Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea bratarii dacice nr 13: Cum a fost recuperata si ce se intampla cu hotul (Galerie foto)

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 17:15
13308 citiri
Povestea bratarii dacice nr 13: Cum a fost recuperata si ce se intampla cu hotul (Galerie foto)
Foto: Ministerul Public

O bratara de aur care era parte dintr-un tezaur regal de la Sarmizegetusa Regia a fost furata in 2005 din Rezervatia Arheologica din Muntii Orastiei. Ea a ajuns la un colectionar bulgar, prin intermediul unui traficant german de antichitati.

Aceasta este povestea unei singure piese de tezaur de pe teritoriul Romaniei. Asemeni acesteia, sute de bunuri de patrimoniu ajung ilegal in posesia colectionarilor. Repatrierea lor este un proces de durata si costisitor. Unul dintre intermediarii care vindeau astfel de obiecte de patrimoniu in strainatate a fost trimis in judecata pentru spalare de bani.

Un numar de 473 de monede si 18 podoabe dacice din argint, bunuri de patrimoniu de o valoare istorica exceptionala, au fost prezentate astazi de procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar. Acestea au fost recuperate din Austria si repatriate in Romania, intr-o ancheta vizand traficul ilicit de bunuri culturale mobile.

Foto: Ministerul Public

"Spalarea de artefacte"

"Aici avem spalarea de bani, spalarea de artefacte. Este un fenomen pe cat de periculos, pe atat de putin cunoscut si cercetat", a explicat Lazar, in sala de conferinte de la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Totul incepe in anii 2000, dupa ce mai multi hoti de artefacte au fost prinsi. O parte din acestia au fost prinsi si condamnati, unii chiar sunt in prezent in penitenciar, in executarea pedepsei. Ancheta a continuat cu intermediarii care se ocupa cu spalarea bunurilor furate.

"Bunurile furate erau introduse in comertul ilicit de bunuri ca fiind bunuri de colectie. Sunt prezentate, de exemplu, ca fiind din colectia unei bunici care a murit. Este un fenomen de reciclare a bunurilor furate si prezentate in vanzari pe la casele de licitatii", a explicat succint Lazar dosarul.

Foto: Ministerul Public

"Nu scrie pe moneda ca a fost furata!"

Atunci cand sunt prinsi acesti intermediari, ei se apara ca: "Nu scrie pe moneda ca a fost furata!".

"Ei bine, noi putem demonstra ca a fost furata. Sunt niste urme de sol pe ea, care sol este dintr-o anume groapa, pentru ca expertii romani sunt in masura sa identifice de pe urma microscopice de sol, care este groapa, din ce sit arheologic. Ceea ce este exceptional. Mai putem demonstra ca a fost batuta cu aceeasi stanta, care a fost folosita si la baterea unor monede care au fost recuperate si fratiorii lor se afla la MNIR, in colectii.

Asta in timp ce orfanii, cum se numesc in termeni folositi de braconieri si de cei care fac trafic international de bunuri culturale, se afla in vanzare.

Orfanii sunt recuperati si adusi la familia de baza. Mai exista si alte elemente pe care le au expertii si cu ajutorul lor pot sa-i identifice", a tinut sa precizeze Augustin Lazar.

Rechizitoriu pentru un cetatean german

Procurorii din Parchetul General l-au trimis joi in judecata pe cetateanul german Zeno Pop, pentru acuzatia de spalare de bani in forma continuata. Anchetatorii arata ca Pop a dobandit, detinut si transferat prin vanzare numeroase bunuri apartinand patrimoniului cultural national, furate din situri arheologice din Romania.

In mod concret, in cursul anului 2006, el ar fi vandut unui colectionar bulgar o bratara multispiralica din aur (in greutate de 933,4 gr., sustrasa din Rezervatia Arheologica din Muntii Orastiei - situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobandita in 2005), obiect avand o origine ilicita pe care l-a prezentat cumparatorului ca apartinand unei colectii private.

Povestea bratarii

Bratara plurispiralica din aur a fost restituita autoritatilor judiciare romane la 9 mai 2011, in baza unei despagubiri acordate in conditiile Conventiei UNIDROIT colectionarului de buna credinta care a cooperat cu organele judiciare. Bratara se afla in prezent in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti si apartine Patrimoniului cultural national, categoria Tezaur.

Foto: Ziare.com

Piesa reprezinta a 13-a bratara recuperata de autoritatile romane (dintr-un total de 15 bratari sustrase in perioada 2000-2001 din siturile arheologice), stabilindu-se ca, similar celor 12 bratari plurispiralice din aur expertizate anterior, locul de provenienta este situl arheologic Sarmizegetusa Regia (capitala Daciei), punctul arheologic Caprareata, apartinand unui tezaur regal ascuns in centrul regatului dac.

Tezaurul lui Zeno Pop

De asemenea, Pop a dobandit si detinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice (ce fac parte din cel putin patru tezaure monetare dispersate), un lot de 473 monede de argint romane republicane si dacice, precum si 10 artefacte arheologice din ceramica sau piatra, cunoscand ca provin din comiterea de infractiuni de pe teritoriul Romaniei.

"Totodata, conform unor facturi datate in perioada 2007-2013, inculpatul Pop Zeno a tranzactionat catre diferite persoane sau societati (din Europa si Statele Unite) peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahma est celtica) ", mai arata procurorii.

Statul cere banii cheltuiti inapoi

Ministerul Culturii si Identitatii Nationale s-a constituit parte civila cu suma reprezentand cheltuielile ocazionate de repatrierea bratarii multispiralice din aur, precum si cele conexe.

In cadrul operatiunilor de asistenta judiciara internationala, Tribunalul Landului Federal Salzburg a dispus in 2016 instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatului, pana la concurenta sumei de 200.000 de euro.

Anchete si condamnari

Furtul si traficarea unor bunuri apartinand patrimoniului cultural national, sustrase din situri arheologice, clasate monument istoric, prin efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, constituie de 13 ani obiectul mai multor dosare penale.

In total, peste 15 cauze au fost instrumentate sau sunt in curs de solutionare pe rolul parchetelor, iar pana in prezent peste 40 de persoane au fost trimise in judecata, 21 fiind condamnate definitiv de catre instantele de judecata.

Pana in acest moment, in sapte dosare au fost pronuntate hotarari definitive de condamnare, iar alte trei, in care au fost, de asemenea, recuperate numeroase bunuri de patrimoniu, solutionate de procurori prin rechizitoriu, se afla pe rolul instantelor de judecata.

Ce obiecte au fost aduse in Romania

Ca urmare a operatiunilor de recuperare si repatriere a bunurilor de patrimoniu identificate in contextul activitatilor de cercetare penala, realizate inclusiv prin aplicarea conventiei UNIDROIT, patrimoniul cultural national a fost reintregit cu: 13 bratari multispiralice dacice regale din aur (totalizand 12,633 kg de aur), un colier cu pandativi si cercei din aur (provenind din cetatea dacica de la Capalna - monument UNESCO), 1.035 de monede din aur de tip Koson (totalizand 8,7 kg aur), 215 drahme din argint de tip Koson, peste 50 de stateri din aur de tip Lysimachos (circa 0,5 kg), peste 5000 de denari romani din argint (imperiali si republicani), peste 70 de piese de podoaba din argint, doua table din bronz reprezentand legea municipiului Troesmis, statuia reprezentand pe zeul Hercule, precum si alte obiecte de cult, arme si unelte, din antichitate si Evul Mediu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Augustin Lazar procuror general tezaur, #Lazar Tezaur, #Lazar antichitati , #procuror general