zi libera ianuarie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romanii ar putea avea inca o zi libera legal

Romanii ar putea avea inca o zi libera legal

Guvernul a acordat un aviz favorabil propunerii legislative ca ziua de 24 ianuarie, cand este celebrata Unirea Principatelor Romane, sa fie declarata drept zi de sarbatoare legala.

Avizul favorabil a fost emis in sedinta de miercuri a Guvernului. Propunerea legislativa privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sarbatoare legala este sprijinita de un grup de senatori si deputati din toate grupurile parlamentare.

24 ianuarie ar putea fi declarata sarbatoare legala nelucratoare

Conform Codului Muncii actual, zilele de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza, sunt 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, 1 Mai, prima si a doua zi de Rusalii, 15 august - Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, 1 Decembrie - ziua nationala a Romaniei, prima si a doua zi de Craciun. mai mult


Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 17:07

4 comentarii
Inca o zi libera pentru romani?

Inca o zi libera pentru romani?

Vasilica Miron, senator PPDD, vrea o noua zi libera pentru romani.

Potrivit Romania Tv, ar fi vorba de Ziua Bunicilor, care se sarbatoreste pe 1 octombrie.

Insa aceasta nu este singura propunere similara facuta de parlamentarii romani.

In legislatura actuala, alesii si-au dorit concediu de Ziua Cartilor, Ziua Parlamentului, Ziua Limbii Romane sau chiar de Ziua Tatarilor.

In perioada Sarbatorilor de iarna, romanii vor avea trei zile libere suplimentare, respectiv 27 decembrie 2013, 31 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014.

Insa ele vor fi recuperate sambata, pe 14 si 21 decembrie 2013, sau prin prelungirea corespunzatoare a timpului de lucru pana in data de 24 decembrie 2013, iar ziua libera suplimentara din ianuarie va fi recuperata tot sambata, pe 11 ianuarie.

Zile libere in 2014

Anul viitor, romanii vor avea mai multe zile libere. Potrivit Codului Muncii, angajatii au liber in prima si a doua zi de Paste (stabilit pe 20 aprilie), de 1 mai, in prima si a doua zi de Rusalii (sarbatoare celebrata in perioada 8 - 9 iunie) si pe 15 august, cand are loc sarbatoare Adormirea Maicii Domnului. mai mult


Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 15:18

4 comentarii
Romanii ar mai putea avea inca 3 zile libere de la stat

Romanii ar mai putea avea inca 3 zile libere de la stat

Senatorul PSD Sorin Bota a initiat un proiect de lege pentru completarea Codului muncii in care propune declararea a inca trei zile libere.

"Ziua Mortilor (Luminatia), sarbatorita la 1 noiembrie in fiecare an, cu precadere in zona Transilvaniei, dar si in alte parti ale tarii. Ziua de 1 noiembrie este declarata zi nelucratoare in mai multe tari civilizate din vestul Europei, Botezul Domnului (Boboteaza), dar si ziua de Sfantul Ioan Botezatorul (6 si 7 ianuarie), considerate cele mai semnificative si importante sarbatori crestine dupa Nasterea Domnului (Craciunul) si Invierea Domnului (Pastele) ", arata senatorul intr-un comunicat de presa.

Un alt proiect legislativ initiat de Bota se refera la promovarea produselor agroalimentare locale in supermarketuri.

Proiectul de act normativ prevede ca supermarketurile cu spatii de desfacere de peste 50 mp sa fie obligate sa aloce un spatiu de 10% din suprafata si fondul de marfa, produselor romanesti provenite din judetul in care acestea isi desfasoara activitatea.

Proiectele de lege urmeaza sa fie depuse la Parlament in perioada urmatoare. mai mult


Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 14:12

3 comentarii
Inca o zi libera? Alesii propun a treia zi de Paste

Inca o zi libera? Alesii propun a treia zi de Paste

Cea de-a treia zi de Paste ar putea deveni legal nelucratoare, potrivit unui proiect initiat de 12 deputati si senatori PSD si PP-DD, acestia afirmand, in expunerea de motive, ca cea mai mare sarbatoare a crestinismului trebuie marcata solemn in toate cele trei zile.

Initiatorii sunt deputatii PSD Constantin Adascalitei, Ioan Axente, Ileana Cristina Dumitrache, Mihaita Gaina, Marian Ghiveciu, Horia Grama, Cornel Itu, Constantin Mazilu, Florian Nicolae, deputatii PPDD Liliana Ciobanu si Marioara Nistor si senatorul PSD Laurentiu Florian Coca.

"Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. Sfintele Pasti sau sarbatoarea vietii marcheaza miracolul Invierii Domnului, iar actele de purificare din Saptamana Luminata readuc echilibrul si armonia crestinilor. Obiectul acestei sarbatori crestine este si amintirea vie a patimii. Hristos a murit pentru noi si a triumfat pentru noi.

In moartea Lui sta mantuirea noastra, in Invierea lui sta biruinta noastra. Sarbatoarea Pastelui, sarbatoarea luminii si a bucuriei, si-a pastrat pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie", se arata in expunerea de motive a proiectului care in prezent se afla la Senat, prima Camera sesizata.

Initiatorii mai sustin, in expunerea de motive, ca este necesara instituirea ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza si a celei de-a treia zi a Pastelui si pentru ca "Invierea Domnului este, pentru unele lacasuri de cult,... mai mult


Marti, 21 Mai 2013, ora 22:23

4 comentarii
Mita in loc de speranta (Opinii)

Mita in loc de speranta (Opinii)

Eu inteleg ca suntem in campanie electorala. Si inteleg ca in buza alegerilor toate guvernele de pana acum au incercat sa fie cat mai pe placul poporului.

Am inteles ca Victor Ponta a reactionat prompt vazand ce enervare le provoaca bucurestenilor repetitiile pentru defilarea de 1 Decembrie si a anulat rapid aceasta sursa de iritare cand poporul trebuie sa fie linistit si fericit.

Si nu m-am intrebat daca Victor Ponta fi fost la fel de sensibil si daca n-ar fi fost an electoral. Dupa cum nu m-a surprins foarte tare nici gasirea subita a banilor pentru defilare, desi in urma cu numai cateva luni ministrul Apararii anunta ca nu exista fonduri pentru aceasta manifestare.

O putere cu tuse nationaliste atat de pronuntate nu putea rata aceasta ocazie cu o saptamani inainte de scrutin.

N-am fost surprins nici de minivacantele de cate cinci zile de Craciun si Anul Nou primite cadou de romani si anuntate cu o luna inainte sa se bucure oamenii de pe acum, adica inainte a vota.

Pana la urma, nu este doar o decizie electorala, ci si una pragmatica. Cine ar fi muncit, in Romania, nu in Germania sau Japonia, in 24, respectiv 31 decembrie, zile de luni, dupa un week-end si inainte de cele doua zile libere legale.

Oricum ar fi fost o zi de chiul, dar macar acum e legal si, teoretic, cele doua zile libere vor fi recuperate in ianuarie. Dar ziua libera pe care guvernul Ponta intentioneaza sa le-o ofere studentilor pe 10 decembrie mi se pare o mita electroala absolut... mai mult


Luni, 03 Decembrie 2012, ora 20:02

25 comentarii
Sindicatele cer inchiderea magazinelor de 1 Decembrie, 1 ianuarie, Craciun si Paste

Sindicatele cer inchiderea magazinelor de 1 Decembrie, 1 ianuarie, Craciun si Paste

Sindicatele solicita premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, emiterea unei hotarari de urgenta a Guvernului prin care sa stopeze deschiderea magazinelor macar de Ziua Nationala "1 Decembrie", prima zi de Craciun, 1 ianuarie si prima zi de Paste.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" si Federatia Sindicatelor din Comert semnaleaza premierului "situatia grava aparuta in cadrul companiilor multinationale" referitor la politica fata de angajati si programul acestora de lucru in perioada zilelor de sarbatoare legala.

Sindicalistii sustin ca pana in anul 2010 companiile multinationale din sectorul comert au avut o atitudine care a ramas in limite decente fata de sarbatorile nationale legale si fata de angajati, magazinele ramanand inchise trei zile pe an, respectiv 1 ianuarie, prima zi de Paste si prima zi de Craciun.

"In 2011, compania Real Hypermarket Romania a decis sa incalce dreptul angajatilor la un Craciun in familie si a deschis magazinele in prima zi de Craciun. Intentia a fost sa deschida si in ziua de 1 ianuarie 2012 insa, ca urmare a unei campanii sindicale initiata de CNS Cartel Alfa, care a fost sustinuta international si de zeci de sindicate din comert de pe toate continentele, ONG-uri, reprezentanti ai Bisericii Catolice din mai multe tari, compania a decis sa renunte la deschiderea magazinelor in 1 ianuarie. De Craciun insa, angajatii Real Hypermarket au lucrat! Mentionam ca, 70 la suta dintre angajatii din comert sunt femei, iar... mai mult


Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 22:51

2 comentarii
Vacanta de 1 Mai, mai lunga? 30 aprilie ar putea fi zi libera

Vacanta de 1 Mai, mai lunga? 30 aprilie ar putea fi zi libera

Ministerul Turismului a propus Guvernului ca ziua de luni, 30 aprilie, sa fie declarata nelucratoare. Astfel, romanii ar avea patru zile libere de 1 Mai.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu ar trebui sa ia o decizie in urmatoarea saptamana, pentru a le da operatorilor din turism timp suficient de pregatire, scrie dcnews.ro.

Daca primul ministru va fi de acord cu propunerea, romanii vor avea patru zile libere anul acesta: 28, 29, 30 aprilie si 1 Mai, - care este Sarbatoare Nationala. Iar ziua de 30 aprilie 2012 ar putea fi recuperata intr-o sambata.

Codul Muncii prevede 11 zile libere, legal. Insa anul acesta ne vom bucura de sapte zile libere, celelalte patru fiind in weekend:
- 1-2 ianuarie, Anul Nou (duminica si luni)
- prima si a doua zi de Pasti, 15-16 aprilie (duminica si luni)
- 1 mai, ziua internationala a muncii (marti)
- prima si a doua zi de Rusalii, 3-4 iunie (duminica si luni)
- Adormirea Maicii Domnului, 15 august (miercuri);
- 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei (sambata)
- prima si a doua zi de Craciun, 25-26 decembrie (marti si miercuri) mai mult


Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 16:36

1 comentariu
Parlamentarii ar putea decide ca 30 noiembrie este zi libera legal

Parlamentarii ar putea decide ca 30 noiembrie este zi libera legal

Parlamentarii vor sa declare libera legal ziua de 30 noiembrie, in care ortodocsii il celebreaza pe Sfantul Andrei.

In acest sens, 43 de parlamentari, printre care si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anstase, si-au pus semnatura pe un proiect de lege care prevede ca ziua de 30 noiembrie sa fie declarata zi libera, informeaza Realitatea TV.

Printre argumentele aduse de ei se numara si acela ca declararea zilei de 30 noiembrie drept sarbatoare legala ar insemna o recunoastere a legaturii dintre poporul roman si Sfantul Andrei, patronul spiritual al acestuia.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, insa decizia finala apartine Camerei Deputatilor.

Potrivit articolului 139, alineatul 1, din Codul Muncii intrat in vigoare in 2011, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun.

Daca ziua de 30 noiembrie va fi declarata libera, romanii vor beneficia de 12 zile libere pe an.

A.T. mai mult


Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 15:06

10 comentarii
24 ianuarie ar putea fi declarata zi libera

24 ianuarie ar putea fi declarata zi libera

24 ianuarie ar putea fi zi libera si declarata sarbatoare legala dupa ce initiativa legislativa depusa de catre deputatul liberal Diana Tusa a trecut marti de Comisia de munca din Senat, fiind votata in unanimitate.

Deputatul liberal a salutat decizia luata in comisie, considerand un gest de maturitate votul dat pe aceasta propunere legislativa, cu atat mai mult cu cat la nivel declarativ toate partidele politice au sustinut importanta acestei zile, informeaza un comunicat al PNL remis Ziare.com.

Diana Tusa sustine ca declararea acestei zile ca sarbatoare legala reprezinta un act politic normal, de recunoastere a semnificatiei profunde a acestei zile, fiind convinsa totodata ca in plenul Senatului acest proiect de lege va avea sprijinul politic necesar.

Initiativa deputatului liberal va fi supusa votului senatorilor, in plen, dar Camera Decizionala este forul decizional pe aceasta lege.

I.U. mai mult


Marti, 04 Mai 2010, ora 15:57

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Gestul ciudat al unei batrane care nu vrea semnal Wi-Fi in casa ei
  2. Cap sau pajura? Primar ales dupa ce s-a dat cu banul
  3. Problema spinoasa la nivel inalt in Marea Britanie: Ar fi nevoie de o "cireada" de pisici!
  4. Calculatoare Apple transformate in piese de mobilier (Foto)
  5. Culmea ironiei: Unul dintre cei mai mari producatori de tutun interzice fumatul in cladirile sale
  6. Intr-o scoala din Romania, elevii invata anatomie pe scheletul fostului director
  7. Legea Macho: Bani de la stat pentru barbatii cu copii de la mai multe femei
  8. Noua bresa de securitate la Casa Alba: Intrus imobilizat de doi caini - agent secret (Video)
  9. Oameni ucisi de lucruri cazute din cer
  10. Un avion era prea greu ca sa decoleze: 10 pasageri, rugati sa coboare