Europarlamentar ALDE olandez: Guvernul roman trebuie sa renunte la incercarea ridicola de a-l revoca pe procurorul general

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 23:23
4181 citiri
Europarlamentar ALDE olandez: Guvernul roman trebuie sa renunte la incercarea ridicola de a-l revoca pe procurorul general
Foto: Twitter/Matthijs van Miltenburg

Europarlamentarul olandez Matthijs van Miltenburg, membru al grupului ALDE si raportor al Parlamentului European pe tema mecanismului privind statul de drept, cere Guvernului Dancila sa renunte la "incercarea ridicola" de a-l revova pe procurorul general, Augustin Lazar.

"Pentru a-si recastiga increderea UE, guvernul roman trebuie sa renunte la incercarea ridicola de a-l revoca pe procurorul general Augustin Lazar", a scris Matthijs van Miltenburg pe contul sau de Twitter.

Nu este prima data cand europarlamentarul olandez critica Romania. In 26 septembrie, dupa o intalnire cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la PE, Matthijs van Miltenburg a spus ca a auzit doar "perdele de fum" si va veni in tara noastra ca sa se convinga singur cum stau lucrurile.

Reprezentantul Olandei in PE a prezentat pe Twitter ce s-a vorbit in sedinta grupului ALDE: "Acum in grupul ALDE: Schimb de opinii referitor la situatia politica din Romania cu domnul Tariceanu, fost premier", a fost prima postare a lui Matthijs van Miltenburg.

"Tariceanu da vina pe "statul paralel", serviciile secrete din Romania, pentru toate deficientele care tin de statul de drept. Asta e prea usor, asa ca am pus intrebarea ce actiuni va face pentru a lupta cu coruptia, a lupta imptriva fraudei si a lucra pentru dezvoltarea Romaniei", a mai scris scrie europarlamentarul olandez, care apoi s-a aratat dezamagit pe aceeasi retea sociala, pentru ca nu a primit raspunsuri de la Tariceanu, ci "doar perdele de fum".

Anterior, pe 11 septembrie, europarlamentarul si-a exprimat ingrijorarea pentru evolutiile din Romania "care se indreapta rapid spre nivelul statului de drept din Polonia si Ungaria" si a anuntat ca, in calitate de raportor al PE, va vizita in curand tara noastra pentru "constatarea faptelor".

Precizam ca Olanda a fost unul dintre cei mai puternici oponenti ai aderarii Romaniei la Schengen, tocmai din cauza coruptiei din tara noastra.

Toader a cerut revocarea lui Augustin Lazar

Amintim ca, in 24 octombrie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declansat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar, dupa ce a prezentat, timp de o ora, un raport de 63 de pagini, in 20 de puncte, rezultat in urma evaluarii activitatii celui care conduce Ministerul Public.

Ulterior, miercuri seara, Ministerul Justitiei a publicat precizari privind numirea in functia de procuror general a lui Augustin Lazar, sustinand ca au fost identificate "probleme" in procedura de numire. Astfel, se arata ca in dosarul de numire de la Ministerul Justitiei s-a identificat o ordonanta de clasare pentru un dosar deschis in anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea data, Klaus Iohannis.

De altfel, Tudorel Toader a lasat sa se inteleaga de cateva zile ca aceasta ordonanta de clasare ar fi fost semnata de actualul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar.

Ordonanta de clasare in cazul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, este semnata insa de procurorul Cristian Lazar, care ocupa functia de procuror sef adjunct al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC), din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), nu de Augustin Lazar.

Procurorul general a explicat miercuri seara ca ordonanta de clasare a dosarului a fost semnata de alt procuror si ca ministrul Justitiei exploateaza o eroare de grefa din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevarului si pentru o folosi drept motiv de revocare.

Totodata, joi, procurorul Cristian Aurel Lazar, confundat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu procurorul general Augustin Lazar, confirma ca el este cel care a clasat dosarul care il viza pe presedintele Klaus Iohannis.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#europarlamentar olandez ALDE Augustin Lazar , #procuror general