Procurorul general acuza tentative ale unor puteri ale statului de a lipsi procurorii de independenta, pe cai dubioase

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 20:10
4437 citiri
Procurorul general acuza tentative ale unor puteri ale statului de a lipsi procurorii de independenta, pe cai dubioase
Foto: Captura Digi 24 (arhiva)

Procurorul general Augustin Lazar a transmis, joi seara, un punct de vedere dur referitor la independenta procurorilor.

Procurorul general Augustin Lazar spune ca a hartui procurorii, a-i pune intr-o stare defensiva, a-i ameninta cu raspunderi juridice disproportionate fata de eventualele greseli profesionale facute, a asimila ipso facto o decizie judecatoreasca de achitare a unui inculpat cu o culpa profesionala, a transforma parchetul intr-o veriga slaba aflata intre politie si instante judecatoresti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, asa cum este Ministerul Justitiei, condus de un ministru al justitiei numit politic si cu agenda politica inseamna, pe scurt, a incalca de o maniera grava principii fundamentale ale statului de drept.

Ministerul Public nu va abdica nici de la independenta si nici de la fermitate, mai spune Lazar, intr-un comunicat de presa, precizand ca raspunde astfel tuturor intrebarilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului de a lipsi procurorii romani de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale in cercuri politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale.

Procurorul general al Romaniei spune ca exista o legatura clara intre statul de drept si independenta procurorilor si ca statul de drept se bazeaza pe principiul suprematiei legii, dar el presupune si ideea de responsabilitate, morala, etica, politica, juridica.

"Responsabilitatea nu inseamna doar raspundere ci mai mult, o atitudine de implicare in stabilirea unui cadru institutional in care subiectii de drept constitutional sa actioneze constient, pentru binele comun, sa isi asume deciziile luate si sa dea dovada de respect pentru cetatenii pe care ii guverneaza. Responsabilitatea inseamna buna guvernare. Buna guvernare reprezinta in egala masura o garantie a conturarii cadrului juridic adecvat pentru ca infractorii sa raspunda pentru faptele penale comise, de la cele mai putin grave si pana la cele extrem de grave", explica Augustin Lazar.

El spune ca institutia statului roman care trebuie sa asigure judecatorilor posibilitatea de a se pronunta asupra vinovatiei infractorilor este, fara indoiala, Ministerul Public, adica totalitatea procurorilor din Romania, iar Ministerul Public nu este un minister in sensul executiv al termenului, ci este alcatuit din procurori care isi exercita, constient si hotarat, atributiile constitutionale, in baza unei vocatii, in baza unui mandat al societatii, ci nu ca imputernicire din partea vreunei guvernari.

"Constitutia Romaniei nu poate fi distorsionata nici macar de catre Parlament, nici de o guvernare aleasa liber. Constitutia Romaniei este legea suprema. Rolul si locul procurorilor in sistemul de putere al statului, asa cum este conceput de Constitutie, este indiscutabil si non-negociabil", mai arata procurorul general, enumerand si exemplificand cu articolele din Constitutie care fac referire la procurori si invocand si documente internationale care vorbesc despre independenta procurorilor.

"Este adevarat faptul ca exista sisteme constitutionale in lume in care procurorii sunt parte a puterii executive, dar Romania, stat european de cultura neolatina, nu face parte din aceasta familie de sisteme constitutionale. (...) in Romania, procurorii sunt magistrati si sunt tratati de Constitutie din punct de vedere al statutului profesional ca facand parte din "autoritatea judecatoreasca", iar nu din cea executiva. Recomandarile, conventiile, opiniile, studiile si alte tipuri de documente internationale, elaborate sub egida Natiunilor Unite, Consiliului Europei ori Uniunii Europene se refera distinct la situatia in care procurorul este parte a executivului, respectiv la cea in care procurorul este parte a autoritatii judecatoresti", mai arata Augustin Lazar.

El invoca si Carta de la Roma, care vorbeste despre independenta procurorilor, aratand, la unul dintre puncte, ca "independenta procurorilor, care este esentiala pentru statul de drept, trebuie sa fie garantata prin lege la nivelul cel mai inalt cu putinta, intr-o maniera similara cu cea a judecatorilor".

Citeste AICI comunicatul integral transmis de Augustin Lazar

Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a introdus joi un nou articol in legea 304/2004 privind organizarea judiciara, potrivit caruia Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) va trebui sa elaboreze anula un raport de activitate pe care sa-l prezinte ministrului Justitiei si CSM.

Un alt amendament adoptat este ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) nu va mai putea infiinta servicii teritoriale, servicii, birouri si alte compartimente de activitate fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, comisia a votat infiintarea unei sectii de investigare a unor infractiuni din Justitie, care va functiona in cadrul Parchetului General si va avea drept competente exclusive efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile de coruptie si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de procurori si judecatori.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Lazar Legile Justitiei, #Lazar statut magistrati , #procuror general
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Iata un jurist adevarat, Augustin Lazar, care explica simplu si clar
Poza 4lea
4lea
rank 5
Lazarele, Parlamentul Romaniei e o cale dubioasa de a aduce legile