valoare impozit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce impozite creste Guvernul pana la urma

Ce impozite creste Guvernul pana la urma

Persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila.

Masura va fi prezentata, miercuri, in sedinta de guvern, informeaza Realitatea TV.

Impozit pe cladiri nerezidentiale pentru populatie. Creste si taxa pe masini si TIR-uri

Ea a fost cuprinsa si in proiectul de modificare a Codului Fiscal care a fost retras saptamana trecuta de pe site-ul Ministerului Finantelor.

Documentul initial stabilea ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri. Cota impozitului pe cladiri pentru care exista un raport de evaluare va fi stabilita de primarie.

Guvernul renunta la cresterea unor taxe

Desi erau cuprinse in proiectul initial, Guvernul a renuntat la cresterea unor biruri.

In proiectul retras de pe site-ul Finantelor se preciza ca, pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi in cazul autoturismelor cu motoare de pana la 1.600 cm3 inclusiv si de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 cmc si 2.000 cmc... mai mult


Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 12:18

7 comentarii
Impozit pe cladiri nerezidentiale pentru populatie. Creste si taxa pe masini si TIR-uri

Impozit pe cladiri nerezidentiale pentru populatie. Creste si taxa pe masini si TIR-uri

Persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi.

Modificarile rezulta din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern.

Documentul stabileste ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri.

Cota impozitului pe cladiri pentru care exista un raport de evaluare va fi stabilita de primarie.

In acelasi timp, proiectul modifica valorile de impozitare si coeficientii de ajustare pentru locuintele persoanelor fizice, insa suma de plata va ramane foarte apropiata de valorile actuale.

Modificari vor fi efectuate de Guvern si la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plata creste proportional cu rangul si zona localitatii, ajungandu-se la cresteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Impozite mai mari si pentru proprietarii de masini

Pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200... mai mult


Vineri, 11 Iulie 2014, ora 22:56

12 comentarii
Situatie atipica, creata de impozitul pe constructii speciale

Situatie atipica, creata de impozitul pe constructii speciale

Impozitul pe constructii speciale reprezinta o situatie atipica, insa, din pacate, nu este pentru prima data cand se intampla asa ceva in Romania, a comentat avocatul Adrian Cuculis.

Birul a creat haos in randul companiilor, avand in vedere ca desi a intrat in vigoare la 1 ianuarie, normele metodologice inca nu au fost publicate, iar ordonanta de urgenta care il legifereaza este blocata in Parlament, din cauza ca alesii au vacanta pana pe 26 mai, data la care intreprinderile trebuie sa vireze deja prima transa.

In consecinta, contribuabilii nu stiu cu exactitate cat au de plata si ce active trebuie luate in calcul.

Birul care a creat haos: Contribuabilii nu stiu cat trebuie sa plateasca si acuza Guvernul de lipsa de viziune

Avocatul Adrian Cuculis arata ca birul reprezinta o largire a bazei de impozitare si ca este o aliniere la normele Uniunii Europene.

Potrivit acestuia, baza de impozitare este reprezentata de valoarea bruta a constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.

"In acest moment, pentru ca ANAF sa poata retine efectiv acest impozit, trebuie sa existe o asa-zisa formula de calcul, care trebuie sa fie clara si sa se raporteze in functie de fiecare constructie in parte, in conformitate cu legislatia. Mai mult, trebuie sa poata diferentia si taxa aferenta, pentru fiecare contribuabil. In mod evident, normele... mai mult


Marti, 06 Mai 2014, ora 07:07

Din lista celor mai incredibile taxe si impozite

Din lista celor mai incredibile taxe si impozite

Atunci cand stapanirea vrea sa stoarca bani din orice, nu-i este teama de ridicol, daca impoziteaza ceva la care statul nu te ajuta cu nimic, nu cheltuieste nimic si nu-ti da nimic, ci numai iti ia.

S-a scris mult pe aceasta tema, iar Romania este citata chiar si de straini cu fumaritul, adica taxa pe cosul de fum. N-am inventat-o noi, ne-a fost impusa de turci. Cel putin asa rezulta din modul pitoresc in care explica Neculce despre ce este vorba:

"Vasilie Voda, dupa ce au luat domnia de la Tarigrad, s-au rugat viziriului sa lasa tara de bir trii ani si alti trii ani sa de birul tarii o data. Si au scos atunce pre tara fumarit, cate un leu de casa".

De atunci, birurile ni le-a tot pus Tarigradul si numai astazi am ajuns sa ni le punem singuri, dar tot de rasul lumii, daca ne gandim la ciudatul impozit pe stalp si la zvonitul impozit pe nevasta fara serviciu, la care nu s-a renuntat pana n-a izbucnit lumea in hohote.

Dar impozitele sunt o treaba veche si, oricat de mult a scris presa de ea, tot nu le-a epuizat pe toate si au ramas destule, chiar mai comice decat stalparitul nostru, demn urmas al fumaritului. Merita sa ne oprim la cateva exemple pe cat de inedite, pe atat de surprinzatoare, citate de Big Picture:

Impozitul pe dinti

Bineinteles, l-au inventat turcii medievali, pentru care orice alis-veris era binevenit la visteria tarii si chiar la buzunarele inaltilor demnitari, pentru ca pe atunci coruptia era un merit, nu un viciu.

Demnitarii turci au... mai mult


Sambata, 08 Martie 2014, ora 08:57

7 comentarii
Care este valoarea impozitului forfetar platit de barurile din Capitala si din marile orase

Care este valoarea impozitului forfetar platit de barurile din Capitala si din marile orase

Proprietarii de baruri si cafenele din Capitala si din primele sapte mari orase ale Romaniei vor plati anual intre 1.500 si 3.400 euro reprezentand impozitul forfetar, calculat in functie de suprafata localurilor.

In cazul oraselor care nu sunt municipii, aceasta taxa va fi intre 310 si 2.000 de euro, conform proiectului de lege avizat de Guvern, anunta Mediafax.

Comparativ cu taxele platite de restaurante dupa aceleasi criterii de suprafata, rang al localitatii si amplasament, impozitele forfetare din cazul barurilor sunt mai mici cu aproximativ o treime.

Restaurantele de peste 300 de metri patrati, aflate in Zona A a Bucurestiului, vor plati cel mai mare impozit forfetar, si anume 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro), in timp ce la baruri impozitul maxim este de 3.400 de euro, tot in centrul capitalei si la aceeasi suprafata.

Impozitul forfetar anual/unitate este determinat dupa formula k * (x + y*q) *z, unde k este valoarea impozitului standard de 900 de lei, x - variabila in functie de rangul localitatii, y - variabila in functie de suprafata utila a locatiei, z - coeficient de sezonalitate, iar q - 0,9 (unic) reprezinta coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate de desfasurare a activitatilor.

Impozitele vor fi calculate in lei, iar in cazul oraselor municipii vor varia intre 2.349 lei (500 de euro), aferent unui local de sub 30 de metri patrati si 12.600 lei (2,800 euro) pentru baruri de peste 300 de metri patrati.

Taxele... mai mult


Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 23:09

4 comentarii
Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil

Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil

Casele mostenite, care in prezent nu sunt tratate fiscal ca o a doua locuinta, ar putea fi reconsiderate si incluse in taxarea pentru proprietati multiple, intr-un termen de 6 luni - 1 an de la succesiune, afirma secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, argumentand ca urmasii au optiunea vanzarii.

Oficialul Ministerului Finantelor a aratat ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiul solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent.

El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietatile individuale.

"La fel, mostenirile sunt scoase din calculul impozitului pe proprietati multiple. La a doua casa trebuie sa platesti impozit cu 65% mai mare decat la prima, dar daca imobilul se mosteneste, nu se aplica aceasta regula. Inteleg ca daca ai mostenit-o nu e un act de vointa, nu inseamna ca ai avut banii sa o cumperi, dar iti dau un timp, 6 luni - 1 an, in care trebuie sa faci o alegere. Daca o pastrezi trebuie sa platesti impozit ca pentru a doua casa, daca nu sa o vinzi", a explicat Voinea.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu... mai mult


Joi, 13 Septembrie 2012, ora 16:29

13 comentarii
Tradeville: Impozitul de 16% pe fiecare tranzactie platit anticipat omoara piata de capital

Tradeville: Impozitul de 16% pe fiecare tranzactie platit anticipat omoara piata de capital

Propunerea de modificare a prevederilor Codului Fiscal cu privire la modalitatea de impozitare a tranzactiilor cu titluri de valoare omoara piata de capital prin diminuarea numarului de investitori si reducerea rulajelor bursiere, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de compania Tradeville.

Tradeville se declara impotriva platii anticipate a impozitului asupra castigului din tranzactii pe piata de capital. Propunerea Ministerului Finantelor Publice este mai daunatoare pietei decat decat varianta actuala de impozitare, se arata in comunicatul citat.

Reprezentantii companiei mai sustin ca, in prezent, se interpreteaza in mod eronat ca cea mai mare problema a investitorilor o constituie declaratiile trimestriale, insa retinerea anticipata a 16% din castigul pe tranzactie va avea consecinte dezastruoase.

Tradeville a realizat o simulare a efectelor noii propuneri asupra clientilor sai, pornind de la datele inregistrate in 2011 asupra carora a fost aplicata o cota de impozitare de 16% pe fiecare tranzactie castigatoare.

In urma unei analize a tranzactiilor derulate prin Tradeville, se poate constata ca se poate ajunge pana la situatii tragice in care valoarea impozitului pe care l-ar plati anticipat depaseste valoarea portofoliului, ceea ce inseamna ca exista riscul ca unii investitori ar putea ramane fara bani de investit.

Cu titlu de exemplu, un investitor care a realizat anul trecut tranzactii in castig de 67.398 lei, dar tot anul trecut a inregistrat... mai mult


Marti, 22 Mai 2012, ora 23:15

1 comentariu
Primarii vor majora taxele si impozitele, cat pot suporta romanii

Primarii vor majora taxele si impozitele, cat pot suporta romanii

Primarii vor putea sa majoreze taxele si impozitele in functie de necesitatile locale, dar si de gradul de suportabilitate al populatiei, potrivit proiectului Strategiei fiscal - bugetare a Guvernului, pentru perioada 2012 - 2014.

Astfel, se va putea introduce un sistem in care suma impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilan va fi raportata la valoarea mai mare de piata a acestora, se precizeaza in documentul obtinut de Mediafax.

Guvernul argumenteaza aceasta propunere prin faptul ca va creste autonomia colectivitatilor locale, prin transferul de noi responsabilitati decizionale, dar si de resurse financiare si patrimoniale.

Valoarea impozabila a cladirilor si terenurilor va fi raportata la valoarea de piata a acestora doar acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula de calcul. mai mult


Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 18:08

4 comentarii
Care sunt noile valori ale impozitului pe proprietati?

Care sunt noile valori ale impozitului pe proprietati?

Romanii care au mai multe locuinte vor fi nevoiti sa plateasca impozite mai mari, din a doua jumatate a anului, potrivit unui proiect al Guvernului.

Astfel, romanii vor plati un impozit cu 30% mai mare pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, comparativ cu 15% in prezent, si cu 100% mai mare, comparativ cu 50%, pentru cea de-a doua locuinta.

Impozitul va fi de trei ori mai mare pentru cea de-a treia cladire, potrivit Evenimentul Zilei.

Un apartament in centrul Capitalei in suprafata de 60 mp va presupune un impozit anual de aproape 109 lei, iar daca aceasta locuinta este a doua proprietate si nu este inchiriata, impozitul va creste de la circa 125 lei la aproadepe 142 lei.

Daca acest apartament este insa a treia proprietate, impozitul va fi de 218 lei, comparativ cu 163 lei in prezent. Daca este cea de a patra proprietate, impozitul se va ridica la 327 lei, fata de circa 191 acum.

Impozitele pe cladiri pentru persoanele fizice care detin locuinte in afara celei de domiciliu, care nu sunt inchiriate, se vor majora incepand cu 1 iunie astfel: cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Cei care vor sa ocoleasca noul impozit o pot face prin incheierea unui contract de inchiriere a celei de-a doua sau a treia locuinte. Astfel, nu va mai fi... mai mult


Miercuri, 26 Mai 2010, ora 07:56

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Au furat 60 de hamburgeri in fundul gol si au lasat o dara de ardei rosu in urma
  2. Un copac cat o padure (Galerie foto)
  3. O boala "record mondial": Medicii au scos 232 de dinti din gura unui adolescent
  4. Faza zilei: Dansul nebunesc al unui batran simpatic (Video)
  5. Nunta care a uimit o lume intreaga: Un baiat de 9 ani si o femeie de 62
  6. Fenomen spectaculos la Mamaia, deasupra lacului Siutghiol (Foto)
  7. Aparatul care-ti calca singur hainele in doar 10 minute
  8. Modul bizar prin care un barbat vrea sa devina o celebritate mondiala (Video)
  9. Fototeca de aur: Sapte regi intr-un cliseu si alte momente inedite (Galerie foto)
  10. Pomul lui Matusalem a renascut, dupa doua milenii