universitati particulare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cheia Universului, "particula lui Dumnezeu", descoperita la CERN (Video)

Cheia Universului, "particula lui Dumnezeu", descoperita la CERN (Video)

Cheia pentru intelegerea Universului, "particula lui Dumnezeu", a fost descoperita la CERN, in experimentele desfasurate la acceleratorul LHC. Oamenii de stiinta considera, in proportie de 99,99%, ca bosonul Higgs a fost gasit.

Cercetatorii de la CERN vor anunta in aceasta saptamana ca "particula lui Dumnezeu" a fost descoperita, sustine publicatia britanica Daily Mail.

Cinci fizicieni importanti au fost invitati la evenimentul care va avea loc miercuri, ceea ce a condus la speculatiile presei, conform careia particula a fost descoperita. Oamenii de stiinta de la Large Hadron Collider sunt asteptati sa anunte ca, in proportie de 99,99%, bosonul Higgs a fost gasit, nivelul "sigma 4" de siguranta.

La conferinta de presa din Elvetia a fost invitat si profesorul Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh, dupa numele caruia a fost botezata enigmatica particula.

Conducerea de la CERN doreste ca acele doua echipe care efectueaza cercetarile sa atinga nivelul de certitudine "sigma 5", care inseamna o siguranta a rezultatelor de 99,99995%.

Bosonul Higgs este considerat ca fiind cheia pentru intelegerea Universului. Fizicienii spun ca munca lor este de a gasi masa acestor particule.

Acceleratorul de particule cuprinde un tunel subteran care are o lungime de 29 de kilometri, ce se afla la granita franco-elvetiana. Aici fizicienii incearca sa recreeze conditiile care au existat la o fractiune de secunda dupa Big Bang.

Se asteapta ca echipele de cercetatori CMS... mai mult


Luni, 02 Iulie 2012, ora 11:47

9 comentarii
Ministrul Educatiei: Decizia privind absolventii universitatilor particulare, in mai-iunie

Ministrul Educatiei: Decizia privind absolventii universitatilor particulare, in mai-iunie

Ministrul interimat al Educatiei, Liviu Pop, a declarat, intr-o emisiune tv, ca Guvernul va lua o decizie politica in privinta absolventilor de universitati particulare care au dat ministerul in judecata pentru ca nu li s-au recunoscut diplomele.

"Analizand numarul proceselor pe care ministerul le pierde in fata absolventilor, blocheaza activitatea ministerului. Solutia trebuie sa se ia la nivel de guvern, foarte-foarte repede, la nivelul lunii mai-iunie. Va fi o decizie politica, nu sta in pixul ministrului (...) daca avem 300.000 de absolventi, au inceput primii 100 sa castige, astept pana ma dau toti in judecata si blochez activitatea sau iau o decizie", a declarat Pop la PRO TV.

E un domeniu pe care nu il stapanesc

Ministrul interimar al Educatiei a recunoscut ca "nu stapaneste" domeniul invatamantului universitar, el fiind profesor de liceu, fiind unul dintre motivele pentru care i-a invitat la discutii pe cei 3 care au ocupat functia de ministru in acest an, adica Daniel Funeriu, Catalin Baba si Ioan Mang.

Dincolo de problema universitatilor care elibereaza diplome de absolventi usor, despre care a spus ca nu vrea sa le puna eticheta de "fabrici de diplome", Pop spune ca va discuta cu predecesorii sai cifra de scolarizare pentru anul viitor, despre care spune ca inca nu a fost stabilita.

"Eu fac un apel la dumneavoastra ca parinti sa cautati vinovati (...) ajungem la o Lege a Educatiei care, daca avea pana in septembrie normele de aplicate, in 8 luni... mai mult


Duminica, 20 Mai 2012, ora 11:02

5 comentarii
Zece universitati risca sa fie inchise pentru programe de licenta ilegale

Zece universitati risca sa fie inchise pentru programe de licenta ilegale

Zeci de unitati particulare, dar si de stat au intrat pe "lista neagra" a Ministerului Educatiei, deoarece au organizat peste 330 de programe de licenta, o parte dintre acestea fiind ilegale, iar 10 institutii de invatamant superior risca sa fie inchise de la 1 aprilie.

Studentii vor continua sa frecventeze cursurile acestor programe, insa universitatile nu vor mai avea voie sa organizeze admitere in aceasta vara pentru 330 de programe de licenta, informeaza Realitatea TV.

Potrivit sursei citate, 27 de universitati de stat si 37 particulare au depasit termenul legal de acreditare. Toate aceste institutii de invatamant superior au fost acreditate doar provizoriu.

Alte 22 de universitati de stat si 10 particulare ar fi trebuit sa fie evaluate periodic.

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a intocmit o lista cu 10 universitati, pentru care le cere desfiintarea. Astfel, daca atat universitatile de stat, cat si cele private nu vor depune in cursul lunii martie dosarele de evaluare, acestea risca sa fie desfiintate incepand cu 1 aprilie.

ARACIS este o institutie publica autonoma, care are misiunea de a efectua evaluarea externa a calitatii educatiei oferite de universitati si de alte organizatii furnizoare de programe de studii specifice invatamantului superior. mai mult


Vineri, 02 Martie 2012, ora 17:47

Prima victorie a Ministerului Educatiei in procesul privind clasificarea universitatilor

Prima victorie a Ministerului Educatiei in procesul privind clasificarea universitatilor

Ministerul Educatiei a obtinut o prima victorie in fata Asociatiei Universitatilor Particulare din Romania. Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea acesteia de anulare a ordinului de ministru in legatura cu clasificarea universitatilor.

"Curtea de Apel Bucuresti a decis ca ordinul de ministru privind clasificarea universitatilor este legal si, in consecinta, suntem foarte multumiti ca procedurile respectate in clasificarea universitatilor au fost declarate legale de catre instanta", a declarat Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Evenimentul Zilei.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata prin recurs.

Printre cei care au contestat clasificarea s-a numarat si conducerea Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava care s-a plans in instanta, la finalul lunii septembrie, de faptul ca a fost catalogata printre cele mai slabe din tara.

"Este problema metodologiei utilizate, care nu a fost cunoscuta de universitati anterior clasificarii respective. Este vorba despre indicatorii utilizati pentru aceasta clasificare, despre echipa care a fost antrenata pentru a realiza aceasta clasificare. Este vorba despre modul in care a avut loc validarea datelor raportate de universitati", a explicat rectorul Adrian Graur, citat de Adevarul. mai mult


Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 17:33

9 comentarii
Topul celor mai bune universitati particulare

Topul celor mai bune universitati particulare

Cele mai bune universitati particulare de la noi se situeaza abia la nivelul universitatilor publice din Targu-Jiu, Petrosani, Alba-Iulia, Targu-Mures, Baia-Mare, Suceava si Arad la capitolul cercetare stiintifica dupa rigorile internationale.

Topul celor mai bine cotate universitati particulare dupa cercetare stiintifica asa cum reiese din lista institutiilor clasificate in functie de cercetarea stiintifica indexata in intervalul 2002-iunie 2011, realizata de Asociatia Ad Astra, potrivit MONEY.ro este urmatorul:

- Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca: de 11 ani pe piata. A publicat 119 articole stiintifice relevante la nivel international, intre 2002 si 2011. Ocupa pozitia 43 in topul institutiilor dupa activitatea de cercetare intre 2002 si 2011.

- Universitate Hyperion din Bucuresti: de 21 de ani pe piata. Ocupa locul 96 in top, cu 29 de cercetari stiintifice relevante la nivel international intre 2002 si 2011.

- Universitatea Avram Iancu: pe piata de 19 ani, locul 142 in top, cu 15 articole stiintifice relevante la nivel international.

Citeste mai multe despre Ce universitati de stat mici sunt mai bine cotate decat crema celor particulare pe Money.ro. mai mult


Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 10:34

2 comentarii
Doar doua universitati particulare din Romania au un nivel ridicat de incredere

Doar doua universitati particulare din Romania au un nivel ridicat de incredere

Universitatile particulare din Romania reusesc cu greu sa respecte standardele de educatie impuse si sa beneficieze de increderea autoritatilor.

Potrivit Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, doar doua universitati private din cele noua pe care institutia le-a evaluat ar avea un standard mai ridicat si au primit calificativul "grad ridicat de incredere", informeaza Realitatea.net.

39 de universitati private si de stat din Romania au fost evaluate pana in prezent si doar 26 au primit calificativul maxim. Doua dintre ele sunt private: Universitatea "Emanuel" din Oradea si Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad.

Analiza realizata de ARCIS arata si ca institutia de invatamant superior cu cel mai scazut nivel de incredere este tot una particulara: Universitatea "Petre Andrei" din Iasi.

Pana acum au fost evaluate 30 de universitati de stat, dintre care 24 au primit calificativul maxim, trei au un "grad de incredere limitat" si alte trei au primit numai calificativul "incredere". Nicio universitate de stat nu este total lipsita de incredere.

Procesul de evaluare dureaza 8 luni si este realizat de o comisie din strainatate si una din tara. mai mult


Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 22:58

10 comentarii
Traian Basescu s-a dezis de reforma educatiei

Traian Basescu s-a dezis de reforma educatiei

Traian Basescu si-a suflat marti, cu toata puterea, proiectul de reforma in fasolea invatamantului romanesc pe care de-abia o umplusera de zoaie liderii PSD.

"In momentul de fata este un blocaj pe doua paliere, este o lupta intre cei care vor sa diminueze invatamantul privat pentru ca painea si cutitul se afla in mana celor de la stat, sindicate si oameni politici. Iar pe de alta parte, este o lupta pentru blocarea procesului de modernizare a sistemului de educatie dusa in tandem de sindicate, lideri de sindicat si Ministerul Educatiei.

Se pare ca s-a luat decizia sa se dea dreptate sindicatelor pentru discreditarea sistemului privat. Dar vreau sa stiti ca aceleasi hibe pe care le are sistemul privat le are si sistemul de stat, poate intr-o masura mai mica, dar la fel", a rostit presedintele Traian Basescu si s-a suit in avion fericit ca n-a lasat in mainile lui Mircea Geoana voturile absolventilor de la Spiru Haret si ale familiilor lor.

Pentru asa bunatate de captura electorala face sa pui umarul la "bondrificarea" invatamantului romanesc!

Pretul voturilor

Ce mai conteaza ca presedintele taie astfel una dintre ultimele punti ce-l mai legau de intelectualii care, candva, constituiau scheletul electoratului sau?

Ce mai conteaza ca argumentele sale referitoare la ofensiva impotriva invatamantului privat sunt dezarmant identice cu ale patronului fabricii de diplome, Aurelian Bondrea in a carui cariera de confectioner de patalamale a facut-o academician... mai mult


Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 12:33

106 comentarii
Fabricile de diplome

Fabricile de diplome

Daca luam in calcul numarul facultatilor, peste 600, si miile de licentiati, pe banda rulanta, din fiecare an, am putea spune ca Romania este o tara cu forta de munca inalt calificata, o tara de intelectuali.

Daca, pe strada, arunci o piatra in sus ai mari sanse ca ea sa cada in capul unui licentiat si, cu o probabilitate asemanatoare, chiar in capul unui absolvent de master.

Daca ne uitam insa in societatea romanesca vom constata ca, dimpotriva, Romania este o tara cu performanta intelectuala mediocra, exportatoare preponderent de forta de munca necalificata, cu exceptia catorva domenii foarte deficitare in UE, de exemplu medicina.

Avem o gramada de licentiati agramati, incapabili sa puna in practica teoria, multa, putina, cata stiu si ei. Avem o multime de licentiati care muncesc intr-un cu totul alt domeniu decat cel pentru care au diploma pusa in cui, de exemplu, absolvente de Drept sau Relatii Internationale angajate ca secretare. Nu-si gasesc loc potrivit specializarii pentru ca sunt slab pregatiti, dar si pentru ca sunt mult prea multi, cifrele de scolarizare neavand nicio legatura cu cererea reala de pe piata muncii.

De fapt, in Romania, cand nu ai altceva mai bun de facut, de exemplu bani, sau i-ai facut deja si tipa in tine orgoliul parvenirii cu patalama, cele 600 de facultati de-abia te asteapta sa-ti livreze o diploma pe bani, la zi sau la distanta, fara cine stie ce exigente.

Inflatia aceasta de absolventi pe banda rulanta care nu stiu mare... mai mult


Duminica, 12 Iulie 2009, ora 12:40

71 comentarii
Masterate ilegale la noua universitati particulare

Masterate ilegale la noua universitati particulare

Sase universitati particulare din Bucuresti si trei din Iasi au refuzat sa isi autorizeze masteratele la Agentia pentru Asigurarea Calitatii, inscrierile studentilor la aceste mastere fiind facute, in aceste conditii, fara respectarea legii.

Este vorba de masteratele de doi ani, dupa sistemul Bologna, care trebuie sa aiba un aviz provizoriu pentru prima generatie de studenti care au absolvit facultatea dupa trei ani de studiu, scrie Cotidianul.

Pe lista universitatilor bucurestene care fac astfel de masterate inca neautorizate se afla "Spiru Haret", "Dimitrie Cantemir", Hyperion, Bioterra si institutele teologice Baptist si cel Romano - Catolic.

La Iasi, universitatile particulare care au refuzat evaluarea ARACIS sunt "Petre Andrei", Apollonia si "Mihail Kogalniceanu".

"Sunt universitati care organizeaza masterate fara avizul nimanui sau fac masterate pe studii de licenta neacredidate. Sau sunt inscrisi si 100 de studenti, desi masteratul trebuie sa aiba maximum 50 de cursanti", explica Ioan Curtu, presedintele ARACIS.

Universitatea "Spiru Haret", care se mandreste cu numarul cel mai mare de studenti, aproximativ 280.000, a depus 63 de dosare la ARACIS. Dupa ce agentia a evaluat si a respins doua dintre ele, universitatea particulara si-a retras toate celelalte 61 de dosare. Cu toate acestea, pe site-ul universitatii se arata ca la cele 20 de facultati se organizeaza 67 de masterate iar la jumatate dintre ele cursurile se tin online.

Universitatea... mai mult


Luni, 27 Aprilie 2009, ora 12:14

6 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii