Procurorul general Lazar s-a contrat cu ministrul Toader la CSM - vezi schimbul dur de replici

Marti, 27 Februarie 2018, ora 16:29
15248 citiri
Procurorul general Lazar s-a contrat cu ministrul Toader la CSM - vezi schimbul dur de replici
Foto: Ziare.com

Procurorul general, Augustin Lazar, l-a intrebat marti pe Tudorel Toader, la sedinta Sectiei pentru procurori a CSM, daca ministrul Justitiei poate sa faca o cerere de revocare a procurorului sef al DNA fara a tine cont de procedurile prevazute in regulament.

"Poate ministrul Justitiei, respectiv Executivul, sa formuleze o cerere de revocare ignorand procedura care este anume prevazuta in regulamentul CSM, garantul independentei magistraturii, tocmai pentru a evita arbitrariul si dorintele politice, imixtiunile care s-ar putea ivi?", a intrebat Augustin Lazar.

"Ministrul Justitiei, spune Constitutia (...), exercita autoritatea asupra procurorilor (...) nu privind solutiile, ca nu e treaba lui, dar privind activitatea de urmarire penala.

Legea (...) stabileste ca ministrul Justitiei poate cere revocarea procurorului sef in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale (...). Prin urmare, avem un cadru constitutional care iti confera autoritatea, ai un cadru legal care iti confera competenta. (...) Regulamentul nu poate sa nu respecte prevederea din lege", a raspuns Tudorel Toader.

Procurorul general a insistat asupra prevederilor din regulamentul CSM, precizand ca acesta stabileste pas cu pas cum trebuie sa fie verificata posibila activitate defectuoasa a procurorului sef, dandu-i ocazia sa se apere si sa conteste o eventuala hotarare defavorabila, ministrul Justitiei replicand ca o lege are prioritate in fata unui regulament.

Augustin Lazar a intrebat, ulterior, daca un reprezentant al puterii executive poate sa nu astepte finalizarea unor proceduri de verificare aflate in curs, raspunsul lui Tudorel Toader fiind, din nou, ca regulamentul CSM nu poate sa limiteze competentele ministrului Justitiei.

O declaratie absolut neinspirata

Ministrul Justitiei i-a mai reprosat procurorului general ca a dat o declaratie absolut neinspirata referitoare la infiintarea sectiei de anchetare a magistratilor.

Toader a precizat referitor la acest subiect ca DNA nu va ramane fara obiectul muncii.

"Critici vehemente au fost formulate cu privire la modificarile legislative, modificari dovedite ulterior a fi constitutionale. Toata lumea a protestat, a contestat solutia infiintarii acelei directii devenita sectie de ancheta a presupuselor fapte comise de catre magistrati, indiferent de natura lor", a spus ministrul la CSM.

"Sa nu se se supere domnul Lazar, dar a dat o declaratie absolut neinspirata cand a spus ca, daca DNA nu mai ancheteaza coruptia magistratilor, DNA ramane fara obiectul muncii. Or, nu cred ca a vrut sa spuna ca fenomenul de coruptie e in randul magistratilor si trebuie sa combata DNA, pentru ca sunt putine astfel de fapte", a mai aratat Tudorel Toader.

Sectia pentru procurori a CSM discuta, marti, solicitarea ministrului Justitiei privind revocarea din functie a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Ziare.com transmite LIVE sedinta si o puteti urmari aici.

Citeste si Toader, la CSM: Votul e previzibil, va dau si rezultatul! Nu poti sa zici: "Am uitat de Microsoft!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kovesi revocare CSM sedinta, #Lazar sedinta CSM revocare Kovesi , #procuror general