Augustin Lazar pleaca. Povestea premiului de la GDS si cine profita de pe urma ei

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 19:40
25827 citiri
Augustin Lazar pleaca. Povestea premiului de la GDS si cine profita de pe urma ei
Foto: Arhiva Ziare.com

La capatul unei campanii de compromitere, pentru ca nu si-a asumat in CV-ul oficial experienta de tanar procuror intr-o comisie care se ocupa de eliberarile conditionate din temutul Aiud comunist, Augustin Lazar pleaca. Dar retragerea lui nu este singura consecinta: si GDS-ul, institutie esentiala a anilor '90, este serios zguduita.

Cazul Augustin Lazar: Cum a reusit PSD-ul lui Dragnea sa duca la indeplinire planul lui Ion Iliescu

Disidentul Radu Filipescu si expertul anticoruptie Laura Stefan pleaca din GDS, din cauza demersului de premiere a procurorului general Augustin Lazar

Acuzatiile manipulatorii ca procuror a fost totuna cu tortionar in comunism, campaniile instrumentate de denigrare si evidenta dezinformare, preluarea temei in discursul partidelor de la guvernare, toate acestea nu l-au afectat la Augustin Lazar, asa cum l-a afectat decizia lui Radu Filipescu, fost detinut politic si simbol al anticomunismului, membru fondator a GDS, de a se suspenda din grup, pentru a se disocia de decizia ca procurorul general sa primeasca un premiu atribuit, din 1996 incoace, celor care au un rol in protejarea statului de drept.

Cateva informatii corecte:

- GDS a decis premierea lui Augustin Lazar in luna februarie si a si anuntat acest lucru. Asadar, nu e vorba despre o decizie de premiere luata in contextul scandalului creat;

- GDS nu a retras premiul, a anulat doar ceremonia, in urma deciziei lui Lazar de a redirectiona premiul catre fostul detinut politic de la Aiud.

Cum incearca PSD sa discrediteze Dosarul Revolutiei, atacandu-l pe Augustin Lazar

Miercuri, dupa ce Radu Filipescu si-a anuntat decizia de a se retrage din GDS, Augustin Lazar si-a anuntat, si el, retragerea, cerand pensionarea din magistratura. Urma sa participe la noua procedura de selectie pentru conducerea Parchetului General.

Am incercat sa aflam de la Magda Carneci, presedintele Consiliului Director al GDS, care a fost povestea unui premiu devenit sursa tuturor relelor si care a dus, iata, la demisii din GDS - Laura Stefan, Alexandru Gussi, Andrei Vieru, suspendarea lui Radu Filipescu -, dar a contribuit si la decizia lui Augustin Lazar de a se retrage.

Care a fost istoria premiului acordat, dar in cele din urma neatribuit lui Augustin Lazar

"Grupul pentru Dialog Social are de multa vreme obiceiul de a acorda anual un premiu unei personalitati care s-a facut remarcata prin actiunile civice sau politice pentru democratie si apararea statului de drept.

Noi dam acest premiu din 1996 sau 1997 si mai multe personalitati l-au luat.

La sfarsitul anului trecut, cand s-a facut dezbaterea in Grup asupra candidatilor, domnul Augustin Lazar a iesit inaintea altora, prin atitudinea sa ferma pentru continuarea luptei anticoruptie si pentru opozitia lui fata de OUG-urile care erau dorite de Guvern.

Desi si atunci a fost o discutie aprinsa, pana la urma, el a obtinut numarul cel mai mare de voturi.

Noi l-am anuntat inca de la inceputul anului ca a luat acest premiu, dar, din pacate, a fost foarte ocupat si asa s-a ajuns la data de 17 aprilie.

In acelasi timp, el a luat premiu si din partea Societatii Timisoara. Si acolo au fost discutii, presiuni, dar pana la urma, premiul a fost acordat si nu s-a intamplat nimic grav. Dar era la Timisoara, si nu la Bucuresti".

Disensiunea din GDS nu a fost minora, ea a dus la autosuspendarea lui Radu Filipescu, membru fondator si fost detinut politic.

"In Grup au existat in ultimele saptamani doua partide, sa zic asa: partida care era impotriva acestui premiu sau se indoia, se abtinea, avand in vedere ca a aparut informatia ca Augustin Lazar fusese procuror criminalist inainte de decembrie 1989.

Cei care s-au abtinut au fost in general oameni care au de-a face fie cu politicul, fie cu juridicul, fie cu experienta de disident, cum a fost cazul lui Radu Filipescu.

Ceilalti, cei mai multi, sunt oameni mai tineri in general, si mai inflacarati, uneori mai rapizi in decizii. A primat dorinta lor de a da totusi premiul lui Augustin Lazar, in ciuda discutiilor care incepusera sa apara in presa, pentru ca li s-a parut ca e o chestiune de onoare.

De vreme de domnul Augustin Lazar a fost anuntat de acest premiu si il acceptase, sa cedam acum in fata presiunilor unei anumite parti a presei, care nu e cea mai onorabila, ar fi fost un semn de lasitate. Asa s-a pus problema in Grup.

Din pacate, lucrurile au alunecat teribil inspre un scandal de proportii si aceasta a afectat si imaginea GDS si unii membri au ales sa se retraga".

Augustin Lazar avea 28 de ani, a lucrat in sistem, multi au lucrat in sistem, dar e vorba despre Aiud, despre o inchisoare de represiune comunista. Acest fapt ii afecteaza sau nu legitimitatea de azi?

"Personal, eu iau de bun ceea ce Augustin Lazar a afirmat deja: ca era un tanar procuror specializat in criminalistica, ca a fost pus in acea comisie intr-un mod mecanic, a semnat fara sa stie despre ce e vorba exact, nu avea experienta judiciara in inchisori si in cazurile de politie politica.

A facut-o fara constienta gestului lui, era un om tanar, cum eram si eu. Niciunul dintre noi nu a fost erou, dar unii am fost pusi in posturi care ne-au obligat, cum a fost cazul lui, sa semnam lucruri pe care nu le-am constientizat atunci.

Parerea mea este ca el nu e vinovat. Daca ar fi fost judecator sau procuror specializat in cazuri de politie politica era altceva.

Parerea mea e ca exageram acest act si il folosim pentru a aprinde un incendiu si cine face asta? Indivizi care nu au niciun drept, moral sau profesional, sa o faca. Fie erau prea tineri si nu au trait acele vremuri, fie, daca le-au trait, au fost si ei la fel de lasi".

Neasumarea in CV a acestui episod din biografie

"Eu cred ca, pur si simplu, el a uitat acest episod sau nu i-a dat nicio importanta. Eu nu cred ca el, in mod intentionat, nu si-a trecut asta in CV, mai ales ca CV-ul e de multa vreme afisat.

Nu i se poate reprosa acest lucru. Poate i se poate reprosa ca si-a cerut scuze institutionale si ca a explicat acest lucru prin faptul ca la acea vreme nu exista constientizarea situatiei disidentilor politic si nici cultura democratiei si a respnsabilitatii pe care le avem astazi. Putea sa-si ceara si scuze personale".

De 30 de ani ratam, compromitem dezbaterea asta despre comunism si anticomunism

"Ceea ce se intampla la televiziunile toxice, cum le numesc eu, este o forma de a confuziona oamenii, de a amesteca putin adevar cu multa minciuna si multa manipulare si dezinformare.

In felul acesta, sigur ca pare ca este bine ca se repune pe tapet problematica comunismului, dar este facut cu atat rea-intentie, incat scopul evident este acela de a descalifica anumite persoane, anumite institutii din stat".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Lazar premiu GDS retragere PSD , #procuror general