viata dupa moarte

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Moartea e o iluzie si exista viata dincolo de ea! Suntem, de fapt, nemuritori?

Moartea e o iluzie si exista viata dincolo de ea! Suntem, de fapt, nemuritori?

Profesorul Robert Lanza, de la Universitatea de medicina Wake Forest din Carolina de Nord, Statele Unite, sustine o teorie potrivit careia fizica cuantica dovedeste faptul ca exista viata dupa moarte.

Academicianul considera, de asemenea, ca teoria biocentrismului ne invata ca moartea pe care o stim este doar o iluzie creata de constiinta noastra, potrivit Daily Mail.

Cei mai multi oameni de stiinta ar spune ca, probabil, notiunea de viata dupa moarte este un nonsens sau un lucru nedovedit. Cu toate acestea, Robert Lanza sustine ca are dovezi care confirma o existenta dincolo de mormant si aceasta se bazeaza pe fizica cuantica.

"Noi credem ca viata este doar o activitate a carbonului si un amestec de molecule - noi traim o vreme si apoi putrezim in pamant. Oamenii cred in moarte deoarece 'am invatat sa murim' sau, mai precis, constiinta noastra asociaza viata cu corpul si stim ca trupul moare", a spus Lanza.

Teoria despre biocentrism explica faptul ca moartea nu poate fi ca un sfarsit pe care il credem noi. Biocentrismul este considerat teoria tuturor lucrurilor si isi are originile in limba greaca, insemnand "centrul vietii".

Spatiul si timpul sunt instrumente ale mintii noastre

Teoria sustine ca viata si biologia sunt esentiale pentru realitate si aceasta viata creeaza Universul si nu invers. Acest lucru sugereaza ca o constiinta a unei persoane determina forma si dimesiunea obiectelor din Univers.

Spre exemplu, spune Lanza, o persoana vede un cer... mai mult


Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:23

14 comentarii
Exista viata dincolo de moarte?

Exista viata dincolo de moarte?

Ceea ce oamenii inteleg prin moarte reprezinta incetarea batailor inimii si lipsa oxigenului dus catre creier. Cercetatorii spun insa ca dupa acest moment al "mortii", creierul este inca intr-o stare de hiperactivitate.

Ei au observat in cadrul testelor de laborator ca, in ultimele clipe de viata, soarecii testati de ei aveau o activitate cerebrala asemanatoare cu starea de cunostinta a oamenilor, scrie Science Mag.

Specialistii sunt de parere ca, daca la fel se intampla si cu oamenii, activitatea creierului ar putea fi responsabila de viziunile si senzatiile prin care unii spun ca au trecut atunci au fost aproape de moarte.

Lumea cealalta, doar un fenomen chimic?

Expertii estimeaza ca acest lucru se intampla in cazul a 20% dintre pacientii care sufera un stop cardiac. Pacientii spun adesea ca isi parasesc corpul si se privesc pe ei insisi din afara propriului trup.

Neurologul Jimo Borjigin, de la Universitatea din Michigan, SUA, este interesat de astfel de experiente la limita dintre viata si moarte.

Ea a masurat nivelul de hormoni din creierul unor cobai dupa ce ei au suferit un accident vascular cerebral. Unele studii precedente au aratat ca activitatea electrica din creier creste exponential si apoi se stinge imediat dupa oprirea inimii.

Borjigin pune experienta ciudata a unor oameni pe seama acestui fenomen natural, respingand ideea ca ei ar trece printr-o faza asemanatoare cu moartea.

Investigarea acestui fenomen misterios

Ea si colegii ei... mai mult


Joi, 15 August 2013, ora 19:28

6 comentarii
Viata dincolo de moarte: Adevar sau fals?

Viata dincolo de moarte: Adevar sau fals?

Este deja celebru cazul unui doctor neurochirurg din SUA care sustine ca a trait experienta vietii dincolo de moarte. Problema pe care o pun specialistii acum se refera la cauza acestei experiente, ei speculand ca ar putea fi vorba despre un vis delirant indus de anumite substante chimice.

Eben Alexander sustine ca a ajuns in Rai si apoi a revenit la viata, dupa ce a fost in coma, scrie inquisitr.com. El a publicat chiar si o carte in care descrie aceasta experienta prin care ar fi trecut, numele cartii fiind "Proof of Heaven"("Dovada Raiului").

Numeroase contestari ale acestei experiente

Ea a devenit rapid un bestseller, fiind vanduta in peste doua milioane de copii. Acum in presa americana au aparut noi informatii despre experienta prin care el sustine ca a trecut. De aceasta data este contestata atat calificarea lui ca neurochirurg, cat si aceasta experienta misterioasa pe care el ar fi avut-o.

In trecut, cartea scrisa de el a fost considerata "anti-stiintifica". Noi acuzatii la adresa lui au aparut in prezent. La inceput, Alexander a spus ca a avut aceasta experinta in timp ce creierul ii era "inchis" din cauza unei infectii bacteriene. Totusi, un medic care era de garda la in spital atunci cand el a trecut prin acest stadiu, in 2008, spune ca pacientului i-a fost indusa starea de coma in mod artificial.

Experienta medicului, contestata

Acest lucru ar putea insemna ca experienta vietii dincolo de moarte ar fi putut sa apara atunci cand pacientul iesea... mai mult


Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:55

2 comentarii
Teorie uimitoare: Exista viata dupa ce sufletul paraseste corpul uman (Video)

Teorie uimitoare: Exista viata dupa ce sufletul paraseste corpul uman (Video)

Experientele din apropierea mortii apar cand sufletul paraseste sistemul nervos si patrunde in Univers, sustin oamenii de stiinta. Sufletul este format din substante cuantice, ele facand parte din structura fundamentala a Universului.

Conform teoriei a doi oameni de stiinta, constiinta este un fel de program pentru un computer cuantic din creier si care poate persista in Univers chiar si dupa moarte, relateaza Daily Mail.

Cei doi cercetatori, dr. Stuart Hameroff, profesor emerit la Departamentul de Anestezie si Psihologie si directorul Centrului de Studii ale Constiintei de la Universitatea Arizona, Statele Unite, si fizicianul britanic Sir Roger Penrose au avansat aceasta teorie cvasi-religioasa.

Ea se bazeaza pe o teorie cuantica a constiintei, care sustine ca esenta sufletului nostru este continuta in interiorul structurilor numite microtubuli din interiorul celulelor creierului.

Ei au argumentat ca experienta noastra referitoare la constiinta este rezultatul efectelor gravitatiei cuantice din acesti microtubuli. Astfel, sufletele noastre sunt mai importante decat interactiunea neuronilor din creier.

Conceptul este similar convingerilor budiste si hinduse, conform carora constiinta este o parte integranta a Universului, o pozitie identica cu idealismul filozofic occidental.

Conform acestor convingeri, dr. Hameroff sustine ca intr-o experienta in apropierea mortii microtubulii isi pierd starea lor cuantica, dar informatiile din interiorul lor nu sunt... mai mult


Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 10:57

25 comentarii
Exista moarte? Un concept relativ nou despre existenta

Exista moarte? Un concept relativ nou despre existenta

Ne temem de moarte. Ne temem, intrucat vedem ca cei ce mor dispar si nu se mai intorc niciodata, ne temem pentru ca nu stim ce se intampla "dincolo", ne temem mai ales pentru ca noi asociem fiinta noastra cu trupul, cel care moare.

Totusi, o noua teorie stiintifica reafirma ideile mai vechi, conform carora moartea nu este acel terminal, asa cum il credem noi.

Conceptul universurilor multiple

Desi corpurile individuale sunt programate sa se autodistruga, notiunea de "eu" pare un concept transcedental, un alt fel de energie decat acela care "nu se pierde si nu se creeaza" dupa principiul lui Lavoisier, in lumea noastra, scrie omul de stiinta Robert Lanza.

Notiunea de "eu" pare izvorul unei energii care ar putea sa fie imateriala, este total necunoscuta, nu provine din lumea noastra si deci nici nu dispare in aceasta lume. Un poet exprimandu-se metaforic ar spune ca dispare in neant si, cu metafora lui, ne-ar trimite involuntar pe o pista falsa, metafora neavand alt suport, decat cel poetic.

In stiinta, este bine sa evitam metaforele. Un binecunoscut principiu al fizicii cuantice stabileste faptul ca anumite observatii nu pot fi prezise absolut. In schimb, pot fi presupuse numeroase fapte posibile, fiecare cu o probabilitate diferita. Un concept modern vorbeste despre "universuri multiple", iar fiecare dintre observatiile fizicii cuantice ar putea corespunde unui univers diferit, un "multiunivers".

Exista o forma transcedentala a energiei?

Un articol... mai mult


Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 22:24

40 comentarii
Semn al vietii de dupa moarte?

Semn al vietii de dupa moarte?

O fotografie facuta de un ziarist american in curtea unui soldat mort pe front in Irak ridica unele semne de intrebare.

Fotografia nu a fost modificata in niciun program pe calculator. Stapanul mort al unui caine vegheaza peste el si dincolo de moarte, scrie ABC News. Justin Rollin, un fost militar american, a murit la datorie in Irak. In timp ce ii filma pe parintii lui jucandu-se cu cainele in curte, un ziarist american a facut aceasta fotografie incredibila. Cainele familiei a fost salvat dintr-o zona de razboi din Irak.

Hero pare vegheat de stapanul lui de dincolo de moarte. Lumina care coboara asupra animalului pare ireala. El se juca in gradina, iar mai multe raze de lumina au fost indreptate brusc asupra lui printre nori, scrie publicatia americana. Cel care filma intreaga scena a fost pur si simplu socat.

Dupa cateva momente, lumina s-a stins. Parintii lui Justin Rollin, Skip si Rhonda, au fost alinati pentru cateva momente in durerea pricinuita de disparitia tanarului pe frontul de lupta. mai mult


Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 15:58

7 comentarii
Viata dincolo de moarte si tunelul de lumina

Viata dincolo de moarte si tunelul de lumina

Multi oameni sustin ca au trait experiente apropiate mortii. Cercetatorii afirma ca aceste experiente sunt generate de simptomele functionarii creierului, in lipsa oxigenului, care creeaza stari extrem de traumatizante.

Credeti in viata dupa moarte? Multi oameni cred in fantome si in rai, iar aproximativ 3 din 100 de americani sustin ca au trecut prin experiente apropiate de moarte. Acestea includ constiinta de a fi mort, experiente in afara corpului, intalnirea unor oameni morti, intrarea prin tuneluri de lumina, potrivit Discovery News.

Un nou articol publicat in Trends in Cognitive Sciences de neurologul Dean Mobbs, de la Centrul de Cercetari Medicale din cadrul Universitatii Cambridge si de Caroline Watt, de la Universitatea Edinburgh, a prezentat faptul ca "in contradictie cu credinta populara, cercetatorii considera nu este nimic paranormal legat de aceste experiente.

In schimb, experientele apropiate de moarte sunt manifestari normale ale functionarii creierului in timpul unui traumatism si uneori al unui eveniment inofensiv".

Cercetatorii remarca faptul ca multe simptome clasice apropiate de moarte sunt relatarile unor persoane care nu au fost niciodata in pericol de a muri. Acest lucru sugereaza faptul ca perceptia omului aproape de moarte este suficient de traumatizanta si de tulburatoare pentru a cauza astfel de experiente.

"Multe experiente in apropierea mortii, cum ar fi euforia si sentimentul de a te indrepta spre un tunel de lumina alba, sunt... mai mult


Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 14:19

2 comentarii
Exista viata dupa moarte si Raiul?

Exista viata dupa moarte si Raiul?

Ce se intampla dupa ce murim? Viata dupa moarte este un subiect la care nu s-a dat un raspuns clar pana acum. Daca exista sau nu Raiul, este o alta intrebare la care nu se poate da un raspuns clar. Stim doar ca exista mai multe abordari.

In zilele noastre, viata dupa moarte este legata mai ales de religie, dar oare ce fac cei care nu sunt credinciosi? In lume sunt create comunitati, inclusiv online, de oameni care au pierdut pe cineva drag si cauta alinare, scrie Alter Net.

O noua abordare a mortii

Unele nu sunt organizatii religioase, cum ar fi, de exemplu grupul infiintat de Rebecca Hensler dupa moartea fiului ei de trei ani. Grupul se numeste Grief Beyond Belief.

Ei i s-au alaturat imediat multi alti parinti care trec prin aceeasi suferinta. Un alt grup la care ea a aderat este Compassionate Friends. Astfel de grupuri sunt infiintate ca raspuns la abordarea clasica prin rugaciune.

Ei spun ca nu puteau accepta ajutorul celorlalti prin rugaciune sau frazele clasice prin care toti iti spun ca cel disparut este in Rai. Acestia au creat chiar o pagina de Facebook cu aceeasi tematica, pagina care a castigat imediat foarte multi adepti.

La grup s-au alaturat numerosi atei, datorita faptului ca nu exista restrictii de natura religioasa. In plus, acum sunt membri si multi agnostici. Ateii nu cred, in general, in viata de dicolo pentru cei iubiti care i-au parasit. Ei trec neobservati in societate, fiind adesea marginalizati de credinciosi.

Mediul online, un... mai mult


Sambata, 20 August 2011, ora 17:43

41 comentarii
Viata dupa moarte si tainele lumii noastre

Viata dupa moarte si tainele lumii noastre

Stiinta a evoluat foarte mult, dar nu poate explica totul. Iata unele dintre fenomenele care au ramas neexplicate pana acum:

1. Conexiunea dintre corpul si gandirea umana

Cercetarile sunt inca la inceput in privinta modului cum este influentat corpul de gandire. Informatile sunt prezente intr-un articol Live Science.

"Efectul placebo" este un bun exemplu. Oamenii isi revin dupa unele afectiuni cand iau medicamente care, de fapt, nu contin substante chimice. Totul sta in gandire pozitiva si autosugestie.

2. Viata dupa moarte

Cei care au fost aproape de moarte si apoi si-au revenit au relatat experiente mistice neobisuite.

Unii au spus ca au mers printr-un tunel si au ajuns intr-un loc luminos unde i-au intalnit pe cei dragi. De asemenea, senzatia pe care au experimentat-o a fost aceea de pace interioara.

Aceasta experienta ar putea fi o dovada a vietii de dincolo de moarte. Nu exista, insa, dovezi clare si empirice ale existentei unei lumi de dincolo.

Oamenii de stiinta mai sceptici sustin ca acestea sunt doar halucinatii ale creierului grav afectat.

3. OZN-uri

Ele exista cu siguranta. Pe cer sunt zarite de multe ori obiecte zburatoare care nu pot fi identificate. Relatarile variaza intre nave spatiale si meteoriti. Este cu totul alta problema, aceea daca unele OZN-uri sunt chiar de origine extraterestra.

Este putin probabil sa se dovedeasca faptul ca extraterestrii ar fi calatorit o distanta atat de mare prin Univers doar ca sa ajunga la... mai mult


Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 14:57

18 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Calatorie spre centrul Pamantului, intr-un balon cu aer cald (Video)
  2. Cameron comite o noua gafa: A barfit-o pe regina Marii Britanii si s-a aflat
  3. Noroc chior: Un actor a aflat ca tabloul de pe perete valoreaza milioane
  4. Salbaticia decapitarilor din Statul Islamic e si in tine - Unde mai cad capete in ziua de azi
  5. Melodia care i-a scandalizat pe cei mai credinciosi: Este anti-BOR si anti-Patriarh (Video)
  6. Imaginea zilei: Hamster salvat dintr-un incendiu - pompierul i-a pus un mic tub cu oxigen
  7. Fotografia zilei: Cum faci oamenii sa dispara
  8. Tara in care e un "pacat grav" sa critici autoritatile
  9. Scena incredibila pe o sosea: un escroc de asigurari sare in fata unei masini (Video)
  10. Fotografia zilei: Curajul nebun al unui tanar aventurier