Augustin Lazar raspunde atacurilor lui Toader, intr-un mesaj marcat de emotie si incredere in viitorul Justitiei

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 20:03
26310 citiri
Augustin Lazar raspunde atacurilor lui Toader, intr-un mesaj marcat de emotie si incredere in viitorul Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar i-a raspuns, miercuri, ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care tocmai a cerut revocarea sa din functie. Lazar a spus ca el nu vede nicio contestare reala a activitatii sale, in cele 20 de "capete de acuzare" insirate de ministru, ci doar "exagerari vizibile si interesate".

Lazar a spus ca va demonta cu documente punct cu punct raportul in zilele urmatoare, punand la indoiala ca ministrul Justitiei ar fi singurul autor al "acestor ziceri penibile".

Procurorul general a raspuns insa si acum unora dintre acuzatii si insinuari. Despre faptul ca ministrul Justitiei sustine ca ar fi fost numit in functie fara sa fie respectata procedura legala, Lazar a explicat cum este in realitate situatia.

In momentul in care a vorbit de nedreptatea pe care o simte in acest moment important nu doar pentru cariera lui, ci pentru tara, Lazar a avut glasul marcat de o mare emotie. El le-a cerut romanilor sa aiba incredere in procurori, pentru ca acestia vor transmite generatiilor urmatoare faclia demnitatii si a independentei Justitiei.

Iata cele 20 de "capete de acuzare" aduse de Tudorel Toader procurorului general

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratia de presa a lui Augustin Lazar:

- Cu doar doua zile in urma Comisia de la Venetia transmitea ca independenta procurorilor poate fi afectata de procedura de revocare.

- Raportul de evaluare a activitatii manageriale desfasurate de catre procurorul general de la PICCJ e raspunsul pe care Executivul intelege sa-l dea Comisiei de la Venetia.

- Justitia este un serviciu public, independent, aflat in slujba cetatenilor, nu a Executivului.

- Cu referire la concluziile si exagerarile vizibile si interesate ale ministrului, imi rezerv dreptul sa raspund punctual zilele urmatoare.

- Discursul public a fost in conformitate cu jurisprudenta CEDO. In calitate de coducator al MP, am nu doar dreptul, ci si obligatia de a vorbi in aparerea ordinii de drept.

- Libertatea de exprimare trebuie folosita pentru apararea oricaror imixtiuni de natura de a afecta independenta procurorilor - e un citat din jurisprudenta CEDO.

- La sfarsitul anului trecut, Inspectia Judiciara a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. Dupa mai putin de un an, nemultumit de concluziile IJ, dnul ministru intelege sa puna sub semnul intrebarii competentele procurorului general.

- In cursul acestui an, evaluarea manageriala, profesionala a procurorului general a fost efectuata de catre CSM, concluziile fiind pozitive, a fost notat cu calificativul Foarte Bine.

- Concluziile la care a ajuns ministrul, initiate si formulate fara o baza factuala solida, reprezita un demers de natura de a destabiliza Ministerul Public.

- Stabilitatea functiei procurorului general e esentiala pentru stabilitatea institutionala.

- In zilele urmatoare, veti vedea cat de clare sunt exagerarile pe care ministrul Justitiei sau autorii, cine or fi autorii acestui raport, le-au facut.

- Va dau doar doua exemple: Mai intai, pentru linistea celor care sunt interesati, va spun ca procurorul pe care il vedeti in fata a fost notat 36 de ani cu calificativul Foarte Bine. E o stare de fapt foarte clara, ce poate fi verificata cu usurinta. Conform legii, cine candideaza pentru o functie de conducere, la ultima evaluare trebuie sa fi avut Foarte Bine. E foarte usor de inteles ca nu a fost nicio conspiratie intre fostul ministru, CSM si presedinte.

Nu e nevoie sa fii jurist sa ai un minim de rezonabilitate: cine a avut 36 de ani calificatiful Foarte Bine si nu a fost niciodata contestat. Si nici acum nu e contestat. Daca va uitati la cele 20 de puncte, veti avea o radiografie completa a acestor afirmatii, ziceri penibile.

- Va mai dau un exemplu: spune analiza ca procurorul general nu a luat nicio atitudine fata de comportamentele de indisciplina. O minima diligenta pe care autorul sau autorii raportului ar fi facut-o catre Ministerul Public, ar fi vazut ca au fost 16 sesizari facute de MP la IJ, doua privesc procurori din DNA. Si atunci de ce spun autorii acestei lucrari, nu stiu cum sa o numesc, ca procurorul general a incurajat aceste fapte?

- Un atare semnal din partea Executivului are semnificatia incalcarii independentei magistratului procuror si a Ministerului Public, cand dosare de importanta maxima sunt in lucru.

- Cum sa facem dosare, cand la fiecare cateva luni se destructureaza tot ce lucram noi, o echipa de profesionisti?

- Doresc sa le transmit cetatenilor sa aiba incredere in procurori si sa-i asigur ca vom ramane fideli spiritului Constitutiei. Constitutia nu este doar a cuiva, care pretinde ca o cunoaste foarte bine si toti ceilalti o incalca, Constitutia este a noastra, a tuturor.

- Va rog sa-mi scuzati starea emotionala, dar nu-mi e indiferent ceea ce va spun in acest moment si ma simt intr-un moment special nu doar al carierei, ci un moment special pentru Romania.

- Iar faclia o sa aiba surpriza sa o vada circuland de la generatie la generatie. Vom transmite faclia demnitatii si a independentei magistraturii generatiilor urmatoare. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Augustin Lazar revocare, #Augustin Lazar Tudorel Toader, #Augustin Lazar ministru, #Augustin Lazar procuror general , #procuror general