Cseke Attila: Reprofilarea spitalelor aduce economii de 175 milioane de lei

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 17:16
1169 citiri
Cseke Attila: Reprofilarea spitalelor aduce economii de 175 milioane de lei
Foto: Romania Libera

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, duminica, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", de la Pro TV, ca reprofilarea celor 67 de spitale in camine de batrani va aduce o economie la bugetul de stat de 175 milioane de lei. El a subliniat ca scopul opririi finantarii a fost, printre altele, ineficienta acestor unitati medicale.

"Economia prin oprirea finantarii in cazul celor 67 de spitale este de 175 milioane de lei. Acest lucru este mai eficient pentru pacient, dar nu mai ieftin pentru sistem. Nu economia de bani - 175 de miloane de lei, cat reprezenta bugetul acestor spitale - a fost scopul principal", a spus Cseke Attila, citat de Mediafax.

Potrivit demnitarului, cazul pacientei de la Centrul de Sanatate Baneasa, din judetul Constanta, care avusese un accident vascular cerebral si avea escare profunde, pana la os, dupa ce a fost internata 32 de luni in unitatea sanitara, este "o dovada in acest sens".

"Acea pacienta nu avea ce cauta la Centrul de la Baneasa. Nici nu se poate vorbi despre faptul ca din banii economisiti pot fi facute investitii in alte spitale, intrucat banii vin de la CNAS pe furnizare de servicii medicale, nu pot fi folositi pentru investitii", a mai spus ministrul Cseke Attila.

Ministerul Sanatatii are pentru 2011 doua programe mari de investitii, unul pe onologie si altul pe terapie intensiva.

"Am alocat 40 de milioane euro pentru reabilitarea din oncologie. Sectiile de oncologie sunt in foarte multe spitale intr-o stare foarte proasta. In Romania, dar si in Europa, se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri oncologice de la an la an", a adaugat Cseke Attila.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca dupa inchiderea celor 67 de spitale, ambulantele au de acoperit o zona mult mai mare.

"Din cele 67 de localitati, la sase existau probleme pentru ca pe o raza de 15-20 de kilometri nici in localitate si nici in afara nu erau servicii de ambulanta, adica statii, substatii sau SMURD. In toate aceste localitati au fost dislocate servicii de urgenta non-stop pana la crearea unor substatii. In alte sase localitati, unde erau centre de primiri urgente, au ramas in functiune, arondati la spitalul regional", a declarat Cseke Attila.

Oficialul a vorbit si despre desfiintarea spitalelor din Sulina si din Comanesti, precizand ca primul nu poate fi numit spital, intrucat are doar medici de medicina interna, pediatrie si recuperare, iar al doilea este situat la numai cativa kilometri de unele dintre cele mai bune spitale din Romania, cel din Moinesti si cel din Bacau.

Cseke Attila a subliniat ca exista o "frana" foarte mare in sistemul medical si ca toate rapoartele din 2004 pana in 2010 aratau foarte clar ca o astfel de masura se va izbi de mari probleme.

Totodata, ministrul Sanatatii a precizat ca in spitalele din tara care au fost inchise nu putea fi stabilizat un pacient cu accident vascular cerebral, un astfel de caz fiind de competenta spitalelor clinice universitare de urgenta sau regionale.

67 de spitale au fost inchise, de la 1 aprilie, Ministerul Sanatatii propunand reorganizarea lor in camine de batrani. Angajatii din aceste unitati sanitare sunt redistributi in alte spitale sau pot opta sa ramana in unitatile reprofilate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ministrul Sanatatii Cseke Attila, #spitale desfiintate , #ministrul Sanatatii