Lazar a prezentat cauzele reprezentative ale Parchetului General, printre care Hexi Pharma si Mineriada din 13-15 iunie 1990

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 11:49
2565 citiri
Lazar a prezentat cauzele reprezentative ale Parchetului General, printre care Hexi Pharma si Mineriada din 13-15 iunie 1990
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a aratat miercuri la prezentarea bilantului Ministerului Public pe anul 2017 care sunt cazurile reprezentative facute anul trecut de procurorii din Parchetul General.

Printre cauzele cu impact care au fost finalizate in 2017, Augustin Lazar a enumerat anchetele privind acordarea ilegala a titlului de luptator in Revolutie, Dosarul Hexi Pharma, cazul Furtului tezaurelor antice si Dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990.

"Procurorii militari au avut o contributie relevanta la activitatea Ministerului Public, au clarificat aspecte ale istoriei recente a Romaniei", a facut Lazar trimitere la ancheta in Dosarul Mineriadei. "S-a retinut ca autoritatile statului au declansat un atac violent asupra manifestantilor pasnici", a explicat procurorul general al Romaniei.

Urmareste LIVE sedinta de bilant de la Parchetul General

"Cauza avand ca obiect fapte savarsite de membrii comisiei pentru acordarea titlului de Luptator in Revolutie care au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de 14.047.085 lei, reprezentand indemnizatiile acordate revolutionarilor, platite de catre casele judetene de pensii.

Dosarul Hexi Pharma, in care s-a retinut ca societatea comerciala mentionata a produs si comercializat catre numeroase unitati sanitare produse biocide neconforme sub aspectul concentratiei de substante active si al eficientei biocide.

Cauza cunoscuta sub denumirea de tezaurele antice, privind valorificarea si reciclarea de bunuri sustrase din siturile arheologice monument istoric; in acest dosar, este de mentionat recuperarea pentru patrimoniul cultural national a doua tabulae din bronz, cunoscute ca fiind Constitutia de la Troesmis, Dobrogea sau Lex Municipii Troesmensium, datate la 170 d.Hr., reprezentand cel mai vechi document epigrafic si legislativ descoperit pe teritoriul Romaniei, unul dintre cele mai vechi din Europa", a precizat procurorul general.

Dosarul Mineriadei

In Dosarul Mineriadei au fost trimise in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul lider sindical Miron Cozma.

Hexi Pharma

Procurorii Parchetului instantei supreme au trimis in judecata in luna martie 2017, la Tribunalul Bucuresti, dosarul Hexi Pharma, in care firma lui Dan Condrea este acuzata de 340 de infractiuni de inselaciune, de uz de fals si de participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor.

In acest dosar sunt judecati si Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (49 de acte materiale) si pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, precum si Mihail Leva, directorul de productie al companiei, pentru fals in inscrisuri in cazul a 33 de acte materiale.

Cazul certificatelor de revolutionar

In 16 martie 2017, fostul secretar de stat Adrian Sanda si alte 11 persoane au fost trimisi in judecata in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari, prin care s-a produs un prejudiciu de peste 14 milioane de lei, in urma indemnizatiilor acordate pentru 327 de falsi revolutionari, din sase localitati.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata pe Adrian Sanda, la data faptelor secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist (SSPR), Denisa Corina Tanase, fost secretar general al SSPR, si Cristina Valentina Cechi, fost sef serviciu la Departamentul pentru Revolutionari din SSPR, pentru noua infractiuni de abuz in serviciu, dintre care cinci cu consecinte deosebit de grave.

Cate dosare au fost solutionate

Procurorul general a aratat miercuri ca, in anul 2017, procurorii au solutionat peste 500.000 de dosare:

"Astfel, in anul 2017, procurorii au avut de solutionat 1.752.067 dosare, din care au solutionat 533.040 de dosare, 59.839 de inculpati fiind trimisi in judecata (circa 3.882 inculpati minori), din care arestati preventiv 6.092.

Au fost achitati definitiv 1.036 inculpati, din care 123 ca urmare a dezincriminarii (1,7% din inculpatii trimisi in judecata) ".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#augustin lazar mineriada, #augustin lazar hexi pharma, #Augustin Lazar bilant 2017 , #procuror general