ziua internationala drepturi omului

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ziua Internationala a Drepturilor Omului, sarbatorita pe 10 decembrie

Ziua Internationala a Drepturilor Omului, sarbatorita pe 10 decembrie

Ziua Internationala a Drepturilor Omului este celebrata peste tot in lume pe 10 decembrie. Aceasta zi reprezinta intotdeauna ocazia de a pleda pentru fiecare individ in parte, indiferent unde se afla el, in asa fel incat sa-si poata exercita din plin toate drepturile.

Spre exemplu, dreptul la libertatea de opinie si exprimare, dreptul la intruniri si asociatii pacifiste, dreptul de a lua parte la actiuni publice etc.

In acest an, accentul va fi pus pe dreptul tuturor indivizilor (femei, barbati, minoritati, persoane cu handicap, aborigeni, saraci sau marginalizati), astfel ca vocile lor sa se faca auzite in viata publica si de care sa se tina cont in deciziile politice, noteaza SeneNews.

De precizat ca data a fost aleasa de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, pentru a onora adoptarea si proclamarea pe 10 decembrie 1948 a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. mai mult


Luni, 10 Decembrie 2012, ora 20:08

3 comentarii
Romania si drepturile omului - ce procese am pierdut la CEDO

Romania si drepturile omului - ce procese am pierdut la CEDO

Sambata, 10 decembrie, este marcata Ziua Internationala a Drepturilor Omului si se implinesc 63 de ani de la semnarea, la Paris, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

In ciuda faptului ca legislatia prevede respectarea drepturilor omului, in Romania exista in continuare cazuri in care cetatenii sunt nevoiti sa mearga la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru a-si face dreptate.

Romania a ratificat Conventia Europeana a Drepturilor Omului in iunie 1994, cand s-au putut face pentru prima oara petitii din partea persoanelor fizice si juridice romane.

Fiecare proces pierdut la CEDO inseamna ca despagubirile vor fi platite reclamantilor din banii contribuabilului roman.

Romania a fost reclamata la CEDO, intr-un proces intentat de o femeie in varsta de 71 de ani atacata de o haita de caini vagabonzi, deoarece autoritatile nu au luat masura de a rezolva problema cainilor comunitari. CEDO a dat dreptate femeii, iar Romania trebuie sa plateasca despagubiri de 9.000 de euro. Reclamanta a apelat la articolul 3 din Conventia Drepturilor Omului, care interzice tratamentul inuman sau degradant, si la articolul 8, care garanteaza dreptul la viata privata si de familie.

Camera Deputatilor a aprobat in noiembrie 2011 o lege care lasa autoritatilor locale optiunea de a eutanasia cainii vagabonzi care nu sunt revendicati, decizie care a starnit controverse si furia iubitorilor de animale.

Si anul acesta au existat cazuri in care Romania pierdut procese la... mai mult


Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 20:48

1 comentariu
Ziua Internationala a Tolerantei

Ziua Internationala a Tolerantei

Incepand cu 1995, la initiativa UNESCO, 16 noiembrie a fost proclamata Ziua Internationala a Tolerantei. Axata pe actiuni educative, ce-i vizeaza atat pe copii cat si pe adulti, aceasta zi are menirea de a reaminti omenirii ca intoleranta este generatoare de violenta si totodata indeamna comunitatile sa traiasca in pace si respect.

De asemenea, la 16 noiembrie fiecare individ ar trebui sa reflecteze la propriul sau comportament, in relatiile pe care le dezvolta cu cei de langa el. Daca este constient de valoarea diversitatii, daca ii respecta pe ceilalti, in pofida diferentelor care ii pot separa, daca face efortul de a acccepta ca altii incearca sa-i submineze certitudinille, prejudecatile, atunci cand descopera diferente, explica Le Mag Dromadaire.

In aceeasi masura, este foarte important sa ramai atent la modul in care sunt aplicate drepturile omului, acolo unde traim fiecare dintre noi si mai ales articolele 18 si 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care stipuleaza: "orice om are dreptul la libertatea de gandire, constiinta si religie" si "orice individ are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii".

In fine, in aceasta zi ni se ofera o noua perspectiva si e bine sa transmitem in jurul nostru numai mesaje pozitive, pe tema bogatiei diversitatii si a dorintei de convietui in pace. A fi tolerant presupune a te pune in postura celui de langa tine, pentru a-l intelege mai bine. mai mult


Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 22:22

6 comentarii
Ziua Nationala a Frantei, sarbatorita in criticile organizatiilor pentru drepturile omului

Ziua Nationala a Frantei, sarbatorita in criticile organizatiilor pentru drepturile omului

Franta si-a sarbatorit Ziua Nationala cu traditionala parada militara de pe bulevardul Champs-Elysees. Ceremonia a fost deschisa cu parada aeriana, condusa de avioanele Alpha Jet, si a continuat cu defilarea la care au participat 4.400 de militari francezi si africani.

Trupe din 13 tari africane au marsaluit prin centrul Parisului pentru a sarbatori o jumatate de secol de cand si-au castigat independenta in fata puterii coloniale, transmite AFP.

"Este o legatura de sange pe care o sarbatorim, o legatura nascuta din contributia trupelor africane la apararea si eliberarea Frantei", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Soldati din Camerun si Congo, cu uniformele lor specifice s-au aflat printre cei care au defilat pe Champs-Elysees. In tribune s-au aflat 12 sefi de state din Africa, invitati de onoare, lucru ce a atras critici din partea militantilor pentru drepturile omului care ii acuza de atrocitati.

Cu o zi inaintea paradei, 70 de organizatii pentru drepturile omului au organizat o demonstratie in capitala franceza pentru a atrage atentia asupra crimelor de razboi si violarii drepturilor omului din mai multe tari africane.

Protestatarii au denuntat si afacerile dubioase dintre Franta si unele dictaturi din Africa, legatura pe care au numit-o Francafrique. Ei au criticat decizia de a invita reprezentanti ai unor tari precum Niger, unde o junta militara a preluat puterea intr-o lovitura de stat in urma cu doar cinci luni, dar unde gigantul... mai mult


Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 22:59

Ziua Internationala a Familiilor - ce si cum sarbatoresc romanii

Ziua Internationala a Familiilor - ce si cum sarbatoresc romanii

Ziua de 15 mai a fost declarata "Ziua Internationala a Familiilor" prin rezolutia adoptata pe 20 septembrie 1993 de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite. Un an mai tarziu, Guvernul Romaniei a decis la randul sau marcarea acestui eveniment international.

In intentia comunitatii internationale Ziua Familiei este menita a fi un prilej de sensibilizare a tuturor cetatenilor si autoritatilor cu privire la problemele cu care se confrunta familia in societatea contemporana, dar si o buna ocazie de a celebra uniunea dintre sot, sotie si copii.

Reguli de aur pentru o familie reusita

Sportul in familie, o excelenta sursa de voie buna

In fiecare an, in toata tara se organizeaza diverse manifestari cu caracter festiv pe aceasta tema.

De exemplu, la Iasi, 45 de cupluri care au implinit 50 de ani de la casatorie vor fi sarbatorite sambata in parcul Expozitiei. Premiul acordat de Primarie cuplurilor longevive este de 500 lei, iar sarbatoritii se vor bucura nu numai de un frumos spectacol oferit de Fanfara Armatei, ci si de mici si bere pe gratis.

In Gorj, evenimentul este marcat printr-o expozitie de fotografii realizate de catre elevii din clasa intai a scolii Generale "Alexandru Stefulescu" din Targu-Jiu organizata in Parcul Central municipal la "Buturuga", unde autorii vor povesti amintiri de familie, cele mai frumoase urmand sa fie premiate.

Si astfel de spectacole, concerte si expozitii au loc in toata tara, si pentru prima prima data si in... mai mult


Sambata, 15 Mai 2010, ora 08:14

2 comentarii
Apel impotriva discriminarii, inainte de Ziua Internationala a Rromilor

Apel impotriva discriminarii, inainte de Ziua Internationala a Rromilor

Patru institutii europene pentru apararea drepturilor omului si minoritatilor au lansat, inainte de Ziua Internationala a Rromilor din 8 aprilie, un apel pentru combaterea discriminarii la care sunt supusi membrii acestei etnii.

Apelul a fost facut de Agentia Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale (FRA), de omisarul pentru drepturilor omului din cadrul Consiliului Europei, de Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODHIR) din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si de inaltul Comisariat pentru Minoritatile Nationale din cadrul OSCE (HCNM).

Intr-un comunicat publicat la Viena, cele patru institutii se declara "profund ingrijorate de continuarea tratamentelor discriminatorii, de excluderea rromilor, in special de cresterea numarului incidentelor care au o conotatie rasista si de retorica rasista din mai multe tari".

"Pe timp de criza economica, mai multe comunitati printre care cele rrome, alaturi de imigranti si alte grupuri vulnerabile, devin foarte usor tapi ispasitori pentru miscarile extremiste si politicienii populisti", sustin cele patru institutii pentru drepturile omului.

Acestea se declara nemultumite de faptul ca rromii, "desi sunt cetateni ai Uniunii Europene", trebuie "adeseori sa se confrunte cu discriminari". Dintre acestea, cele patru organizatii subliniaza faptul ca "rromii sunt luati drept tinte din cauza originii lor etnice, iar acest lucru in mai multe state".

FRA a anuntat ca va da... mai mult


Marti, 07 Aprilie 2009, ora 22:12

4 comentarii
Fost secretar iranian pentru drepturile omului, arestat

Fost secretar iranian pentru drepturile omului, arestat

Autoritatile iraniene au arestat-o miercuri pe Jinous Sobhani, fost secretar la doua organizatii non-guvernamentale pentru drepturile omului fondate de laureata premiului Nobel in 2003, Shirin Ebadi.

Cele doua organizatii au fost inchise in decembrie de catre autoritatile iraniene, iar femeia isi pierduse atunci postul. Nu se cunosc inca motivele pentru care femeia a fost arestata, potrivit lui Shirin Ebadi, relateaza CNN.

"De ce ar fi arestata o femeie care a lucrat pentru o organizatie non-guvernamentala? Cred ca este o incercare de exercitare de presiune asupra aparatorilor drepturilor omului", a adaugat Ebadi, precizand ca alte organizatii pe care le conduce incearca sa ii gaseasca lui Sobhani un avocat.

Sotul lui Sobhani a povestit cum fortele de ordine iraniene au ridicat-o miercuri de acasa, din Teheran, si i-au confiscat geanta, telefonul mobil si agenda.

Birourile organizatiei unde lucra femeia au fost inchise la sfarsitul lui decembrie 2008, in timp ce alti angajati sarbatoreau Ziua Internationala a Drepturilor Omului, pe motiv ca aceastia nu aveau autorizatie pentru manifestarea respectiva.

Alti laureati ai premiului Nobel au declansat o campanie pentru apararea lui Sobhani, scriind scrisori catre ONU si catre ambasadele iraniene din lume. mai mult


Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 11:00

1 comentariu
Alte articole despre: secretar drepturi omului, arestat Iran
Moldovenii sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului prin proteste

Moldovenii sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului prin proteste

Cetatenii moldoveni sarbatoresc Ziua Internationala a Drepturilor Omului protestand fata de incalcarile acestora de catre oficialii statului.

Locuitorii Republicii Moldova au ales sa iasa in strada pentru a trage inca un semnal de alarma pentru mai marii conducatori, informeaza Ziua.

"Situatia din Republica Moldova se degradeaza tot mai mult. Ceea ce se intampla aici ne alarmeaza", a declarat Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Stefan Uratu a adaugat ca situatia s-a agravat in ultimii 2-3 ani, cand drepturile cetatenilor moldoveni sunt incalcate, in mod evident, de catre autoritati.

Deputatul moldovean Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului National Liberal, a calificat Republica Moldova drept un "stat dezastruos, adus la inexistenta prin nefunctionarea institutiilor democratice".

Membru partidului liberal a acuzat guvernul comunist de promovare a coruptiei, ingradirea dreptului la exprimare libera si exercitarea presiunii asupra partidelor care se opun sistemului. mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 17:25

1 comentariu
Moscova critica SUA, pe tema drepturilor omului

Moscova critica SUA, pe tema drepturilor omului

Moscova a criticat miercuri tonul Statelor Unite si a denuntat o politica a "dublului standard", dupa ce Departamentul de Stat a publicat marti raportul sau anual privind situatia drepturilor omului in lume, in care Rusia este din nou criticata, relateaza AFP.

"Raportul este o noua demonstratie a politicii dublului standard aplicata de Statele Unite in domeniul drepturilor omului", afirma Ministerul rus de Externe intr-un comunicat lung, in care ironizeaza "tonul de sus" al Washingtonului.

Diplomatia rusa sustine ca Departamentul de Stat face "acuzatii fara fundament", "referiri la surse neverificate si partiale" si "greseli si dezinformari in ceea ce priveste faptele"."De fapt, nu ne asteptam ca noua opera a Departamentului de Stat sa fie o estimare obiectiva a situatiei drepturilor omului in Rusia", potrivit ministerului.

"Drepturile omului sunt considerate de mult timp un instrument de politica internationala", se arata in comunicat.

Statele Unite au criticat marti Rusia pentru situatia drepturilor omului, acuzand Guvernul de coruptie, hartuirea presei si abuzuri electorale, iar fortele de securitate de crime si tortura. Detaliind incalcarile drepturilor omului din Rusia, raportul enumera numeroase abuzuri ale Guvernului si nu numai, in anul 2007.

Centralizarea continua a puterii in mainile executivului a erodat responsabilitatea Guvernului, in conditiile in care partidele de opozitie au fost restrictionate, iar alegerile din luna decembrie pentru Duma de... mai mult


Joi, 13 Martie 2008, ora 08:34

Alte articole despre: SUA, Moscova, drepturile omului

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba