Ce trebuie sa stii despre examenul pentru permisul auto

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 13:46
6839 citiri

Odata cu eliminarea timbrul de mediu, numarul masinilor inmatriculate in Romania a crescut cu 27,5% doar in primul trimestru din 2017. Nu a fost insa singurul efect al eliminarii aceste taxe.

Asa cum era de asteptat a crescut considerabil si numarul celor care vor sa obtina permisul auto. Daca in cursul anului 2016, la nivel national, 309.198 de candidati s-au prezentat la primul examen in vederea obtinerii permisului de conducere, in 2017, numarul candidatilor a crescut cu peste 20%.

Tot anul acesta, s-a modificat si modul de sustinere a probei practice al examenului auto, in sensul ca modul de desfasurare a probei este inregistrat audio si video cu sisteme tehnice de monitorizare.

Pentru toti cei interesati sa sustina examenul pentru permisul auto va prezentam pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti.

Pentru a putea sustine efectiv examenul auto, candidatii trebuie sa fie evaluati psihologic si medical si sa urmeze, in cadrul unei scoli de soferi, cursuri de pregatire teoretica si practica. Astfel, pentru inceput trebuie sa obtii fisa medicala pentru permis auto, pe care o depui in termen de 6 luni de la efectuarea analizelor medicale, acesta fiind intervalul de valabilitate a examinarilor medicale.

Certificatul medical nu se elibereaza in cazul existentei unor tulburari grave, precum: abuz si dependenta de alcool, epilepsie, tulburari psihice majore, retard mental, alte afectiuni neurologice sau neuropsihice grave sau boli care afecteaza semnificativ vederea, auzul, locomotia etc.

Examinarea medicala se realizeaza in unitati de asistenta medicala autorizate, existente la nivelul fiecarui judet.

Sustinerea examenului se poate face in termen de un an de la absolvirea cursurilor de pregatire teoretica si practica.

"Candidatii declarati RESPINS la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata", se arata intr-un ordin de ministru.

Ce trebuie sa contina dosarul de examinare

Cei care pica proba teoretica pot sa sustina o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.

Dosarul de examinare trebuie sa includa, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, urmatoarele documente:

  • cerere-tip semnata de candidat, in care se consemneaza si declaratia pe propria raspundere a acestuia din care sa rezulte, in principiu, ca locuieste in mod obisnuit in Romania sau ca revine periodic la o adresa din tara;

  • fisa de scolarizare emisa de scoala de soferi in cadrul careia candidatul a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical "apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa... ", corespunzator categoriei pentru care se solicita examinarea;

  • extrasul de pe cazierul judiciar in termenul de valabilitate;

  • aviz psihologic

  • fisa de aptitudine medicala

dovada de plata a contravalorii permisului de conducere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#fisa medicala permis auto , #examen auto