Verestoy, despre scandalul Orban: Maghiarii sunt cetateni loiali

Vineri, 18 Martie 2011, ora 14:48
1542 citiri
Verestoy, despre scandalul Orban: Maghiarii sunt cetateni loiali
Foto:ziuaveche.ro

Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat ca, desi USL se foloseste in mod politicianist de atacuri nationaliste, asa cum s-a intamplat si la votul pentru motiunea de cenzura pe Codul Muncii, cand au "inventat" un "scandal Orban" legat de presupusele declaratii ale premierului ungar, relatiile dintre romanii si maghiarii din Romania sunt bune, iar cei din urma au demonstrat ca sunt cetateni loiali ai acestei tari.

Intrebat daca cei din Opozitie se folosesc de latura nationalista, el a raspuns:

"Din pacate da, desi e o moneda care s-a devalorizat, poate fi folosita pe moment. Vor mai incerca, dar efectul nu mai e acelasi, Mentalitatea poporului s-a schimbat in acesti 20 de ani de zile. Convietuirea intre maghiari si majoritate s-a schimbat profund. Nu e numai o lozinca faptul ca maghiarii sunt parte din aceasta tara, sunt cetateni loiali si chiar utili, sunt lucruri acceptate aproape in unanimitate in poporul roman. Nu mai exista sansa, sper sa nu mai existe sansa a aprinde focul nationalismului", a declarat senatorul UDMR pentru Ziare.com.

El a explicat propunerea Opozitiei de a vota o condamnare a declaratiilor premierului Ungariei, care de fapt nu ar fi avut nicio legatura cu cele acuzate de USL, a fost destinat ascunderii faptului ca motiunea si protestele din tara au esuat in mod evident.

"Eu sunt convins ca cei din Opozitiei si-au dat seama ca aceasta motiune e nu numai nefondata, dar nici sustinere nu are. Cand marea demonstratie s-a transformat intr-o mica adunare si protestatarii au inceput sa plece chiar cand a inceput discursul premierului, au incercat si au reusit sa creeze o falsa problema. Au incercat sa forteze un vot in care sa aiba un succes relativ, problema necontand de fapt. Orice declaratie de acest gen care sa fie asumata de Parlament are o procedura. A incalca grosolan procedurile inseamna a incalca ideea si principiile parlamentarismului", a spus Verestoy.

"Discursurile liderilor USL au fost politicianiste. Eu nu stiu ce a auzit domnul Frunda pozitiv in discursurile liderilor. Ma refer, in schimb, la discursul foarte cumpatat si competent ale domnilor fosti prim ministri. Daca stati sa analizati cum au prezentat problema, au reusit doar sa faca o legatura mai stransa intre UDMR si PD-L. Daca au urmarit un scop, nu putea sa fie acesta, de a crea diversiun in coalitie."

Verestoy Attila s-a declarat insa foarte incantat la modul cum au evoluat relatiile dintre romanii si maghiarii din Romania, dar si cele dintre Bucuresti si Budapesta.

"Noi suntem foarte sensibili la nuantele din declaratie, suntem utili in a preveni situatiiile tensionate. Ma refer la publicul roman si maghiar, laolalta. Am devenit o tara mai europeana in ultimii ani si nivelul de toleranta a crescut sensibil. Eu sunt convins ca relatiile dintre cele doua tari sunt mai profunde si pe mai multe straturi decat a fi contaminate, distruse de o reactie politica de moment. Sunt relatii profunde, in care sunt implicati o multitudine de cetateni.

Intrebat daca vor continua aceste gesturi nationaliste, UDMR se indeparteaza de USL, Verestoy a raspuns: "Da. Si cred ca nu vor mai continua."

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Verestoy scandal Orban, #Verestoy maghiari cetateni loiali , #stiri Attila Verestoy