Fara UDMR nu se puteau adopta modificarile la Codul de Procedura Penala. In schimb, nu voteaza suspendarea lui Iohannis

Marti, 19 Iunie 2018, ora 16:26
8504 citiri
Fara UDMR nu se puteau adopta modificarile la Codul de Procedura Penala. In schimb, nu voteaza suspendarea lui Iohannis
Foto: Arhiva (UDMR)

UDMR a oferit, luni noaptea, voturile de care majoritatea PSD-ALDE avea nevoie pentru a face modificarile controversate la Codul de Procedura Penala, dar nu va vota si pentru o eventuala suspendare a presedintelui Romaniei, conform declaratiilor lui Attila Korodi, liderul deputatilor UDMR.

Ca sa treaca proiectul de lege prin care s-a modificat Codul de Procedura Penala era nevoie de cel putin 165 de voturi, numarul total al deputatilor fiind 329. Conform votului electronic, PSD, ALDE, minoritatile, neafiliatii si PMP ar fi strans, aseara, doar 157 de voturi, prin urmare cele 18 ale deputatilor UDMR au fost esentiale pentru ca proiectul sa fie adoptat.

Contactat de Ziare.com, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, a declarat ca decizia de a sustine modificarea CPP s-a luat la nivelul grupului parlamentar, nu la nivelul conducerii partidului.

"A fost o discutie in grup, decizia s-a luat la nivelul grupului", a subliniat acesta.

Intrebat de ce nu a votat si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care este deputat, Attila Korodi ne-a raspuns: "Nu a fost prezent din cauza unei probleme de sanatate; a fost la inceputul sedintei, dar efectiv nu a putut sa ramana".

De ce a votat UDMR modificarile la CPP

Attila Korodi mai spune ca problema nu se pune ca, daca nu erau voturile UDMR, proiectul nu trecea la vot, asa cum se discuta intens pe retelele de socializare.

"Nu e vorba despre asta, eu cred ca sunt cateva lucruri care trebuiesc clarificate in tot ce inseamna procedura si aici cred ca tot ce a declarat Marton Arpad ieri, in plen, cred ca e concludent.

Aceste lucruri nu aveau cum sa fie amanate. Sunt multe decizii ale CCR, sunt proceduri care au fost semnalate si la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, si alte elemente care au vizat ca tot ce inseamna procedura sa fie clar si sa nu existe posibilitatea de a fi utilizat arbitrar. Acestea au fost ideile principale pe care noi ne-am axat si pentru asta am luat decizia de a vota varianta respectiva", a explicat liderul deputatilor UDMR.

Intrebat daca modul in care s-au desfasurat dezbaterile si rapiditatea cu care s-au derulat dezbaterile ieri noapte nu i-au nemultumit pe deputatii UDMR, Attila Korodi a recunoscut ca, intr-adevar, a fost "deranjant".

"Va spun sincer ca este deranjant. Si nu e prima data cand e deranjant, dar pentru ca, efectiv, pe Codul de Procedura Penala au fost dezbateri preliminare lungi in comisia speciala (condusa de Florin Iordache - n.red.) si dupa aceea dezbateri pe modificari punctuale de trei saptamani, si fiindca a lucrat aceeasi comisie, noi eram la curent", a explicat acesta.

Citeste mai multe despre: Parlamentul a modificat Codul de Procedura Penala, dupa un simulacru de dezbatere de o ora. USR: De azi, Romania e un rai al infractorilor (Video)

Pe de alta parte, votul dat aseara arata ca semnalele de alarma trase de magistrati, reprezentanti ai Politiei si ai societatii civile nu au avut ecou in randurile deputatilor UDMR.

"Eu cred ca multe semnale sunt concludente si din discutiile noastre cu membrii nostri din comisie si din raspunsurile primite se demonstreaza ca marea majoritate a semnalelor au primit raspuns prin aceste modificari. Alte semnale, care vin din zona politica, unele sunt foarte politicianiste, fara sa aiba o analiza riguroasa a amendamentelor admise", a sustinut acesta.

"UDMR nu voteaza suspendarea presedintelui"

Pentru ca se discuta insistent despre o posibila decizie de suspendare a presedintelui Klaus Iohannis, care ar urma sa fie votata chiar maine, in plenul reunit al camerelor parlamentare, l-am intrebat pe Attila Korodi daca UDMR va sustine acest demers.

"Ati vazut deja o declaratie a presedintelui UDMR si eu reiterez: UDMR nu voteaza asa ceva", a declarat ferm acesta.

Citeste si: Kelemen Hunor: Nu exista motive pentru suspendarea presedintelui. Ar fi cea mai mare greseala politica

Intrebat daca subiectul suspendarii a fost discutat cu partenerii de protocol de la PSD-ALDE, liderul deputatilor UDMR a negat categoric.

"Nu, nu am discutat. Noi am facut analiza noastra. Noi facem intotdeauna analiza noastra, pentru ca aceste analize sunt relevante in toate temele pe care le abordam. Nu sunt argumente la ora actuala pentru a suspenda presedintele", a explicat Attila Korodi.

Mai mult, acesta a parut sigur ca UDMR nu s-ar putea razgandi pana maine, la presiunea PSD-ALDE.

"Nu au cum sa ne convinga, cand nu sunt argumente constitutionale la ora actuala. E o alta intrebare ca presedintele trebuie sa aplice o decizie a CCR, dar presedintele Iohannis nu a spus ca n-o aplica", a mai punctat acesta.

Cat despre eventualul plan pe termen lung al PSD-ALDE, privind modificarea legilor securitatii si a celor electorale, plan mentionat luni seara de Catalin Predoiu (PNL), Attila Korodi ne-a spus ca nu are informatii in acest sens.

"Nu. De tot ce inseamna legile sigurantei probabil ca in toamna se apuca Parlamentul sa abordeze aceasta tema, care da, trebuie abordata, pentru ca s-a demonstrat din multe audieri si dezbateri ca este nevoie de ajustari.

Dar eu nu am nicio informatie cum ca, de exemplu, PSD-ALDE s-ar grabi. Pe de alta parte, nici nu cred ca ar exista o capacitate decizionala, pentru ca analiza inca n-a fost terminata", a mai declarat Attila Korodi, liderul deputatilor UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#UDMR votat cod procedura penala, #UDMR suspendare Iohannis , #suspendare