Inaltii magistrati pot si trebuie sa acuze derapajele politicienilor. Povestea judecatorului care l-a criticat pe Viktor Orban

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 27 Octombrie 2018, ora 16:15
16028 citiri
Inaltii magistrati pot si trebuie sa acuze derapajele politicienilor. Povestea judecatorului care l-a criticat pe Viktor Orban
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a invocat in apararea sa, miercuri seara, o decizie data de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul unui inalt magistrat. Este vorba de Andras Baka, fostul presedinte al Curtii Supreme din Ungaria, pensionat fortat cu trei ani si jumatate inainte de termenul normal de expirare a mandatului sau.

"Si atunci, de ce spun autorii acestei lucrari, nu stiu cum sa o numesc, ca procurorul general a manifestat nu numai toleranta, dar si a incurajat aceste fapte? De ce, daca o minima cultura juridica ne arata ca exista o jurisprudenta CEDO, in care se arata ca magistratii de rang inalt, ca se poarta aceasta expresie, au nu numai drepturi, dar si obligatia, data fiind ingeniozitatea celor care folosesc legea, pentru a afecta ordinea de drept. Chiar asa spune.

Va rog sa consultati decizia CEDO Baka contra Ungaria si veti vedea cum spune autorul motivarii, care este un profesionist de inalta calitate, ca cei care au functii de conducere au nu numai drepturi, dar si obligatia de a asigura suprematia legii, de a apara ordinea de drept. Este o noutate in jurisprundenta CEDO, dar trebuie sa ai si buna dispozitie de a o citi si de a o prezenta impreuna cu alte lucruri si nu cu exagerari care sunt prezentate in acest raport", a sustinut Lazar.

Declaratiile au fost facute dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat un raport de activitate in cazul lui Augustin Lazar si a cerut revocarea acestuia din functia de procuror general.

Decizia CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat in iunie 2016 Ungaria pentru demiterea, in 2012, a presedintelui Curtii Supreme, Andras Baka, aratand ca acesta a fost sanctionat pentru criticile sale la adresa Guvernului condus de premierul Viktor Orban.

Prin pensionarea inainte de limita, Guvernul lui Viktor Orban a comis o "ingerinta in dreptul la libertatea de exprimare" in cazul acestui inalt magistrat, acum in varsta de 67 de ani, care a criticat politica conservatorilor aflati la putere, afirma CEDO in decizia definitiva.

De asemenea, magistratii au aratat ca a fost incalcat si dreptul de acces la o instanta, deoarece Baka nu a putut contesta incetarea inainte de termen a mandatului sau. Decizia s-a luat cu 15 voturi la doua.

Ungaria a fost condamnata sa-i plateasca inaltului magistrat 100.000 de euro, daune morale si materiale pentru prejudiciul suferit. Mai importanta decat banii ramane motivarea redactata de judecatorul Luis Lopez Guerra.

Povestea luptei cu Orban

Fost judecator la CEDO din 1991 pana in 2008, Andras Baka a fost ales, in 2009, presedinte al Curtii Supreme din Ungaria de Parlamentul de la Budapesta. Intre februarie si noiembrie 2011, el a criticat in mod public o serie de reforme care priveau Justitia, lansate de Fidesz, partidul conservator al premierului Orban.

Una dintre acestea privea scaderea varstei legale de pensionare a judecatorilor, de la 70 la 62 de ani. Aceasta reforma insemna, de facto, o adevarata epurare a sistemului judiciar, aproape 300 de judecatori urmand a se pensiona anticipat.

Baka a fost pensionat la 1 ianuarie 2012, cu trei ani si jumatate inainte de termenul normal de expirare a mandatului sau, ca urmare a instituirii noii Kuria (instanta suprema a aparatului judiciar ungar).

Desi ar fi avut dreptul la presedintia Kuria, legea votata de Parlament l-a impiedicat: nu a avut numarul de ani necesari ca magistrat, avand in vedere ca s-a decis ca anii petrecuti in calitate de judecator al unei instante internationale sa nu se ia in calcul.

Similitudinile cu Romania

Declaratiile lui Baka erau facute de judecator in calitate de presedinte al Curtii Supreme din Ungaria, dar si de presedinte al Consiliului National al Justitiei (CNI), o institutie similara cu CSM-ul din Romania. In Ungaria, CNI trebuie sa avizeze proiectele legislative care au legatura cu Justitia. Atributie pe care o are si CSM.

Incepand din 2010, Baka a inceput sa critice public:

- Proiectul de lege asa-numit de "anulare", care modifica varsta de pensionare a judecatorilor;

- Proiectul de lege privind anularea condamnarilor definitive pronuntate in urma dispersarii manifestantilor din toamna anului 2006;

- Modificarile aduse Codului de Procedura Penala;

- Proiectul de reforma privind organizarea si administrarea instantelor.

- Proiectul noii Constitutii, care schimba inclusiv denumirea Curtii Supreme in Kuria.

"Este inacceptabil ca un partid politic sau o majoritate parlamentara sa impuna cerinte politice puterii judecatoresti si sa evalueze judecatorii dupa criterii politice", ii scria Baka premierului ungar, in ziua votarii propunerilor de modificare a varstei de pensionare a judecatorilor.

In scrisoarea sa, judecatorul ii cerea lui Viktor Orban sa-si foloseasca influenta pentru a impiedica Parlamentul sa adopte propunerea. In aceeasi zi, insa, Parlamentul a votat reforma.

Pledoaria din Parlament

In cazul unor legi care priveau Justitia, cea de organizare si administrare a instantelor si cea privind statutul juridic si remunerarea judecatorilor, Baka s-a dus in Parlament sa arate ca acestea sunt necunstitutionale, mai ales in ceea ce priveste numirile de judecatori si de sefi de instante, facute printr-o institutie nou-creata.

"Aceasta putere nelimitata, opaca si necontrolabila nu cunoaste echivalent in Europa actuala (...)

"Faptul ca o autoritate centralizata ca aceasta este investita cu prerogative si libertate de manevra atat de largi si fara precedent, chiar si in tarile in care administrarea sistemului judiciar se face de catre ministrul Justitiei si, chiar daca ne gandim la dictatura socialista, in ultimii ani in care Kalman Kulcsar, membru al Academiei de Stiinte si ministru al Justitiei responsabil pentru administrarea sistemului judiciar, declara ca va numi doar persoanele recomandate de organele profesionale ale magistraturii", afirma Baka.

Motivarea intregii decizii CEDO are aproximativ 100 de pagini, contine opinii concurente, dar si cele doua opinii separate. Sunt analizate alte decizii CEDO, avize ale Comisiei de la Venetia, documente emise de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Consiliul Europei, Comisia Europeana, Curtea de Justitie a Uniunii Europene sau Parlamentul European.

CEDO: Nu poate retroactiva

CEDO a constatat ca prin intrarea in vigoare a noilor legi ale justitiei din Ungaria, postul lui Baka a fost practic desfiintat, iar acesta s-a trezit retrogradat. De altfel, judecatorii europeni atrag atentia ca nici macar nu se putea contesta acest lucru.

"In sfarsit, Curtea considera ca faptul ca s-a pus capat mandatului reclamantului ex lege, prin efectul noi legi intrate in vigoare la 1 ianuarie 2012 (art.185 din Legea CLXI din 2011 privind organizarea si administrarea instantelor si art. 11 din dispozitiile tranzitorii la Legea fundamentala), in temeiul noii Legi fundamentale, nu poate anula, retroactiv, caracterul intemeiat al dreptului care ii garanta normele care erau aplicabile in momentul alegerii sale.

Dupa cum s-a indicat mai sus, aceste norme prevedeau in mod clar un mandat de presedinte de 6 ani, precum si motivele specifice pentru care i s-ar fi putut pune capat. Dat fiind ca noua legislatie a anulat vechile norme, ea constituie insusi obiectul litigiului, potrivit caruia se doreste sa se afle daca garantiile de echitate a procedurii care decurg in temeiul art.6*1 sunt aplicabile.

In circumstantele prezentei cauze, nu se poate raspunde, pe baza noii legislatii, la intrebarea daca exista un drept in dreptul intern," motiveaza CEDO.

"Avea datoria sa exprime o opinie"

In ceea ce priveste declaratiile facute de Baka, CEDO a observat ca acesta si-a exprimat opinia cu privire la reformele legislative cu titlu profesional, in calitatea sa de presedinte al Curtii Supreme si al Consiliului National al Justitiei.

"Reclamantul nu avea doar dreptul, ci si datoria, in calitate de presedinte al acestui consiliu, sa exprime o opinie in privinta reformelor legislative care vizau instantele, dupa ce a colectat si a sintetizat opiniile instantelor inferioare... Curtea acorda o importanta deosebita, astfel, functiei detinute de reclamant, al carui rol si obligatie constau in special in a aviza reformele legislative care ar fi putut afecta instantele si independenta justitiei", motiveaza CEDO.

Judecatorii europeni arata ca Baka si-a exprimat opinia si criticile cu privire la reformele constitutionale si legislative care vizau instantele, "cu privire la aspecte legate de functionarea si reformarea sistemului judiciar, independenta si inamovibilitatea judecatorilor si reducerea varstei la care erau obligati sa se pensioneze, toate aspecte care tin de interesul general".

Declaratiile acestuia nu au depasit domeniul simplei critici strict profesionale.

"In plus, incetarea inainte de termen a mandatului reclamantului a avut fara indoiala un efect disuasiv, in sensul ca nu l-a descurajat doar pe reclamant, ci si pe alti judecatori si presedinti de instanta de a la participa, in continuare, la dezbaterea publica privind reformele legislative care vizau instantele si, mai general, privind aspecte legate de independenta justitiei", conchide CEDO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Augustin LAzar, #Baka Ungaria, #Cedo baka, #Augustin Lazar revocare , #evaluare Tudorel Toader
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
In final, orice maroniu ca Draqnea va aspira sa puna mina pe
Poza Porcul
Porcul
rank 1
Lazar este inalt magistrat ? Sigur ? Suntem dusi cu capul ?