ue agricultura

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate

Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate

Romania a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013, iar valoarea acestora depaseste 10 miliarde de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Fondurile europene nerambursabile, accesate prin PNDR 2007-2013, au fost utilizate pentru realizarea de exploatatii agricole si unitati de procesare, drumuri agricole si forestiere, reabilitarea sistemului de irigatii si protejarea suprafetelor agricole de inundatii, modernizarea retelei de apa si canalizare sau finantarea activitatilor turistice", a spus Daniel Constantin, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, rata de absorbtie a PNDR 2007 - 2013 este de 70%, iar platile catre beneficiari se ridica la peste 6,3 miliarde de euro. Alocarea totala este de 9,32 miliarde de euro, bani europeni care trebuie platiti pana in 2015.

Prin PNDR 2007-2013, peste 76.000 de fermieri si peste 3.000 de IMM-uri non-agricole au beneficiat de fondurile europene nerambursabile. In plus, circa 13.000 de tineri fermieri au accesat fonduri europene pentru instalarea in mediul rural.

Aproximativ 40.000 de locuri de munca au fost create in proiectele implementate deja, iar peste 61.000 de locuri de munca vor fi create in proiectele in curs de implementare. De asemenea, au fost create circa 5.500 de locuri de munca pentru femei, care au fost instalate ca sef de exploatatie.

Peste 3 milioane de locuitori din mediul... mai mult


Miercuri, 14 Mai 2014, ora 15:54

7 comentarii
Cand trimite Romania propunerea pentru cele 8 miliarde de euro de la UE pentru agricultura

Cand trimite Romania propunerea pentru cele 8 miliarde de euro de la UE pentru agricultura

Romania va trimite Comisiei Europene o prima varianta a noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in jurul datei de 15 martie, a declarat George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Dupa finalizarea consultarilor cu actorii implicati in mediul rural din Romania, pe diverse domenii de activitate, vom da forma finala a PNDR 2014-2020, iar la sfarsitul saptamanii viitoare, in 15 martie, o sa-l transmitem la Bruxelles sub forma de prim draft, ca sa putem incepe dezbaterile tehnice.

Chiar daca nu au aparut inca regulamentele europene si nu putem trimite oficial programul, vrem sa incepem consultarile tehnice. Semnalele sunt ca vor iesi regulamentele in aprilie si speram ca pana la finele lunii aprilie sa avem o forma pe care sa o putem trimite oficial la Bruxelles pentru a putea fi aprobat programul cat mai rapid", a spus George Turtoi.

Acesta a precizat ca in aceasta saptamana au avut loc dezbateri pe aproape fiecare masura de investitii din program, iar dupa completari au fost supuse votului.

"In dezbaterile publice cu toti actorii implicati s-a discutat punct cu punct fiecare fisa de masura. S-au cerut adaugiri si completari din partea opiniei publice tehnice, iar pe urma s-au supus votului.

Am avut saptamana aceasta dezbateri pe fiecare masura din program, in jur de 10 dezbateri, dar in care au fost cuprinse toate cele 14 masuri din noul PNDR. Mai asteptam saptamana viitoare partea scrisa de propuneri, o sa le analizam, si, daca... mai mult


Duminica, 09 Martie 2014, ora 14:56

Ce solutii are PDL pentru mai multi bani UE pe proiecte agricole

Ce solutii are PDL pentru mai multi bani UE pe proiecte agricole

Secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat sambata ca pentru promovarea proiectelor europene de dezvoltare a agriculturii este nevoie de realizarea cadastrului gratuit, de cresterea cofinantarii la 70 la suta, dar si de o banca agricola care sa asigure finantarea in domeniu.

Flutur a declarat, dupa infiintarea in cadrul PDL Suceava a comisiei de Agricultura, Dezvoltare Rurala si Mediu, ca Guvernul va trebui sa asculte vocea fermierilor astfel incat agricultura sa devina motorul de dezvoltare a tarii.

El a spus ca lipsa cadastrului creeaza probleme si ingreuneaza promovarea de proiecte cu finantare europeana, iar in lipsa unei piete funciare, samsarii de terenuri le cumpara "pe nimic".

Liderul PDL a precizat ca proiectul pilot initiat in Guvernarea PDL pentru realizarea cadastrului gratuit este oprit, in Suceava fiind doua comune beneficiare ale acestui program.

"Vom cere Guvernului sa se realizeze cadastrul cu fonduri ale Uniunii Europene", a afirmat Flutur.

El a mai spus ca este important ca si cofinantarea proiectelor de dezvoltare a agriculturii sa creasca de la 40 la suta in prezent la 70 la suta, intrucat beneficiarii acestor proiecte nu au banii necesari.

"Astazi bancile fug sa finanteze agricultura si de aceea e nevoie de infiintarea unei banci agricole", a adaugat senatorul sucevean.

Flutur a mai spus ca PDL cere Guvernului ca din 2014 si pomicultorii sa beneficieze de fonduri pentru reconversie, cum au primit proprietarii... mai mult


Sambata, 22 Iunie 2013, ora 17:06

Ministrul Agriculturii, nemultumit de fondurile europene primite

Ministrul Agriculturii, nemultumit de fondurile europene primite

Romania ar fi avut nevoie de alocari de fonduri europene mai mari pe zona de dezvoltare rurala in exercitiul bugetar 2014-2020, pentru a reduce decalajele dintre satul romanesc si satele din alte tari europene si pentru a creste competitivitatea agricultorilor autohtoni, a afirmat sambata, la Pitesti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"As fi fost ceva mai multumit daca Romania ar fi avut un sprijin mai mare si pe zona de dezvoltare rurala, pentru ca au fost foarte importante fondurile care au fost alocate in perioada 2007-20013, s-au modernizat foarte multe exploatatii agricole, s-au cheltuit, spre deosebire de celelalte sectoare, pana in momentul de fata, peste 50% din fondurile avute la dispozitie.

Deci Romania a demonstrat ca are capacitatea de a atrage fonduri europene pe dezvoltare rurala, de a face investitii si de a oferi competitivitate sectorului agricol din Romania. (...)

In perioada urmatoare vom avea mai putini bani pentru a intari competitivitatea agricultorilor, fermierilor din Romania. De asemenea, pe zona de dezvoltare a mediului rural, acolo unde decalajele sunt foarte mari, cred ca am fi avut un potential mai mare de a recupera acest decalaj daca am fi pastrat alocarea propusa de Comisia Europeana", a declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mentionat faptul ca Romania a obtinut pentru urmatorul exercitiu bugetar 17,5 miliarde de euro destinati platilor directe si investitiilor in agricultura si mediul rural, fata de 21 de... mai mult


Sambata, 09 Februarie 2013, ora 14:25

7 comentarii
Basescu: Prioritatile mele la Consiliul European sunt agricultura si Republica Moldova (Video)

Basescu: Prioritatile mele la Consiliul European sunt agricultura si Republica Moldova (Video)

Prioritatile Romaniei la Consiliul European, care se desfasoara joi si vineri la Bruxelles, sunt negocierea bugetului, unde se va insista pe segmentul privind agricultura, si semnarea acordului de asociere dintre UE si Republica Moldova, a declarat presedintele Traian Basescu, la plecarea de pe Aeroportul Henri Coanda.

"Pe agenda sunt in principal trei subiecte: contributia comertului international la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. La acest punct, noi avem ca prioritate solutionarea acordului de asociere dintre UE si Republica Moldova (...)pentru ca, cel mai tarziu in noiembrie, cu ocazia summit-ului est-european, sa fie semnat", a spus Basescu.

Al doilea subiect vizeaza situatia din Orientul Mijlociu si nordul Africii si reactia UE la evenimentele din aceste zone.

"In interiorul acestui subiect se va discuta situatia din Siria si situatia din Mali. In cazul in care se va pune problema contributiei pentru Mali, Romania a aprobat deja in CSAT o contributie cu instructori si material militar", a adaugat Basescu.

Totodata, va fi discutat cadrul financiar multianual 2014-2020 pentru UE.

"Se prefigureaza o dezbatere care in linii mari sa plece de la stadiul la care a fost intrerupt in noiembrie 2012, esenta dezbaterilor din noiembrie a fost legata de nivelul de reducere a bugetului fata de propunerea CE. (...) Bugetul ultimului Consiliu a fost redus cu 70 de miliarde de euro, iar miza acestui Consiliu este de unde sa se reduca inca 30 de... mai mult


Joi, 07 Februarie 2013, ora 12:24

9 comentarii
Ministrul Agriculturii: Incercam sa obtinem mai multi bani de la UE

Ministrul Agriculturii: Incercam sa obtinem mai multi bani de la UE

Romania incearca sa obtina un buget mai mare pentru agricultura, in cadrul Reformei Agricole Comune, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Suntem in proces de negociere in noua reforma a Politicii Agricole Comune. Este o situatie inedita, pentru ca se discuta si pachetul financiar pentru perioada 2014-2020. Ne gandim la un buget mult mai mare. La momentul aderarii, a fost luata in calcul o suprafata de 7 milioane de hectare. Avem intentia ca, in noua politica agricola comuna, sa se calculeze o suprafata de 11 milioane de hectare", a spus ministrul, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Agriculture.

Potrivit spuselor sale, fermierii din Romania au primit 3,6 miliarde de euro prin plati directe, iar gradul de absorbtie a fondurilor europene, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, a ajuns la 50 la suta.

In Romania, subventiile pe hectar oferite agricultorilor reprezinta doar 75 la suta din media din Uniunea Europeana.

"Propunerea initiala este ca, in 2016, sa ajungem la 90% din media UE. Ne dorim ca, in cel mai scurt timp, Romania sa recupere din decalaj", a conchis Constantin. mai mult


Joi, 13 Septembrie 2012, ora 17:07

Macovei: UE ar putea taia fondurile pentru agricultura

Macovei: UE ar putea taia fondurile pentru agricultura

Uniunea Europeana ar putea taia fondurile acordate Romaniei pentru mai multe domenii, inclusiv pentru agricultura, "daca tandemul Ponta-Antonescu va continua sa ramana in fruntea tarii", considera europarlamentul Monica Macovei.

"Romania este deja monitorizata, iar urmatorul lucru pe care Uniunea Europeana l-ar putea face este taierea fondurilor pentru agricultura, transport, dezvoltare, turism, si pentru alte domenii de pe urma carora toti romanii au de castigat", a declarat Monica Macovei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Un exemplu concret, in conditiile in care oficiali de la Bruxelles au anuntat deja ca unele plati catre Romania au fost oprite, este cel al subventiilor din cadrul programului APIA."Subventia APIA, pe care fiecare familie din Romania cu o anumita suprafata de pamant o primeste de la Uniunea Europeana, ar putea fi taiata.

Pentru anul 2013, subventia planificata este de 142 euro pe hectar. Daca tandemul Ponta-Antonescu va continua sa ramana in fruntea tarii si sa actioneze impotriva ei, oamenii nu vor mai primi acesti bani europeni, cei care lucreaza in agricultura vor pierde fondurile APIA, iar cei cu ferme de animale vor pierde subventiile europene", a adaugat Monica Macovei.

Europarlamentarul considera ca reactiile Uniunii Europene transmit mesajul ca aceasta nu are incredere in Ponta, nici in Antonescu si nici in USL. "Toate asigurarile pe care acestia le-au dat europenilor ca vor respecta legea in Romania s-au dovedit a fi... mai mult


Joi, 26 Iulie 2012, ora 19:34

27 comentarii
Basescu vrea mai multi bani de la UE - vezi pe ce domeniu

Basescu vrea mai multi bani de la UE - vezi pe ce domeniu

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus joi, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, ca diplomatii romani trebuie sa ajute la indeplinirea unuia din cele mai importante obiective pe care le avem in interiorul UE - cresterea resurselor pe care le primim pe agricultura.

"Va trebui sa fim atenti in finalizarea definirii noii Politici Agricole Comune - suntem intr-un grup de state care sustin o politica agricola solida, continuarea subventionarii agriculturii, a productiei si nu avem motive sa nu reusim, atat timp cat putem vorbi in limba noastra cu comisarul pe Agricultura (n.red.-Dacian Ciolos).

Partea a doua a acestui an si inceputul celui viitor sunt decisive pentru prefigurarea bugetului 2014-2020. Va trebui sa facem un efort ca Romania cel putin sa-si mentina alocarile de pana acum si sa-si creasca resursele pe care le primeste pentru agricultura", a declarat Basescu.

Seful statului le-a mai cerut diplomatilor romani sa fie atenti si la tema absorbtiei fondurilor europene de catre Romania, subiect la care nu toate statele UE ar fi dat dovada de solidaritate. In opinia lui Basescu, solutia ar fi o Uniune Europeana mai solida, aluzie la declaratiile sale referitoare la Statele Unite ale Europei.

"Obiectivul absorbtiei fondurilor europene trebuie sa stea in atentia diplomatilor care actioneaza in spatiul UE. Aici, ca si in problematica legata de tarile arabe, au aparut unele dezechilibre legate de solidaritate. Este evident ca au existat si inca exista... mai mult


Joi, 01 Septembrie 2011, ora 13:03

2 comentarii
20 de state UE trebuie sa restituie fondurile primite pentru agricultura

20 de state UE trebuie sa restituie fondurile primite pentru agricultura

Douazeci de tari ale Uniunii Europene vor trebui sa restituie un total de 346,5 milioane de euro pentru cheltuielile nejustificate efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), au declarat, marti, reprezentantii Comisiei Europene.

Aceasta decizie afecteaza urmatoarele state: Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Germania, Spania, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia si Suedia. Din fericire, Romania nu se afla printre aceste tari.

Franta trebuie sa restituie aproape 20 de milioane de euro, din cauza unui "cadru de control inadecvat", o "lipsa de informatii cu privire la numarul vacilor care alapteaza" si "o aplicare slaba a sanctiunilor in utilizarea primelor pentru animale".

Grecia va plati 105,5 milioane de euro "pentru deficiente in sistemul de control in productia de bumbac", si 18,5 milioane de euro "pentru lipsa masurilor de dezvoltare rurala".

Sumele vor ajunge la bugetul UE ca urmare a nerespectarii regulilor Uniunii sau din cauza unor proceduri de control neadecvate in domeniu agricol, conform conform NouvelObs, care citeaza AP.

Statele membre ale UE sunt responsabile pentru atat pentru platile, cat si pentru verificarea cheltuielilor in cadrul PAC, dar si pentru garantarea faptului ca au utilizat corect fondurile disponibile.

"Aceasta procedura ramane un instrument esential pentru a ne asigura ca statele membre au instituit controale adecvate pentru a se... mai mult


Marti, 16 Martie 2010, ora 19:14

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii