Procurorul Augustin Lazar, actor in filmul bratarilor dacice: Sunt sanse sa fie recuperate toate

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 22:49
6894 citiri
Procurorul Augustin Lazar, actor in filmul bratarilor dacice: Sunt sanse sa fie recuperate toate
Foto: Captura video Digi24

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, marti, la Sibiu, ca sunt sanse sa fie recuperate toate bratarile dacice, desi pana in prezent sunt in muzeu doar 13 din cele 24. Procurorul a facut declaratiile la proiectia filmului "Pe urmele aurului transilvanean", in care a fost actor.

Filmul "Pe urmele aurului transilvanean", in regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, prezinta istoria dosarelor bratarilor dacice, la o parte din ele Lazar avand rolul de a coordona ancheta din calitatea sa de procuror.

La finalul proiectiei din cadrul Astra Film Festival, Augustin Lazar, care apare in film ca procuror intervievat, a declarat ca a lucrat "zi-lumina" la acest dosar si ca ancheta inca mai continua.

"As putea sa spun ca a produs o motivatie mare tuturor celor care am lucrat in acest dosar. In dosarul acesta s-a lucrat zi - lumina si cand stii ca esti pe cale sa recuperezi un bun apartinand patrimoniului cultural national, lucrezi non-stop pana cand il vezi la muzeu. Astazi sunt 13 piese recuperate.

Dupa cum ati vazut si in film, sunt 24 despre care noi avem diverse informatii, probe, fotografii, avem chiar si greutatea unora din aceste piese.

Spre exemplu, piesa prezentata in film si despre care spune jurnalistul respectiv 'Iata o piesa de un kilogram si jumatate', ea nu este recuperata. O vedem, stim ca este a noastra, stim tot traseul pe care a mers si noi continuam investigatia pentru a o recupera", a declarat Augustin Lazar.

Intrebat daca sunt sanse ca toate cele 24 de bratari dacice sa fie recuperate, Lazar a raspuns ca acest lucru se va intampla "fara indoiala", deoarece piesele au trasaturi particulare si nimeni nu le poate pastra.

"Eu zic ca sunt sanse. Ele vor fi recuperate fara nicio indoiala pentru ca au trasaturi particulare dupa care pot fi identificate. Nimeni nu le poate pastra din momentul in care au aparut undeva la suprafata. Ele vor fi si peste 5 ani - 10 ani - 20 de ani. In momentul in care apare o astfel de piesa se va sti ca face parte din acel tezaur si va fi revendicat statului roman conform Directivei Europene care obliga statele Uniunii Europene sa restituie statului respectiv bunurile care au parasit ilegal teritoriul tarii.

De asemenea, exista o conventie internationala care spune ca oriunde s-ar afla pe teritoriul unui stat, in aceasta lume care a semnat conventia, o astfel de piesa trebuie sa fie restituita Romaniei. Este important ca ca noi am identificat aceste bunuri, ca am recuperat o parte dintre ele si oriunde vor aparea surioarele lor se va sti ca ele sunt din Romania si ca au facut obiectul acestui dosar", a spus procurorul general.

Citeste despre cea de-a 13-a bratara dacica, recuperata in 2011

Augustin Lazar, actorul

Totodata, intrebat daca s-a simtiti bine in pielea actorului din filmul "Pe urmele aurului transivanean", Augustin Lazar a spus ca nu s-a gandit niciodata ca interviul pe care l-a dat va fi montat intr-un film. Pe de alta parte, crede ca "fiecare suntem actorii propriei profesii".

"Nu m-am gandit niciodata ca o sa apar intr-un film (...). Este o experienta si pentru mine. (...) Eu am fost natural tot timpul. Eu am raspuns la niste intrebari acolo. Nu mi-am imaginat nicio clipa ca asambland interviurile fac un film.

Noi, intr-un fel, suntem actorii propriei profesiuni, fiecare intr-un fel ne ducem viata si profesia incercand sa deschidem noi orizonturi in profesiunea noastra, care sa ne dea energiile necesare pentru a ne continua activitatea", a mai spus Augustin Lazar.

La randul sau, Andrei-Nicolae Teodorescu, regizorul filmului "Pe urmele aurului transilvanean", a spus ca povestea inca nu s-a incheiat si ca exista material pentru continuarea acestui documentar.

"Pe urmele aurului transilvanean" este o poveste-thriller, cu suspans, umor si drama, ce pune accent pe investigatiile desfasurate vreme de zece ani pe doua continente, Europa si America de Nord, dupa furtul si traficarea unor artefacte arheologice.

Filmul ofera informatii inedite despre traficul de artefacte pe piata neagra internationala, despre vanatorii de comori, expertii in antichitati, suspectii arestati si cele 13 bratari dacice de aur recuperate.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Augustin Lazar bratari dacice, #Augustin Lazar actor film, #Augustin Lazar tezaur Romania , #procuror general