa opereze doua retele separate: una de voce in tehnologia CDMA200 si o alta de date, in tehnologie HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), utilizata deja de operatori in tehnologie GSM ca Orange si Vodafone.

Zapp era ultimul operator de telefonie mobila de pe piata locala care avea tarife in dolari. mai mult


Vineri, 25 Aprilie 2008, ora 11:08

Alte articole despre: Zapp, trece, tarifare, euro

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba