venituri activitati independente

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Oamenii de afaceri nu vor noul Cod Fiscal: Baga in Patul lui Procust orice fel de munca

Oamenii de afaceri nu vor noul Cod Fiscal: Baga in Patul lui Procust orice fel de munca

Noul Cod Fiscal baga in Patul lui Procust orice fel de activitate si nu incurajeaza munca, a declarat, joi, intr-o dezbatere de specialitate, Cristian Parvan, secretar general in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"Noi credem ca uberizarea va deveni un sistem de munca datorita evolutiei tehnologiilor. Platforma Uber e deja pe piata, face angajari, deci inseamna ca are forta de munca si intrebarea care se pune este daca noul Cod Fiscal raspunde la acest tip de activitate, pentru ca actualul Cod Fiscal nu raspunde. Ingrijorarea noastra este ca noul Cod Fiscal baga in Patul lui Procust orice fel de munca. Din punctul nostru de vedere, nu incurajeaza munca. Eu sunt angajator si imi fac contract de munca cu zero ore si zero salarii, pe termen nelimitat.

E legal? Sa vedem scandalul din Marea Britanie, unde pentru 6.000 de piloti de avioane s-au facut contracte de munca de acest tip. Acum noi trebuie sa ne hotaram ce facem: ori suntem in Europa si ne vom trezi cu tot felul de incercari pentru ca nu suntem noi originali, ori spunem ca asta e numai in Marea Britanie si la noi nu se poate. Eu va spun ca si la noi se poate", a spus Parvan.

Uber a venit in Romania: Detalii despre aplicatia care a speriat taximetristii - Interviu

Intrebat cum se taxeaza munca de pe platforma Uber, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Dan Manolescu, a mentionat ca in acest caz este vorba despre prestarea unei activitati independente.

"Stim cu... mai mult


Joi, 05 Martie 2015, ora 19:26

CAS pentru toate veniturile persoanelor cu activitati independente - document catre CE

CAS pentru toate veniturile persoanelor cu activitati independente - document catre CE

Baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii ar urma sa fie extinsa la toate veniturile obtinute de persoane fizice din activitati independente, indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri, a anuntat Guvernul in Programul de convergenta pentru perioada 2014-2017 transmis Comisiei Europene.

Masura are ca scop obtinerea de venituri la bugetul de stat, fiind inclusa la capitolul privind elementele consolidarii politicii fiscal-bugetare pe termen mediu.

De asemenea, conform documentului citat, se are in vedere reducerea cotei contributiilor sociale, in scopul stimularii mediului de afaceri si al reducerii fiscalitatii muncii, urmand sa fie efectuat un studiu de fezabilitate in acest sens.

Concluziile studiului vor fi convenite cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a precizat marti seara ca, in acest an, Guvernul nu are in vedere implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii si nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente.

"Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014.

In plus, va fi curatat sistemul... mai mult


Miercuri, 07 Mai 2014, ora 12:31

1 comentariu
Ce venituri are o familie din Romania si pe ce se duc banii

Ce venituri are o familie din Romania si pe ce se duc banii

O gospodarie din Romania a consemnat, in trimestrul al treilea din 2013, venituri medii de 2.528 lei/luna, din care cheltuielile totale au fost, in medie, 2.267 lei/luna, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In perioada analizata, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.528 lei pe gospodarie si 886 lei/persoana.

Mai mult, veniturile banesti au fost, in medie, de 2.182 lei lunar pe gospodarie (765 lei/persoana), iar veniturile in natura de 346 lei lunar pe gospodarie (121 lei/persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (49,1% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2013, respectiv 51,2% in trimestrul II si 53,1% in trimestrul III 2013), potrivit datelor INS.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,7%), veniturile din agricultura (4,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,9%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%).

O pondere importanta detin si veniturile in natura (13,7%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (12%).

Diferente intre oras si sat

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

Astfel, in trimestrul 3 din 2013, veniturile totale medii pe o... mai mult


Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 14:01

3 comentarii
Cat au cheltuit romanii si ce venituri au avut in trimestrul doi

Cat au cheltuit romanii si ce venituri au avut in trimestrul doi

Veniturile populatiei, ca medie lunara pe gospodarie, au fost in trimestrul al doilea de 2.396 lei, iar cheltuielile au ajuns la 2.155 lei, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Rezultatele anchetei bugetelor de familie arata ca, in trimestrul II 2012, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.396 lei pe gospodarie si 833 lei pe persoana.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2012 lei lunar pe gospodarie (699 lei pe persoana), iar cele in natura de 384 lei lunar pe gospodarie (134 lei pe persoana), potrivit INS.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (48,9% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2012, respectiv 50,5% in trimestrul II 2012).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,7%), veniturile din agricultura (3,6%), veniturile din activitati neagricole independente(3,0%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%).O pondere importanta detin si veniturile in natura (16,0%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,1%).

Cat au cheltuit romanii

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul II 2012, in medie, de 2155 lei lunar pe gospodarie (749 lei pe persoana) si au reprezentat 89,9% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii... mai mult


Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:58

Cei care realizeaza venituri din drepturi de autor, inclusi in Legea pensiilor

Cei care realizeaza venituri din drepturi de autor, inclusi in Legea pensiilor

Deputatii au pus in acord Legea unitara a pensiilor cu textul OUG 58/2010 astfel incat persoanele care au venituri din activitati independente sunt incluse in sistemul public de pensii.

Conform proiectului de lege, venitul lunar asigurat pentru aceste persoane nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a cinci salarii medii brute.

Totodata, deputatii PD-L din comisia de specialitate au sustinut un amendament care precizeaza cum se face plata asigurarilor.

"Declararea contributiilor individuale de asigurari sociale se face de catre platitorul de venit. Declaratia este similara celei nominale privind evidenta asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat si are acelasi regim juridic cu aceasta.

Sub aspectul declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale platitorul de venit este asimilat angajatorului", se stipuleaza in amendamentul adoptat de plenul Camerei Deputatilor. mai mult


Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 19:53

Contributiile in baza activitatilor independente vor fi considerate stagiu complet de cotizare

Contributiile in baza activitatilor independente vor fi considerate stagiu complet de cotizare

Persoanele care platesc contributii pentru venituri de natura profesionala vor avea stagiu complet de cotizare, urmand ca doar punctajul sa fie mai mic, in functie de nivelul contributiilor respective, a anuntat ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Prin urmare, un an de plata la contributiile sociale in cazul unui contract pentru activitati independente este echivalentul unui an de plata in cazul unui contract pe cartea de munca. Insa, punctajul obtinut de cel care are contract de drepturi de autor sau PFA, de exemplu, va fi mai mic decat al celui care lucreaza pe cartea de munca.

"O sa fie niste imbunatatiri in norme, care vor fi aprobate astazi (miercuri - n.r.) in sedinta de Guvern, care se refera la faptul ca cei care platesc contributii la pensii sau la somaj li se considera, prin faptul ca platesc contributii individuale de 10,5 la suta, spre exemplu la pensii, li se considera, incorect, o treime din stagiul de cotizare", a declarat ministrul Muncii.

Prin urmare, cei 10,5 la suta platiti vor reprezenta stagiu de cotizare complet, singura diferenta fiind punctajul obtinut pentru pensie. mai mult


Miercuri, 25 August 2010, ora 11:30

Seitan: Cine nu reuseste sa depuna la timp declaratiile nu va fi penalizat (Video)

Seitan: Cine nu reuseste sa depuna la timp declaratiile nu va fi penalizat (Video)

Persoanele care obtin venituri din activitati independente si nu apuca sa-si depuna declaratiile la Casa de Pensii si Casa de Somaj nu vor plati amenzi, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

"S-a nascut in presa un atac nejustificat la adresa efectuarii acestor plati", a spus Seitan, intr-o conferinta de presa.

"Daca vizualizati Casa de Pensii Bucuresti, nu sunt mai multe de 30-40 de persoane, deci este cu totul falsa aceasta isterie care se creeaza. Toata saptamana pot sa-si depuna si chiar dupa aceea, pana cand o sa se intre intr-un normal. Penalizarile sunt facute pentru momentul in care, dupa ce tot sistemul este pus la punct, se va vedea o rea-credinta", a adaugat ministrul Muncii.

Astfel, potrivit spuselor sale, cei care nu stiu sa-si completeze declaratiile vor primi ajutor, existand, de asemenea, posibilitatea trimiterii declaratiilor prin posta.

Intr-o interventie ulterioara la Antena3, Seitan a explicat ca in perioada 23-25 este, de obicei, o mai mare aglomeratie pentru ca si firmele depun acte si angajatii isi trimit declaratiile, dar a spus ca nu este o problema pentru ca atat casele de pensii cat si agentiile de somaj au deschis mai multe ghisee si au prelungit programul de lucru. "In general oamenii nu vin in timpul lunii, asteapta ultimele zile", a explicat el aglomeratiile din aceasta perioada.

Ministrul Muncii a reamintit de situatii similare din alti ani, cand au mai fost astfel de "socuri", cum a fost cazul recalcularii... mai mult


Miercuri, 25 August 2010, ora 10:06

3 comentarii
Declaratiile pentru venituri independente, intre haos si nonsens

Declaratiile pentru venituri independente, intre haos si nonsens

Recentele modificari aduse Codului Fiscal, care i-au obligat pe cei cu venituri independente sa isi plateasca contributiile sociale la somaj, pensii si sanatate, au creat confuzie chiar si dupa publicarea normelor metodologice. Miercuri este ultima zi in care cei cu astfel de venituri isi mai pot depune declaratiile, dar vorbim in continuare de un nonsens, deoarece legea este incalcata tocmai de normele de aplicare.

Cei care nu isi depun declaratiile si nu isi platesc contributiile individuale risca amenzi de pana la 5.000 de lei si chiar completarea eronata poate fi taxata cu 600 de lei. Totusi, Guvernul care a redactat o Ordonanta cu greseli tehnice nu va plati nicio amenda.

Marea contradictie a Ordonantei de urgenta 58/2010 este articolul in care se precizeaza ca "obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor prevazute la alineatul precedent revine platitorului de venit", normele publicate o luna mai tarziu aratand, insa, ca cel care primeste veniturile trebuie sa faca acest lucru.

Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate, ne-a explicat ca trebuie sa se faca abstractie de faptul ca normele incalca legea pentru a stii ce e de facut.

"Normele metodologice nu trebuie sa adauge la lege si in niciun caz sa o contrazica. In ordonanta de urgenta se spune ca platitorul de venit are si obligatia sa declare. Dupa care, in norme, se detaliaza cum primitorul de venit declara si plateste. Pai platitor nu este acelasi lucru cu primitor", a... mai mult


Miercuri, 25 August 2010, ora 08:05

9 comentarii
Presa de azi: Ai venituri din drepturi de autor? Statul te face functionar grabit

Presa de azi: Ai venituri din drepturi de autor? Statul te face functionar grabit

Cozile interminabile facute de cei care au venituri din activitati independente si care sunt obligati, pana miercuri, sa isi plateasca contributiile sociale la somaj, pensii si sanatate, dar si problemele de care s-au lovit acestia, au fost surprinse de principalele ziare centrale.

Daca reporterii Jurnalul National ne prezinta "cetateanul roman, cu declaratia in dinti, chinuit de amenda", cei de la Romania libera ne invata "cat si cum platim, pana la urma, contributiile pentru drepturile de autor". Iar ca ignoranta politica sa fie adusa in prim plan, Gandul ne anunta ca "premierul spune ca n-a auzit de haosul de la ghisee, dupa ce a pus 500.000 de oameni la coada".

Adevarul: Drepturile de autor, bataie de joc de la guvernul Boc

Cel putin 500.000 de romani sunt purtati pe drumuri pentru a da bani statului in contul contributiilor pentru veniturile profesionale.

Vidul de informatii, aparitia tarzie a formularelor pe site-urile institutiilor si lipsa conturilor in care pot fi virate noile contributii au pus pe drumuri in ultimele doua zile mii de beneficiari ai veniturilor de natura profesionala (contracte de drepturi de autor, conventii civile, persoane fizice autorizate), anunta Adevarul.

Potrivit normelor metodologice ale ordonantei de urgenta de modificare a Codului Fiscal, miercuri, 25 august, este ultima zi in care acestia trebuie sa-si depuna declaratiile de asigurare si sa plateasca noile dari catre stat, contributiile la pensii, somaj si la sanatate.... mai mult


Miercuri, 25 August 2010, ora 07:30

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)