Ministrul Sanatatii cere demiterea conducerii Maternitatii Giulesti

Miercuri, 18 August 2010, ora 14:22
5906 citiri
Ministrul Sanatatii cere demiterea conducerii Maternitatii Giulesti

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, s-a gandit sa demisioneze, dar a decis sa nu faca acest lucru. In schimb, el ii cere primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa demita echipa manageriala a Maternitatii Giulesti.

"Maternitatea Giulesti se afla in subordinea Primariei Capitalei. Ii cer primarului Sorin Oprescu sa destituie echipa manageriala, din cauza deficientelor constatate de ancheta preliminara.

De aproape doi ani acest spital se afla sub mananagementul Primariei Bucuresti. Singura posibilitate de analiza si revocare apartine primarului Sorin Oprescu", a declarat Cseke Attila, intr-o conferinta de presa.

In replica, viceprimarul Capitalei, Victor Iovici, a declarat ca Primaria Capitalei nu are cum sa demita echipa manageriala de la Maternitatea Giulesti din cauza ca membrii conducerii au contracte incheiate direct cu Ministerul Sanatatii.

Iovici a explicat ca Maternitatea Giulesti a fost preluata de Primaria Capitalei in aprilie 2009, in cadrul unui proiect pilot, iar in faza a doua a acestui program urma ca posturile de conducere sa fie scoase la concurs, doar ca nu s-a ajuns pana acolo.

Primaria Capitalei nu poate sa demita conducerea de la Maternitatea Giulesti!

In schimb, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a declarat la Realitatea TV ca in luna iunie a fost adoptat un nou cadru legislativ prin care spitalele au fost complet descentralizate, iar autoritatile locale au deplina competenta in a decide in privinta managerilor spitalelor.

Nu intentionez sa demisionez

Ministrul Sanatatii a infirmat zvonurile potrivit carora si-ar fi dat demisia. El a spus ca s-a gandit anterior sa demisioneze din functie in urma accidentului de la Maternitatea Giulesti, din cauza "responsabilitatii morale".

Cseke a spus insa ca nu a recurs la acest gest, in conditiile in care acest spital nu este subordonat ministerului.

Bebelusi morti la maternitate - PSD cere demisia ministrului Cseke si doliu national

"M-am gandit la demisie, dar nu azi. M-am gandit dupa cele intamplate la Maternitatea Giulesti. Dar intre a gandi si a actiona este o diferenta. Nu intentionez sa demisionez pentru ca spitalul nu se afla in subordinea Ministerului Sanatatii.

Mergeti si intrebati la cei care au in subordine acest spital. Medical nu s-a constatat problema de lipsa de medicamente. Raspunzator nu poate fi facut ministerul. Din punct de vedere al raspunderii morale, cred ca exista o raspundere morala a Ministerului Sanatatii. Trebuie sa cereti demisia in alta parte", a mai spus Attila.

El a tinut sa precizeze ca nici premierul Emil Boc nu i-a cerut demisia, afirmand ca "nu s-a discutat acest lucru in sedinta de Guvern".

Se vor efectua controale in spitale

Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca s-a decis ca toate unitatile sanitare cu paturi sa fie verificate in ceea ce priveste nivelul de pregatire pentru prevenirea incendiilor.

Explozie la maternitatea Giulesti: Zece medici israelieni ajuta bebelusii arsi (Video)

Controalele vor fi efectuate de catre echipe mixte formate din pompieri si reprezentanti ai directiilor de sanatate publica.

Cseke Attila a afirmat ca astfel de actiuni de control vor fi derulate in toate judetele.

Ajutoare pentru parintii copiilor decedati

In sedinta de guvern de miercuri s-a mai stabilit ca parintii copiilor decedati in incendiul de la Maternitatea Giulesti sa primeasca din partea statului cate un ajutor financiar de 5.000 lei.

Totodata, a mai spus ministrul Sanatatii, familiile copiilor raniti vor primi cate 3.000 lei.

Explozie la Maternitatea Giulesti: Procurorii au inceput urmarirea penala in rem

"Imi exprim regretul pentru acest accident si asigur familiile afectate de intreaga noastra compasiune. Suma nu este suficienta, dar nu reprezinta o rascumparare a durerii, ci o procedura legala", a spus Cseke.

Ministrul a mai afirmat ca nu s-a luat in calcul declararea unei zile de doliu national pentru bebelusii morti in incendiul de la Maternitatea Giulesti.

Am cerut Guvernului deblocarea posturilor din sistemul medical

Attila Cseke a mai anuntat ca a solicitat deblocarea posturilor din sistemul medical care trebuie urgent ocupate, afirmand ca o decizie in acest sens ar putea fi luata de Executiv in sedinta de saptamana viitoare.

"Nu cred ca vor putea fi deblocate toate posturile, dar macar cele care trebuie urgent ocupate", a spus Cseke.

Potrivit ministrului, este nevoie sa fie deblocate cateva mii de posturi in sistemul medical.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT conferinta de presa a ministrului Sanatatii

- Imi exprim regretul fata de aceasta tragedie petrecuta la Maternitatea Giulesti

- Guvernul va acorda ajutoare familiilor afectate de aceasta tragedie. Familiile carora le-au murit copiii vor primi 5.000 de lei

- Am stabilit impreuna cu ministrul Vasile Blaga sa efectua controale in spitalele din tara

- Cer primarului general Sorin Oprescu sa destituie intreaga echipa manageriala de la Maternitatea Giulesti. Solicit sa ia aceasta masura cat mai urgent asa cum am cerut in cazuri similare.

- In toate cazurile in care spitalele cu defectiuni apartin de Ministerul Sanatatii noi am luat decizia demiterii celor implicati

- Nu vreau sa politizam acest subiect. Regret ca acest eveniment tragic a fost politizat

- Nu mi s-a cert demisia nici acum si nici in cazul copilului mort la Slatina. In cazul Slatina, astept raportul Directiei de Sanatate Publica

- Atata timp cat personal medical exista in Maternitatea Giulesti, acesta avea obligatia sa acorde asistenta

- Am cerut deblocarea posturilor care trebuie ocupate de urgenta

- M-am gandit de mai multe ori sa imi dau demisia, mai ales dupa cazul de la Maternitatea Giulesti. Dar intre a gandi si a face ceva este o mare diferenta. Nu intentionez sa demisionez

- Acest spital nu se afla in subordinea Ministerului Sanatatii

- Premierul Emil Boc nu mi-a cerut demisia, nu s-a discutat acest lucru in sedinta de Guvern

- Banii alocati familiilor carora le-au murit bebelusii nu sunt suficienti, este vorba de un lucru moral

- Nu am luat in calcul declararea unei zile de doliu national pentru bebelusii morti in incendiul de la Maternitatea Giulesti

- Voi stabili un numar de posturi necesare a fi deblocate in sistemul sanitar. Este vorba de mii de posturi

- Din punct de vedere al managementului, directorul Maternitatii Spitalului nu si-a indeplinit atributiile

- Nu pot sa va spun cine sunt raspunzatori de tragicul eveniment. Ancheta va stabili care sunt vinovatii.

- Maternitatea ramane inchisa atata timp cat ancheta este in curs de desfasurare. Apoi partea afectata trebuie renovata.

- In cazul Slatina, astept raportul Directiei de Sanatate Publica. Apoi voi veni cu masuri in fata dumneavoastra

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-ar fi dat demisia in urma tragediei de la Maternitatea Giulesti, sustineau surse medicale citate de Antena3. Insa, demisia sa nu a fost acceptata de premierul Emil Boc, precizeaza aceleasi surse.

Totodata, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a infirmat miercuri informatiile potrivit carora ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-ar fi inaintat demisia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ministrul Sanatatii demisie, #Cseke Attila demisie , #ministrul Sanatatii
Comentarii