Amanare pentru Lazar in procesul in care cere suspendarea revocarii din functie

Marti, 19 Martie 2019, ora 15:25
3036 citiri
Amanare pentru Lazar in procesul in care cere suspendarea revocarii din functie
Foto: Arhiva Ziare.com

Procesul in care procurorul general Augustin Lazar solicita suspendarea procedurii de revocare din functie a fost amanat, marti, la Curtea de Apel Alba Iulia. Avocatul lui Lazar a cerut amanarea, motivand ca nu se poate prezenta, avand un termen si la Inalta Curte, tot cu procurorul general.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a anuntat ca instanta a stabilit un nou termen in proces pentru 2 aprilie.

"Astazi a fost termen de judecata si instanta a stabilit amanarea pentru data de 2 aprilie, intrucat la acest termen avocatul domnului procuror general nu s-a putut prezenta, avand o cauza tot cu domnul procuror general la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si a facut cerere de amanare, iar instanta a stabilit un termen scurt pentru 2 aprilie", a declarat Cosmin Muntean.

Dosarul in care procurorul general Augustin Lazar solicita suspendarea procedurii de revocare din functie este judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, in urma unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din 30 ianuarie.

ICCJ a solutionat astfel conflictul de competenta intre Curtea de Apel Alba Iulia, instanta sesizata initial de Augustin Lazar, si Curtea de Apel Bucuresti, unde procesul fusese mutat dupa ce Ministerul Justitiei a invocat o exceptie de necompetenta.

Procurorul general Augustin Lazar a depus la instanta - Curtea de Apel Alba Iulia - o cerere de suspendare a procedurii de revocare initiate de ministrul Justitiei. De asemenea, procurorul general a depus si la Ministerul Justitiei o plangere prealabila prin care cere oprirea procedurii de revocare.

Primul termen in acest dosar fusese stabilit in 20 noiembrie, la o zi dupa ce Sectia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justitiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazar.

Demersul lui Lazar a fost criticat de Toader chiar in sedinta CSM. "Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima si aici. Judecatorul va decide. Competenta, cum de s-a dus la Alba Iulia, ca procurorul general nu a sesizat pe persoana fizica, o fi avand domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror. Raportul eu nu l-am facut impotriva procurorului general, ca altfel nu eram interesat. Impotriva procurorului general competenta e de ordine publica vom vedea daca instanta isi mentine sau nu aceasta competena de jurisdictie in contencios administrativ", afirma Tudorel Toader.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ministrul Justitiei cu privire la faptul ca a depus o contestatie in instanta la Alba Iulia si nu la Bucuresti, Augustin Lazar a spus: "Nu ma indoiesc ca domnul ministru a consultat legea si a vazut ca la domiciliul persoanei se depune".

La primul termen, dezbaterile au fost amanate pentru ca exista o cerere de interventie din partea unei asociatii de procurori, in favoarea reclamantului. Pentru ca partile din proces sa se pregateasca pentru discutarea acestei cereri, Curtea de Apel Alba Iulia a fost de acord cu amanarea procesului.

Astfel, fusese stabilit urmatorul termen pentru 27 noiembrie, cand Curtea de Apel Alba Iulia a admis exceptia de necompetenta teritoriala si dosarul a fost transmis catre Curtea de Apel Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#proces Lazar Toader amanat , #Tudorel Toader