universuri paralele

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ultima descoperire despre Big Bang dovedeste existenta Universurilor paralele?

Ultima descoperire despre Big Bang dovedeste existenta Universurilor paralele?

Oamenii de stiinta au anuntat in aceasta saptamana o mare descoperire astronomica, gasirea undelor gravitationale produse imediat dupa Big Bang. Aceasta descoperire i-a sa afirme ca, in mod constant, cosmosul da nastere la universuri paralele.

Universul asa cum il stim nu poate fi singurul care exista. De aceea, ar putea fi unul dintr-un numar infinit de Universuri, care alcatuiesc asa-numitul 'multivers', potrivit Daily Mail.

Astronomii au detectat ce s-a intamplat in prima fractiune de secunda dupa Big Bang. In acest timp foarte scurt, la inceputul tuturor lucrurilor, Universul s-a extins foarte rapid, aceasta teorie fiind numita inflatia cosmica.

Potrivit lui Albert Einstein, atunci cand se intampla un fenomen exploziv de genul acesta, atunci apar "valuri" ale spatiu-timpului, cunoscute sub numele de "unde gravitationale".

Teoria "multiversului" se bazeaza pe faptul ca aceste unde gravitationale primordiale arata o particularitate puternica a inflatiei cosmice a Universului timpuriu.

"In cele mai multe modele, daca avem inflatie cosmica, atunci avem multiunivers", a declarat Andrei Linde, fizician de la Universitatea Stanford.

Teoreticienii sustin ca orice fel de Univers poate exista in cosmos, dupa Big Bang, de la Universul nostru familiar si pana la Universuri care au proprietati fizice complet diferite.

"In cazul in care exista cu adevarat o multitudine de alte Universuri dincolo de lumea noastra, fiecare cu propriile caracteristici, atunci cel... mai mult


Miercuri, 19 Martie 2014, ora 20:32

Teorii stiintifice neobisnuite: Traim intr-o multitudine de Universuri (Video)

Teorii stiintifice neobisnuite: Traim intr-o multitudine de Universuri (Video)

Universul in care traim nu poate fi singurul care exista. Conform teoriilor stiintifice, Universul nostru ar putea fi doar unul dintr-un numar infinit de Universuri, care alcatuiesc un "multivers".

Numeroase teorii independente indica existenta unor Universuri ascunse, potrivit Space.

Va prezentam cateva teorii stiintifice care arata ca traim intr-un multiunivers:

Universuri bule

Alte Universuri ar putea aparea conform teoriei numite "inflatia eterna". Inflatia este notiunea ce defineste Universul care s-a extins rapid dupa Big Bang, ca un balon. Teoria a fost propusa pentru prima data de Alexander Vilenkin de la Universitatea Tufts.

In unele dintre aceste Universuri bule, legile fizicii si constantele fundamentale ar putea fi diferite decat in lumea noastra.

Universuri paralele

O alta teorie este cea a Universurilor paralele propusa de Paul Steinhardt de la Universitatea Princeton si Neil Turok de la Intitutul de fizica teoretica din Ontario, Canada.

Ideea vine din posibilitatea existentei a mai multor dimensiuni decat in lumea noastra, cu trei pentru spatiu si una pentru timp. Fizicianul Brain Greene de la Universitatea Columbia descrie ideea ca "Universul nostru este una dintre numeroasele 'lespezi' plutitoare in spatiul cu dimensiuni multiple", in cartea sa "Realitatea ascunsa".

Universuri fiica

Teoria mecanicii cuantice sugereaza un alt mod in care pot aparea Universuri multiple. Matematica acestei teorii arata ca toate rezultatele... mai mult


Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 11:29

1 comentariu
Exista moarte? Un concept relativ nou despre existenta

Exista moarte? Un concept relativ nou despre existenta

Ne temem de moarte. Ne temem, intrucat vedem ca cei ce mor dispar si nu se mai intorc niciodata, ne temem pentru ca nu stim ce se intampla "dincolo", ne temem mai ales pentru ca noi asociem fiinta noastra cu trupul, cel care moare.

Totusi, o noua teorie stiintifica reafirma ideile mai vechi, conform carora moartea nu este acel terminal, asa cum il credem noi.

Conceptul universurilor multiple

Desi corpurile individuale sunt programate sa se autodistruga, notiunea de "eu" pare un concept transcedental, un alt fel de energie decat acela care "nu se pierde si nu se creeaza" dupa principiul lui Lavoisier, in lumea noastra, scrie omul de stiinta Robert Lanza.

Notiunea de "eu" pare izvorul unei energii care ar putea sa fie imateriala, este total necunoscuta, nu provine din lumea noastra si deci nici nu dispare in aceasta lume. Un poet exprimandu-se metaforic ar spune ca dispare in neant si, cu metafora lui, ne-ar trimite involuntar pe o pista falsa, metafora neavand alt suport, decat cel poetic.

In stiinta, este bine sa evitam metaforele. Un binecunoscut principiu al fizicii cuantice stabileste faptul ca anumite observatii nu pot fi prezise absolut. In schimb, pot fi presupuse numeroase fapte posibile, fiecare cu o probabilitate diferita. Un concept modern vorbeste despre "universuri multiple", iar fiecare dintre observatiile fizicii cuantice ar putea corespunde unui univers diferit, un "multiunivers".

Exista o forma transcedentala a energiei?

Un articol... mai mult


Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 22:24

40 comentarii
Lumea noastra face parte din Universuri paralele? (Video)

Lumea noastra face parte din Universuri paralele? (Video)

Oamenii de stiinta au descoperit pentru prima data existenta unor Universuri paralele, practic niste bule cosmice, care se ciocnesc in timp si in spatiu. Cercetarile acestui multiunivers sunt efectuate de catre fizicieni de la universitati din Marea Britanie.

Ideea ca Universul nostru ar putea fi o mica parte dintr-un ansamblu vast al altor Universuri, care fac impreuna un "multiunivers" a fost tratata cu seriozitate de catre fizicieni, dar pana acum a ramas in domeniul teoriei, fara a exista teste experimentale, sustine Message To Eagle.

Asta s-ar putea schimba acum, cand o echipa de oameni de stiinta au descoperit dovezi ale altor Universuri, precum si faptul ca lumea noastra se afla intr-o "bula" de spatiu si timp.

"Ar fi uimitor sa putem sa demonstram ca am avut un contact fizic cu un alt Univers", a spus George Efstathiou de la Universitatea Cambridge.

Teoria care invoca aceste bule ale Universului este o teorie numita oficial "inflatia eterna". Conform acestei teorii, asemenea Universuri se ciocnesc intre ele tot timpul.

"Am auzit despre acest multiunivers de ani de zile si niciodata nu l-am luat in serios, deoarece nu am crezut, din lipsa dovezilor. Am fost uimit de ideea de a testa toate aceste Universuri", a spus dr. Hiranya Peiris, de la Universitatea din Londra.

Peiris si colegii sai lucreaza la cercetarea acestor Universuri. Ele pot arata ca un model al radiatiilor cosmice de fond (CMB). Echipa de cercetatori a propus pentru prima data aceasta... mai mult


Luni, 09 Aprilie 2012, ora 14:23

3 comentarii
Universurile paralele pot lovi lumea noastra?

Universurile paralele pot lovi lumea noastra?

Pentru prima data o echipa de cercetatori britanici studiaza existenta unor universuri multiple sau paralele. Oamenii de stiinta sugereaza idea ca exista posibilitatea ciocnirii Universului nostru cu universurile paralele.

Este Universul nostru doar unul sau exista mai multe? Desi conceptul este bizar, exista o posibilitate reala, potrivit oamenilor de stiinta, care au conceput primul test pentru a investiga aceasta idee, informeaza Live Science.

Posibilitatea ca noi sa traim intr-un Univers multiplu provine de la o teorie numita "inflatie vesnica". Aceasta spune ca, la scurt timp dupa producerea Big Bang-ului, care a format Universul, spatiul si timpul s-au extins diferit in locuri diverse.

Au luat astfel nastere universuri, care pot functiona cu legile lor proprii, diferite de legile fizicii cunoscute de noi.

Ideea a parut pur ipotetica, pana in prezent. Intr-un nou studiu, cercetatorii sugereaza ca Universul nostru ar putea avea frati si ne-am putea ciocni cu acestia. Astfel de coliziuni ar fi putut lasa urme in fundalul microundelor cosmice (CMB) - lumina difuza ramasa de la Big Bang, care strabate Universul.

Cercetatorii de la University College din Londra au dezvoltat un algoritm pe calculator pentru a analiza microundele cosmice pentru modele, care s-ar potrivi.

"Desi eu cred ca exista posibilitatea de a detecta prezenta altor universuri, datele actuale de la sonda WMAP a NASA nu sunt suficient de precise, pentru a face o analiza definitiva. Va... mai mult


Marti, 16 August 2011, ora 23:25

32 comentarii
O lume paralela, ascunsa in interiorul Pamantului?

O lume paralela, ascunsa in interiorul Pamantului?

Pamantul ar putea fi gol, in interiorul lui existand o alta lume. Oamenii de stiinta gasesc dovezi care ii conduc catre concluzia ca exista lumi paralele.

Fizicienii de la Stanford au facut un calcul referitor la numarul ipotetic de universuri care s-au format de la Big Bang. Se pare ca aceste universuri se afla unul intr-altul, incluzand aici si planeta noastra, informeaza Pravda. Este posibil, afirma specialistii, ca un alt Pamant sa fie ascuns in planeta Pamant.

In Grecia antica exista un mit despre Tartar, o lume subterana amenintatoare. Filozoful Anaxagoras a creat un model in care un Pamant plat era inconjurat de o sfera de aer si un nor de eter. El a scris despre existenta unei lumi paralele, cu propriii locuitori, orase si chiar astri ceresti.

O planeta "seaca"?

Au existat si teorii conform carora in interiorul Pamantului exista un spatiu gol. Printre cei care sustinut acest lucru au fost Galilei, Franklin si Lichtenberg. In 1818, John Cleves Symmes a incercat sa demostreze oficial ca Pamantul este format din sfere concetrice, cu deschideri la cei doi poli.

Un academician sovietic, V. Obruchev, sustinea ca Pamantul a fost gaurit de un meteorit imens, acesta creand spatiul din interiorul planetei.

Cercetatorul american Cyrus Teed a sustinut ca suprafata Pamantului ar putea fi asemenea unei "cochilii" interne a unei sfere. Conform teoriei sale, noi toti traim in aceasta "cochilie" a Pamantului.

Ramane intrebarea cum ar arata creaturile care... mai mult


Joi, 09 Iunie 2011, ora 11:12

8 comentarii
Particula lui Dumnezeu, urmata de descoperirea mai multor dimensiuni ?

Particula lui Dumnezeu, urmata de descoperirea mai multor dimensiuni ?

Timp de cativa ani, la Geneva a fost construit Marele Accelerator de Particule (Large Hadron Collider). Acum, se asteapta de la el rezultate cu adevarat revolutionare pentru stiinta. Se credea ca acestea vor fi obtinute in cativa ani, insa ele au aparut deja.

Luni, 15 noiembrie, au fost anuntate rezultate spectaculoase obtinute prin experimentele derulate la CERN, Geneva, acolo unde se afla Acceleratorul. Informatiile sunt oferite de revista Popular Science.

In cadrul experimentului denumit ATLAS s-au facut pasi foarte importanti in descoperirea "Particulei lui Dumnezeu", denumita si Bozonul Higgs. Confirmarea existentei acestei particule misterioase este asteptata pentru anul 2011.

Pana la finalul anului viitor este posibil sa fie descoperita chiar existenta mai multor dimensiuni. ATLAS este unul dintre experimentele principale desfasurate de LHC (Large Hadron Collider - Marele Accelerator de Particule) la Geneva.

Ritmul rapid al descoperirilor stiintifice i-a surprins chiar si pe cercetatorii implicati in proiect. "Vom face publice alte rezultate in cadrul unor conferinte care vor avea loc in iarna", a declarat purtatorul de cuvant al experimentului ATLAS, Fabiola Gianotti. mai mult


Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 21:02

4 comentarii
NASA vrea sa demonstreze existenta universurilor paralele (Video)

NASA vrea sa demonstreze existenta universurilor paralele (Video)

NASA va lansa in februarie 2011 programul "AMS-02", un experiment prin care cercetatorii spera sa demonstreze existenta universurilor paralele.

Existenta universurilor tine de existenta materiei, antimateriei si a materiei intunecate, iar folosirea in experimetul propus a Spectrometrului Alpha Magnetic 2 va oferi noi informatii referitoare la modul in care s-a format universul, scrie Daily Galaxy.

Spectofotometrul, foarte sensibil, va fi montat pe statia spatiala internationala ISS, cu ajutorul navetei spatiale Endeavour, in februarie 2011.

Cu ajutorul lui, oamenii de stiinta americani vor capta razele cosmice, cautand "particule exotice", antimaterie si materia intunecata, in "vidul rece" al spatiului interstelar, departe de influentele perturbatoare ale atmosferei Pamantului.

Cercetatorul american Sam Ting spera sa fie descoperite noi particule constituente ale universului, care vor explica modelul teorie M si explozia primordiala, fara a apela la singularitati.

In acelasi timp, echipa de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania, condusa de profesorul Burt Ovrut, considera si presupun existenta unor universuri paralele asemanatoare cu universul nostru, separate de intervale spatiale mici, care nu ar putea comunica.

In acelasi timp, ei considera materia intunecata ca fiind de fapt doar o forta suplimentara de natura gravitationala.

Toti specialistii in domeniu asteapta datele preliminare ale analizelor spectrale de mare finete care vor fi... mai mult


Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 15:27

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Oameni ucisi de lucruri cazute din cer
  2. Un avion era prea greu ca sa decoleze: 10 pasageri, rugati sa coboare
  3. Gest socant al unui artist rus. Si-a taiatul lobul urechii in semn de protest
  4. Descoperiri uluitoare despre Tutankhamon: A fost rodul unui incest
  5. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  6. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  7. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  8. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  9. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  10. Jucarii Ebola, vandute de americani