vize republica moldova

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu: Cel mai important risc pentru Republica Moldova este Transnistria (Video)

Basescu: Cel mai important risc pentru Republica Moldova este Transnistria (Video)

Presedintele Traian Basescu a spus, joi seara, ca Transnistria este cel mai mare risc pentru Republica Moldova, urmata de Gagauzia. In plus, a subliniat importanta unei interconectari energetice intre Romania si Republica Moldova.

Declaratiile presedintelui au fost facute dupa o intalnire, in aceeasi zi, cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, la Bruxelles.

"Nu m-am dus (...) nici in calitate de avocat al Republicii Moldova, nici in calitate de simpatizant sau partener al politicienilor de la Chisinau, ci in calitate de presedinte al Romaniei si de membru al Consiliului European", a explicat seful statului.

Traian Basescu: Romania isi propune sa devina membru al Schengen in octombrie

Acesta a mentionat ca trebuie accelerate procesele de apropiere, nu numai a Moldovei de UE, ci si a UE de Republica Moldova, subliniind si care este cel mai mare risc pentru vecinii de peste Prut.

"Am pornit de la situatiile de risc din Republica Moldova, care pot afecta parcursul european celui de-al doilea stat romanesc. Primul si cel mai important risc este Transnistria, unde pot sa apara provocari", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a explicat ca sunt multi ani de cand formatul de negociere "5+2" nu functioneaza, iar lucrurile nu se mai pot rezolva asa, in regiune: "Trebuie gasite solutii de discutie directa cu asa-zisele autoritati transnistrene si cu Moscova".

Basescu insista la Bruxelles pentru R.Moldova si Schengen: Anul asta sa se intample... mai mult


Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 21:22

7 comentarii
R. Moldova va beneficia de vize cand va solutiona conflictul transnistrean - UE

R. Moldova va beneficia de vize cand va solutiona conflictul transnistrean - UE

Republica Moldova va beneficia de regim liberalizat de vize cand va fi solutionat conflictul transnistrean, au explicat comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de vecinatate, Stefan Fule, si seful Delegatiei UE in Republica Moldova, Dirk Schuebel.

"Moldova e singura tara care a incheiat prima faza a negocierilor privind liberalizarea regimului vizelor. Nu avem insa un calendar precis al urmatorilor pasi si nici nu pot spune cand cetatenii Moldovei vor putea calatori cu o viza Schengen.

Cand transnistrenii isi vor rezolva problemele cu Moldova, si ei si toti ceilalti cetateni ai Moldovei vor putea beneficia de regimul liberalizarii vizelor", a declarat Stefan Fule pentru Europa Libera, conform Jurnal de Chisinau.

Si ambasadorul UE in Moldova, Dirk Schuebel (foto), sustine ca, pentru a beneficia de regim liberalizat de vize, Republica Moldova trebuie sa asigure securitatea la frontiera.

"Daca Uniunea Europeana va cadea de acord cu acest regim liber de vize, evident ca noi trebuie sa ne asiguram ca frontiera este protejata asa cum se cuvine. In circumstantele pe care le avem astazi cu Transnistria, acest lucru este mai dificil. Noi am analizat de comun acord aceste probleme si suntem optimisti ca putem gasi o solutie", a afirmat acesta.

In plus, a mai spus oficialul european, pentru avansarea in procesul de liberalizare a regimului de vize, Republica Moldova are nevoie de stabilitate politica. Pentru continuarea drumului spre UE, autoritatile... mai mult


Joi, 21 Martie 2013, ora 23:12

UE a aprobat planul de actiuni pentru liberalizarea vizelor cu R. Moldova

UE a aprobat planul de actiuni pentru liberalizarea vizelor cu R. Moldova

Planul de actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova, care vizeaza liberalizarea regimului de vize, a fost finalizat si aprobat de Comisia Europeana joi seara, a declarat premierul moldovean, Vlad Filat.

Pentru a inmna si semna documentul, comisarul pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene, Cecilia Malmstrom, va veni la Chisinau, a mai anuntat prim-ministrul Republicii Moldova, relateaza Unimedia.

Prima runda de negocieri dintre cele doua parti pe marginea Acordului de Asociere au debutat la 17 ianuarie 2010, iar ce-a de-a doua a avut loc pe 15 iunie 2010.

Pe 25 octombrie, Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a adoptat concluziile asupra Republicii Moldova, care au oferit planul de actiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Printre conditiile cerute se numara securizarea frontierei, a actelor de identitate si combaterea migratiei ilegale.

Pe 17 ianuarie 2011 vor avea loc noi negocieri privind Acordul de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, ce cuprinde trei componente: acordul politic, de liber schimb si regimul liberalizat de vize. mai mult


Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 20:23

2 comentarii
Basescu: Vizele romanesti pentru moldoveni ar putea fi valabile cinci ani

Basescu: Vizele romanesti pentru moldoveni ar putea fi valabile cinci ani

Presedintele Traian Basescu a declarat ca priveste cu foarte multa deschidere doua dintre problemele ridicate de omologul sau moldovean: reducerea sumei pe care cetatenii Republicii Moldovei sunt obligati sa o prezinte la obtinerea vizei si marirea termenului de valabilitate al vizelor la cinci ani.

"Privim cu multa deschidere doua dintre problemele ridicate de domnul presedinte Ghimpu, in afara de multe altele, dar ma refer la cele cu impact direct asupra cetatenilor, una se refera reducerea sumei pe care cetatenii Republicii Moldova sunt obligati sa o prezinte la obtinerea vizei de acces in Romania, suma care acum se afla la nivelul de 500 de euro", a declarat seful statului roman, marti, dupa discutiile purtate cu omologul sau moldovean, Mihai Ghimpu, si o serie de ministri ai Guvernului Republicii Moldova.

"Va trebui sa analizam posibilitatea reducerii acestei sume in conditiile in care suntem obligati sa reducem cuantumul sumei pentru orice cetatean, nu numai pentru cei ai Republicii Moldova, pentru a nu fi tratament discriminator. De asemenea, am luat nota de faptul ca presedintele interimar al Republicii Moldova solicita sa analizam posibilitatea acordarii unor vize romanesti pe termen mai lung, avand in vedere intrarea Romaniei in spatiul Schengen, vize care ar putea avea valabilitate pana la cinci ani conform solicitarii partii moldovene", a mai precizat Basescu.

Seful statului roman a subliniat ca Romania va analiza aceste solicitari si le va trata cu... mai mult


Marti, 27 Aprilie 2010, ora 17:26

1 comentariu
Filat le promite moldovenilor ca nu vor mai merge cu viza in Europa

Filat le promite moldovenilor ca nu vor mai merge cu viza in Europa

Premierul din Republica Moldova, Vlad Filat, ii asigura pe cetatenii moldoveni ca, in scurt timp, vor calatori in Europa fara vize, fiind extrem de optimist in privinta liberalizarii regimului de vize cu Uniunea Europeana.

Vlad Filat asigura ca, incepand cu 15 iunie, la Luxemburg, vor incepe tratativele privind liberalizarea regimului de vize, iar din acel moment Chisinaul va avea o foaie de parcurs, pe care trebuie sa o realizeze.

"Uniunea Europeana ne ofera perspectiva si ne ofera aceasta posibilitate. Depinde de noi cum ne vom misca, cat de rapid si cat de eficient, pentru a obtine acest drept. Noi suntem determinati sa implementam rapid si eficient aceasta reforma", a precizat Filat, intr-un interviu pentru Publika Tv si citat de Unimedia.

Premierul moldovean se declara optimist mai ales ca, in urma vizitei la Bruxelles, Chisinaul a primit sustinere din partea oficialilor europeni.

"Avem un mesaj consolidat de sprijin si vreau sa va spun ca acest sprijin nu reprezinta doar declaratii, ci si actiuni foarte concrete. Rezultatul intalnirii grupului consultativ al donatorilor pentru Moldova a demonstrat foarte clar. Am primit un sprijin clar moral, politic si financiar", a spus prim-ministrul Vlad Filat.

Filat a precizat ca Republica Moldova priveste Parteneriatul Estic nu ca pe o anticamera a Uniunii Europene, ci ca pe un pas enorm in calea de integrare europeana. mai mult


Sambata, 27 Martie 2010, ora 17:36

Smirnov ameninta cu introducerea regimului de vize pentru R. Moldova

Smirnov ameninta cu introducerea regimului de vize pentru R. Moldova

Liderul transnistrean Igor Smirnov a spus marti ca Tiraspolul ar putea introduce regimul de vize pentru R. Moldova, daca autoritatile moldovene vor confisca pasapoartele locuitorilor Transnistriei care nu au trecut domiciliul in R. Moldova, relateaza Novii Reghion.

Smirnov s-a intalnit marti cu reprezentantul special al presedintelui in exercitiu al OSCE, Haralampos Hristopulos, cu seful misiunii OSCE in R. Moldova, ambasadorul Philip Remler, precum si cu alti reprezentanti ai organizatiei. In timpul intrevederii, care s-a desfasurat la Tirapol, el i-a anuntat ca este ingrijorat de cazurile de confiscare in R. Moldova a pasapoartelor rusesti si ucrainene apartinand locuitorilor Transnistriei.

"Va previn, drept raspuns vom introduce regimul de vize pentru cetatenii moldoveni. Sunt de acord ca este salbaticie, dar ce sa facem?", a spus Igor Smirnov.

Reprezentantii Transnistriei din Comisia Unificata de Control (CUC) au propus saptamana trecuta reprezentantilor R. Moldova solutionarea chestiunii legate de deplasarea locuitorilor Transnistriei care au cetatenie rusa si ucraineana pe teritoriul Republcii Moldova.

Potrivit lui Smirnov, "nu inspira optimism nici declaratiile autoritatilor moldovene ca incepand cu 1 ianuarie ar putea intra in vigoare legea Republicii Moldova privind necesitatea efectuarii platilor de catre agentii economici transnistreni la bugetul moldovean".

"Acesta reprezinta deja o destabilizare. Aducem la cunostinta acest fapt tuturor... mai mult


Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 17:09

5 comentarii
Moldovenii se plang ca pot obtine viza doar cu un minim de 500 de euro

Moldovenii se plang ca pot obtine viza doar cu un minim de 500 de euro

Lista actelor necesare moldovenilor pentru a obtine o viza in Romania s-a completat cu inca o cerinta - solicitantii trebuie sa prezinte, pe langa actele obisnuite, un extras de cont bancar pe care sunt minim 500 de euro.

Informatia este oferita de site-ul Stirea Zilei, citat de Jurnal de Chisinau.

Responsabili de la Consulatul roman de la Chisinau au declarat pentru Stirea Zilei ca prezentarea actului ce dovedeste existenta mijloacelor financiare in contul bancar este obligatoriu pentru toti solicitantii de viza romaneasca. Exceptie fac doar studentii care merg in grup la odihna in Romania. Acestia insa sunt obligati sa prezinte o invitatie din partea hotelului sau a institutiei unde vor fi cazati.

Noile conditii impuse de autoritatile romane se pare ca au dat peste cap planurile a sute de moldoveni, care se pregateau in acest sezon sa plece in Romania la odihna, scrie Stirea Zilei.

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Nicolae Platon, a spus ca numarul turistilor moldoveni catre destinatiile de peste Prut se va reduce la jumatate in aceasta vara, pentru ca multi dintre ei, pur si simplu, nu au un cont bancar.

Cei care totusi si-au deschis un cont in banca nu au 500 de euro pe el, adauga Platon. "Cerintele sunt peste posibilitatile moldovenilor, avand in vedere ca o familie din doua persoane urmeaza sa-si ingroase contul cu cel putin 1000 de euro", a explicat Nicolae Platon.

In asemenea conditii, moldovenii se orienteaza catre... mai mult


Joi, 04 Iunie 2009, ora 18:26

2 comentarii
Persoanele cu dubla cetatenie nu au nevoie de viza

Persoanele cu dubla cetatenie nu au nevoie de viza

Persoanele care au dubla cetatenie - romana si moldoveneasca - pot calatori fara vize, in baza pasaportului moldovenesc, cu conditia ca acesta sa fie valabil, a declarat Lidia Ursu, sefa cancelariei Ambasadei Republicii Moldova in Romania.

Cetatenii romani care doresc sa faca o vizita in R. Moldova, trebuie sa detina un pasaport valabil cel putin inca sase luni, o poza, o invitatie-tip de la biroul de migratie si azil din cadrul Ministerului de Interne din Moldova, precum si un bilet de calatorie tur-retur.

Daca acestia prefera sa calatoreasca cu autoturismul propriu, trebuie sa detina certificatul de inmatriculare si asigurarea auto. Actele se depun la sectia consulara a Ambasadei R. Moldova in Romania si sunt procesate in termen de 5 zile lucratoare.

Viza se elibereaza gratis. Din 9 aprilie, cetatenii romani nu pot intra fara viza pe teritoriul R. Moldova, desi exista un acord intre R. Moldova si UE, care prevede scutirea de vize pentru cetatenii UE, inclusiv cetatenii romani. mai mult


Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 15:52

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  2. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  3. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  4. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  5. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  6. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  7. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  8. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  9. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS
  10. Omul care sustine ca ne tragem nu din maimuta, ci din extraterestri