tunguska

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cea mai mare explozie din istorie: Misterul Tunguska, descifrat de roverul de pe Marte?

Cea mai mare explozie din istorie: Misterul Tunguska, descifrat de roverul de pe Marte?

Un obiect cosmic a produs pe 30 iunie 1908 cea mai mare explozie din istorie, devastand mii de kilometri de padure la Tunguska, in Siberia. Acum, misterul ar putea fi descifrat de oamenii de stiinta rusi cu ajutorul roverului de pe Marte.

Andrei Zlobin de la Muzeul Geologic de Stat din Rusia a descoperit in trei fragmente de meteorit care au fost gasite la Tunguska, prezenta cuartului, lucru extrem de rar intalnit in compozitia meteoritilor. Recent roverele aflate pe Marte confirma existenta unor urme de cuart pe planeta rosie, potrivit Pravda.

Astfel, oamenii de stiinta rusi considera ca meteoritul care ar fi produs catastrofa de la Tunguska ar putea proveni de pe Marte, cel mai apropiat vecin al Pamantului.

Pana la caderea meteoritului din regiunea Chelyabinsk din luna februarie a anului trecut, cei mai multi experti considerau ca explozia de la Tunguska, cea mai mare din istorie, a fost provocata de o cometa.

Aceasta teorie s-a bazat pe faptul ca nu au existat resturi convingatoare in regiune, care sa fi fost atribuite unui meteorit. Recent, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca in cazul impactului unui meteorit cu Pamantul nu este obligatorie prezenta unui crater si a fragmentelor din meteorit.

Echipa de oameni de stiinta condusa de Yana Anfinogenova de la Universitatea de Stat din Tomsk a studiat asa-zisa "piatra lui John", o misterioasa roca descoperita in 1972 intr-o vale de langa muntele Stojkovic, epicentrul exploziei de la Tunguska.

In... mai mult


Vineri, 21 Februarie 2014, ora 22:57

5 comentarii
Ziua cand omenirea a trecut pe langa o catastrofa

Ziua cand omenirea a trecut pe langa o catastrofa

Cei mai multi isi aduc aminte de ziua de 15 februarie 2013, cand la ora 9.20 au cazut pe planeta noastra bucati dintr-un meteorit cu dimensiunea de aproximativ 17 metri, cu o greutate de 10.000 tone si o viteza de 18 km/secunda. Fragmentele s-au prabusit in Rusia, la Celeabisk, in sudul muntilor Urali.

In momentul cand a luat contact cu atmosfera pamanteasca, bolidul s-a dezintegrat in spatiu, ceea ce a atenuat mult efectele caderii, determinand si o disipare a energiei, care a protejat populatia si mediul natural din zona.

Atunci s-a scris in presa despre faptul ca energia totala inglobata de corpul aflat in cadere era de 500 kilotone TNT, cam de douazeci de ori energia degajata de bomba de la Hiroshima, relateaza Infoniac.

Numai intamplarea sau, mai bine zis, sansa noastra a facut ca bolovanul urias desprins din spatiu sa nu fi fost si mai mare si, in locul unui cutremur local, sa se fi produs un cataclism general. Suntem insa la voia naturii, iar fenomenele ei se pot repeta oricand, in mod aleatoriu.

Ultima cadere a unui gigant s-a produs in anul 1908, cand in padurea Tunguska, tot din Rusia, cazuse meteoritul ale carui unde de soc s-au resimtit atunci pe intregul glob.

Din pacate, stiinta moderna nu dispune inca nici de mijloace pentru identificarea unor eventuale corpuri cereresti care risca un impact cu planeta noastra, nici de solutii pentru indepartarea acestui pericol - eventual, schimband traiectoria corpului amenintator.

Specialistii... mai mult


Sambata, 15 Februarie 2014, ora 16:26

1 comentariu
Cea mai mare explozie din istorie: Misterul de la Tunguska a fost descifrat

Cea mai mare explozie din istorie: Misterul de la Tunguska a fost descifrat

Pe 30 iunie 1908 un obiect cosmic gigantic a devastat mii de kilometri de padure la Tunguska cu o forta imensa, de sute de ori cat suflul bombei de la Hiroshima. Acum, misterul a fost dezlegat de catre oamenii de stiinta, ei afirmand cu certitudine ca explozia s-a produs in urma impactului unui meteorit cu Pamantul.

Primii oameni de stiinta care au investigat regiunea din Siberia, unde a cazut meteoritul, nu au gasit niciun fel de urme si au tras concluzia ca ar putea fi vorba de o cometa, potrivit Ars Technica.

Dar acum, dupa 105 ani de la eveniment, o echipa de cercetatori din Ucraina, Germania si Statele Unite a identificat ramasite ale meteoritului.

Rapoartele martorilor oculari au oferit doar o imagine partiala a exploziei de la Tunguska. S-a spus ca a fost un obiect cosmic precum o minge de foc, apoi s-a declansat o explozie imensa, urmata de o unda de soc.

In urma impactului meteoritului cu Pamantul, arborii au fost doborati pe o suprafata de peste 2.000 de kilometri patrati. Fotografiile care s-au pastrat au dezvaluit amploarea si forta impactului.

Victor Kvasnytsya de la Academia Natioanala de Stiinte din Ucraina si colegii sai au folosit cele mai recente tehnici de spectroscopie pentru a identifica structurile de minerale de carbon, precum diamante, lonsdaleite si grafit.

Fragmentele descoperite contin incluziuni mici de aliaje de sulfuri de fier si nichel-fier, care au caracteristicile gasite in obiectele spatiale, precum meteoritii. Aceste... mai mult


Sambata, 29 Iunie 2013, ora 18:21

6 comentarii
Misterul exploziei de la Tunguska, aproape de descifrare (Video)

Misterul exploziei de la Tunguska, aproape de descifrare (Video)

La Tunguska, in 1908, s-a produs o explozie misterioasa cu o putere echivalenta cu 1.000 de bombe de la Hiroshima. Acum, oamenii de stiinta rusi sunt mai aproape de a descifra misterul, descoperind primii meteoriti ce provin din explozia de la Tunguska.

In urma exploziei s-a distrus intreaga vegetatie pe o suprafata de 2.150 de kilometri patrati, o arie de marimea orasului Tokio, potrivit, Live Science.

Teoria cel mai larg acceptata este ca a fost vorba despre un impact al unui asteroid urias sau a unei comete, care a explodat atunci cand a intrat in atmosfera Pamantului. Totusi, nu s-au gasit niciun fel de fragmente si niciun crater.

Dar iata ca acum un cercetator rus sustine ca a gasit primii meteoriti care au ramas de la impactul de la Tunguska.

Andrei Zlobin de la Academia de Stiinte Vernadsky a colectat mai mult de 100 de roci, potentiali meteoriti gasiti pe fundul raului Khushmo, din timpul unei expeditii din regiunea Tunguska din 1988.

Zlobin si-a revizuit colectia in 2008 si a selectat trei roci deosebit de interesante, poreclite "coroana dentara", "balena" si "barca" din cauza caracteristicilor lor.

Cea mai mare, "balena", cantareste doar 10,4 grame si masoara pe diagonala 29 de milimetri. Zlobin spune ca pietrele au semne de topire, avand caracteristicile unei roci care a intrat arzand in atmosfera Pamantului.

Potrivit cercetarilor lui Zlobin, explozia de la Tunguska nu ar fi generat atata caldura la sol astfel incat sa topeasca rocile de pe... mai mult


Vineri, 03 Mai 2013, ora 09:00

Chelyabinsk 2013 si Tunguska 1908 - cele mai mari explozii cosmice (Video)

Chelyabinsk 2013 si Tunguska 1908 - cele mai mari explozii cosmice (Video)

Explozia meteoritului petrecuta in Rusia a fost cea mai puternica din secolul al XXI-lea, producand aproape 1.200 de raniti, dupa ultimele estimari.

Similar, explozia de la Tunguska a fost consemnata ca fiind cea mai mare din secolul trecut, care a lovit Pamantul in 1908.

Doua evenimente spatiale extraordinare s-au produs, vineri, la interval de doar cateva ore: cea mai mare ploaie de meteoriti din acest secol a lovit Pamantul si cel mai mare asteroid care a trecut atat de aproape de Terra, potrivit The Age.

Explozia meteoritului care a produs o ploaie de foc deasupra mai multor orase din Rusia a provocat o unda de soc care a spart geamurile cladirilor.

Locuitorii din Chelyabinsk, un oras aflat la 1.500 de kilometri de Moscova, au auzit ceva care semana cu o explozie si au vazut o lumina stralucitoare, resimtind ulterior unda de soc.

Meteoritul a zburat cu viteza de 30 de kilometri pe ora, potrivit Agentiei Spatiale rusesti Roscosmos, lasand o dara lunga pe cer, care putea fi vazuta de la o distanta de 200 de kilometri.

Alarmele auto s-au declansat instantaneu, mii de ferestre au fost sparte, iar retelele de telefonie mobile au fost perturbate. Ministerul de Interne rus a descris explozia meteoritului ca un spectacol foarte rar, care insa a dezlantuit si un boom sonic.

Meteoritul, care a cantarit aproximativ 10 tone, era facut probabil din fier, iar cand a intrat in atmosfera Pamantului s-a rupt la circa 30-50 de kilometri deasupra solului, a anuntat... mai mult


Sambata, 16 Februarie 2013, ora 22:03

4 comentarii
Misterul de la Tunguska: Explozia cat 1.000 de bombe de la Hiroshima

Misterul de la Tunguska: Explozia cat 1.000 de bombe de la Hiroshima

Acum 104 ani, o explozie uimitoare, mai puternica de 1.000 de ori decat bomba nucleara de la Hiroshima, s-a petrecut la Tunguska, in Siberia, iar cauza nu a fost stabilita nici pana in ziua de astazi.

Explozia din anul 1908, care a avut puterea de 15 megatone de TNT, a fost atat de puternica incat a fost resimtita la mii de kilometri distanta, potrivit Business Insider.

Abia dupa 20 de ani, primii oameni de stiinta au sosit la fata locului pentru a face investigatii.

Daca ar fi fost vorba despre un meteorit, atunci s-ar fi produs un crater si ar fi existat fragmente ale acestuia. Totusi, nu s-a gasit vreun crater ori fragmente de meteorit in zona.

In mod ciudat, in zona epicentrului exploziei o livada de copaci a ramas neatinsa. In jurul acesteia s-au descoperit arbori doborati pe o suprafata de peste 2.000 de kilometri patrati.

Explozia a semanat cu deflagratia unei bombe atomice, insa in acea vreme nu se descoperisera inca armele nucleare, acestea fiind inventate abia in anii '30.

Unii oameni de stiinta considera ca o bucata de gheata solida a unei comete, de marimea unui teren de fotbal, a intrat in atmosfera Pamantului. Atunci cand s-a produs impactul cu presiunea atmosferica a Terrei, s-a petrecut explozia.

Alti cercetatori sustin ca a fost vorba de ceva mult mai mic, precum o nava extraterestra, care s-a prabusit pe Pamant.

Cert este ca nici dupa 104 de ani omenirea nu a reusit inca sa ofere o explicatie plauzibila pentru fenomenul Tunguska. mai mult


Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 23:55

4 comentarii
Obiectul ce a provocat explozia de la Tunguska, descoperit in Siberia?

Obiectul ce a provocat explozia de la Tunguska, descoperit in Siberia?

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Bologna sustin ca au descoperit fragmente din obiectul cosmic care a provocat catastrofa de la Tunguska, intr-un lac din apropierea epicentrului exploziei.

La ora 7:17, in data de 30 iunie 1908, o explozie asemanatoare detonarii unei bombe cu hidrogen s-a produs in padurile din Siberia, iar pana acum oamenii de stiinta nu au putut da o explicatie convingatoare legata de acest eveniment, informeaza Daily Mail.

Acum, oamenii de stiinta italieni sustin ca au gasit bucati dintr-un meteorit in lacul Cheko, care ar fi provocat explozia, in urma unor scanari seismice si magnetice.

Lacul Cheko, spun cercetatorii, reprezinta un crater al impactului exploziei, care a devastat aproape 2.590 de kilometri patrati.

"Evenimentul Tunguska s-a produs probabil dupa impactul unui corp cosmic cu Pamantul, care a explodat la aproximativ 4-9 kilometri in atmosfera, eliberand 10-15 megatone de energie", au spus cercetatorii.

Fragmente ale corpului care a lovit Pamantul nu au fost gasite niciodata. "Am aici un raport ce contine rezultatele unui studiu de reflexie magnetica si seismica efectuat pe suprafata lacului Cheko, situat la circa 8 kilometri nord-vest de epicentrul exploziei.

Raportul ne arata ca lacul ar putea fi craterul produs de impactul cosmic, iar aici s-ar gasi un fragment din corpul spatial, care a explodat la Tunguska", a declarat un om stiinta de la Universitatea din Bologna implicat in descoperire.

Acesta sustine ca... mai mult


Vineri, 18 Mai 2012, ora 09:59

2 comentarii
Asteroid urias, precum explozivul Tunguska, vine spre Pamant. E un pericol?

Asteroid urias, precum explozivul Tunguska, vine spre Pamant. E un pericol?

Un asteroid, denumit 2012 DA14, se indreapta spre Pamant. El este din aceeasi categorie cu misteriosul asteroid de la Tunguska, ce a explodat in atmosfera terestra in anul 1908, in Siberia, si are diametrul estimat intre 40 si 95 de metri.

Un asteroid din aceeasi clasa cu cel care a lovit Pamantul la Tunguska, in anul 1908, va trece pe langa Pamant, anul viitor, mai aproape decat satelitii lansati de pe Terra, potrivit agentiei NASA, informeaza Ria Novosti.

Asteroidul 2012 DA14 va trece pe langa planeta noastra la o distanta de 26.900 de kilometri pe 15 februarie 2013, mai aproape decat satelitii geostationari, care orbiteaza la 35.700 de kilometri fata de Pamant, conform datelor publicate de NASA.

Asteroidul, care a fost detectat pentru prima data de Observatorul astronomic spaniol La Sagra, are intre 40 si 95 de metri in diametru si apartine grupului de asteroizi Apollo, din apropierea Pamantului, care au un potential pericol de coliziune cu planeta noastra.

Grupuri de astronomi din intreaga lume continua sa monitorizeze asteroidul 2012 DA14, pentru a determina marimea si traiectoria sa.

Se estimeaza ca, din punct de vedere al marimii sale, asteroidul se incadreaza in aceeasi categorie cu acel corp ceresc care a explodat deasupra Siberiei de Vest, in anul 1908.

Desi exista mai multe teorii privind evenimentul de pe raul Tunguska, cea mai plauzibila dintre ele sustine ca el a avut peste 50 de metri in diametru, iar explozia sa produsa in atmosfera a fost... mai mult


Luni, 27 Februarie 2012, ora 15:30

7 comentarii
Misterul de la Tunguska, cea mai mare explozie din era moderna

Misterul de la Tunguska, cea mai mare explozie din era moderna

Fenomenul produs in anul 1908 la Tunguska ramane un eveniment inexplicabil, iar explozia ce a avut loc a fost cea mai puternica din epoca moderna, de 1.000 de ori cat suflul bombei de la Hiroshima.

Pe 30 iunie 1908, o explozie catastrofala a avut loc in Siberia. Putin dupa ora 7 dimineata, putinii locuitori care traiau in aceasta regiune izolata au observat o dara de lumina albastruie, la fel de stralucitoare ca Soarele si apoi, zece minute mai tarziu, un fulger in departare, aminteste Maxi Sciences.

S-a estimat ca puterea exploziei a fost echivalenta cu 1.000 de bombe de la Hiroshima. Zeci de milioane de copaci au fost pulverizati de suflul exploziei, care a fost urmata de o unda seismica de gradul 5 pe scara Richter.

Din cauza departarii zonei afectate de explozie, de abia in anul 1921 a fost organizata o expeditie stiintifica pentru a vizita locul. Cercetatorul Leonid Kulik, conducatorul expeditiei, a crezut ca un meteroit urias a explodat si a convins guvernul sovietic sa-l trimita la Tunguska.

Surpriza mare a fost ca acolo nu a gasit niciun crater. Kulik a descoperit niste sfere, care contineau materiale provenite din meteoriti, ceea ce l-a convins ca explozia meteoritului s-a produs in aer.

Va prezentam mai jos cateva explicatii posibile pentru acest dezastru fara precedent, asa cum sunt prezentate de Maxi Sciences:

Asteroid sau cometa

Se crede ca obiectul extraterestru, asteroid sau cometa, de aproximativ 10 kilometri in diametru a intrat in... mai mult


Luni, 16 Mai 2011, ora 00:28

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  2. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  3. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  4. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  5. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  6. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  7. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  8. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  9. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  10. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)