valoare actiuni petrom

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Oferta de vanzare a actiunilor Petrom va fi reluata in 2012

Oferta de vanzare a actiunilor Petrom va fi reluata in 2012

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, vineri, ca oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile SC OMV Petrom SA va fi reluata "intr-o perioada mai propice", cel mai probabil in primul trimestru din anul viitor.

"Perioada aceasta a fost destul de dificila pe plan international. Ati vazut ce s-a intamplat saptamana aceasta in Grecia, Spania, Italia. Noi, impreuna cu consultantii, vom analiza o perioada propice pentru a relua vanzarea actiunilor Petrom, care va fi cel mai probabil in trimestrul I al anului viitor.

Situatia nu este urgenta pentru noi, nu ne grabim sa vindem. Am tinut la pret. Vom relua procesul, pentru ca am pus un pret minim sub care noi nu vrem sa vindem", a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton.

Ministerul Economiei a anuntat vineri, printr-un comunicat, ca oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile SC OMV Petrom SA a esuat, intrucat subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta.

De asemenea, ministerul informeaza ca va continua programul de privatizare a companiilor aflate in subordinea sa prin metode transparente, incurajand cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Romania.

"Guvernul este hotarat sa-si respecte programul de privatizare asumat si convenit cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Guvernul va monitoriza evolutia pietelor si va decide momentul prielnic pentru reluarea procesului de vanzare a pachetului de 9,84% din OMV Petrom SA", potrivit... mai mult


Vineri, 22 Iulie 2011, ora 16:17

1 comentariu
Cu ce se alege Romania de pe urma vanzarii Petrom?

Cu ce se alege Romania de pe urma vanzarii Petrom?

Presa si analistii internationali lauda Romania pentru oferta publica derulata in cazul Petrom, dandu-ne chiar exemplu de urmat pentru Grecia. Pe plan intern, insa, lucrurile se vad total diferit, specialistii ingrijorandu-se mai mult de modul in care statul va cheltui banii pe care ii va obtine din aceasta vanzare.

In perioada 11 - 22 iulie, statul a scos la vanzare pe Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 9,84 la suta din actiunile Petrom, unul din cei mai mari producatori de petrol si gaze din Europa de Sud-Est, pretul minim fiind stabilit la 0,3708 lei/actiune, iar cel maxim la 0,46 de lei/actiune.

Daca toate actiunile vor fi achizitionate la pretul maxim, statul ar obtine aproximativ 610 milioane de euro, reprezentand cea mai importanta oferta din istoria bursei locale.

Insa, cel putin deocamdata, lucrurile nu par a merge conform planului, criza datoriilor prin care trece zona euro jucand un rol important succesul ofertei Petrom.

"Informatiile in piata sunt mixte in momentul acesta. Conjunctura europeana nu e tocmai favorabila si probabil ca e justificata retincenta sau prudenta fondurilor de investitii in aceasta perioada", a explicat, pentru Ziare.com, Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta de investitii KTD Invest.

"E o provocare. Nu stiu cum se va finaliza, dar, in mod cert, pentru grupul de intermediere este o provocare si nu cred ca a fost usor sa deruleze oferta asta acum", a apreciat Panait.

Avantajale ofertei Petrom pentru... mai mult


Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 15:45

14 comentarii
Geoana contesta modalitatea de privatizare a 9,84% din actiunile Petrom

Geoana contesta modalitatea de privatizare a 9,84% din actiunile Petrom

Vanzarea pe Bursa de Valori a 9,84% din actiunile Petrom reprezinta o premiera pentru modul in care se fac privatizari in Romania, este de parere seful Senatului, Mircea Geoana, care considera ca vanzarea actiunilor la un pret de 0,46 lei pe actiune, echilvalent cu circa 610 milioane de euro, ridica o serie de probleme care ar fi trebuit analizate mai atent inainte de inceputul operatiunii de catre autoritati.

"Prima, si cea mai importanta, intrebare este legata de oportunitate. Este Romania intr-o situatie financiara atat de dificila incat trebuie sa-si vanda activele? Grecia, aflata intr-o criza financiara majora, va privatiza OTE, dar este si Romania in aceeasi situatie?

Aceasta intrebare este cu atat mai importanta cu cat resursele de petrol si gaze sunt deosebit de pretioase in acest moment, iar privatizarea a aproape 10% dintr-o mare companie de petrol si gaze este o decizie riscanta in contextul in care resursele sunt limitate", sustine Mircea Geoana, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Din punctul sau de vedere, cea de-a doua intrebare este legata de modul in care se face privatizarea, caci sistemul "primul venit, primul servit" are deficientele sale.

"Este adevarat ca pretul cerut este putin mai mare decat pretul actual de pe piata, dar la fel de adevarat este ca acum se tranzactioneaza mai putine actiuni. Pretul cerut ar evalua intreaga companie la circa 6 miliarde de euro, deci de 5 ori mai mult decat la privatizarea initiala din 2004, in... mai mult


Vineri, 08 Iulie 2011, ora 22:17

2 comentarii
Franklin Templeton cumpara masiv actiuni Petrom pentru alte fonduri decat Proprietatea

Franklin Templeton cumpara masiv actiuni Petrom pentru alte fonduri decat Proprietatea

Valoarea achizitiilor de actiuni OMV Petrom (SNP) ale administratorului Fondului Proprietatea (FP), pentru alte fonduri decat FP, se ridica la peste 3,7 milioane de lei (peste 900.000 de euro), numai in aceasta luna, si la un milion de lei, saptamana trecuta. Fondul Proprietatea a ajuns la limita maxima de detinere de SNP.

"Din acelasi motiv, fondurile administrate de Franklin Templeton Investments ar putea participa la oferta secundara prin care Guvernul isi va vinde din actiunile OMV Petrom. Luam in considerare aceasta oportunitate", a declarat recent Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, care se ocupa de administrarea FP, citat de MONEY.ro.

Pe de alta parte, Mark Mobius supranumit si "Guru al pietelor emergente", a confirmat interesul altor fonduri administrate de Franklin Templeton pentru actiuniule SNP.

"Preturile carburantilor vor continua sa creasca, pentru ca titeiul se va scumpi. O alta cauza in afara de cresterea cererii este investitiile mai costisitoare pe care le vor face companiile petroliere ca sa extraga titeiul de la adancimi mai mari", aprecia recent Mark Mobius.

Citeste mai multe despre Franklin Templeton cumpara masiv actiuni Petrom pentru alte fonduri decat Proprietatea pe Money.ro. mai mult


Luni, 30 Mai 2011, ora 14:04

Titlurile Fondului Proprietatea vor costa 0,8 lei/unitate in 2011 - Tradeville

Titlurile Fondului Proprietatea vor costa 0,8 lei/unitate in 2011 - Tradeville

Actiunile Fondului Proprietatea se vor tranzactiona la valoarea de 0,8 lei/titlu, la sfarsitul anului 2011, potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj Tradeville.

La data de 31 decembrie 2010, valoarea unei actiuni a Fondului Proprietatea era de 1,1124 lei, cu 13,6 la suta mai mult fata de 31 octombrie 2010, se precizeaza intr-un comunicat al Tradeville, remis Ziare.com.

Totusi, actiunile Fondului s-au tranzactionat, inainte de listare, la pretul de aproximativ 0,5 lei/titlu.

"Fondul Proprietatea reprezinta o oportunitate pentru investitorul cu un orizont lung de investire datorita perioadei mai mari de timp necesare administratorului pentru restructurarea portofoliului, precum si datorita stilului investitional adoptat de catre administrator", a declarat Dragos Darabut, analist financiar in cadrul Tradeville.

Potrivit firmei de brokeraj, principalele doua obiective ale administratorului Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, sunt realizarea unui randament superior cresterii PIB-ului nominal al Romaniei si minimizarea diferentei potentiale dintre pretul actiunilor si valoarea neta a activului.

"Metodologia de investire a administratorului este de tipul bottom-up, bazata pe selectarea actiunilor subevaluate prin folosirea analizei fundamentale. Aceasta abordare se diferentiaza de modelul top-down care implica analizarea intr-o prima faza a contextului macroeconomic, pe urma se aleg acele ramuri ale economiei care au perspective mai ridicate de... mai mult


Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 15:35

1 comentariu
Petrom pregateste oferta pentru actionarii care vor sa se retraga din companie

Petrom pregateste oferta pentru actionarii care vor sa se retraga din companie

Actionarii OMV Petrom pot cere pana la 3 septembrie retragerea din actionariatul grupului petrolier. Este vorba de cei care au votat impotriva operatiunii de desprindere a activitatii de marketing si transferul unei parti din patrimoniul companiei catre OMV Petrom Marketing.

Daca numarul actionarilor care vor cere acest lucru va fi mare, compania poate strange un pachet semnificativ de actiuni fara sa faca oferta publica de cumparare, anunta Ziarul Financiar.

Actionarii companiei a decis pe data de 3 august desprinderea retelei de distributie din patrimoniul companiei si transferul acesteia catre o societate controlata in proportie de 100% de Petrom. Legea prevede insa ca investitorii care s-au opus acestei decizii sau cei care s-au abtinut de la vot sau au lipsit de la AGA pot cere retragerea din actionariatul companiei.

De la AGA au lipsit actionari care detin circa 5,51% din companie si au votat impotriva deciziei actionari care detin 25,6 milioane de actiuni, adica 0,04% din capitalul Petrom. Fondul Proprietatea, care detine 20,1%, s-a abtinut.

Pentru moment, nu este cunoscut pretul pe care Petrom il va plati actionarilor care vor depune cereri de retragere nu este cunoscut si va fi stabilit de un expert autorizat independent, urmand sa fie facut public dupa data de 3 septembrie cand expira termenul de depunere a cererilor.

Pretul de retragere va fi stabilit ca valoarea medie ce rezulta din aplicarea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de... mai mult


Joi, 26 August 2010, ora 15:44

Angajatii Petrom, pagubiti cu 1,5 miliarde de lei

Angajatii Petrom, pagubiti cu 1,5 miliarde de lei

Pachetul de 8% din Petrom care ar trebui sa ajunga la salariati valoreaza in prezent de doua ori mai putin decat in urma cu trei ani, motiv pentru care Asociatia Salariatilor a decis sa nu mai ceara urgentarea vanzarii pachetului de actiuni.

Anul 2009 a fost al cincilea an de la privatizarea Petrom cand salariatii companiei nu si-au primit actiunile promise prin Ordonanta de Urgenta 55/2003 care reglementa privatizarea companiei, scrie Adevarul.

Ordonanta lasa modul in care salariatii companiei pot beneficia de actiuni precum si termenul pana la care trebuie aplicata masura la latitudinea viitoarelor guverne ceea ce a intarziat vanzarea acestor titluri.

Inainte de anul 2009 pretul cu care salariatii puteau cumpara titlurile era de 0,0525 euro (0,2158 lei la cursul din 2004) pe actiune, acelasi platit de OMV la privatizare, iar cotatiile la Bursa de Valori Bucuresti ale companiei atingeau chiar si 0,6 lei pe actiune la inceputul anului 2007.

Prin urmare, daca ar fi existat un cadru legal angajatii ar fi obtinut pe bursa, la inceputul anului 2007, o suma de 2,6 miliarde de lei pentru intregul pachet de 4,48 de miliarde de actiuni.

Anul 2009 a adus pentru actiunile Petrom valori injumatatite pe bursa, astfel ca, la cotatia de 0,26 lei pe actiune, pachetul buclucas nu mai valoreaza decat 1,16 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca salariatii au pierdut, in tot acest timp, 1,5 miliarde de lei.

Reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca Executivul va lua in... mai mult


Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 10:18

4 comentarii
Petrom inchide gura angajatilor cu 100 de actiuni

Petrom inchide gura angajatilor cu 100 de actiuni

Petrom va distribui 100 de actiuni gratuite fiecarei persoane care a fost salariat al companiei incepand din 14 decembrie 2004, potrivit unui protocol semnat cu Federatia Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) din cadrul companiei, condusa de Liviu Luca.

Actionarii Petrom urmeaza sa aprobe in urmatoarea adunare generala mecanismul de distribuire si momentul initierii procesului de distribuire. Totodata, Petrom propune actionarilor achizitionarea acestor actiuni de pe piata de capital.

Compania petroliera mentioneaza ca, deocamdata, nu are numarul exact al persoanelor indreptatite sa primeasca actiuni.

Prevederea distribuirii de titluri gratuite salariatilor a fost introdusa in contractul colectiv de munca inaintea privatizarii.

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, cu activitati in sectorul de petrol si gaze a obtinut in al doilea trimestru al acestui an un profit net de 687 milioane lei (188,1 milioane euro), in crestere cu 36% fata de acelasi interval din 2007. Compania are o valoare de piata de 9 miliarde lei (2,46 miliarde euro).

Actiunie Petrom se tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul SNP. Potrivit cotatiei de 0,1590 lei/actiune stabilita in sedinta bursiera de vineri, pachetul de 100 de titluri ar valora 15,9 lei. mai mult


Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 12:14

Ieftinirea actiunilor Petrom a scazut valoarea la BVB a sectorului energetic

Ieftinirea actiunilor Petrom a scazut valoarea la BVB a sectorului energetic

Sectorul energetic de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu aproape 2% in sedinta de joi, pe fondul deprecierii puternice a titlurilor Petrom (SNP), in vreme ce piata s-a apropiat de nivelul de referinta, dupa ce a revenit puternic pe finalul sedintei.

Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut cu 7% in sedinta de joi, la 30,26 milioane lei (8,01 milioane euro), dupa ce in sedinta precedenta rulajul insumase 28,28 milioane lei (7,47 milioane euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut nesemnificativ - cu 0,02% - pana la 3.618,96 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,56%, pana la 2.701,47 puncte, informeaza NewsIn.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,44%, pana la 17.467,26 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 2,08%, ajungand la 8.412,40 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,44%, pana la 353,27 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,96%, pana la 481,75 puncte.

Bursele europene incepeau sa revina la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, dupa scaderile puternice din prima parte a sedintei, in conditiile in care indicele preturilor de consum din Statele Unite a stagnat iar cererile de ajutor de somaj au scazut in septembrie, date ce au adus optimism in... mai mult


Joi, 16 Octombrie 2008, ora 17:26

1 comentariu
Alte articole despre: actiuni, BVB, cotatii, sedinta tranzactionare

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  2. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  3. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  4. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  5. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  6. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  7. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  8. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  9. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  10. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina