zidul berlinului

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
25 de ani la caderea Zidului Berlinului - proiectii si dezbateri la Cinepolitica Extra Time

25 de ani la caderea Zidului Berlinului - proiectii si dezbateri la Cinepolitica Extra Time

Un moment de cotitura din istoria ultimului secol, caderea Zidului Berlinului, este tema celei de-a doua editii a evenimentului Cinepolitica Extra Time, care va avea loc intre 17 si 19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti.

Seria de proiectii si dezbateri marcheaza 25 de ani de la prabusirea Zidului si a simbolicei Cortine de Fier care a impartit Europa in doua. Sase filme si doua dezbateri cu istorici, sociologi si politologi vor pune in discutie mostenirea Cortinei de Fier si zidurile ridicate in Europa ultimelor decenii.

Cinepolitica Extra Time va incepe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unica a imprejurarilor in care un Zid a taiat Berlinul in doua: "Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall" (Germania, 2012), in regia lui Claus Oppermann si Gerald Grote. In august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatra pe fundatia "celui mai urat monument din lume", un zid din blocuri de ciment. In stare de soc, locuitorii au inceput sa filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de inregistrari inedite, din arhive private, filmul spune povesti incredibile, emotionante despre Zidul Berlinului.

Seara de luni va continua, de la 21:30, cu povestile socante a cinci cetateni est-germani arestati dupa ce au incercat sa fuga din tara, din multi-premiatul "Face the Wall / Gesicht zur Wand" (2009). Stefan Weinert documenteaza metodele de urmarire, interogare, tortura si detentie ale STASI, politia secreta a Germaniei... mai mult


Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 22:53

1 comentariu
25 de ani de la caderea Zidului Berlinului Iohannis: Un om poate schimba o lume

25 de ani de la caderea Zidului Berlinului Iohannis: Un om poate schimba o lume

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidentiale, a transmis un mesaj cu ocazia implinirii a 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

"A trecut un sfert de veac de la o mare izbanda a lumii noastre: caderea Zidului Berlinului. Eroii acelor timpuri sunt oamenii obisnuiti care au invins un intreg sistem al terorii tocmai pentru ca au sperat mereu ca isi vor lua tara inapoi. Si izbanda aceasta a Europei a plecat de la fiecare om, pentru ca un om poate schimba o lume.

Pe 9 noiembrie 1989, visul libertatii a invins lumea comunista pentru ca niciun regim nu poate calca in picioare dreptul cetatenilor de a se exprima liber. Va chem pe toti sa ne amintim de eroii de atunci si sa fiti convinsi ca niciun zid nu poate rezista in fata oamenilor liberi!", a scris pe Facebook Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidentiale.

Rivalul sau in turul doi a transmis si el un mesaj cu aceasta ocazie. El a spus ca evenimentul a insemnat "sfarsitul tiraniei comuniste".

"Se implinesc 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, un eveniment care a insemnat, mai mult ca orice, sfarsitul tiraniei comuniste. Zidul a fost un simbol, frontiera acelei 'Cortine de Fier' in spatele careia erau tinute tarile din estul dominat de URSS.

Caderea Zidului Berlinului a precedat unificarea celor doua Germanii si a fost punctul zero pentru reunificarea Europei. Sa le cinstim astazi memoria celor care, in lumea comunista, au luptat cu multe sacrificii pentru libertate si... mai mult


Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 20:25

Angela Merkel: Caderea Zidului Berlinului, speranta pentru tarile unde libertatile sunt calcate in picioare

Angela Merkel: Caderea Zidului Berlinului, speranta pentru tarile unde libertatile sunt calcate in picioare

Caderea Zidului Berlinului este un semnal de speranta pentru tari precum Ucraina, Siria, Irak, unde "libertatile sunt amenintate sau chiar calcate in picioare", a declarat cancelarul german Angela Merkel, cu ocazia ceremoniilor de duminica dedicate implinirii a 25 de ani de la respectivul moment istoric.

"Putem schimba lucrurile in bine - acesta este mesajul caderii Zidului la 9 noiembrie 1989", a spus Angela Merkel, in cadrul unei ceremonii la Memorialul Zidului Berlinului, informeaza AFP.

Angela Merkel dezvaluie: Eram la sauna cand a cazut Zidul Berlinului

"El este adresat noua, celor din Germania, dar si altora din intreaga lume, in special, in acest moment, oamenilor din Ucraina, Siria, Irak si din toate regiunile din lume unde libertatile si drepturile omului sunt amenintate sau chiar calcate in picioare", a adaugat ea.

"Caderea Zidului Berlinului a aratat ca visele pot deveni realitate", a adaugat sefa guvernului german, care a crescut in RDG si avea in acel moment 35 de ani.

Presedintele Bundestagului: Protestele din Romania au contribuit la caderea Zidului Berlinului

"Alte ziduri pot fi distruse, zidurile dictaturii, violentei, ideologiilor, urii", a mai spus Angela Merkel, care si-a inceput cariera politica in siajul evenimentului de la 9 noiembrie 1989.

Ea a amintit ca regimul comunist est-german a fost "un stat al lipsei legii", "un stat care isi supraveghea" cetatenii si incalca "drepturile fundamentale precum libertatea de opiniei si cea a... mai mult


Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 16:49

1 comentariu
25 de ani de la caderea Zidului Berlinului - Ponta: A insemnat sfarsitul tiraniei comuniste

25 de ani de la caderea Zidului Berlinului - Ponta: A insemnat sfarsitul tiraniei comuniste

Premierul Victor Ponta a transmis, duminica, un mesaj cu ocazia implinirii a 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, sustinand ca acest eveniment a insemnat "sfarsitul tiraniei comuniste".

"Se implinesc 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, un eveniment care a insemnat, mai mult ca orice, sfarsitul tiraniei comuniste. Zidul a fost un simbol, frontiera acelei 'Cortine de Fier' in spatele careia erau tinute tarile din estul dominat de URSS.

Caderea Zidului Berlinului a precedat unificarea celor doua Germanii si a fost punctul zero pentru reunificarea Europei. Sa le cinstim astazi memoria celor care, in lumea comunista, au luptat cu multe sacrificii pentru libertate si democratie!", a scris pe Facebook Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidentiale.

25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Transformarea Germaniei

Presedintele Parlamentului german, Norbert Lammert, sustine ca miscarile de protest din tarile fostului bloc comunist din Europa de Est au contribuit la caderea Zidului Berlinului.

Printre contributiile amintite de oficialul de la Berlin se numara revolta muncitorilor din Germania de Est, din 1953, perestroika fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, precum si miscarile de protest si manifestatiile de sfidare populara din statele baltice - Estonia, Letonia si Lituania, precum si cele din Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria si Romania.

Toate acestea au format un "mozaic" ce a contribuit la caderea Zidului Berlinului, in... mai mult


Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 12:22

4 comentarii
25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Transformarea Germaniei

25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Transformarea Germaniei

O rata a somajului de peste 12%, fabrici deloc competitive si crestere economica sub asteptari, toate acestea pot fi cu greu asociate imaginii din prezent a Germaniei. Ele indica insa drumul lung parcurs de cea mai mare economie europeana in ultimii 25 de ani, dupa demolarea Zidului Berlinului.

Numita "omul bolnav" al Europei in 1990, Germania este considerata astazi un motor esential pentru propulsarea cresterii in zona euro, scrie Market Watch.

Pretul urias al reunificarii

Pretul reunificarii a fost estimat la aproximativ 2.000 de miliarde de euro, constand in transferurile realizate in ultimii 25 de ani in Germania Rasariteana, pentru cheltuieli ca plata pensiilor sau pentru realizarea unor proiecte de infrastructura, potrivit grupului de cercetare SED-Staat.

Decizia de a schimba marca est-germana la o paritate de 1:1 cu marca RFG-ului a fost necesara din punct de vedere politic, dar nerealista din punct de vedere economic. Productivitatea era mult mai scazuta in fosta Republica Democrata Germana, iar cresterile salariale ce au rezultat au dus la inchiderea multor companii din est.

In primii 15 ani de la reunificare, cresterea economica a Germanei a fost in linii mari sub cea din zona euro. Rata somajului a crescut, productivitatea s-a prabusit si bula imobiliara ce s-a dezvoltat la inceputul perioadei s-a spart. Tara a fost in recesiune in 1993 si intre 2001 si 2002.

Reunificarea a functionat ca un "urias program de stimulare artificiala", care a... mai mult


Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 08:07

8 comentarii
Zidului Berlinului a cazut - Obama: Actele Rusiei impotriva Ucrainei arata ca mai sunt multe de facut

Zidului Berlinului a cazut - Obama: Actele Rusiei impotriva Ucrainei arata ca mai sunt multe de facut

Presedintele american, Barack Obama, a indemnat vineri lumea sa-si aminteasca lectiile de la caderea Zidului Berlinului, in urma cu 25 de ani, in contextul in care "actele Rusiei impotriva Ucrainei" arata ca mai exista multe de facut.

Berlinul a lansat vineri celebrarile cu ocazia implinirii a 25 de ani de la deschiderea Zidului, la 9 noiembrie 1989, care vor culmina duminica cu o mare sarbatoare pentru marcarea acestui eveniment istoric, preludiul Reunificarii germane 11 luni mai tarziu.

Presedintele Bundestagului: Protestele din Romania au contribuit la caderea Zidului Berlinului

"La fel ca multi alti americani, nu voi uita niciodata scenele cu locuitorii din Berlinul de Est care au iesit curajos in strada (...) facand sa cada acest zid care, pentru atat de mult timp, i-a separat de familiile, prietenii lor si lumea libera", a afirmat presedintele american.

"Acum, dupa 25 de ani, celebram progresul facut posibil de evenimentele din aceasta noapte de noiembrie", a adaugat el.

In opinia presedintelui american, Europa este in prezent "mai integrata, mai prospera si mai sigura".

"Dar, amintindu-ne de actele Rusiei impotriva Ucrainei, constatam ca mai avem multe de facut pentru a realiza pe deplin viziunea noastra comuna a unei Europe unite, libere si in pace", a adaugat Obama.

Germania marcheaza duminica 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, iar cu aceasta ocazie este prevazuta o ceremonie la care sunt asteptati sa participe Angela Merkel, Mihail... mai mult


Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 09:24

6 comentarii
Presedintele Bundestagului: Protestele din Romania au contribuit la caderea Zidului Berlinului

Presedintele Bundestagului: Protestele din Romania au contribuit la caderea Zidului Berlinului

Presedintele Parlamentului german, Norbert Lammert, sustine ca miscarile de protest din tarile fostului bloc comunist din Europa de Est au contribuit la caderea Zidului Berlinului.

Presedintele Bundestagului a spus, in deschiderea discursului sau referitor la aniversarea a 25 de ani de la momentul istoric al Germaniei - pe 9 noiembrie -, ca dizidentii din Europa de Est au contribuit la "revolutia pasnica" a Germaniei, scrie Deutsche Welle.

25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Merkel, omagiu pentru curaj

Printre contributiile amintite de Lammert se numara revolta muncitorilor din Germania de Est, din 1953, perestroika fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, precum si miscarile de protest si manifestatiile de sfidare populara din statele baltice - Estonia, Letonia si Lituania, precum si cele din Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria si Romania.

Toate acestea au format un "mozaic" ce a contribuit la caderea Zidului Berlinului, in 1989, cand evenimentele au ajuns la un "punct de fierbere", potrivit lui Lammert.

Angela Merkel dezvaluie: Eram la sauna cand a cazut Zidul Berlinului

Autoritatile din Germania de Est au construit Zidul in august 1961, pentru a impiedica exodul de rezidenti in Vest. mai mult


Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 21:04

3 comentarii
Angela Merkel dezvaluie: Eram la sauna cand a cazut Zidul Berlinului

Angela Merkel dezvaluie: Eram la sauna cand a cazut Zidul Berlinului

Cancelarul german Angela Merkel se afla la sauna, intr-unul dintre cele mai importante momente prin care a trecut tara sa - 9 noiembrie 1989, cand a cazut Zidul Berlinului.

Astfel, cea mai puternica femeie din lume se gasea, "ca in fiecare joi seara", la sauna in Berlinul de Est, si visa sa deguste stridii in Berlinul de Vest, scrie agentia AFP, citata de DH.be.

La inceputul lunii noiembrie 1989, Merkel facea una dintre activitatile preferate de germani iarna: "In acea joi, am mers la sauna cu o prietena".

In acea perioada, actualul cancelar german avea 35 de ani, era divortata de primul sot si era fizican al Academiei de Stiinte din Berlinul de Est, crescand in Germania de Est.

25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Merkel, omagiu pentru curaj

Inainte de a merge la sauna, in acea seara, cancelarul german a sunat-o pe mama sa, care locuia la 80 de kilometri nord de Berlin. Atunci, zidul era pe cale sa cada, insa in timpul acelor ore confuze nimeni nu credea ca este adevarat: "Nu am inteles cu adevarat ce se spunea".

Angela Merkel vroia ca, daca zidul ar fi cazut, sa o duca pe mama sa "sa manance stridii la Kempinski", un hotel de lux din Berlinul de Vest.

Intorcandu-se acasa, ea a vazut o multime de oameni ce mergea catre punctul de trecere dintre cele doua tari, aflat la cateva sute de metri distanta: "Nu voi uita niciodata asta, era poate 22.30 sau 23.00 sau poate chiar un pic mai tarziu".

"Eram singura, dar am urmat multimea (...) si ne-am... mai mult


Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 17:05

7 comentarii
25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Merkel, omagiu pentru curaj

25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Merkel, omagiu pentru curaj

Cancelarul german Angela Merkel a adus sambata un omagiu celor care au avut "curajul" sa se opuna regimului din fosta Germanie de Est, insistand asupra rolului acestora in caderea Zidului Berlinului, eveniment pe care Germania se pregateste sa-l marcheze la 9 noiembrie, cand se implinesc 25 de ani de la demolarea a ceea ce a insemnat un simbol al "Razboiului Rece".

Persoanele implicate in actiunile cetatenilor, opozitia democratica fata de regimul din fosta RDG (Republica Democrata Germana) au "dat dovada de curaj", a afirmat cancelarul german in discursul sau saptamanal, potrivit AFP.

Cum arata cea mai puternica economie europeana la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului

"Ei au dat curaj si altora", mai ales "sutelor de mii si milioanelor" de persoane care au participat la manifestatii, mai intai la cele din Leipzig, apoi si din alte orase din RDG, si care au zguduit regimul comunist", a continuat Angela Merkel. Fara ei, "tot acest proces ar fi fost mult mai dificil (...) De aceea noi trebuie sa le spunem un mare multumesc".

Fost cetatean al RDG, Angela Merkel a evocat de asemenea "sentimentul indescriptibil" pe care l-a avut la caderea Zidului, la 9 noiembrie 1989. "Acest sentiment nu se uita, nu-l voi uita niciodata", a spus cancelarul german.

Zidul Berlinului se cumpara la bucata - cat a costat

La 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului se fac inca simtite diferente structurale intre cele doua foste tari, in special in domeniul locurilor de... mai mult


Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 21:58

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba