Lazar candideaza iar la functia de procuror general, desi Toader incearca de ceva vreme sa-l revoce

Luni, 18 Martie 2019, ora 16:07
13530 citiri
Lazar candideaza iar la functia de procuror general, desi Toader incearca de ceva vreme sa-l revoce
Foto: Facebook/Ministerul Public

Augustin Lazar isi va depune candidatura in cadrul procedurii declansate de ministrul Justitiei pentru selectarea procurorului in vederea efectuarii propunerii de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, functie vacanta incepand cu data de 28 aprilie 2019, atunci cand ii expira primul mandat.

Anuntul a fost facut de Lazar prin intermediul unui comunicat remis Ziare.com.

Decizia lui Lazar vine in contextul in care ministrul Tudorel Toader a declansat oficial, saptamana trecuta, procedura de selectie pentru functia de procuror general. Candidatii pot depune cereri de inscriere pana pe 28 martie.

Augustin Lazar se afla la primul mandat de procuror general si mai are dreptul la inca unul.

Motivele lui Lazar

"Obtinerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuarii proiectelor initiate, a procesului de modernizare si consolidare institutionala a Ministerului Public in scopul continuarii obtinerii de rezultate pozitive in activitate, a reprezentarii convingatoare a intereselor generale ale corpului social, apararii neconditionate si de calitate a ordinii de drept, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Continuarea exercitarii functiei de procuror general este utila si din perspectiva dezvoltarii cooperarii judiciare internationale in contextul racordarii internationale la sistemul de valori judiciare europene.

In acest sens, reamintim obligatia respectarii angajamentelor ce decurg din exercitarea de catre Romania a presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Astfel, in cursul lunii octombrie 2018, la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali si Sefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene, eveniment anual organizat la sediul Eurojust de la Haga de catre statele care detin presedintia Consiliului Uniunii Europene, Ministerului Public din Romania i s-au incredintat prerogativele organizarii celei de-a 14-a intalniri a Forumului, alaturi de Finlanda.

Manifestarea va reprezenta primul eveniment judiciar organizat de Ministerul Public din Romania cu impact pentru toate procuraturile din Uniunea Europeana, avand un rol esential in stabilirea agendei si a temelor care vor fi dezbatute", explica Lazar motivele care il determina sa isi depuna iarasi candidatura pentru inalta functie pe care o detine acum.

In plus, adauga procurorul-sef al ICCJ, in perioada urmatoare Ministerul Public va co-organiza mai multe evenimente internationale, pe care le enumera.

Astfel, in cursul lunii aprilie 2019, Ministerul Public din Romania, in colaborare cu Asociatia Internationala a Procurorilor Francofoni (AIPPF) si Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), va organiza la Bucuresti o conferinta regionala avand ca tematica independenta procurorilor, respectiv protectia prin mijloacele dreptului penal a patrimoniului cultural national.

Totodata, pe 23 mai 2019, sub egida Eurojust, la Haga, in Olanda, va fi organizata cea de-a 4-a Zi impotriva impunitatii cu privire la infractiunile de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Ziua Impotriva Impunitatii se organizeaza anual, incepand din 2016, pe 23 mai, fiind prezidata de statul care asigura presedintia Consiliului Uniunii Europene la momentul respectiv, fiind organizata in cooperare cu Reteaua Europeana de cercetare a genocidului, crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii.

"Scopul acestei manifestari este acela de a promova cercetarea de catre statele membre, la nivel national, a genocidului, crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii, de a recunoaste eforturile facute in acest scop de a reafirma angajamentul global al Uniunii Europene de a continua lupta impotriva impunitatii fata de aceste crime", explica Lazar in comunicatul citat.

Pe de alta parte, "in urmatorii ani, trebuie continuata activitatea de implementare a programelor cu finantare externa semnate si coordonate de procurorul general, programe care reprezinta cea mai mare investitie financiara in infrastructura informatica a Ministerul Public si in formarea profesionala".

Nu in ultimul rand, dar prezentat la final ca o incheiere, Lazar spune ca depunerea candidaturii sale "raspunde asteptarilor colegilor procurori care considera ca in aceasta perioada, cu multiple provocari pentru sistemul judiciar, trebuie asigurata stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public in special in privinta promovarii valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loiala si respect reciproc cu celelalte puteri ale statului".

Toader il vrea revocat demult pe Lazar

In data de 24 octombrie, Tudorel Toader a anuntat declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului general.

La inceputul lunii ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu-l va revoca din functie pe procurorul general Augustin Lazar.

B.B.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Lazar candideaza procuror general , #procuror general