Cum sa conducem pe timp de iarna

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 10:55
4113 citiri
Cum sa conducem pe timp de iarna

Nu mai e mult timp pana cand iarna isi va intra in drepturi. Iar asta inseamna, pentru cei mai multi dintre soferi, un adevarat iad: drumuri alunecoase, inzapeziri, motoare care nu pornesc, timp, nervi si bani irositi ...

Daca v-ati dotat masina cu pneuri de iarna, ati verificat bateria, roata de rezerva, nivelul antigelului si al lichidului de parbriz, ati schimbat stergatoarele de parbriz uzate si ati pus in portbagaj saculetul cu nisip, lopata, lanturile pentru roti si un cablu de remorcare, se poate spune ca sunteti un sofer precaut.

Dar asta nu e suficient. Stilul dumneavoastra de condus trebuie de asemenea ajustat pe timpul iernii, intrucat aderenta mult mai scazuta cere o atentie sporita si o abordare diferita a comenzilor masinii.

Franarea

Pastrarea unei distante cel putin duble fata de autovehiculele din fata va va permite sa franati in siguranta daca este cazul, insa frana de serviciu trebuie folosita cat mai putin si inlocuita cu frana de motor.

Retrogradarea cu cate o treapta de viteza este modalitatea cea mai sigura de incetinire a masinii, pericolul ruperii aderentei fiind mult mai mic decat in cazul folosirii franei de serviciu. Aceasta din urma trebuie utilizata doar ca o completare a celei dintai, pedala trebuind apasata cu finete.

In cazul aparitiei unui obstacol neprevazut, la masinile fara ABS pedala de frana se apasa ferm, dar pana la limita blocarii rotilor. Daca simtiti ca acestea se blocheaza, ridicat usor piciorul de pe pedala si apoi apasati-o din nou. Daca aveti ABS, procedura e mai simpla: apasati pana la fund pedala de frana, iar sistemul de antiblocare isi va face singur treaba. Nu ridicati piciorul de pe frana pana la oprirea masinii.

Accelerarea

Dozarea acceleratiei este la fel de importanta iarna, de aceea, la plecarea de pe loc este esential sa se apese pedala de acceleratie foarte incet, pentru a evita riscul alunecarii. Daca rotile se invartesc in gol, plecarea de pe loc se poate face direct din treapta a doua de viteza. In niciun caz nu accelerati brutal, chiar daca aveti pneuri de iarna. Acestea au limitele lor.

Ce facem cand pierdem controlul?

Daca aveti o masina cu tractiune fata si se intampla sa pierdeti controlul directiei (mai devreme sau mai tarziu veti trece prin asta), ridicati piciorul de pe acceleratie pentru a reduce viteza, treceti intr-o treapta inferioara de viteza si apasati usor frana, fara a bloca rotile, pana recastigati controlul masinii.

In cazul in care conduceti o masina cu propulsie (tractiune spate) si va "fuge" spatele, ridicati piciorul progresiv de pe acceleratie pana la redresare, insa fara a frana absolut deloc, intrucat asta nu va face decat sa accentueze derapajul. Daca dezechilibrul este mai accentuat, virati in directia opusa. In aceeasi situatie, dar intr-o masina cu tractiune fata, solutia este sa accelerati pana cand spatele isi revine pe traiectoria normala.

Abordarea virajelor

Pe timp de iarna curbele pun cele mai mari probleme soferilor, insa acestea pot fi evitate prin respectarea catorva sfaturi logice. Inainte de intrarea intr-un viraj alunecos, reduceti viteza pe linia dreapta pana la nivelul care sa va permita trecerea in siguranta prin curba. O data intrati in curba pastrati o viteza scazuta si constanta si nu franati. Reluati accelerarea progresiva doar dupa iesirea din viraj.

Inainte de a pleca la drum

Inainte de a face o deplasare, interesati-va asupra starii drumului, urmariti prognozele meteo si asigurati-va ca aveti in masina o trusa de prim ajutor, haine calduroase si combustibil suficient in rezervor. Niciodata nu puteti fi prea precauti!

La fel de importante ca aceste sfaturi practice sunt pastrarea calmului, anticiparea situatiilor din trafic si toleranta fata de ceilalti soferi. E greu pentru toti, insa ne putem face viata mai usoara daca suntem mai intelegatori si ne ajutam reciproc. Drum bun!

Gasiti mai multe informatii auto pe Auto-Blog.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#condus timp iarna, #tehnici condus iarna, #pregatire masina iarna , #informatii auto