varsta pensionare femei romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mariana Campeanu, despre pensionarea la 65 de ani: N-am luptat noi pentru drepturi egale?

Mariana Campeanu, despre pensionarea la 65 de ani: N-am luptat noi pentru drepturi egale?

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a vorbit despre egalitatea dintre sexe, atunci cand a fost confruntata din nou cu intrebarea: de ce este nevoie de egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati?

Raspunsul ministrului Campeanu, invitata intr-o emisiune Digi24, a fost unul ironic: "Dati-mi voie sa fiu putin malitioasa, dar n-am luptat noi pentru drepturi egale cu barbatii? Nu ne zbatem noi sa avem drepturi egale cu barbatii?".

Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"

In acelasi timp, ministrul a explicat ca trebuie eliminate decalajele intre persoanele care platesc taxe la stat si cele care se pensioneaza, aducand in discutie si recomandarea Fondului Monetar International.

"Indiferent de ce am face noi, avem o recomandare de tara care este o masura pe care trebuie sa o aplici in mod obligatoriu si urgent", a afirmat aceasta in emisiunea "Kilometrul 0", de la Digi24.

Exista un decalaj intre persoanele care contribuie si cele care ies la pensie, iar aceasta situatie trebuie rezolvata. Noul proiect de lege prevede ca femeile nascute dupa 1970 se vor pensiona la 65 de ani incepand din 2035.

"Politica de egalitate de gen", practicata in mod special in Europa, trebuie implementata si in Romania, a declarat Mariana Campeanu. mai mult


Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 14:50

7 comentarii
Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"

Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"

Pe site-ul ministerului Muncii a aparut proiectul unei legi care ar urma sa modifice Legea Pensiilor. Potrivit acestui proiect, pana in 2035, varsta de pensionare a femeilor nascute dupa 1970 va urca pana la 65 de ani.

Din 2035 varstele de pensionare atat la barbati, cat si la femei se vor egaliza, la 65 de ani. In acest moment, varsta standard de pensionare este, conform legii, de 65 de ani la barbati, si de 63 la femei.

Atingerea acestor varste de pensionare se face insa gradual, in functie de data nasterii. Astfel, in perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor, de la 64 la 65 de ani.

Dupa ianuarie 2015 va continua cresterea graduala a varstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani pana in anul 2030,

Stagiul minim de cotizare va creste, atat pentru barbati cat si pentru femei, de la 13 la 15 ani. Iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pentru ambele categorii. Conform anuntului de pe site-ul ministerului Muncii, proiectul este tinut in dezbatere publica doar o saptamana, pana pe 18 noiembrie 2013.

In motivatia aparuta in nota de fundamentare a proiectului, se arata ca "Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta.

Egalizarea varstelor standard de pensionare... mai mult


Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:31

27 comentarii
Sulfina Barbu: Tinerii trebuie sa munceasca, nu femeile de 65 de ani. Masurile USL sunt haotice

Sulfina Barbu: Tinerii trebuie sa munceasca, nu femeile de 65 de ani. Masurile USL sunt haotice

Ridicarea varstei de pensionare la 65 de ani reprezinta o povara mult prea grea pentru femeile din Romania, apreciaza vicepresedintele PDL Sulfina Barbu, care acuza Guvernul USL ca ia masuri haotice si nu creeaza locuri de munca pentru tineri, in randul carora somajul a ajuns la 24%.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Ministerul Muncii a decis sa egalizeze varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor incepand cu anul 2015, astfel incat femeile vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Femeile si barbatii vor iesi la pensie la aceeasi varsta. Cand intra in vigoare masura (Video)

"In primul rand, este suprinzatoare decizia doamnei Mariana Campeanu pe aceasta tema. Sa ne amintim ca in anul 2010, cand a fost promovata legea 263, doamna Mariana Campeanu a fost principalul critic al acestei legi si unul dintre punctele criticate era egalizarea varstelor de pensionare intre femei si barbati.

Chiar daca legea a trecut de Parlament si a fost trimisa catre domnul presedinte in aceasta forma, dumnealui a retrimis-o catre Parlament, tocmai pentru a se rediscuta acest articol. Atunci am acceptat, noi cei care sustineam guvernul, sa mergem pe varste de pensionare diferite, la 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati, lucru care a fost acceptat si de partenerii internationali. Vreau sa subliniez lucrul acesta. Si FMI si CE si BM au acceptat. Nu a fost impusa egalizarea varstei de pensionare", a declarat Sulfina Barbu pentru Ziare.com.

O fractura de... mai mult


Miercuri, 28 August 2013, ora 12:25

35 comentarii
Campeanu: Cresterea varstei de pensionare la femei nu are niciun efect in urmatorii 20 ani

Campeanu: Cresterea varstei de pensionare la femei nu are niciun efect in urmatorii 20 ani

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti seara, ca decizia egalizarii varstei de pensionare intre femei si barbati nu va avea niciun efect in urmatorii 20 de ani.

"Legea prevede ca, pana in 2030, varsta de pensionare a femeii este de 63 ani. Acum varsta este de 59 ani la femei si de 64 de ani la barbati, care pana in 2015 va urca la 65. Europa ne-a cerut sa ajungem la egalizarea varstelor. Am negociat ca acest lucru sa nu-l facem pana in 2030, ci pana in 2035. Varsta reala de pensionare este acum sub 58 de ani. Mai mult de jumatate din cei care se pensioneaza nu au stagiul complet de cotizare", a declarat Campeanu la Realitatea TV.

Ea a adaugat ca se vor mai putea face modificari in masura in care deficitul de pensii va putea fi micsorat, in viitor.

In cadrul Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020, Ministerul Muncii a propus egalizarea varstei de pensionare pentru femei si pentru barbati si sa sustina reforma pensiilor prin promovarea sanselor de angajare a lucratorilor varstnici.

Sulfina Barbu: Tinerii trebuie sa munceasca, nu femeile de 65 de ani. Masurile USL sunt haotice

Aceasta masura a fost criticata de vicepresedintele PDL Sulfina Barbu, care considera ca Guvernul USL ia masuri haotice si nu creeaza locuri de munca pentru tineri.

"In primul rand, este suprinzatoare decizia doamnei Mariana Campeanu pe aceasta tema. Sa ne amintim ca in anul 2010, cand a fost promovata legea 263, doamna Mariana Campeanu a fost... mai mult


Miercuri, 28 August 2013, ora 08:48

14 comentarii
Femeile si barbatii vor iesi la pensie la aceeasi varsta. Cand intra in vigoare masura (Video)

Femeile si barbatii vor iesi la pensie la aceeasi varsta. Cand intra in vigoare masura (Video)

Ministerul Muncii a decis sa egalizeze varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor incepand cu anul 2015. Drept urmare, femeile vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Masura este detaliata in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020, facuta publica de Ministerul Muncii, potrivit B1 TV.

Geoana: Pensionarea femeilor la 65 de ani e salbatica si brutala

Astfel, din 2015, fie varsta de pensionare va fi prelungita, fie cei in varsta vor fi incurajati sa fie activi pe piata muncii.

"Pentru anul 2013, Recomandarile Specifice de Tara adresate Romaniei sunt: sa egalizeze varsta de pensionare pentru femei si pentru barbati si sa sustina reforma pensiilor prin promovarea sanselor de angajare a lucratorilor varstnici", se arata in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020.

mai mult


Luni, 26 August 2013, ora 17:47

27 comentarii
PSD si PNL strang semnaturi pentru pastrarea actualei varste de pensionare la femei

PSD si PNL strang semnaturi pentru pastrarea actualei varste de pensionare la femei

Partidul Conservator a reusit, la Arad, sa stranga partidele din opozitie, PSD si PNL, in jurul campaniei de strangere de semnaturi pentru pastrarea varstei de pensionare de 60 de ani pentru femei.

Initiativa apartine Organizatiei de femei a PC (OFPC) si a fost lansata pentru judetele din Regiunea Vest, joi, 25 martie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Am demarat campania de strangere de semnaturi in majoritatea regiunilor din tara si speram, cu ajutorul colegelor din cele doua partide, sa adunam mult mai mult decat cele 100.000 semnaturi necesare pentru depunerea initiativei in Parlament", a declarat presedintele OFPC, Lia Ardelean.

Organizatia de Femei a Partidului Conservator considera ca trebuie pastrata actuala forma a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care stipuleaza atingerea varstei standard de pensionare de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati in anul 2014.

Propunerea legislativa a Partidului Conservator a fost depusa la Consiliul Legislativ si a obtinut avizul favorabil, fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 4 februarie 2010.

C.B. mai mult


Vineri, 26 Martie 2010, ora 15:44

1 comentariu
Aproape una din patru romance va fi pensionara in 2030, potrivit statisticii europene

Aproape una din patru romance va fi pensionara in 2030, potrivit statisticii europene

Aproape un sfert dintre romance (23%) vor avea in 2030 cel putin 65 de ani, nivel care va fi cu 3 puncte procentuale sub media pe ansamblul Uniunii Europene, potrivit unei statistici publicate de Eurostat, ceea ce inseamna ca aproape una din patru romance va fi pensionara.

Potrivit datelor guvernului, varsta de pensionare ar urma sa creasca in 2030 la 65 de ani si sa fie egala pentru barbati si femei, in timp ce speranta de viata ar urma sa creasca la 81,3 ani, sub media blocului comunitar

In 2008, in Romania, numai 17% din femei aveau peste 65 de ani, iar speranta de viata era estimata la 77,2 ani. Pe ansamblul UE, aproape o cincime dintre femei (19%) aveau peste 65 de ani in 2008.

Datele biroului european de statistica demonstreaza ca in 2030 ponderea cea mai mica a femeilor cu varste de 65 de ani si peste va fi in Irlanda (17%), urmata de Cipru (19%), Luxemburg (21%), Marea Britanie (22%) si Romania.

In schimb, sase state membre ale UE vor avea ponderi ale femeilor cu cel putin 65 de ani peste media Uniunii. Astfel, in Germania 30% din totalul femeilor vor avea 65 de ani sau mai mult, in Italia (29%), in Slovenia si Finlanda (28%), iar in Bulgaria si Letonia (27%).

In 2030, speranta de viata in UE este estimata sa creasca la 85,3 ani pentru femei de la 82,2 ani in 2008. In cazul barbatilor, speranta de viata era estimata in 2008 la numai 69,7 ani, unul dintre cele mai scazute niveluri din cadrul Uniunii, in conditiile in care media in UE era de 76,1 ani.... mai mult


Sambata, 06 Martie 2010, ora 13:50

Femeile din PRM amana protestul fata de majorarea varstei de pensionare

Femeile din PRM amana protestul fata de majorarea varstei de pensionare

Organizatia de femei a PRM a decis sa amane mitingul de protest fata de majorarea varstei de pensionare, anuntat pentru ziua de sambata, la cererea sefului de campanie, Marius Marinescu.

Mitingul era programat sa aiba loc intre orele 13:00 si 14:00, in fata Guvernului, dar a fost amanat deoarece Marinescu a considerat ca "toate fortele din partid trebuie concentrate pentru mitingul impotriva fraudarii alegerilor prezidentiale, organizat pe 14 noiembrie", informeaza Agerpres, preluat de Adevarul online.

"OFRM se opune vehement intentiei guvernantilor de a majora varsta de pensionare a romanilor la 65 de ani, pentru femei, si la 70 de ani, pentru barbati. (...) Organizatia de Femei a PRM propune revenirea la vechiul sistem de pensionare: la 57 de ani pentru femei si 55 de ani, la cerere, respectiv 62 de ani, pentru barbati si 60 de ani, la cerere, paralel cu realizarea unui program national de stimulare a revenirii in tara a romanilor plecati in strainatate si de facilitati pentru intreprinderile care creeaza noi locuri de munca", considera presedintele organizatiei de femei, Ruxandra Lungu. mai mult


Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 19:14

In 2030, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta

In 2030, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta

Pana in anul 2014, varstele de pensionare vor creste la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern de marti.

Primul ministru a tinut sa precizeze ca pana in anul 2030, femeile si barbatii vor iesi la pensie la aceeasi varsta.

"Pana in 2030, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta, 65 de ani. Cresc si varstele de pensionare pentru personalul din armata si fortele de ordine, de la 55 de ani, in prezent, la 60 de ani in 2025", a declarat Emil Boc.

El a mai afirmat ca salariatii care beneficiaza de pensii speciale, cum sunt angajatii din Aparare, magistratura, Interne, vor fi integrati in sistemul public de pensii.

Potrivit premierului, se va urma principiul "contributie mare, pensie mare, contributie mica, pensie mai mica".

El a mai declarat ca valoarea punctului de pensie va creste cu nivelul inflatiei si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.

"Pensiile care au sfidat Romania vor fi reduse la un cuantum decent, pe masura contributivitatii la sistemul de pensii", a mai spus Boc.


I.O. mai mult


Marti, 06 Octombrie 2009, ora 10:57

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)