Cseke: M-am gandit sa demisionez de multe ori

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 22:35
1997 citiri
Cseke: M-am gandit sa demisionez de multe ori
Foto: Realitatea TV

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat mari ca ca s-a gandit de multe ori sa demisioneze din functie, insa a ramas pentru ca nu este un om care cedeaza, ci are o reforma de dus la bun sfarsit.

"De multe ori s-a gandit ministrul Sanatatii sa demisioneze, prima data dupa o saptamana de la preluarea mandatului, cand a vazut in ce hal este sistemul de sanatate romanesc. Intrebarea e ce faci, te ridici si pleci sau ramai in continuare si lupti pana la capat?", a spus Cseke intr-o emisiune la Realitatea TV.

El a spus ca s-a gandit la demisie si dupa incendiul de la maternitatea Giulesti, insa a renuntat si atunci, dat fiind ca are o misiune de realizat.

"M-am gandit la acest act de demisie. Am considerat ca trebuie sa merg mai departe, nu sunt un om care fuge de raspundere", a mai spus ministrul Sanatatii.

El a vorbit despre faptul ca multe dintre spitalele din Romania functionau degeaba, neintrunind nici macar conditiile pentru a fi considerate spitale, iar in multe cazuri doctorii tineau oamenii internati, desi nu era nevoie.

"Daca maine se deschid 300 de spitale in Romania, se umplu de pacienti, managementul are interes sa-i interneze".

Ministrul Sanatatii spune ca 90% din pacientii spitalelor desfiintate pana acum au fost trimisi acasa din cauza faptului ca nu mai aveau nevoie de ingrijiri medicale.

"90% din pacientii din aceste spitale au fost lasati acasa pentru ca nu mai aveau nevoie de ingrijiri medicale. Trebuie sa ne gandim ce se intampla, erau tinuti fara sa fie nevoie(...) In Romania nu suntem obisnuiti ca un proces sa-l ducem pana la capat. In 31 martie se stia de doua luni ce spitale vor fi desfiintate."

Doar 6 spitale desfiintate juridic

Cseke a explicat faptul ca doar 6 din spitalele de pe lista sunt desfiintate juridic, adica prin hotarare de Guvern, la cererea Consiliului Local, dar restul exista juridica, fara a avea insa finantare pentru a-si desfasura activitatea. In opinia sa, multe din ele cu greu pot fi considerate spitale, iar altele nu aveau sectii de urgenta care sa justifice mentinerea lor.

"Centrul de Sanatate Sulina are 25 de paturi - in literatura de specialitate o sa gasiti definitia de spital, avem o problema. La Sulina e o problema transportul de urgenta si va spun un lucru. Anul acesta exista o singura salupa sanitara care functioneaza in Sulina. Ministrul asta, asa nebun, a alocat o suma -5 salupe vor fi reparate complet. La Sulina sunt trei specialitati -medicina interna, pediatrie, balneologie -nu e nimic de urgente", a spus Cseke.

"In 2009, din totalul pacientilor din judetul Ilfov, doua treimi care au fost pacienti nu s-au internat in judetul Ilfov", a mai adaugat el.

La sfarsit, el a acuzat faptul ca autoritatile locale nu si-au facut treaba pentru desfiintarea spitalelor, in timp ce unii au reusit.

"O intrebare retorica - de ce unele autoritati locale au inteles si s-au organizat? De ce pe partea de vest cele patru judete si-au facut treaba?", a spus Cseke.

El a tinut sa contrazica presa in cele doua chestiuni mediatizate despre reforma din Sanatate, in aceste zile - cea despre barbatul mort la Balcesti, unde o parte a presei a acuzat faptul ca ar fi decedat din cauza desfiintarii spitalului, si cea referitoare la decizia Curtii de Apel Craiova, de a opri comasarea Institutului de Cardiologie din Craiova.

"In niciun caz nu (n.r-intrebat daca are constiinta incarcata din cauza acelui om). Nu a decedat din cauza desfiintarii spitalului. Problema e ca spitalul din Balcesti nu putea sa-i dea servicii de urgenta. As vrea sa inteleaga cu totii - aceste unitati nu se incadreaza in categoria de spitale. Cand vorbim de un spital, vorbim de ultimul grad de ingrijire medicala (...) Nu aveau cum sa-i trateze la Balcesti", a spus acesta.

"In privinta hotararii de Guvern cu acea comasare de la Craiova -e o masura temporara, nu s-a intrat pe fond. Ca jurist, am o parere, dar ca ministru nu pot sa mi-o exprim (...)bineinteles ca o sa facem recurs, dar nu o sa ma exprim pe parerile mele juridice. E o hotarare de suspendare, nu de intrare pe fond", a mai spus Cseke.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cseke demisie minister, #Attila Cseke demisie reforma, #cseke reforma sanatate , #stiri Attila Cseke