Astra Vagoane Calatori SA, o privatizare de succes

   

Privatizarea cu capital romanesc, in 2000, a societatii comerciale Astra Vagoane Calatori SA si deciziile ulterioare ale conducerii unicului producator de vagoane pentru calatori din tara a transformat compania aradeana intr-una de succes, care are comenzi inclusiv in 2009. Societatea Astra Vagoane Arad SA a luat fiinta in 1921, preluand bunurile fostei societati numite Fabrica de Vagoane si Motoare "Johann Weitzer", infiintata la randul ei in anul 1891, precum si pe cele ale producatorului de automobile Marta.

Ulterior, cea mai mare uzina din Arad si, in acelasi timp, cel mai important producator de material rulant din tara, a purtat mai multe nume, dupa Revolutia din decembrie '89, ea revenind la vechea denumire.

In vederea privatizarii si pentru atragerea investitorilor straini, pe baza studiului de fezabilitate, a fost aprobata divizarea societatii, infaptuita la inceputului lunii septembrie 1998. Divizarea s-a facut prin desprinderea din SC Astra Vagoane Arad SA, a patrimoniului aferent unei noi societati infiintate, sub numele de SC Astra Vagoane Calatori SA, detinatorii de actiuni la vechea societate, de dinainte de divizare, primind actiuni la cele doua societati nou infiintate.

Divizia producatoare de vagoane marfa a ramas sa functioneze sub denumirea de Astra Vagoane Arad SA, societatea fiind cumparata in anul 1999 de catre producatorul american de material rulant Trinity Industries Inc., care a fuzionat ulterior cu o alta companie americana sub denumirea de Trinity Rail Group, aceasta din urma vanzand in anul 2006 actiunile detinute la firma aradeana, companiei International Railway System (IRS), controlata de omul de afaceri roman Cristian Burci.

Procedurile de licitatie pentru privatizarea nou-infiintatei societati, Astra Vagoane Calatori, au fost reluate in luna martie 2000, privatizarea fiind realizata integral cu capital romanesc in acelasi an, firma aradeana facand parte in prezent dintr-unul din cele mai mari holdinguri autohtone, alaturi de Astra Vest Bucuresti, IRV Calatori, SIRV Titu, Marmura Service Bucuresti si Tristar Bucuresti, grup condus de ing. Valer Blidar.

"La momentul privatizarii societatea avea datorii de 1.200 de miliarde de lei, noul proprietar trebuind sa achite datoria uriasa pe care societatea a acumulat-o in zece ani. Odata cu privatizarea s-a modificat si modul de gestionare al firmei, semnandu-se noi si noi contracte, cu termene de livrare incepand cu anul 2008, cu o valoare de peste 286 de milioane de euro", a declarat pentru AGERPRES ing. Valer Blidar.

Vagoanele produse la Intreprinderea de Vagoane Arad (IVA) inainte de Revolutie aveau un nivel tehnic corespunzator vremurilor respective. Pentru CFR se produceau vagoane relativ simple din punct de vedere al echipamentelor, boghiurile care echipau pe atunci, vagoanele produse permitand o viteza de circulatie de maximum 120 de kilometri pe ora. De asemenea, se produceau si vagoane ceva mai complexe, conform pretentiilor beneficiarilor, vagoane ce au rulat si ruleaza pe caile ferate din Grecia, Sri Lanka, India, Brazilia, Peru, Egipt, Irak, Iran, Rusia (vagoane de posta si automotoare), Argentina, Germania, Indonezia, Bangladesh s.a.m.d.

De mentionat, insa, ca tot la Arad au fost fabricate cele 252 rame de metrou care au circulat si mai circula inca in Bucuresti, precum si vagoanele trenului prezidential al lui Nicolae Ceausescu, realizari de un inalt nivel tehnic pentru acei ani.

Dupa 1990 insa, pentru a putea face fata competitiei, firma aradeana a ajuns sa produca pentru export vagoane de calatori fabricate conform fiselor UIC sau specificatiilor clientului, un pas pozitiv in evolutia firmei fiind colaborarea cu firma De Dietrich, privind realizarea vagonului AVA 200, un vagon compartimentat, proiectat si construit pentru o deplasare de 200 de kilometri pe ora, vagon climatizat, cu echipamente de calitate privind boghiul, sistemul de franare, sistemele de inchidere - deschidere ale usilor, sistemele de sonorizare, panouri si cutii electrice, scaune, ferestre.

"Prevazand cresterea prezentei pe pietele externe ca si directie de dezvoltare prioritara, datorita avantajelor competitive conferite de calitatea ridicata a produselor noastre realizate la standarde europene si internationale, dar la un pret mai mic decat cel al firmelor de profil din Europa de Vest, o gama larga a produselor Astra a reusit sa se califice in competitia cu firme renumite de profil. Un succes in acest sens este si fabricarea sub licenta Siemens, a automotoarelor Desiro, cunoscute sub numele de 'Sageata Albastra'", a precizat presedintele grupului de firme.

Calitatea produselor oferite de Astra Vagoane Calatori a facut ca acestea sa fie cautate de catre diverse companii din intreaga Europa, in prezent fiind livrate componente de locomotiva catre Alstom Franta: usi acces pentru vagoanele de calatori sunt destinate BDZ Bulgaria; traverse automotoare Desiro au fost produse pentru Siemens Austria; vagoane de calatori tip cuseta cl I Z1 au fost exportate in Iran, iar o serie de vagoane normale au avut ca destinatie Egiptul.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca CFR Calatori a atribuit firmei aradene, singurul ofertant de altfel, un contract de 7,2 milioane lei pentru reparatia, la inceputul acestui an, a doua automotoare "Sageata Albastra", implicate in accidente in anul 2007, durata contractului finantat din surse proprii de compania de transport fiind de 30 de zile.

"Traditia si competenta companiei noastre in domeniul materialului rulant ne-au permis, de asemenea, exportul de servicii si solutii constand in design, activitati de mentenanta, transfer de know-how, solutii specifice si asistenta tehnica necesara implementarii acestora", a mai adaugat presedintele grupului de firme.

Acesta a tinut sa evidentieze faptul ca la realizarile firmei aradene au contribuit si cei aproape 60 de ingineri si cercetatori stiintifici care lucreaza in cadrul Centrului propriu de cercetare si proiectare, care functioneaza in incinta fostei Uzine de struguri ARIS, la ora actuala singurul centru de profil din tara, una dintre temele de cercetare aflate in lucru fiind realizarea unui sistem de suspensie pe perna de aer in boghiul de 200 kilometri pe ora.

Pe termen scurt si mediu, Astra Vagoane Calatori isi propune sa continue acelasi trend ascendent, mai ales ca productia pentru acest an este acoperita cu comenzi. Pentru acest an a fost prevazuta o cifra de afaceri cu 220 de milioane lei (58,2 milioane de euro), cu 10% mai mult decat in 2008, cu toate ca initial era prevazuta o crestere de 25%. In privinta profitului net insa, compania ar putea inregistra in acest an, o scadere de 15-20% fata de anul trecut, din cauza cresterii costurilor.

"Spre exemplu, s-au livrat 100 de vagoane in Iran si mai avem de livrat alte 200. Cu SNCFR avem un contract cadru pentru 200 de vagoane, din care am livrat cinci, noi fiind pregatiti pentru anul acesta sa livram circa 60 de vagoane noi, echipate cu boghiuri care pot circula cu o viteza de 200 de kilometri pe ora, insa nu stim cate va reusi sa bugeteze compania romaneasca de stat. Sigur ca problemele pot aparea si la noi, daca beneficiarii vor avea dificultati de finantare, dar speram ca nu vor avea toti in acelasi timp.

In cadrul societatii lucreaza peste 1.300 de salariati dar, in ciuda crizei economice pe care am inceput sa o resimtim, nu ne-am propus sa facem disponibilizari in acest an", a mai precizat presedintele grupului de firme.

"Intrucat din cele circa 2.000 de tramvaie care circula in Romania in prezent, doar trei sunt mai noi de 20 de ani, pentru acest an ne-am propus, de asemenea, realizarea unui prototip de vagon de tramvai, dupa un proiect propriu, Astra Vagoane Calatori fiind la aceasta data singura fabrica specializata pe productia de material rulant din Romania, care poate realiza si confortul aferent unui vehicul urban pe sine.

Pe de alta parte, ne aflam in tratative cu doua companii multinationale, in vederea realizarii unei colaborari pe termen lung, in vederea fabricarii in comun de vagoane de tramvai", a mai spus ing. Valer Blidar.
Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 11:36
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
El a murit... Ea se zbate pentru viata ei la Timisoara
Arad. Daca soferul care se afla la volanul autoturismului lovit din plin in lateral, dupa ce a dorit ...
Politia Arad ascunde gunoiul sub pres
ARAD. Nu exista padure fara uscaturi. Sub "imperiul" acestei zicale, stabilim de la bun inceput ca ...
Accident mortal la Nadab. Trei masini si un camion cu butelii, implicate
NADAB. Un echipaj de descarcerare din cadrul Garzii nr. 2 de Interventie Chisineu Cris a intervenit ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor