Lazar: Desecretizarea protocoalelor SRI-Parchet sa se faca daca hotarasc institutiile Justitiei, nu un politician

Marti, 20 Martie 2018, ora 13:05
6306 citiri
Lazar: Desecretizarea protocoalelor SRI-Parchet sa se faca daca hotarasc institutiile Justitiei, nu un politician
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat, marti, legat de solicitarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de desecretizare a protocoalelor Ministerului Public, DNA si DIICOT cu SRI, ca este in curs o analiza pentru a stabili care este temeiul legal de desecretizare si cum ar putea fi protejate procedurile care nu ar trebui facute publice in acest moment.

El a spus ca Ministerul Public nu are nimic impotriva desecretizarii acestor protocoale, dar "daca hotarasc institutiile Justitiei, si nu un politician care vine azi si spune ca maine sa se desecretizeze".

Procurorul general a subliniat, inaintea sedintei CSM de marti, ca exista protocoale, ca tot timpul s-a lucrat cu institutiile in baza unor protocoale care stabilesc proceduri tehnice de lucru, potrivit News.ro.

"Exista protocoale, noi tot timpul am lucrat cu toate institutiile, cu niste protocoale, care sunt niste proceduri tehnice de lucru cu institutiile respective.

Avand in vedere ca este vorba despre informatii clasificate in fluxul de informatii dintre institutiile de informatii si Ministerul Public, protocolul a fost inregistrat la informatii clasificate. Dar ele nu reprezinta altceva decat proceduri tehnice de lucru care reglementeaza cine, unde se prezinta cu informatiile clasificate, cui i le preda si mai reglementa acel procedeu probator de supravegrete tehnica atunci cand SRI-ul avea competenta sa il puna in aplicare, cu precizarea ca acea procedura de lucru, partial, este in vigoare cu referire la infractiunea vizand securitatea nationala", a afirmat Augustin Lazar.

El a spus ca trebuie "cantarit" daca este bine sa fie facuta publica acea procedura de lucru.

"Aici va trebui sa cantarim daca acea procedura de lucru facuta publica va fi buna sau nu va fi buna sau daca o facem publica, ea sa prezinte o alta procedura, fiindca noi trebuie sa cantarim intre bine public, securitatea nationala si interesul public de a cunoaste aceste lucruri care sunt dezbatute. Prin urmare, noi nu avem nimic impotriva daca hotarasc institutiile Justitiei, si nu un politician, care vine azi si spune ca maine sa se desecretizeze.

Pentru noi, orice actiune trebuie facuta in temeiul legii. In acest moment, este in curs de a se efectua o analiza: care este temeiul legal de desecretizare si cum s-ar putea proteja procedurile care trebuie sa mearga in continuare, procedurile de lucru, care nu ar trebui facute public in acest moment, fara sa afecteze activitatea investigativa care priveste securitatea nationala", a adaugat procurorul general.

Ce spunea inainte de inceperea sedintei

Inaintea sedintei CSM, Lazar declarase cu privire la solicitarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de desecretizare a protocoalelor incheiate intre structurile de Parchet si Serviciul Roman de Informatii, ca Ministerul Public va face mai intai o analiza de legalitate, iar apoi va lua o decizie.

"Este o decizie importanta desecretizarea si ea se va lua de indata ce se va incheia operatiunea de analiza temeinica in aceasta problema. Ca orice alta decizie, Ministerul Public face mai intai o analiza de legalitate, apoi luam masura. Discutam de principiu, facem o analiza pentru a vedea daca exista conditiile legii pentru aceasta", a explicat Lazar, la sediul CSM, citat de Agerpres.

Solicitarea lui Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut procurorului general Augustin Lazar inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Serviciul Roman de Informatii.

Conform unui comunicat de presa transmis luni dimineata, in baza prerogativelor constitutionale si a competentelor legale, ministrul Justitiei i-a solicitat procurorului general sa comunice daca si cate protocoale secrete au fost incheiate intre Ministerul Public, DNA si DIICOT si SRI, data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale si inceperea procedurii legale de desecretizare a continutului acestora.

Premierul Viorica Dancila a solicitat, vineri, desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, "avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala".

Dragnea sustine desecretizarea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca sustine "fara rezerve" apelul premierul Viorica Dancila de desecretizare a protocoalelor SRI cu alte institutii, afirmand ca "nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate tine loc de lege sau de Constitutie". El arata ca tot mai multe voci spun ca aceste protocoale au fost facute fara o baza legala.

"Am aflat tot public ca domnul Claudiu Manda va cere sa desecretizeze aceste protocoale. S-a tot vorbit despre faptul ca aceste protocoale au fost facute in baza unor decizii CSAT, ori am vazut toti comunicatul de la CSAT, care este corect. CSAT nu a aprobat niciodata astfel de protocoale, nici n-a cerut (...) sa se faca astfel de protocoale. Nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate tine loc de lege sau de Constitutie", a continuat acesta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Augustin Lazar desecretizarea, #Augustin Lazar Tudorel Toader, #Augustin Lazar protocol SRI DNA , #procuror general