valoare impozit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Din lista celor mai incredibile taxe si impozite

Din lista celor mai incredibile taxe si impozite

Atunci cand stapanirea vrea sa stoarca bani din orice, nu-i este teama de ridicol, daca impoziteaza ceva la care statul nu te ajuta cu nimic, nu cheltuieste nimic si nu-ti da nimic, ci numai iti ia.

S-a scris mult pe aceasta tema, iar Romania este citata chiar si de straini cu fumaritul, adica taxa pe cosul de fum. N-am inventat-o noi, ne-a fost impusa de turci. Cel putin asa rezulta din modul pitoresc in care explica Neculce despre ce este vorba:

"Vasilie Voda, dupa ce au luat domnia de la Tarigrad, s-au rugat viziriului sa lasa tara de bir trii ani si alti trii ani sa de birul tarii o data. Si au scos atunce pre tara fumarit, cate un leu de casa".

De atunci, birurile ni le-a tot pus Tarigradul si numai astazi am ajuns sa ni le punem singuri, dar tot de rasul lumii, daca ne gandim la ciudatul impozit pe stalp si la zvonitul impozit pe nevasta fara serviciu, la care nu s-a renuntat pana n-a izbucnit lumea in hohote.

Dar impozitele sunt o treaba veche si, oricat de mult a scris presa de ea, tot nu le-a epuizat pe toate si au ramas destule, chiar mai comice decat stalparitul nostru, demn urmas al fumaritului. Merita sa ne oprim la cateva exemple pe cat de inedite, pe atat de surprinzatoare, citate de Big Picture:

Impozitul pe dinti

Bineinteles, l-au inventat turcii medievali, pentru care orice alis-veris era binevenit la visteria tarii si chiar la buzunarele inaltilor demnitari, pentru ca pe atunci coruptia era un merit, nu un viciu.

Demnitarii turci au... mai mult


Sambata, 08 Martie 2014, ora 08:57

7 comentarii
PNL merge inainte cu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

PNL merge inainte cu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Partidul National Liberal a depus in Parlament, miercuri, o initiativa legislativa pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Daca vor fi adoptate, masurile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2014.

Initiativa beneficiaza de sustinerea a 143 de parlamentari liberali, potrivit comunicatului PNL.

"Initiatorii prezentei propuneri legislative urmaresc sa diminueze povara fiscala din economie prin promovarea unor masuri fiscale de scutire a profitului reinvestit in echipamente tehnologice si de reducere a cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator cu 5 puncte procentuale", se arata in expunerea de motive depusa de catre initiatorii propunerii legislative.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator sunt masuri asteptate de catre toti intreprinzatorii, de la cei mici pana la marii investitori, cu capital autohton sau strain, care au solicitat constant in cadrul dialogurilor purtate cu PNL adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscala in sfera mediului de afaceri, potrivit comunicatului citat.

Ponta insista: Tot ce am promis pana acum am facut. Vom reduce CAS in iulie 2014

Ce efecte ar trebui sa aiba aceste masuri

Prin aceste doua masuri se vizeaza stimularea competitivitatii si inovarii, atragerea investitiilor, cresterea locurilor de munca si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii.

"Aplicarea celor doua masuri... mai mult


Miercuri, 05 Martie 2014, ora 19:26

9 comentarii
Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014 aduce o serie de modificari privind impozitarea profitului, veniturilor si microintreprinderilor, TVA, accize, constructii speciale si redevente.

Modificarile si completarile aduse Codului Fiscal, prezentate in sinteza pe site-ul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, prevad in domeniul impozitului pe profit scutirea veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terte cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, scutirea castigurilor de capital realizate de contribuabili din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare, scutirea veniturilor obtinute de o persoana juridica romana din lichidarea unei alte persoane juridice.

Aceste scutiri se acorda in conditiile in care contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.

Au fost introduse, respectiv modificate, si prevederile referitoare la scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica romana, scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica straina situata intr-un stat membru, neimpozitarea dividendelor distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane.

De asemenea, noul Cod Fiscal prevede conditiile de schimbare a anului fiscal pentru contribuabilii care solicita... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 19:38

Guvernul da unda verde la pacanele si pariuri: Fara impozit la jocurile de noroc (Video)

Guvernul da unda verde la pacanele si pariuri: Fara impozit la jocurile de noroc (Video)

Guvernul nu va mai impozita veniturile obtinute din jocurile de noroc, pe motiv ca nu poate afla castigurile realizate din aceasta sursa.

Informatia apare intr-un proiect de ordonanta de urgenta, potrivit Mediafax.

"Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a identificat o serie de neajunsuri in aplicarea prevederilor fiscale in cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participarii la anumite tipuri de jocuri de noroc. Astfel, s-a constatat ca este dificila determinarea venitului obtinut de participant, de la acelasi platitor sau organizator de jocuri de noroc, pentru anumite tipuri de joc: slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc on-line, jocurile specifice cazinourilor si cluburilor de poker.

Avand in vedere dificultatile intampinate in aplicarea reglementarilor actuale, se propune eliminarea din sfera impozabila a veniturilor realizate din tipurile de jocuri mai sus mentionate", se arata in proiectul de ordonanta.

Decizia se va aplica si jocurilor on-line care urmeaza sa fie licentitate in tara noastra in perioada urmatoare.

Conform documentului, impactul masurii va fi compensat din incasarile "provenite din modificarea taxelor" prevazute de legislatia in materie pentru desfasurarea activitatii in domeniul jocurilor de noroc, "legislatie ce urmeaza a fi aplicata odata cu intrarea in vigoare a acestei ordonante".

Mai mult, ea va aduce un plus de 34,2 milioane lei la bugetul de stat.

Documentul include si... mai mult


Luni, 09 Decembrie 2013, ora 15:21

11 comentarii
Care este valoarea impozitului forfetar platit de barurile din Capitala si din marile orase

Care este valoarea impozitului forfetar platit de barurile din Capitala si din marile orase

Proprietarii de baruri si cafenele din Capitala si din primele sapte mari orase ale Romaniei vor plati anual intre 1.500 si 3.400 euro reprezentand impozitul forfetar, calculat in functie de suprafata localurilor.

In cazul oraselor care nu sunt municipii, aceasta taxa va fi intre 310 si 2.000 de euro, conform proiectului de lege avizat de Guvern, anunta Mediafax.

Comparativ cu taxele platite de restaurante dupa aceleasi criterii de suprafata, rang al localitatii si amplasament, impozitele forfetare din cazul barurilor sunt mai mici cu aproximativ o treime.

Restaurantele de peste 300 de metri patrati, aflate in Zona A a Bucurestiului, vor plati cel mai mare impozit forfetar, si anume 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro), in timp ce la baruri impozitul maxim este de 3.400 de euro, tot in centrul capitalei si la aceeasi suprafata.

Impozitul forfetar anual/unitate este determinat dupa formula k * (x + y*q) *z, unde k este valoarea impozitului standard de 900 de lei, x - variabila in functie de rangul localitatii, y - variabila in functie de suprafata utila a locatiei, z - coeficient de sezonalitate, iar q - 0,9 (unic) reprezinta coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate de desfasurare a activitatilor.

Impozitele vor fi calculate in lei, iar in cazul oraselor municipii vor varia intre 2.349 lei (500 de euro), aferent unui local de sub 30 de metri patrati si 12.600 lei (2,800 euro) pentru baruri de peste 300 de metri patrati.

Taxele... mai mult


Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 23:09

4 comentarii
Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil

Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil

Casele mostenite, care in prezent nu sunt tratate fiscal ca o a doua locuinta, ar putea fi reconsiderate si incluse in taxarea pentru proprietati multiple, intr-un termen de 6 luni - 1 an de la succesiune, afirma secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, argumentand ca urmasii au optiunea vanzarii.

Oficialul Ministerului Finantelor a aratat ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiul solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent.

El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietatile individuale.

"La fel, mostenirile sunt scoase din calculul impozitului pe proprietati multiple. La a doua casa trebuie sa platesti impozit cu 65% mai mare decat la prima, dar daca imobilul se mosteneste, nu se aplica aceasta regula. Inteleg ca daca ai mostenit-o nu e un act de vointa, nu inseamna ca ai avut banii sa o cumperi, dar iti dau un timp, 6 luni - 1 an, in care trebuie sa faci o alegere. Daca o pastrezi trebuie sa platesti impozit ca pentru a doua casa, daca nu sa o vinzi", a explicat Voinea.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu... mai mult


Joi, 13 Septembrie 2012, ora 16:29

13 comentarii
Tradeville: Impozitul de 16% pe fiecare tranzactie platit anticipat omoara piata de capital

Tradeville: Impozitul de 16% pe fiecare tranzactie platit anticipat omoara piata de capital

Propunerea de modificare a prevederilor Codului Fiscal cu privire la modalitatea de impozitare a tranzactiilor cu titluri de valoare omoara piata de capital prin diminuarea numarului de investitori si reducerea rulajelor bursiere, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de compania Tradeville.

Tradeville se declara impotriva platii anticipate a impozitului asupra castigului din tranzactii pe piata de capital. Propunerea Ministerului Finantelor Publice este mai daunatoare pietei decat decat varianta actuala de impozitare, se arata in comunicatul citat.

Reprezentantii companiei mai sustin ca, in prezent, se interpreteaza in mod eronat ca cea mai mare problema a investitorilor o constituie declaratiile trimestriale, insa retinerea anticipata a 16% din castigul pe tranzactie va avea consecinte dezastruoase.

Tradeville a realizat o simulare a efectelor noii propuneri asupra clientilor sai, pornind de la datele inregistrate in 2011 asupra carora a fost aplicata o cota de impozitare de 16% pe fiecare tranzactie castigatoare.

In urma unei analize a tranzactiilor derulate prin Tradeville, se poate constata ca se poate ajunge pana la situatii tragice in care valoarea impozitului pe care l-ar plati anticipat depaseste valoarea portofoliului, ceea ce inseamna ca exista riscul ca unii investitori ar putea ramane fara bani de investit.

Cu titlu de exemplu, un investitor care a realizat anul trecut tranzactii in castig de 67.398 lei, dar tot anul trecut a inregistrat... mai mult


Marti, 22 Mai 2012, ora 23:15

1 comentariu
Primarii vor majora taxele si impozitele, cat pot suporta romanii

Primarii vor majora taxele si impozitele, cat pot suporta romanii

Primarii vor putea sa majoreze taxele si impozitele in functie de necesitatile locale, dar si de gradul de suportabilitate al populatiei, potrivit proiectului Strategiei fiscal - bugetare a Guvernului, pentru perioada 2012 - 2014.

Astfel, se va putea introduce un sistem in care suma impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilan va fi raportata la valoarea mai mare de piata a acestora, se precizeaza in documentul obtinut de Mediafax.

Guvernul argumenteaza aceasta propunere prin faptul ca va creste autonomia colectivitatilor locale, prin transferul de noi responsabilitati decizionale, dar si de resurse financiare si patrimoniale.

Valoarea impozabila a cladirilor si terenurilor va fi raportata la valoarea de piata a acestora doar acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula de calcul. mai mult


Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 18:08

4 comentarii
Care sunt noile valori ale impozitului pe proprietati?

Care sunt noile valori ale impozitului pe proprietati?

Romanii care au mai multe locuinte vor fi nevoiti sa plateasca impozite mai mari, din a doua jumatate a anului, potrivit unui proiect al Guvernului.

Astfel, romanii vor plati un impozit cu 30% mai mare pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, comparativ cu 15% in prezent, si cu 100% mai mare, comparativ cu 50%, pentru cea de-a doua locuinta.

Impozitul va fi de trei ori mai mare pentru cea de-a treia cladire, potrivit Evenimentul Zilei.

Un apartament in centrul Capitalei in suprafata de 60 mp va presupune un impozit anual de aproape 109 lei, iar daca aceasta locuinta este a doua proprietate si nu este inchiriata, impozitul va creste de la circa 125 lei la aproadepe 142 lei.

Daca acest apartament este insa a treia proprietate, impozitul va fi de 218 lei, comparativ cu 163 lei in prezent. Daca este cea de a patra proprietate, impozitul se va ridica la 327 lei, fata de circa 191 acum.

Impozitele pe cladiri pentru persoanele fizice care detin locuinte in afara celei de domiciliu, care nu sunt inchiriate, se vor majora incepand cu 1 iunie astfel: cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Cei care vor sa ocoleasca noul impozit o pot face prin incheierea unui contract de inchiriere a celei de-a doua sau a treia locuinte. Astfel, nu va mai fi... mai mult


Miercuri, 26 Mai 2010, ora 07:56

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  2. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  3. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  4. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  5. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  6. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  7. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  8. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  9. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  10. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?