Jocul UDMR in 2020 - anticipate, alegerea primarilor si sustinerea guvernului. S-a deschis o Cutie a Pandorei Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 11:52
11653 citiri
Jocul UDMR in 2020 - anticipate, alegerea primarilor si sustinerea guvernului. S-a deschis o Cutie a Pandorei Interviu
Foto: Facebook Attila Korodi

Sansele de a avea alegeri anticipate sunt mai mari decat anul trecut pentru ca sunt mult mai multi parlamentari in favoarea inchiderii acestei perioade si deschiderii uneia mai stabile si mai bine conturate. Nici in PSD nu exista un punct de vedere monolit impotriva alegerilor anticipate, afirma Attila Korodi, liderul grupului deputatilor UDMR.

In schimb, intr-un interviu pentru Ziare.com, Attila Korodi s-a aratat convins ca guvernul nu va incalca intelegerea care ii interzice sa emita OUG sau sa-si angajeze raspunderea pentru alegerea primarilor in doua tururi: "Cand semnezi un acord scris despre o tema concreta, niciun politician nu cred ca vrea sa iasa din cuvantul dat".

UDMR este nemultumit de faptul ca guvernul si-a angajat raspunderea pentru adoptarea bugetului pe 2020: "s-a deschis o Cutie a Pandorei. Oricand, oricine, chiar un guvern stabil, poate folosi, pe diferite motive, angajarea raspunderii pentru bugetul de stat".

UDMR se pronunta pentru alegeri inainte de termen. Credeti in mod sincer ca vom ajunge cu adevarat la ele?

Teoretic da, depinde daca partidele se raliaza acestui demers. Exista un rationament pentru a avea alegeri inainte de termen. Am facut analiza in decembrie, am vazut cum functioneaza relatia Guvern - Parlament si relatia dintre partide in Parlament. Credem ca este mai degraba oportun sa deschidem o noua perioada cu sistem politic mai stabil.

Teoretic da. Dar practic putem avea o motiune de cenzura de succes cat timp PSD nu vrea anticipate? Ar fi premierul Orban dispus sa demisioneze pentru a nu ramane nici macar interimar pana la transarea definitiva a situatiei?

N-as intra in analize amanuntite, pentru ca fiecare enunt pe care il fac poate sa genereze o pozitionare a UDMR, dar cred ca solutii exista. Nici in PSD nu exista un punct de vedere monolit impotriva alegerilor anticipate. Nu stiu punctul de vedere al premierului Orban, pentru ca nu am avut o discutie cu dumnealui.

Deci noi suntem pentru a face posibile alegerile inainte de termen, dar cum anume trebuie definit cand se va contura o majorittate solida pentru anticipate.

Credeti ca s-ar putea mentine o intelegere pentru doua voturi succesive de investitura in conditiile in care parlamentarii trebuie sa renunte nu numai la finalul de mandat, ci si la pensii speciale?

Daca ma intrebati in toamna anului trecut, va spuneam ca nicio sansa. Acum sansele sunt mai mari, nu spun 100%. Cred ca sunt mult mai multi parlamentari in favoarea inchiderii acestei perioade si deschiderii uneia mai stabile si mai bine conturate.

A crescut nivelul de constiinta politica a parlamentarilor?

A crescut nivelul de acceptare a ideii de alegeri inainte de termen.

Exista o intelegere intre UDMR si PNL de tipul anticipate in schimbul metinerii alegerii primarilor intr-un tur?

Nu avem nicio intelegere. Pozitia noastra e publica. In privinta alegerilor locale, punctul nostru de vedere e format demult.

In ultima vreme, dl Orban pare mai evaziv cand este intrebat despre revenirea la doua tururi. Credeti ca asteapta sondaje de opinie care sa arate ce avantajeaza mai mult PNL?

PNL si premierul Orban sunt coerenti. Conturarea majoritatii guvernamentale a inclus si un acord scris in care si-a asumat ca tema aceasta sa nu fie adusa in discutie la nivelul ordonantelor de ugenta si a angajarii raspunderii. In Parlament, PNL poate sa construiasca o majoritate, dar in care UDMR nu va fi partener.

Si daca PNL incalca acordul? Poate chiar i-ar conveni sa provoace motiune de cenzura si astfel inceperea procedurii pentru anticipate.

Cand semnezi un acord scris despre o tema concreta, niciun politician nu cred ca vrea sa iasa din cuvantul dat.

O parte a electoratului acuza UDMR pentru ca nu se poate reveni la doua tururi. Pentru el sunteti oaia neagra.

Nu cred. Avem o pozitie clara, nu e noua, noi consideram ca pentru aceste alegeri e mult mai corect sa ramana un singur tur. Pentru urmatoarele alegeri discutia ramane deschisa, nu va exista impediment constitutional de modificare.

Exista mai multe chestiuni sensibile pentru opinia publica. Una ar fi aceea a pensiilor speciale. Cum credeti dvs ca ar trebui transata?

Noi am sprijinit eliminarea tuturor pensiilor speciale. Daca nu se doreste eliminarea tuturor, sa fie o impozitare foarte solida care sa nu lase ca aceste pensii speciale sa fie mai mari decat 80% din venitul presedintelui. Orice alt mecanism poate fi declarat discriminatoriu.

O alta problema este chestiunea SIIJ. Guvernul a adoptat un memorandum care prevede desfiintarea sectiei, fara precizari privind modul in care ar trebui facuta. Care este punctul de vedere al UDMR?

Asteptam ca decizia guvernului sa se contureze intr-un act normativ. Si presedintele UDMR a spus ca functionarea sectiei e neconforma, cu multe probleme, totodata trebuie sa vedem ce mecanism va exista dupa disparitia sectiei pentru ca si experienta anterioara avea multe lacune.

Nu cuvantul sectie sau directie e definitoriu, ci mecanismul. El trebuie dezbatut in Parlament. Asteptam momentul in care guvernul va veni cu un proiect de lege sau alta modalitate de a rezolva aceasta problema.

UDMR a votat modificarea legilor justitiei cu SIIJ inclusa.

Asa este. Dar a mai fost si o OUG.

De operationalizare, dar existenta sectiei a fost decisa de Parlament.

Dar la nivelul operationalizarii, prerogativele si alte elemente au fost modificate. La ora actuala, cel putin fata de intentia UDMR, s-a conturat total altceva. Asa cum si la DNA au fost excese. Trebuie un proiect bine conturat ca sa putem dezbate rational.

Guvernul a venit cu numeroase angajari de raspundere, intre care cea mai importanta este in privinta bugetului. Vi se pare o solutie acceptabila?

Nu, guvernul ar fi trebuit sa vina in Parlament, sa dezbata, sa lupte, sa gaseasca solutii cu fortele politice. S-a deschis o Cutie a Pandorei. Oricand, oricine, chiar un guvern stabil, poate folosi, pe diferite motive, angajarea raspunderii pentru bugetul de stat. Este bugetul Romaniei, la care trebuie sa isi aduca aportul toti decidentii din zona politica.

Si atunci de ce nu a existat o motiune de cenzura?

Noi am zis ca nu suntem de acord cu angajarea, dar nici nu am dorit sa depunem motiune.

Exista la CCR o sesizare de conflict privind aceasta angajare. Daca ea va fi admisa la finalul lui ianuarie, tehnic ce se va intampla?

Este o problema. Probabil vom reveni la mecanismul parlamentar, dar se intampla pentru prima data, deci nu putem avea scenarii conturate.

V-ati uitat, presupun, pe cifrele bugetului. Vi se pare realist?

Situatia e complicata, guvernul si-a asumat cateva decizii din perioada trecuta. Sper ca investitiile sa nu scada. Poate fi fezabil daca guvernul reuseste sa tina cheltuielile publice intr-o zona rationala. S-au schimbat mecanismele si la nivelul finantelor publice locale, nu stim care vor fi efectele.

Dar nici anul trecut cifrele guvernului nu au fost confirmate de viata reala.

E si greu sa fie confirmate anul acesta cat timp exista initiative populiste venite din Parlament care pun presiune pe buget. De exemplu, chiar UDMR propune prin proiect legislativ doua noi categorii de vouchere.

Noi am depus la sfarsitul lui decembrie primul pachet, care era in plan indiferent ce guvern venea, era asumat de noi deja, pachet care vizeaza politici publice pentru a ajuta familiile si a creste natalitatea.

Abordarea noastra este strategica in privinta stimularii natalitatii. Este o viziune diferita fata de ceea ce s-a intamplat pana acum. Vedem in alte tari efectele pozitive ale unor asemenea decizii strategice.

Vor exista dezbateri parlamentare si in niciun caz nu va avea efect direct pentru 2020.

Dar dublarea alocatiilor ar urma sa aiba efecte si a fost votata de UDMR.

Am avut o discutie deschisa cu cei de la PNL care anul trecut, pe acelasi mecanism, tot in privinta dublarii alocatiilor, ne-au facut tandari cu atac la persoana in media sau social media. Si am spus clar ca daca va veni un proiect nu vom merge impotriva lui pentru ca trebuie sa vada si ei ca atunci cand esti la guvernare trebuie sa-ti asumi lucruri ca atunci cand nu esti la guvernare.

Deci ati platit o polita?

Nu, am fost doar coerenti cu ce am promis atunci.

In decembrie, doi colegi ai dvs, Zsolt-Istvan Biro si Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza, au depus, la Camera Deputatilor, un proiect prin care Tinutul Secuiesc ar deveni regiune autonoma cu personalitate juridica in Romania. Este un proiect sustinut de UDMR sau doar o initiativa a celor doi?

Este o initiativa care a fost asumata de cei doi colegi. A mai fost depusa de dl Kulcsar in urma cu doi ani. Noi dorim sa avem dezbatere in Parlamet pe aceasta speta.

Stim ca forma este mai degraba simbolica, greu de implementat din punct de vedere administrativ si constitutional. Dar dezbaterea despre mecanisme institutionale care sa ajute comunitatile minoritare este necesara.

Simbolica, dar cu detalii precise care trimit spre federalizare. De exemplu, un presedinte ales prin vot direct si secret pentru un mandat de 5 ani....

... acest proiect este al Consiliului National Secuiesc, care i-a mandatat pe cei doi colegi, fosti membri ai PCM, nu sunt membri UDMR. Noi le-am spus sa depuna, sustinem dezbaterea in Parlament, dar daca vorbim concret de solutii rationale posibile, UDMR are un set de instrumente definite, proiectul e pe site-ul UDMR, se leaga de mecanismul gasit in Tirolul de Sud.

Dar pana la modificarea constitutionala pot veni contraargumente. Este nevoie ca in Constitutie sa fie definite unitatile administrative numite regiuni.

Mi-e totusi greu sa inteleg rostul unei dezbateri cumva de dragul dezbaterii cat timp proiectul este vadit neconstitutional. Nu e ca batul prin gard in an electoral?

Nu, pentru ca facem in Parlament, care e locul dezbaterilor. Am dezbatut si acum doi ani. Parlamentul nu a aprobat, dar dezbaterea merita.

De ce nu dezbatere pe ceva fezabil?

Noi vom depune proiectul nostru de lege cand vom vedea ca se contureaza conditiile sa fie si constitutional.

Sau asteptati sa fie guvernul la inghesuiala pentru a negocia sustinerea?

Resping acestei afirmatii. Oricum, in anul acesta cu doua alegeri, Parlamentul va avea putin timp sa lucreze.

Am avut ocazia sa merg de doua ori in Tinutul Secuiesc anul trecut, doua experiente foarte placute, desi nu sunt vorbitoare de limba maghiara. Si totusi, la Praid, de parcare se ocupa un tanar cu care nu m-am putut intelege minimal in limba romana. Stia atata romana cata maghiara stiu eu. Nu chestiunea nationalista mi-a ramas in minte, ci ideea ca tanarul acela, la fel ca multi altii, este prizonierul unei zone geografice in care nu ramane pentru ca alege, ci pentru ca daca iese din ea nu se poate descurca. Credeti ca tipul acesta de enclavizare este cea mai buna solutie pentru tinerii din Tinutul Secuiesc?

Este o problema cu care ne confruntam si deja se contureaza efectele pozitive ale noii curricule scolare de invatare a limbii romane pana in clasa a 7-a, care se bazeaza pe experienta practica a intelegerii si exersarii limbii romane.

Noi sustinem ca avem nevoie de un sistem de educatie in care copiii sa poata invata cat mai rapid acele cunostinte elementare de folosire a limbii romane. La fel ca in cazul englezei, francezei sau altor limbi straine.

Tanarul acela din Praid are un dezavantaj major, care e un dezavantaj pentru comunitatea maghiara. Este o situatie venita din anii 80, eu a trebuit sa invat romana ca limba materna si a fost foarte greu.

Am iesit din acest mecanism prin Legea Educatiei, dar transpunerea ei e foarte dificila. O intreaga generatie a fost chinuita sa invete limba romana prin Eminescu, in loc sa fie invatata sa comunice cu un vecin, cu un prieten, cu un turist sau un angajator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Attila Korodi UDMR, #alegeri anticipate 2020, #alegere primari in doua tururi , #stiri Attila Korodi