varsta pensionare franta

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Franta: Guvernul a scazut varsta de pensionare

Franta: Guvernul a scazut varsta de pensionare

Noul guvern socialist al Frantei a semnat, miercuri, un decret prin care scade, partial, varsta de pensionare la 60 de ani pentru persoanele care muncesc de la varste timpurii, a anuntat ministrul francez pentru Afaceri Sociale, Marisol Touraine.

Presedintele Francois Hollande, care a preluat conducerea tarii la jumatatea lunii mai, a anulat decizia predecesorului sau, Nicolas Sarkozy. Reforma sistemului de pensii a fost una din promisiunile sale electorale, scrie France24.

Decizia de a cobori varsta de pensionare a fost luata in pofida avertismentelor venite din partea Uniunii Europene. UE sustine ca Franta va avea dificultati in a-si atinge tintele fiscale fara a efectua taieri de cheltuieli.

Touraine a precizat ca masura va costa 1,1 miliarde de euro pe an pana in 2017 si 3 miliarde de euro dupa aceea. mai mult


Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 20:42

4 comentarii
FMI: Majorarea varstei de pensionare va ajuta cresterea economica

FMI: Majorarea varstei de pensionare va ajuta cresterea economica

Cresterea varstei de pensionare cu doi ani ar mari in medie Produsul Intern Brut al unei tari cu "aproape un punct procentual pe termen scurt si mediu, si cu 4,25 puncte procentuale pe termen lung", apreciaza expertii Fondului Monetar International, in Raportul de supraveghere bugetara multinationala, publicat joi, transmite AFP.

Raportul FMI compara trei mijloace de crestere a viabilitatii finantarii pensiilor: cresterea varstei de pensionare, scaderea pensiilor si majorarea cotizatiilor.

"Majorarea varstei de pensionare este mijlocul cel mai eficace" daca un anumit guvern nu doreste sa dauneze cresterii, apreciaza expertii FMI.

"In medie, in functie de regiuni, cresterea varstei de pensionare cu doi ani ar majora PIB-ul cu aproximativ un punct procentual pe termen scurt si mediu si cu 4,25 puncte procentuale pe termen lung, reducand cu 30 de puncte procentuale nivelul datoriei publice raportat la PIB", precizeaza FMI, apreciind tarile care au recurs la aceasta masura.

De la ultimul raport al Fondului, in urma cu sase luni, "principalele evolutii in acest domeniu au fost adoptarea de catre Grecia, in iulie, si de catre Franta, in octombrie, a reformei pensiilor, care a ameliorat considerabil fundamentele bugetare pe termen lung in aceste tari", precizeaza reprezentantii FMI. Cele doua tari au crescut varsta de pensionare, fixata initial la 60 de ani, la 65, respectiv 62 de ani.

In Franta, guvernul s-a felicitat pentru pozitia FMI asupra acestei chestiuni,... mai mult


Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 20:23

2 comentarii
Un francez din trei va avea peste 60 de ani in jumatate de deceniu

Un francez din trei va avea peste 60 de ani in jumatate de deceniu

Adoptarea reformei sistemului de pensii in Parlamentul de la Paris coincide, miercuri, cu publicarea unor date oficiale conform carora un francez din trei va avea peste 60 de ani in 2060.

Totodata, numarul centenarilor va cunoaste o crestere considerabila, informeaza Reuters.

In 2060, Franta va avea 73,6 milioane de locuitori, cu 11,8 milioane mai multi decat in 2007, anul in care a fost facut ultimul recensamant.

De asemenea, numarul persoanelor peste 60 de ani va ajunge la 23,6 milioane de persoane, iar cel alcentenarilor va creste de la peste 15.000, cati sunt in prezent, la 200.000 in 2060.

Astel, varsta medie va creste de la 39 la 45 de ani, iar din 2014, proportia persoanelor cu varste sub 20 de ani va fi mai mica decat a sexagenarilor.

Principala prevedere a reformei sistemului francez de pensii este cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Imbatranirea populatiei are consecinte majore asupra sistemului,deoarece pensiilecelor retrasi din campul muncii sunt platite din cotizatiile salariatilor. mai mult


Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 18:14

1 comentariu
Alte articole despre: varsta pensionare Franta
Benzinariile din Franta raman fara petrol din cauza grevei

Benzinariile din Franta raman fara petrol din cauza grevei

Benzinariile din Franta raman rand pe rand fara petrol, in timp ce muncitorii din portuti si din rafinarii protesteaza impotriva planurilor guvernului de a creste varsta de pensionare.

Aproape 1.500 de benzinarii atasate centrelor comerciale din Franta ramasesera fara petrol luni dimineata, relateaza Aljazeera.

"20 pana la 25% din capacitatea noastra de distributie este oprita sau cu probleme", a declarat Alexandre de Benoist, un oficial din partea Uniunii Importatorilor Independenti de Petrol.

Acesta a declarat ca situatia este "foarte ingrijoratoare" in unele regiuni.

"Sunt aproape 1.5000 de statii care au ramas fara cel putin un produs din petrol sau care nu mai au deloc petrol", a anuntat Benoist. mai mult


Luni, 18 Octombrie 2010, ora 23:41

2 comentarii
Franta, sub asediul protestatarilor: Trei milioane de oameni au iesit in strada

Franta, sub asediul protestatarilor: Trei milioane de oameni au iesit in strada

Franta a fost paralizata de greve, duminica, pentru a cincea zi la rand, demonstrantii cerand sa nu se majoreze varsta de pensionare.

Aproximativ trei milioane de oameni au iesit in strada si au blocat rafinariile si transporturile feroviare, ducand la o criza a alimentarii cu benzina, in timp ce soferii profesionisti au ridicat baraje, blocand diferite locuri strategice, relateaza presa franceza.

Sindicalistii au pregatit deja o a sasea zi de proteste, care va avea loc marti. Motivul este reprezentat de reforma legii pensiilor, potrivit careia varsta minima legala de pensionare ar trebui majorata de la 60 la 62 de ani, iar, pentru a beneficia de pensie integrala, varsta s-ar majora de la 65 la 67 de ani.

Totusi, daca sindicatele au anuntat 3 milioane de protestari, autoritatile au "numarat" doar aproximativ un milion de oameni, izbucnind, pe langa conflictul principal, si un conflict al numarului de persoane participante la proteste.

Astfel, in Paris, sindicatele au anuntat 310.000 de demonstrati, iar politia doar 50.000, la Toulouse sindicatele au spus ca sunt prezenti 130.000 de persoane, iar prefectura doar 24.000. De asemenea, in Bordeaux sindicalistii sustin ca demonstreaza 130.000 de oaomeni, in timp ce, potrivit politiei, sunt doar 13.500, relateaza Le Figaro.

Indiferent de cifre, Guvernul francez pare ferm pe pozitie. "Cred ca este clar ca suntem intr-un moment de impas. Ceea ce-mi doresc este ca ratiunea sa aiba castig de cauza si ca aceasta... mai mult


Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 16:33

15 comentarii
Senatul francez a aprobat marirea varstei de pensionare la 67 de ani

Senatul francez a aprobat marirea varstei de pensionare la 67 de ani

Senatul de la Paris a adoptat luni unul dintre principalele puncte ale reformei sistemului de pensii din Franta, privind marirea de la 65 la 67 de ani a varstei minime pentru a putea obtine o pensie completa.

Decizia a fost luata in ajunul unei zile de greve si manifestatii. Camera superioara a legislativului a aprobat deja vineri masura cea mai contestata, marirea progresiva a varstei minime legale de pensionare, de la 60 la 62 de ani, scrie AFP.

Luni, marirea la 67 de ani a varstei de la care pensionarii ar urma sa primeasca o pensie completa a fost adoptata cu 174 de voturi pentru si 159 impotriva. Opozitia de stanga si senatorii centristi din MoDem au votat impotriva.

Pe de alta parte, sindicatele franceze conteaza pe o mobilizare puternica marti pentru o noua zi de greve si manifestatii impotriva reformei sistemului de pensii si avertizeaza impotriva unei radicalizari a miscarii.

In incercarea de a dezamorsa aceste contestari, Puterea, care ramane inflexibila in ceea ce priveste fondul problemei, a fost deja de acord cu unele exceptii in favoarea anumitor mame de familie, pentru carierele lungi si munca grea. Masurile sunt considerate insa insuficiente de sindicate si de opozitia de stanga. mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 08:07

1 comentariu
De ce nu se justifica cresterea varstei de pensionare in Romania?

De ce nu se justifica cresterea varstei de pensionare in Romania?

Problema cresterii varstei de pensionare s-a pus in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, nu doar in Romania. Exista totusi cateva mari diferente intre motivele care stau la baza acestei intentii in Europa, spre deosebire de Romania.

In primul rand, natalitatea in state precum Germania, Italia sau Austria, unde s-a discutat cel mai serios pe marginea acestui subiect, este in continua scadere de o lunga perioada de timp, ceea ce a condus la diminuarea fortei de munca tinere.

Daca in Romania numarul nou-nascutilor vii la mia de locuitori este de 10,5, in Germania indicele natalitatii este de doar 8,1 nou-nascuti vii la 1000 de locuitori. In decurs de doar zece ani, rata natalitatii in Germania a scazut cu peste 15%, in Portugalia cu 20%, spre desosebire de Romania unde a ramas constanta.

In acest context, in tarile occidentale, diferenta dintre numarul de angajati si cel de pensionari s-a diminuat continuu, riscand ca pe termen mediu ponderea celor doua categorii sa devina egale. Este adevarat ca in Romania acest raport se apropie de 1:1, unele surse inaintand cifra de 1,05 la 1 in favoarea angajatilor, dar asta nu inseamna nici pe departe ca situatia se poate compara cu cea din tarile puternic industrializate.

Varsta standard de pensionare in Romania este de 63 ani si 9 luni, in cazul barbatilor, respectiv de 58 ani si 9 luni pentru femei. Potrivit datelor statistice, durata medie de viata a unui barbat din Romania este de 68 de ani si 9 luni, iar... mai mult


Luni, 11 Octombrie 2010, ora 18:40

29 comentarii
Varsta de pensionare in Franta, ridicata la 62 de ani

Varsta de pensionare in Franta, ridicata la 62 de ani

Senatul francez a votat vineri pentru ridicarea varstei legale de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani, ca parte a planurilor Guvernului de reformare a sistemului de pensii, dar o alta propunere a acestor masuri este de ridicare a varstei de pensioanare chiar la 67 de ani.

Desi camera inferioara a Parlamentului sprijina schimbarile, noi reforme trebuie sa fie votate, arata BBC. Guvernul spune ca intreg pachetul va trece pana la sfarsitul anului.

Angajatii vor fi nevoiti sa lucreze minim 41,5 ani pentru a beneficia de pensie de la stat, adica un an mai mult decat in prezent.

Muncitorii au organizat deja greve in semn de protest fata de aceste masuri. O greva nationala este convocata pentru 16 octombrie.

Franta, ca si multe alte tari, incearca sa reduca nivelul imprumuturilor, care au crescut brusc, ca urmare a crizei financiare globale.

Deficitul bugetar al Frantei se ridica in prezent la mai mult de 7% din PIB, adica cu mult peste obiectivul de 3% stabilit de Uniunea Europeana, insa mai mic decat al altor tari, printre care Marea Britanie, Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania. mai mult


Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 17:39

3 comentarii
Franta creste varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani

Franta creste varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani

Franta va creste varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani, a anuntat miercuri ministrul Muncii francez, Eric Woerth.

Planul de crestere a varstei de pensionare se va aplica progresiv, urmand sa intre in vigoare in 2018, a anuntat ministrul Muncii, potrivit LCI.

Perioada de cotizare pentru fiecare cetatean va creste de la 41 de ani in 2012, la 41 de ani si trei luni. In plus, pentru a finanta bugetul pensiilor, guvernul francez intentioneaza sa creasca impozitul pe venit cu 1%, dar si impozitul pe locuinte.

Cresterea varstei de pensionare ar urma sa duca la economisirea a 19 miliarde de euro in 2018, a adaugat ministrul.

Franta reduce cheltuielile publice cu 45 de miliarde de euro

Guvernul francez a anuntat sambata un plan de diminuare a cheltuielilor publice cu 45 de miliarde de euro, pentru a putea reduce pana in 2013 deficitul public de la 8% la 3% din PIB.

(L.S.) mai mult


Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 16:11

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)