varsta pensionare femei

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Proiectul de lege care scoate femeile la pensie odata cu barbatii, adoptat tacit de Senat

Proiectul de lege care scoate femeile la pensie odata cu barbatii, adoptat tacit de Senat

Proiectul de lege care prevede egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati a fost adoptat tacit de Senat.

Propunerea de modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar urma sa creasca gradual varsta la care femeile vor iesi la pensie, de la 63 la 65 de ani, arata Mediafax.

Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz. Proiectul a nascut vii controverse pe scena politica si sociala, fiind initiat in perioada in care ministru al Muncii era Mariana Campeanu.

Mariana Campeanu, despre pensionarea la 65 de ani: N-am luptat noi pentru drepturi egale?

Potrivit acestui proiect, pana in 2035, varsta de pensionare a femeilor nascute dupa 1970 va urca pana la 65 de ani.

Astfel, din 2035 varstele de pensionare atat la barbati, cat si la femei se vor egaliza, la 65 de ani. In acest moment, varsta standard de pensionare este, conform legii, de 65 de ani la barbati, si de 63 la femei. Atingerea acestor varste de pensionare se face insa gradual, in functie de data nasterii.

Geoana: Pensionarea femeilor la 65 de ani e salbatica si brutala

De asemenea, stagiul minim de cotizare va creste, atat pentru barbati cat si pentru femei, de la 13 la 15 ani, iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pentru ambele categorii. mai mult


Luni, 07 Aprilie 2014, ora 19:20

7 comentarii
Mariana Campeanu, despre pensionarea la 65 de ani: N-am luptat noi pentru drepturi egale?

Mariana Campeanu, despre pensionarea la 65 de ani: N-am luptat noi pentru drepturi egale?

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a vorbit despre egalitatea dintre sexe, atunci cand a fost confruntata din nou cu intrebarea: de ce este nevoie de egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati?

Raspunsul ministrului Campeanu, invitata intr-o emisiune Digi24, a fost unul ironic: "Dati-mi voie sa fiu putin malitioasa, dar n-am luptat noi pentru drepturi egale cu barbatii? Nu ne zbatem noi sa avem drepturi egale cu barbatii?".

Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"

In acelasi timp, ministrul a explicat ca trebuie eliminate decalajele intre persoanele care platesc taxe la stat si cele care se pensioneaza, aducand in discutie si recomandarea Fondului Monetar International.

"Indiferent de ce am face noi, avem o recomandare de tara care este o masura pe care trebuie sa o aplici in mod obligatoriu si urgent", a afirmat aceasta in emisiunea "Kilometrul 0", de la Digi24.

Exista un decalaj intre persoanele care contribuie si cele care ies la pensie, iar aceasta situatie trebuie rezolvata. Noul proiect de lege prevede ca femeile nascute dupa 1970 se vor pensiona la 65 de ani incepand din 2035.

"Politica de egalitate de gen", practicata in mod special in Europa, trebuie implementata si in Romania, a declarat Mariana Campeanu. mai mult


Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 14:50

7 comentarii
Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"

Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"

Pe site-ul ministerului Muncii a aparut proiectul unei legi care ar urma sa modifice Legea Pensiilor. Potrivit acestui proiect, pana in 2035, varsta de pensionare a femeilor nascute dupa 1970 va urca pana la 65 de ani.

Din 2035 varstele de pensionare atat la barbati, cat si la femei se vor egaliza, la 65 de ani. In acest moment, varsta standard de pensionare este, conform legii, de 65 de ani la barbati, si de 63 la femei.

Atingerea acestor varste de pensionare se face insa gradual, in functie de data nasterii. Astfel, in perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor, de la 64 la 65 de ani.

Dupa ianuarie 2015 va continua cresterea graduala a varstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani pana in anul 2030,

Stagiul minim de cotizare va creste, atat pentru barbati cat si pentru femei, de la 13 la 15 ani. Iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pentru ambele categorii. Conform anuntului de pe site-ul ministerului Muncii, proiectul este tinut in dezbatere publica doar o saptamana, pana pe 18 noiembrie 2013.

In motivatia aparuta in nota de fundamentare a proiectului, se arata ca "Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta.

Egalizarea varstelor standard de pensionare... mai mult


Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:31

27 comentarii
Sulfina Barbu: Tinerii trebuie sa munceasca, nu femeile de 65 de ani. Masurile USL sunt haotice

Sulfina Barbu: Tinerii trebuie sa munceasca, nu femeile de 65 de ani. Masurile USL sunt haotice

Ridicarea varstei de pensionare la 65 de ani reprezinta o povara mult prea grea pentru femeile din Romania, apreciaza vicepresedintele PDL Sulfina Barbu, care acuza Guvernul USL ca ia masuri haotice si nu creeaza locuri de munca pentru tineri, in randul carora somajul a ajuns la 24%.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Ministerul Muncii a decis sa egalizeze varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor incepand cu anul 2015, astfel incat femeile vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Femeile si barbatii vor iesi la pensie la aceeasi varsta. Cand intra in vigoare masura (Video)

"In primul rand, este suprinzatoare decizia doamnei Mariana Campeanu pe aceasta tema. Sa ne amintim ca in anul 2010, cand a fost promovata legea 263, doamna Mariana Campeanu a fost principalul critic al acestei legi si unul dintre punctele criticate era egalizarea varstelor de pensionare intre femei si barbati.

Chiar daca legea a trecut de Parlament si a fost trimisa catre domnul presedinte in aceasta forma, dumnealui a retrimis-o catre Parlament, tocmai pentru a se rediscuta acest articol. Atunci am acceptat, noi cei care sustineam guvernul, sa mergem pe varste de pensionare diferite, la 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati, lucru care a fost acceptat si de partenerii internationali. Vreau sa subliniez lucrul acesta. Si FMI si CE si BM au acceptat. Nu a fost impusa egalizarea varstei de pensionare", a declarat Sulfina Barbu pentru Ziare.com.

O fractura de... mai mult


Miercuri, 28 August 2013, ora 12:25

35 comentarii
Femeile si barbatii vor iesi la pensie la aceeasi varsta. Cand intra in vigoare masura (Video)

Femeile si barbatii vor iesi la pensie la aceeasi varsta. Cand intra in vigoare masura (Video)

Ministerul Muncii a decis sa egalizeze varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor incepand cu anul 2015. Drept urmare, femeile vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Masura este detaliata in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020, facuta publica de Ministerul Muncii, potrivit B1 TV.

Geoana: Pensionarea femeilor la 65 de ani e salbatica si brutala

Astfel, din 2015, fie varsta de pensionare va fi prelungita, fie cei in varsta vor fi incurajati sa fie activi pe piata muncii.

"Pentru anul 2013, Recomandarile Specifice de Tara adresate Romaniei sunt: sa egalizeze varsta de pensionare pentru femei si pentru barbati si sa sustina reforma pensiilor prin promovarea sanselor de angajare a lucratorilor varstnici", se arata in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020.

mai mult


Luni, 26 August 2013, ora 17:47

27 comentarii
Vot final pe Legea Pensiilor - femeile ies la pensie la 63 de ani (Video)

Vot final pe Legea Pensiilor - femeile ies la pensie la 63 de ani (Video)

Deputatii au votat, marti, forma finala a Legii Pensiilor, aceasta urmand sa mearga la promulgare.

In favoarea legii au votat 172 de deputati, in timp ce impotriva au fost 125 de voturi, ale PSD si PNL.

Pentru a se evita orice suspiciune de frauda, votul a fost dat prin apel nominal, mai precis fiecare deputat si-a exprimat votul verbal, dupa ce si-a auzit numele strigat de la tribuna de secretarul de sedinta, democrat-liberalul Dumitru Pardau.

Luni, legea pensiilor a fost votata mai intai pe amendamente. Astfel, deputatii au consfintit prin vot ca femeile vor iesi la pensie la varsta de 63 de ani, iar barbatii la varsta de 65 de ani, acesta fiind si motivul pentru care presedintele Traian Basescu a retrimis legea la Parlament.

Presedintele Traian Basescu a decis, pe data de 7 octombrie, sa nu promulge Legea pensiilor, in conditiile in care Opozitia acuza o frauda masiva la votul final dat in Camera Deputatilor, sub directa coordonare a presedintei Roberta Anastase.

Pentru a linisti spiritele, seful statului a intors legea la Parlament, cu propunerea de modificare a varstei de pensionare pentru femei, de la 65 de ani la 63 de ani.

Legea a ajuns la Senat unde comisiile au facut o serie de alte modificari, in afara celei solicitate de presedinte, iar PNL si PSD au propus peste 90 de amendamente. In aceste conditii, senatorii Puterii au decis sa respinga Legea in plen, explicand ca aceasta va fi pusa la punct in Camera Deputatilor, camera decizionala in... mai mult


Marti, 07 Decembrie 2010, ora 13:52

32 comentarii
Femeile se vor pensiona la 60 de ani, iar barbatii la 64 - Comisia de Munca din Senat (Video)

Femeile se vor pensiona la 60 de ani, iar barbatii la 64 - Comisia de Munca din Senat (Video)

Comisia de Munca din Senat a decis ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 60 de ani iar pentru barbati de 64 de ani.

Decizia a fost luata cu 6 voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere, informeaza Antena 3. Camera Deputatilor este insa camera decizionala.

In urma acestei decizii, ministrul Muncii, Nelu Ioan Botis, a parasit lucrarile Comisiei. Nemultumit de rezultatul votului, Botis i-a intrebat pe cei din Opozitie daca intentioneaza sa modifice si stagiul de cotizare si sa intervina si pe alte prevederi ale legii. El a amenintat ca nu va mai asista la lucrari daca Opozitia decide sa faca aceste lucruri.

Intrucat PSD si PNL au confirmat ca vor sa amendeze si alte prevederi, Botis a parasit sala de sedinta nemultumit in special de adoptarea variantei privind varsta de pensionare.

Boc il contrazice pe Basescu: Suntem obligati sa egalizam varsta de pensionare (Video)

Initial si PD-L a dorit sa urmeze decizia ministrului, dar a renuntat sa plece de la reuniune. Membrii comisiei de munca dezbat in continuare restul amendamentelor depuse la legea pensiilor.

Anterior, membrii Comisiei pentru munca din Senat au respins un amendament al senatorului PSD Toni Grebla care propunea ca varsta de pensionare la femei sa fie 63 de ani si de 65 la barbati, propunere similara cu aceea facuta de catre seful statului.

Geoana: Pensionarea femeilor la 65 de ani e salbatica si brutala

Presedintele Traian Basescu a anuntat in 7 octombrie ca nu va promulga Legea... mai mult


Marti, 26 Octombrie 2010, ora 15:06

15 comentarii
Varsta de pensionare pentru femei, redusa la 63 de ani

Varsta de pensionare pentru femei, redusa la 63 de ani

Deputatii din Comisia de munca a Camerei Deputatilor au decis marti reducerea varstei standard de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani.

Amendamentul, care a fost formulat de social-democratul Dan Mircea Popescu si a fost sustinut de democrat-liberalul Ioan Botis, a fost adoptat cu majoritatea voturilor fiind inregistrat un singur vot impotriva exprimat de UDMR.

"Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare", se arata in amendamentul acceptat care a fost formulat la alineatul 1 al Articolului 53.

In forma Guvernului a Legii pensiilor unice, varsta standard de pensionare era stabilita la 65 de ani atat pentru barbati cat si pentru femei.

In ceea ce priveste varsta de pensionare pentru cei din sistemul de aparare acesta a ramas la fel ca in proiectului executivului, respectiv de 60 de ani. mai mult


Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 13:01

1 comentariu
PSD si PNL strang semnaturi pentru pastrarea actualei varste de pensionare la femei

PSD si PNL strang semnaturi pentru pastrarea actualei varste de pensionare la femei

Partidul Conservator a reusit, la Arad, sa stranga partidele din opozitie, PSD si PNL, in jurul campaniei de strangere de semnaturi pentru pastrarea varstei de pensionare de 60 de ani pentru femei.

Initiativa apartine Organizatiei de femei a PC (OFPC) si a fost lansata pentru judetele din Regiunea Vest, joi, 25 martie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Am demarat campania de strangere de semnaturi in majoritatea regiunilor din tara si speram, cu ajutorul colegelor din cele doua partide, sa adunam mult mai mult decat cele 100.000 semnaturi necesare pentru depunerea initiativei in Parlament", a declarat presedintele OFPC, Lia Ardelean.

Organizatia de Femei a Partidului Conservator considera ca trebuie pastrata actuala forma a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care stipuleaza atingerea varstei standard de pensionare de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati in anul 2014.

Propunerea legislativa a Partidului Conservator a fost depusa la Consiliul Legislativ si a obtinut avizul favorabil, fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 4 februarie 2010.

C.B. mai mult


Vineri, 26 Martie 2010, ora 15:44

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii