CSM a decis ca Augustin Lazar a incalcat codul deontologic. UPDATE Procurorul general a facut contestatie

Luni, 03 Decembrie 2018, ora 13:56
22843 citiri
CSM a decis ca Augustin Lazar a incalcat codul deontologic. UPDATE Procurorul general a facut contestatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a discutat luni contestatia Inspectiei Judiciare la decizia Sectiei pentru procurori, care a stabilit ca procurorul general Augustin Lazar nu a incalcat codul deontologic al magistratilor cand i-a numit "inculpati de rang inalt" pe parlamentarii care au modificat Legile Justitiei.

Astfel, CSM a decis ca Lazar a incalcat codul deontologic.

UPDATE 15.00 Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca votul din Plenul CSM a fost unul strans: 9 la 8. "Procurorul general s-a abtinut de la vot", au explicat sursele citate.

"S-a constatat azi doar existenta indiciilor privind incalcarea normelor de conduita, nu incalcarea Codului deontologic al magistratilor", au precizat sursele din magistratura.

CSM nu a comunicat pana la aceasta ora un punct de vedere oficial.

UPDATE 13.56 Intr-o postare pe Facebook, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, arata ca a contestat decizia CSM.

"Ca urmare a interesului manifestat de opinia publica, arat ca am contestat hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 decembrie 2018, hotarare prin care, la limita majoritatii, a fost desfiintata hotararea Sectiei pentru procurori nr. 376 din 26 iunie 2018 care stabilea ca nu exista indicii privind incalcarea dispozitiilor art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Solutia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii o apreciez ca nelegala si urmeaza ca instanta competenta, sesizata in termenul legal, sa hotarasca asupra contestatiei formulate.", arata acesta.

Articolul 17 din Codul deontologic al magistratilor arata ca: "Judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate."

UPDATE 12.45 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca decizia CSM de a admite contestatia IJ privind expresia "inculpati de rang inalt" folosita de Augustin Lazar este fireasca, deoarece procurorul general nu are nicio scuza atunci cand a folosit aceasta sintagma, pentru ca provine din mediul judiciar, potrivit Mediafax.

"O vad intr-o succesiune fireasca, pentru ca CNCD a decis cu privire la altcineva o sintagma asemanatoare faptul ca este o discriminare (sintagma niste penali utilizata de seful statului - n.r) . Acel cineva, autorul sintagmei nu este jurist si ai putea sa spui ca nu a avut proprietatea termenilor. Dar in cazul nostru, procurorul general nu poate sa spuna ca nu a avut proprietatea sintagmei "niste inculpati de rang inalt" si nici nu poate sa spuna ca s-a referit la altcineva decat la membrii Comisiei, cum a incercat sa acretizeze astazi", a declarat ministrul Tudorel Toader.

UPDATE 12.10 Plenul CSM a decis ca in cazul lui Augustin Lazar, sunt indicii ca acesta ar fi incalcat Codul deontologic atunci cand a afirmat ca "inculpati de rang inalt" ii hartuiesc pe procurori in comisiile speciale parlamentare, potrivit unor surse citate de Ziare.com. Sursele citate au explicat ca nu s-a dat nicio sanctiune in acest caz.

Decizia Plenului CSM vine dupa ce pe 26 iunie Sectia pentru procurori a CSM a respins solicitarea de sanctionare, insa Inspectia Judiciara a contestat-o.

"Adica sunt de competenta DNA"

Procurorul general, Augustin Lazar, a precizat, luni dimineata, la intrarea in sediul CSM, ca exprimarea lui privind "inculpatii de rang inalt" se refera la inculpatii de competenta Directiei Nationale Anticoruptie, care se ocupa cu infractiuni de nivel mediu sau inalt.

"Este foarte simplu. Inculpati de rang inalt sunt cei care sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Daca va uitati in lege, asa scrie acolo: DNA e facuta pentru a combate un anume gen de criminalitate, coruptia, dar nu la un nivel scazut, ci la nivel de mijloc si inalt. Cel mai adesea, la nivel inalt. Prin urmare, inculpatii DNA sunt inculpati de rang inalt", a declarat Augustin Lazar, la sediul CSM, citat de Mediafax.

Augustin Lazar a declarat in luna decembrie a anului trecut ca modificarile aduse Legilor Justitiei sunt menite sa slabeasca independenta procurorilor, precizand ca o consultare a Comisiei de la Venetia este obligatorie si ca are parghiile legale pentru a incerca impiedicarea adoptarii actelor.

Inspectia Judiciara s-a autosesizat, insa Sectia pentru procurori din CSM a decis, in luna iunie, in unanimitate ca procurorul general Augustin Lazar nu a incalcat codul deontologic al magistratilor cand i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale "inculpati de rang inalt"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Augustin Lazar inculpati rang inalt , #procuror general