Ziare.com

De ce a fost mutat procesul lui Augustin Lazar la Curtea de Apel Bucuresti

Joi, 06 Decembrie 2018, ora 14:55

   

De ce a fost mutat procesul lui Augustin Lazar la Curtea de Apel Bucuresti
Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca procesul in care Augustin Lazar cere suspendarea procedurii de revocare din functie sa fie judecat la Bucuresti, deoarece raportul intocmit de Tudorel Toader vizeaza activitatea procurorului general, reprezentant PICCJ, nu a unei persoane fizice.

"Cercetand cererea reclamantului in acest context, Curtea retine ca disputa dintre parti vizeaza calitatea in care dl. procuror Lazar Augustin a sesizat instanta de contencios administrativ. (...) In opinia reclamantului (Augustin Lazar - n.red.), el nu se incadreaza la categoria autoritati publice intrucat, potrivit art.131 din Constitutia Romaniei, autoritatea publica nu este un procuror, ci este Ministerul Public si eventual parchetele.

Procurorul general este doar o functie, nu o autoritate publica, iar functia de procuror general nu creeaza o persoana juridica diferita si, daca ar crea, nu ar fi persoana juridica de drept privat ca sa se aplice din perspectiva aceasta partea a doua din art. 10 alin. 3 teza I", arata magistratul Curtii de Apel Alba Iulia in motivarea deciziei de la finele lunii noiembrie.

Potrivit judecatorului, in opinia reprezentantilor Ministerului Justitiei, Augustin Lazar a sesizat instanta de contencios administrativ in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar lipsa personalitatii juridice nu reprezinta un impediment, intrucat prezinta relevanta capacitatea de drept administrativ si nu personalitatea juridica.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este ordonator principal de credite si reprezinta Ministerul Public in relatiile cu celelalte autoritati publice si cu orice persoane juridice sau fizice, din tara sau din strainatate iar in exercitarea atributiilor ce-i revin, emite ordine cu caracter intern. (...)

Asadar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie conduce si reprezinta Ministerul Public si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, este ordonator principal de credite, emite ordine cu caracter intern, toate acestea reprezentand competente specifice unei entitati de drept public", arata judecatorul.

In motivare se mai arata ca raportul de evaluare a fost emis de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in legatura cu aceste competente specifice, respectiv in legatura cu exercitarea atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale ale lui Augustin Lazar.

"Faptul ca aceste competente sunt exercitate de catre o persoana fizica nu inseamna ca exista un interes legitim al persoanei fizice distinct de cel al titularului functiei pentru ca, in lipsa functiei, exercitarea legitima a competentelor nu este posibila. Altfel spus, procurorul Lazar Augustin nu putea exercita atributii manageriale de genul celor supuse evaluarii ministrului justitiei si prezentate in raportul a carui executare se solicita a fi suspendata decat daca detinea functia de procuror general al PICCJ", mai spune motivarea.

In aceste conditii, judecatorul a conchis ca procedura de revocare vizeaza activitatea derulata de procurorul general si "vizeaza modalitatea de exercitare a competentelor specifice unui subiect de drept public".

"Fiind vorba despre un litigiu intre un subiect de drept public si o autoritate publica, incidente cauzei sunt prevederile art. 10 alin. 3 teza a II-a din Legea 554/2004 caz in care competenta teritoriala exclusiva ii apartine instantei de la sediul paratilor. In consecinta, instanta va declina competenta in favoarea Curtii de Apel Bucuresti", mai spune judecatorul.

Reprezentantul Ministerului Justitiei a cerut ca procesul sa fie judecat la Curtea de Apel Bucuresti, invocand exceptia necompetentei teritoriale, in timp ce avocatul lui Augustin Lazar a cerut ca procesul sa fie judecat in continuare la Curtea de Apel Alba Iulia, invocand faptul ca procurorul general are acolo domiciliul.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis exceptia privind necompetenta teritoriala, astfel ca procesul va continua la Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind definitiva.

Citeste si Reactia lui Augustin Lazar, dupa mutarea procesului la Bucuresti

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar a fost declansata de catre ministrul Tudorel Toader in 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazar, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din functie declansata de ministrul Justitiei.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4023 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tractoristul procuror nu cunoaste legea

Nu este prima oara cand acest procuror nu cunoaste legea.Cum poate ajunge procuror general are o explicatie.Sa fie sluga unor persoane care il santajeaza.de altfel multi procurori sunt incapabili sa inteleaga si sa aplice corect legea.

 

 

Daaaa?

Si nu s-a stiut? Dar cineva cunoste procedura. Inregistreaza plangerea la o instanta fara competenta, primeste termen, se constata incompetenta, se redacteaza inchierea, se transmite dosarul la instanta competenta si se ia de la inceputa. Trece timpul. In favoarea cui?

 

 

Nu te supara pe Clefetitor ziare.com,...

...e si el un biet fomist care postaceste pentru GIO-Dragnea!
Pentru asta, tupeu cat cuprinde, scoala nu se cere.

 

 

COMENTARIU INADECVAT

Bai tolomacule-Chiar tu

Esti atat de tolomac incat ma intreb daca meriti un raspuns de la mine.Ai si tu un neuron si ala bolnav.Legea in acest caz e clara nu e nicio interpretare.El nu este persoana privata.;;functia de procuror general nu creeaza o persoana juridica diferita si, daca ar crea, nu ar fi persoana juridica de drept privat ca sa se aplice din perspectiva aceasta partea a doua din art. 10 alin. 3 teza I"

 

 

Te rog nu te supara pe bostan el este un biet

Capsunar intors de curind din Spania si acuma isi da aere de mare democrat care le stie pe toate!!!

 

 

COMENTARII INADECVATE

Bai tolomacule-Chiar tu

Esti atat de tolomac incat ma intreb daca meriti un raspuns de la mine.Ai si tu un neuron si ala bolnav.Legea in acest caz e clara nu e nicio interpretare.El nu este persoana privata.;;functia de procuror general nu creeaza o persoana juridica diferita si, daca ar crea, nu ar fi persoana juridica de drept privat ca sa se aplice din perspectiva aceasta partea a doua din art. 10 alin. 3 teza I"

Motivul pentru care a fost sters: adreseaza FELICITARI

@Stan=SATAN

Bai postacule parlit.S-a Jucat tactu cand erai mic cu tine te-a aruncat de 3 ori si te-a prins de 2 ori ca a treia oara ai cazut in cap.

Motivul pentru care a fost sters: adreseaza FELICITARI

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor