varsta minima pensionare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
In Bulgaria nu este criza? Pensia minima creste

In Bulgaria nu este criza? Pensia minima creste

In timp ce pensionarii romani nu au nicio sansa sa-si vada pensiile crescute in urmatoarele sase luni, dupa cum a anuntat premierul Emil Boc, Guvernul de la Sofia a decis, luni, cresterea pensiei minime cu 9 leva.

Astfel, pensia minima a bulgarilor va creste de la 136 la 145 de leva, relateaza Novinite.

Incepand din 2013, pensiile vor fi indexate numai in concordanta cu rata inflatiei. Din 2012, varsta de pensionare va creste cu un an, si la barbati si la femei, mai precizeaza sursa citata.

La 13 noiembrie, cand a fost decisa cresterea varstei de pensionare, sindicatele s-au declarat impotriva deciziei. Desi marirea pensiei minime face parte dintre revendicarile organizatiilor sindicale, negocierile dintre acestea si guvern au intrat intr-un nou impas, urmand sa fie reluate la sfarsitul acestei saptamani. mai mult


Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 23:04

80 de ani: noua varsta de pensionare la americani?

80 de ani: noua varsta de pensionare la americani?

Americanii care si-au planificat sa iasa la pensie in jurul varstei de 65 de ani ar putea fi obligati sa-si regandeasca decizia.

Un studiu recent, citat de Press TV, arata ca cei mai multi dintre locuitorii Statelor Unite nu isi vor permite pensionarea inainte de 80 de ani.

Cei care castiga intre 31.000 si 73.000 de dolari anual vor trebui sa munceasca pana la 72 de ani. Americanii cu venituri mai mari de 73.000 de dolari vor putea sa se gandeasca la pensionare inca de la 65 de ani.

Potrivit Institutului de cercetare a beneficiilor salariatilor, cei din generatiile "baby boom" si "X" se afla deja in pericol de a ramane fara bani, la batranete.

Americanii care nu indeplinesc cerintele de venituri pentru pensionare sau care nu au economisit destui bani ar putea fi obligati sa caute un al doilea job, in conditiile in care piata locurilor de munca este una foarte restrictiva.

Citeste mai multe despre 80 de ani: noua varsta minima de pensionare la americani? pe Business24.ro. mai mult


Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:45

6 comentarii
Senatul francez a aprobat marirea varstei de pensionare la 67 de ani

Senatul francez a aprobat marirea varstei de pensionare la 67 de ani

Senatul de la Paris a adoptat luni unul dintre principalele puncte ale reformei sistemului de pensii din Franta, privind marirea de la 65 la 67 de ani a varstei minime pentru a putea obtine o pensie completa.

Decizia a fost luata in ajunul unei zile de greve si manifestatii. Camera superioara a legislativului a aprobat deja vineri masura cea mai contestata, marirea progresiva a varstei minime legale de pensionare, de la 60 la 62 de ani, scrie AFP.

Luni, marirea la 67 de ani a varstei de la care pensionarii ar urma sa primeasca o pensie completa a fost adoptata cu 174 de voturi pentru si 159 impotriva. Opozitia de stanga si senatorii centristi din MoDem au votat impotriva.

Pe de alta parte, sindicatele franceze conteaza pe o mobilizare puternica marti pentru o noua zi de greve si manifestatii impotriva reformei sistemului de pensii si avertizeaza impotriva unei radicalizari a miscarii.

In incercarea de a dezamorsa aceste contestari, Puterea, care ramane inflexibila in ceea ce priveste fondul problemei, a fost deja de acord cu unele exceptii in favoarea anumitor mame de familie, pentru carierele lungi si munca grea. Masurile sunt considerate insa insuficiente de sindicate si de opozitia de stanga. mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 08:07

1 comentariu
Economia Europei, relansata de pensionari - vezi pana la ce varsta se munceste in UE

Economia Europei, relansata de pensionari - vezi pana la ce varsta se munceste in UE

Guvernele din mai multe tari europene vor sa mareasca varsta de pensionare, incercand sa reduca nivelul cheltuielilor si deficitele bugetare. Alaturi de majorari de TVA si reduceri ale salariilor bugetarilor, majorarea varstei de pensionare este una dintre cele mai controversate masuri, care a dus la ample proteste in strada.

La aceasta decizie s-au aliniat tari precum Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia si Romania, unde Guvernul doreste ca pana in 2030 varsta de pensionare a barbatilor sa fie egala cu cea a femeilor - 65 de ani.

Daca Franta vrea sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018, Spania vrea sa ridice varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o crestere a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani pana in 2029 pentru o pensie completa.

Grecia si Marea Britanie prevad masuri similare, care vor fi incluse in pachetele de austeritate. Muncitorii britanici vor trebui sa astepte pana la 68 de ani pentru a-si putea obtine pensia completa.

Presedintele Nicolas Sarkozy vrea sa ridice varsta de pensionare in Franta, iar actul legislativ ar putea include si majorarea perioadei de contributie necesare pentru a putea beneficia de pensia completa de la 40,5 ani in prezent la 41,5 ani in 2020.

Politicienii de la Atena si pana la Madrid au vazut reforma sistemului de pensii ca o modalitate de a compensa datoria publica. Nu e de mirare. Conform Organizatiei pentru Cooperare si... mai mult


Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 12:30

13 comentarii
Bulgaria: Varsta de pensionare va creste in 2011

Bulgaria: Varsta de pensionare va creste in 2011

Ministrul bulgar al Muncii a anuntat marti ca varsta de pensionare va creste cu trei ani, masura ce va fi pusa in aplicare de la 1 iulie 2011.

Dupa aprobarea acestei masuri, perioada de activitate in campul muncii va fi de 37 de ani pentru femei, in loc de 34 de ani, si de 40 de ani pentru barbati, in loc de 37 de ani, transmite Novinite.

Persoanele care vor continua sa lucreze dupa ce vor depasi perioada minima de activitate in campul muncii vor primi trei la suta in plus la pensie, pentru fiecare an lucrat in plus.

Persoanele care au ajuns la varsta de pensionare, care este de 60 de ani pentru femei si 63 de ani pentru barbati, dar care mai au de efectuat o perioada de trei ani in campul muncii, vor putea sa se pensioneze, pensia acestora fiind redusa cu 2,4 la suta pentru fiecare an in minus la perioada legala de activitate.

Mladenov a mai anuntat o crestere a pensiilor in 2011, precizand ca anul acesta bugetul de stat nu permite o crestere a pensiilor, din cauza crizei economice. mai mult


Marti, 22 Iunie 2010, ora 12:20

Politistii sustin ca nici nu apuca varsta de 60 de ani, propusa pentru pensionare

Politistii sustin ca nici nu apuca varsta de 60 de ani, propusa pentru pensionare

Liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marin Gruia, a declarat ca nu e de acord ca varsta de pensionare pentru personalul din aparare, ordine publica si siguranta sa creasca, pe motiv ca speranta de viata a politistilor ar fi de 62,5 de ani.

"Domnul Emil Boc isi demonstreza consecventa in a emite acte normative incalcand legi si regulile dialogului social. Am auzit ca aceasta lege a pensionarii a fost discutata cu asociatiile de pensionari. Ar fi ca si cum cei cu cancer ar negocia cum sa previna cancerul", a declarat Gruia, care a declarat ca Federatia Sindicatelor Politistilor nu este de acord cu promovarea legii fara negocierea cu partenerii sociali.

"Politistii nici nu apuca 60 de ani", a afirmat el, precizand ca o analiza la nivelul Administratiei si Internelor arata ca speranta de viata pentru aceasta categorie este de 62,5 de ani. "Domnul Boc sa zica merci daca scapa de ziua de maine. Avem semnale ca, la miting, vom fi nevoiti sa ne transformam din participanti in forte de ordine", a spus Marin Gruia, facand referire la mitingul anuntat pentru miercuri de Alianta Bugetarilor, la care SNPPC va participa cu peste o mie de membri.

Marin Gruia s-a aratat nemultumit si de cresterea contributiei cu 5,5% la bugetul asigurarilor sociale de stat in cazul personalului din aparare, ordine publica si siguranta nationala, masura ce ar trebui discutata cu partenerii sociali, potrivit acestuia.

Premierul Emil Boc a declarat marti ca... mai mult


Marti, 06 Octombrie 2009, ora 16:28

11 comentarii
Cum se da somajul pentru romanii din Spania

Cum se da somajul pentru romanii din Spania

Romanii pot primi indemnizatie de somaj in Spania daca sunt afiliati la sistemul de securitate, au contribuit minimum un an in ultimii sase ani anteriori intrarii in somaj si nu au varsta legala de pensionare.

Cuantumul indemnizatiei de somaj se calculeaza in functie de cotizatiile la sistemul de securitate sociala din ultimele 180 zile anterioare datei intrarii in somaj, potrivit unui comunicat publicat vineri de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.

Astfel, in primele 180 zile somerul va primi 70% din baza de calcul, iar incepand cu a 181-a zi va primi 60% din baza de calcul, potrivit atasatilor pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei in Spania, citati de ANOFM.

Astfel, in 2009, somerii care nu au copii in intretinere pot primi o indemnizatie minima de somaj de 492,08 euro sau una maxima de 1.076,44 euro, in functie de nivelul luat in calcul la salariul minim interprofesional, la care se adauga o sesime din platile suplimentare.

In cazul somerilor care au copii in intretinere, nivelul minim este de 658,16 euro (1 copil), iar nivelul maxim este de 1.230,22 euro (in functie de numarul acestora).

"Nivelul maxim al indemnizatiei de somaj nu poate depasi 1.384 euro", se mai arata in comunicat.

Indemnizatia de somaj se poate acorda pe o perioada de cel putin 120 zile (4 luni), pentru minimum 360 de zile cotizate, sau de cel mult 720 zile (24 luni) pentru cel putin 2.160 de zile cotizate (6 ani). mai mult


Vineri, 17 Iulie 2009, ora 22:23

2 comentarii
Banca Mondiala vrea sa ne pensionam dupa 70 de ani

Banca Mondiala vrea sa ne pensionam dupa 70 de ani

Banca Mondiala (BE) a recomandat Guvernului sa ridice varsta minima de pensionare peste pragul de 70 de ani pana in 2050.

De asemenea, BE recomanda sa fie mentinute contributiile la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare, pentru a se reface echilibrul fiscal in sistemul de pensii, informeaza Mediafax.

Potrivit BE, deficitul din sistemul de pensii va depasi cinci procente din produsul intern brut, pana in 2020, si va ajunge la 6,2 procente din PIB pana in anul 2050.

Deficitul va fi generat de ritmul accelerat de imbatranire al populatiei, dar si de pensiile considerate de catre institutie drept "generoase", in urma majorarilor recente.

Expertii BM au estimat ca, pana in 2050, raportul dintre populatia cu o varsta de peste 65 de ani si cei cu varste intre 20 - 64 de ani va creste la 56,6 procente, fata de 23,6 procente in 2005.

Institutia financiara este de parere ca varsta minima de pensionare mai redusa pentru femei majoreaza costul beneficiilor incasate in comparatie cu contributiile, avand in vedere durata de viata mai lunga a femeilor. mai mult


Luni, 30 Martie 2009, ora 17:16

13 comentarii
1.100 de angajati MAI si MAp, afectati de memorandumul privind pensionarea

1.100 de angajati MAI si MAp, afectati de memorandumul privind pensionarea

Peste 500 de angajati din Ministerul Apararii si peste 600 din Ministerul Administratiei si Internelor vor intra, in 2009, sub incidenta memorandumului privind personalul din administratia publica centrala care a ajuns la varsta de pensionare.

Potrivit oficialilor Ministerului Apararii, 509 persoane vor fi vizate, pe parcursul anului, de memorandumul prin care personalul din administratia publica centrala, care a ajuns la varsta de pensionare si care a atins perioada minima de cotizare, este obligat sa iasa la pensie.

Astfel, 5 generali, 191 de ofiteri, 36 de maistri militari si 277 de subofiteri ar urma sa se pensioneze, potrivit memorandumului.

La Ministerul Administratiei si Internelor, in momentul de fata, 194 de cadre - 145 de functionari publici si personal contractual si 49 de politisti si cadre militare - sunt vizate de memorandum.

De asemenea, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au precizat ca, in cursul acestui an, potrivit articolelor memorandumului, alte 407 persoane - 101 functionari publici si personal contractual si 306 politisti si cadre militare - nu-si vor mai putea prelungi relatiile de serviciu cu institutia.

Personalul din administratia publica centrala, care a ajuns la varsta de pensionare si care a atins perioada minima de cotizare, este obligat sa iasa la pensie incepand cu 1 februarie 2009, potrivit Memorandumului semnat de premier.

Potrivit Memorandumului privind restrangerea unor categorii de cheltuieli bugetare... mai mult


Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 18:20

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae