Upgrade-ul motoarelor Diesel Euro 5 - o afacere de sute de milioane de euro

Marti, 29 Octombrie 2019, ora 15:52
14356 citiri
Upgrade-ul motoarelor Diesel Euro 5 - o afacere de sute de milioane de euro
Foto: Arhiva Pixabay

Imbunatatirea sistemelor hardware la masinile cu motoare Diesel Euro 5 este in plin avant. Producatorii coopereaza cu atelierele auto si se asteapta la cifre de afaceri de sute de milioane de euro.

Cam cinci milioane de autoturisme cu motoare Diesel Euro 5 circula pe strazile Germaniei. Pentru ca aceste automobile emit noxe de oxid de azot peste limitele permise, conducatorii auto care le detin risca sa nu mai aiba voie in curand sa circule cu ele in numeroase orase germane.

Dupa ce, vreme indelungata dupa scandalul de poluare privind motoarele Diesel, producatorii auto nu s-au declarat dispusi decat sa imbunatateasca software-ul din aceste masini Euro 5, o masura insuficienta, Oficiul federal de Transport a emis de curand primele autorizatii de upgrade la hardware-ul automobilelor in cauza.

Iar cererea pentru noua tehnologie explodeaza. Doar firma specializata Twintec Baumot a inregistrat in cateva saptamani aproape 14.000 de comenzi pentru instalarea sistemului BNox.

Pentru mult timp, producatorii auto au respins strict modernizarea autoturismelor construite de ei cu astfel de sisteme hardware. Inginerii de la Twintec, din cadrul Baumot Group AG, au demonstrat deja cu doi ani in urma pe un model VW-Passat ca sistemul lor BNox reduce emisiile de oxid de azot mult sub normele prevazute pentru motoarele Diesel Euro 5.

Iar rezultatele furnizate de acesti ingineri au fost verificate si confirmate independent de respectatul ADAC (Automobil Clubul German).

Dupa ce Oficiul de Transport a emis autorizatii pentru instalarea sistemului BNox pentru 60 de modele din cadrul grupului VW, mii de proprietari de masini Diesel s-au inscris pentru modernizarea autovehiculelor lor.

Twintec Baumot are deja experienta serioasa in montarea sistemului BNox, instalat deja in numeroase autovehicule utilitare si la autocare in diverse tari. "Am realizat potentialul sistemului si am continuat sp-l dezvoltam, pentru a fi compatibil cu autoturismele", a declarat presedintele Baumot Group, Marcus Hausser.

Costuri de aproximativ 3.000 de euro

Potrivit estimarilor lui Hausser, cam trei milioane de automobile s-ar califica in principiu pentru utilarea cu noul sistem anti-poluare. Dar el crede ca "nu toti vor opta pentru varianta modernizarii. Noi ne asteptam la o cota de 40%."

Decizia de a-si moderniza masina este luata mai usor de proprietarii auto carora VW le-a promis sprijin financiar de cate 3.000 de euro in acest sens. VW conditioneaza insa acordarea acestei subventii de locul de rezidenta al proprietarilor auto: acestia trebuie sa locuiasca in zone cu circulatie mare, precum Bazinul Ruhr sau regiunea Rin-Main, precum si in orase foarte aglomerate.

Costurile cu tot cu instalare se ridica la 3.300 de euro pe masina. "Estimam ca si cei care primesc subventia de 3.000 de euro de la VW vor avea de platit la final cam 200-300 de euro din propriul buzunar", a calculat Markus Hausser. Dar investitia facuta ar creste de asemenea si valoarea de revanzare a masinii.

Grupul Baumot se asteapta ca Oficiul federal de Transport sa aprobe in curand si utilarea cu noul sistem a tuturor modelelor Mercedes relevante. Mercedes ofera de asemenea ajutor financiar de cate 3.000 de euro pentru proprietarii de masini Diesel din regiunile aglomerate. Ceea ce inseamna ca afacerile specialistilor de la Baumot vor continua sa infloreasca.

Marcus Hausser: "Plecam de la premisa ca, in urmatorii trei ani, avem un potential al cifrei de afaceri de aproximativ 170 de milioane de euro." Deja anul viitor se va ajunge probabil la pragul de 30 de milioane.

Pe langa Baumot Group, mai exista in piata "inca doua sau trei firme care ofera un sistem similar si care sunt cam in aceeasi clasa cu noi." Este vorba de dezvoltatori de solutii anti-poluare pentru modelele Diesel ale constructorilor auto BMW si Volvo.

Solutie si pentru autovehiculele comerciale

Instalarea sistemelor anti-poluare nu va fi facuta de firmele care le produc, ci de ateliere auto certificate, subliniaza Marcus Hausser. "Vrem sa ne asiguram astfel ca se respecta toate standardele de calitate." Grupul Baumot a incheiat in acest sens un prim acord de cooperare cu un mare grup de parteneri VW din regiunea Ruhr.

In urmatoarele luni vor fi certificate alte service-uri auto. Marcus Hausser spune ca nu se poate preciza concret deocamdata cat va dura intregul proces de modernizare a motoarelor Diesel Euro 5. "Depinde de viteza cu care atelierele auto pot instala sistemele. Si depinde cat de repede se decid proprietarii auto sa faca acest pas."

Nu se va ajunge insa la probleme cu oferta, sistemele vor fi de ajuns pentru toti, exista de exemplu destule componente pentru BNox. In total, afacerea de utilare a automobilelor Diesel cu sisteme anti-poluare se va ridica la sute de milioane de euro.

Aici se adauga si masinile de serviciu ale diversilor mestesugari, pentru care o interdictie de circulatie ar fi o amenintare la adresa existentei lor profesionale. In acest sens, specialistii de la firma HJS au primit autorizatie pentru sisteme anti-poluare similare destinate tocmai acestor autovehicule utilitare comerciale.

Si Baumot Group va veni cu modele pentru acest segment de piata, in care este deja destul de experimentat.

Klaus Deuse

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#upgrade motoare Diesel , #diesel