Augustin Lazar explica de ce a decis sa se pensioneze

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 12:09
10184 citiri
Augustin Lazar explica de ce a decis sa se pensioneze
Foto: Arhiva Ziare.com

Augustin Lazar a explicat, intr-un interviu, de ce a hotarat sa se pensioneze, in conditiile in care anterior isi depusese candidatura pentru un nou mandat de procuror general.

El a decarat, intr-un interviu acordat Revista22, ca decizia a fost luata intrucat si-a indeplinit toate obiectivele pe care si le propusese.

"Orice mandat are un sfarsit. Eu din timp mi-am verificat stadiul tuturor obiectivelor pe care le aveam si am analizat cu CSM. Am procedat in asa fel incat am reusit in final, chiar cu cateva saptamani inainte, sa indeplinesc ultimul dintre obiectivele proiectului meu, Dosarul Revolutiei", a spus Augustin Lazar.

Intrebat de ce si-a mai depus candidatura pentru un nou mandat, Lazar a spus ca avea totusi anumite proiecte in desfasurare si a considerat ca e de datoria lui sa le finalizeze.

"In continuarea proiectelor pe care le aveam in desfasurare si care trebuie continuate, am crezut ca este de datoria mea sa fac aceasta, ca as putea continua cu un nou mandat. Am realizat un nou proiect managerial si m-am prezentat la interviul care a avut loc in cadrul procedurii organizate de Ministerul Justitiei.

Dupa cum s-a vazut, aceasta procedura a avut numeroase vicii, iregularitati. Unii dintre colegii care au participat la ea o critica si o contesta in instanta. Aveam de ales: nefiind propus in cadrul procedurii, in contextul in care mi se incheia mandatul am avut o discutie la CSM, Sectia de procurori, apoi am decis sa-mi depun cererea de pensionare", a adaugat fostul procuror general.

Intrebat daca retragerea sa a avut legatura cu "scandalul de la Aiud", fostul procuror general a raspuns: "Acest scandal, cum il numiti, nu este decat o continuare a unui sir de atacuri si asa-zise scandaluri artificiale. Ori cu acest atac, ori fara el, daca nu mai esti propus pentru un mandat nu ai cum sa mergi mai departe.

Daca e sa ne gandim ca in acest mandat am realizat obiectivele propuse, cu o densitate cat in doua mandate, atunci putem sa spunem ca misiunea a fost indeplinita, iar institutia este pe directia buna a modernizarii. Am facut o selectie a celor mai compententi procurori care se afla in functiile de conducere in Ministerul Public, am condus o ferma strategie de leadership. De asemenea, marile dosare istorice sunt solutionate".

Lazar a mai precizat ca presedintele Klaus Iohannis nu i-a cerut sa se retraga, insa a avut o intalnire cu acesta in care i-a expus motivele pentru care a depus cererea de pensionare.

" (...) presedintele mi-a multumit pentru activitate si asa s-a incheiat intalnirea. Eu am avut o buna cooperare institutionala cu presedintele si am observat ca, de fiecare data cand institutia a fost atacata, a avut o pozitie publica. Am remarcat si in acest caz ca a avut o pozitie publica corecta, in asa fel incat personal nu am sa-i reprosez absolut nimic", a relatat fostul procuror general.

Amintim ca Augustin Lazar a depus, la jumatatea lunii aprilie, la CSM cerere de pensionare, mandatul la Parchetul General incheindu-se oricum in 27 aprilie.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din functia de procuror a lui Augustin Lazar.

Initial, Augustin Lazar si-a depus candidatura pentru un al doilea mandat, dar fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a decis sa reia toata procedura de la zero dupa ce nu i-a fost pe plac niciun candidat.

Precizam ca in ultima vreme Lazar a fost tinta unei campanii de denigrare. Acesta a fost acuzat ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunista, el facand parte, de fapt, dintr-o comisie care decidea eliberarea unor detinuti.

Adjunctul procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, a fost delegat pentru doua luni in functia de sef al Parchetului General.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Augustin Lazar pensionat , #procuror general
Comentarii