viata fund ocean

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Viata nu a venit pe Pamant din spatiu? O noua teorie a NASA schimba totul

Viata nu a venit pe Pamant din spatiu? O noua teorie a NASA schimba totul

Pana acum oamenii de stiinta au sustinut ca viata pe Pamant ar fi provenit din spatiu. Iata ca acum cercetatorii au venit cu o noua teorie care schimba radical totul: viata ar fi aparut in orificiiile vulcanice de pe fundul oceanelor.

Aceasta teorie capata un spijin tot mai mare din partea oamenilor de stiinta, care sustin ca viata ar fi inceput pe Terra in locuri precum izvoarele termale din adancul oceanelor, potrivit Daily Mail.

Cercetatorii au dezvoltat o noua abordare care simuleaza procesele care ar fi condus la aparitia metabolismului celular pe Pamant - o functie biologica cruciala pentru toate organismele vii.

Aceasta cercetare ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga daca este posibil ca viata sa fi aparut in medii similare si in alte lumi.

"Ceea ce incercam sa facem este sa reducem decalajul dintre procesele geologice de la inceputul Pamantului si aparitia vietii biologice de pe aceasta planeta", a declarat Terry Kee de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, co-autorul studiului.

Inainte de viata biologica, s-ar putea spune ca la inceputul Pamantului a existat o "viata geologica". Aceasta poate parea neobisnuita din punct de vedere geologic, deoarece implica roci neinsufletite si minerale ca si cum ar fi fost vii.

"Anumite minerale ar fi condus la reactii geologice, ducand mai tarziu la aparitia metabolismului biologic", a spus conducatorul studiului dr. Laura Barge de la Institutul de Astrobiologie al NASA. mai mult


Joi, 13 Martie 2014, ora 10:28

6 comentarii
Misterele lacului Vostok, dezvaluite: Musteste de viata!

Misterele lacului Vostok, dezvaluite: Musteste de viata!

In urma analizelor facute apei lacului Vostok, aflat subt gheata groasa a Antarcticii, oamenii de stiinta au descoperit mai mult de 3.500 de secvente genetice unice izolate de lumea exterioara timp de 15 milioane de ani.

Analizele au relevat faptul ca in lacul Vostok se ascunde un ecosistem complex, depasind cu mult asteptarile initiale ale expertilor in domeniu, scrie Russia Today. "Limitele intre ceea ce este locuibil si nu este locuibil se schimba", spune Scott Rogers, cel care a coordonat efectuarea acestor analize de laborator.

Departe de a fi un lac steril

Expertii au avut la dispozitie un litru din apa acestui lac, ea fiind prelevata de cercetatorii rusi in urma unui amplu efort intins pe o perioada lunga de timp, in cel mai rece loc de pe Terra. Specialistii spun ca nimeni nu se gandea la o asemenea complexitate a acestui mediu acvatic izolat de lumea exterioara atat de mult timp.

In aceasta apa au spravietuit numeroase organisme, ceea ce nimeni nu credea pana acum. Lacul Vostok este cel mai mare lac subglacial de pe Terra, specialistii crezand initial ca apa din el este complet sterila. Apa lui se gaseste la 4.000 de metri sub gheata, acesta fiind cel mai rece loc de pe Pamant. Cea mai scazuta temperatura de pe planeta noastra s-a inregistrat chiar aici, ea fiind de -89,2 grade Celsius.

Nenumarate forme de viata

In aceasta apa au supravietuit mii de forme de viata, ele fiind in principal bacterii. Multe dintre ele sunt specifice apei dulci, iar... mai mult


Luni, 08 Iulie 2013, ora 09:59

1 comentariu
ADN vechi de peste 30.000 de ani, gasit pe fundul Oceanului Atlantic

ADN vechi de peste 30.000 de ani, gasit pe fundul Oceanului Atlantic

In mijlocul partii de sud a Oceanului Atlantic exista o zona aproape lipsita de viata. Acolo nu traiesc vietuitoare aproape deloc, nici pe uscat, nici in adancuri. Totusi, oamenii de stiinta au scos la iveala mostre de ADN antic de la 5.000 de metri adancime.

Acest ADN provine de la organisme unicelulare care au trait cu aproximativ 32.500 de ani in urma, fiind pentru prima data cand cercetatorii iau mostre din aceasta zona a planetei, scrie sciencemag.org.

De curand, oamenii de stiinta au luat probe de ADN vechi de 11.400 de ani si de pe fundul Marii Negre.

Ei spera ca prin testele pe care le vor face sa obtina informatii despre clima din acea perioada pe Terra, precum si despre evolutia marilor si oceanelor. Specialistii spun ca adancurile reprezinta cel mai vast mediu in care s-au pastrat mostre de ADN foarte vechi. Ele sunt o fereastra spre trecutul planetei, prin care se poate studia biodiversitatea, explica Pedro Martinez Arbizu, specialist in domeniu la un institut german din orasul Wilhelmshaven.

Ce a fost Marea Neagra in trecut

Cercetarile facute in Marea Neagra au aratat ca aceasta a fost un lac urias in trecutul indepartat, fiind legata de Marea Mediterana in urma cu circa 9.000 de ani. Cercetatorii au examinat sedimentele aflate la adancimea de 980 de metri, ei obtinand astfel ADN de la nu mai putin de 2.700 de specii.

Ambele studii de specialitate ofera informatii pretioase asupra trecutului oceanelor si marilor de pe Terra. mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 10:11

Groapa Marianelor, un loc plin de viata, in ciuda conditiilor extreme

Groapa Marianelor, un loc plin de viata, in ciuda conditiilor extreme

Groapa Marianelor, cel mai adanc punct de pe suprafata Pamantului, aflat in Oceanul Pacific, la 11 kilometri adancime, nu este atat de lipsit de viata cum se credea pana acum.

Conform unui raport publicat de Nature Geoscience, citat de BBC, pana acum se credea ca acest loc este prea ostil pentru a putea gazdui viata. Insa cercetarea de fata a aratat ca, in realitate, sunt destule forme de viata care sunt perfect adaptate temperaturilor aproape de limita inghetului, presiunii imense si intunericului total.

Dr. Robert Turnewitsch, unul dintre autorii cercetarii, sustine ca zona este departe de a fi una moarta. Inca in 2010 a fost trimis un submarin fara echipaj uman in zona, care intre timp a colectat mostre de pe fundul Gropii Marianelor. Analiza acestora, in speta a nivelului de oxigen, a tradat prezenta unui mare numar de microbi.

E vorba despre organisme primitive, unicelulare, care, pe fundul gropii, sunt de doua ori mai active decat la o adancime de 6 kilometri, a mai spus acesta.

Acestea se hranesc cu plante si animale moarte, ale caror ramasite ajung pana la ele. Desi pentru noi nu suna decloc apetisant, acestea sunt extrem de bogate in nutrienti, mai explica Turnewitsch.

In Groapa Marianelor a ajuns in 2012 si regizorul Avatar, James Cameron, intr-un submarin cu un singur loc, acesta devenind primul om care a vizitat locul in 50 de ani.

Recent, acesta a publicat si primele rezultate stiintifice ale expeditiei. Lucrand cu cercetatori de la... mai mult


Marti, 19 Martie 2013, ora 00:15

1 comentariu
O lume ascunsa, descoperita sub fundul oceanului

O lume ascunsa, descoperita sub fundul oceanului

Oamenii de stiinta au facut o descoperire neobisnuita sub fundul oceanului, o lume ascunsa, un univers paralel. Cercetatorii au gasit mici creaturi care traiesc in absenta totala a luminii, in interiorul crustei de bazalt a oceanului.

Aceste vietuitoare, aflate sub 2,5 kilometri de apa si sute de metri de sedimente, traiesc deconectate in intregime de lumea de la suprafata, scrie Daily Mail.

Rezultatele studiilor publicate in revista Science au scos la iveala dovezi ale unui ecosistem vast, ale carui caracteristici sunt total diferite de orice investigatie anterioara.

Probele prelevate de pe fundul oceanului de pe coasta de vest a Statelor Unite contin urme ale unor microorganisme care traiesc fara lumina, in adancuri.

"Noi oferim prima dovada directa a existentei vietii in crusta oceanului adanc ingropata. Descoperirile noastre sugereaza ca acest ecosistem vast este in mare parte sustinut de catre chemosinteza", a spus Mark Lever, microbiolog care a lucrat la acest studiu, de la Centrul pentru Geomicrobiologie de la Universitatea Aarhus din Danemarca.

Este cunoscut faptul ca lumina soarelui este o conditie esentiala pentru viata de pe Pamant. Organismele fotosintetice folosesc lumina Soarelui pentru a transforma dioxidul de carbon in material organic, care alcatuieste fundamentul lanturilor alimentare de pe Pamant.

Dar viata din rocile poroase aflate in crusta oceanica este fundamental diferita. Energia deriva din procesele geochimice.... mai mult


Sambata, 16 Martie 2013, ora 16:46

3 comentarii
Turn ciudat de vietuitoare subacvatice, cat un bloc, descoperit in Oceanul Pacific

Turn ciudat de vietuitoare subacvatice, cat un bloc, descoperit in Oceanul Pacific

Un turn ciudat format din creaturi subacvatice, format datorita unei infiltratii de gaz metan, a fost descoperit pe fundul Oceanului Pacific, in apropierea coastelor orasului San Diego din Statele Unite. Turnul are inaltimea unei cladiri cu doua etaje si gazduieste un ecosistem de organisme stranii.

Ciudatele creaturi seamana cu niste viermi si scoici care traiesc in simbioza cu niste bacterii care descompun gazul metan, potrivit Discovery News.

Analiza probelor prelevate de catre cercetatorii de la Institutul de Oceanografie din San Diego a aratat ca asemenea locuri sunt importante oaze de viata pe fundul intunecat al oceanului.

Oamenii de stiinta au descoperit ciudatul turn la 32 de kilometri vest de localitatea Del Mar din California. Gazul metan exista in scoarta Pamantului, sub fundul oceanelor si marilor, de-a lungul faliilor continentale.

Anumite fisuri ale faliilor pot produce infiltratii ale gazului metan pe fundul oceanelor. Metanul este un gaz cu un puternic efect de sera. mai mult


Vineri, 27 Iulie 2012, ora 12:32

2 comentarii
Intunericul "viu" al creaturilor stranii din adancul oceanului (Galerie foto)

Intunericul "viu" al creaturilor stranii din adancul oceanului (Galerie foto)

O lume enigmatica traieste in adancul oceanelor, departe de lumina soarelui, intr-un intuneric total. Aici exista creaturi stranii, fiind descoperite peste 1.200 de specii noi, in ultimii zece ani.

Adancul oceanelor reprezinta de 300 de ori mai mult decat suprafata locuita a Pamantului. El este inimaginabil de rece si invaluit intr-un intuneric, aproape total. Cu toate acestea, intunericul este "viu", plin de armate imense de creaturi stranii, informeaza Our Amazing Planet.

Unele dintre acestea sunt neobisnuit de mari, altele au corpurile stralucitoare in lumina sau alcatuite din numeroase proeminente.

Adancul oceanelor reprezinta un univers ciudat si necunoscut, mai ales ca acolo patrunde foarte putina lumina. Aceasta poate ajunge pana la 200 de metri adancime, iar de la 1.000 de metri este un intuneric absolut.

Desi adancul oceanelor cuprinde mai mult de 90% din spatiul de viata de pe planeta noastra, oamenii de stiinta inca mai incearca sa gaseasca raspuns la multe intrebari legate de acesta.

"Practic, stim foarte putin despre adancurile oceanelor. O multime de lucruri sunt descoperite din noroc", a spus Michael Vecchione, biolog la Smithsonian Institute si unul dintre putinii oameni care au ajuns acolo.

In 2003, Vecchione a coborat la bordul unui submersibil rusesc in zona Charlie-Gibbs Fracture, pe fundul Oceanului Atlantic, la 4.500 de metri. Adancimea medie a oceanului este de 4.000 de metri, echivalent cu inaltimea unor piscuri din muntii Stancosi... mai mult


Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 23:13

2 comentarii
Petrolul scurs in Golful Mexic a ramas pe fundul oceanului si ucide viata marina

Petrolul scurs in Golful Mexic a ramas pe fundul oceanului si ucide viata marina

Petrolul scurs in urma accidentului petrolier de la platforma Deepwater Horizen in aprilie 2010 a ramas pe fundul oceanului si distruge viata marina, arata un raport recent.

Raportul realizat de cercetatoarea Samantha Joye, de la Universitatea din Georgia, contrazice afirmatiile reprezentantilor British Petroleum, compania responsabila de dezastrul ecologic, care sustineau ca pana in 2012 Golful Mexic se va curata si ca aproape 90% din petrol a fost consumat de bacteriile speciale imprastiate in zona.

Studiile publicate in revista "Nature Geoscience" arata ca organismele nevertebrate, viermi, corali, stelele de mare sunt afectate in continuare de petrolul scurs in zona: scufundarile efectuate in zona sondei DeepWater Horizen a aratat ca aceste vietuitoare marine nu se mai gasesc aproape deloc acolo unde a curs petrolul.

Profesorul Joye sustine ca efectele dezastrului ecologic din Golful Mexic nu vor fi resimtite cu adevarat decat peste zece ani.

Companiile implicate in dezastrul din Golful Mexic au facut greseli serioase - ancheta

Aceasta aminteste si de accidentul similar de la sonda Exxon-Valdez, unul din cele mai mari dezastre ecologice din istorie, care a distrus colonii intregi de heringi, insa efectele nu au fost observate decat dupa cativa ani.

Studiile confirma alte cercetari efectuate la Universitatea din Florida, care arata ca petrolul a ramas pe fundul oceanului, in zone greu accesibile, pe suprafete de pana la cateva mii de kilometri patrati... mai mult


Marti, 22 Februarie 2011, ora 15:32

1 comentariu
Alte articole despre: pata petrol Mexic, petrol Mexic ocean
Viata pe baza de oxigen, aparuta datorita lipsei de nichel

Viata pe baza de oxigen, aparuta datorita lipsei de nichel

Evolutia vietii s-ar putea datora faptului ca oceanele de pe Terra ar fi ramas fara nichel, arata un nou studiu.

Acest metal este o sursa importanta de hrana pentru o clasa de bacterii numite metanogene, care produce metan, un gaz ce interactioneaza usor cu oxigenul, scrie National Geographic.

Aceasta bacterie s-a inmultit pe Terra, umpland atmosfera de gaz metan, potrivit geomicrobiologistului Universitatii din Alberta, Kurt Konhauser.

Acum 2,5 miliarde de ani, nivelul oxigenului in atmosfera a inceput sa creasca simtitor, ceea ce inseamna ca a scazut nivelul metanului, dar motivele pentru aceast fenomen nu erau cunoscute.

In urma studierii unor roci din Ontario, Canada, care se formasera pe fundul oceanului, s-au gasit concentratii foarte mari de nichel, in timp ce rocile formate dupa acestea aveau o concentratie mult mai scazuta.

Oamenii de stiinta sugereaza ca racirea mantalei Pamantului a redus eruptiile ce aruncau roci vulcanice bogate in nichel, bacteriile fiind astfel "infometate" si eliminand cantitati din ce in ce mai mici de gaz metan.

In acelasi timp, o alta bacterie, numita cianobacterie, a continuat sa produca oxigen.

Fiind din ce in ce mai putin metan si mai mult oxigen in atmosfera, s-au creat conditiile pentru viata sub forma pe care o cunoastem pe Terra. mai mult


Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 23:13

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Reclama socanta in ajun de Inviere: Iisus fumeaza marijuana si ...
  2. Capre cu trei, patru si cinci coarne in Mehedinti
  3. Doctorii au ramas socati cand au gasit 12 lingouri de aur in stomacul unui om
  4. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  5. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  6. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  7. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  8. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  9. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  10. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky